namenski Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 (edited) I mene, valjda je u ona vremena zalogaj bio prevelik, a mnoga usta zatvorena, koje objektivnotm a koje iz straha pred nevidjenim namcorom kakav je - svi se slazu - bio. Osim Tijanicevog pokusaja iz antemarkovicevskih ili yutel vremena, tu negde, nema ni krstenog intervjua; njega vredi procitati u svakom slucaju, obaska sto je takoreci jedini iz prve ruke. Edit: Internet je cudo, trazih Tijanicev intervju, nadjoh Nenadoviceve Razgovore sa Kocom Onako... Edited October 21, 2014 by namenski
Ravanelli Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 (edited) eto ti, ja baš juče kupio razgovore sa kočom za 160 din na kupindu. uzeo sam i diverzanta od ivana hariša jednog od najzajebanijih partizana neverovatne biografije koju ne znam zašto HBO nije već pretvorio u mini seriju. ivan je zbog siromaštva u domovini krenuo u kanadu, odande je zbog sindikalnog rada deportovan u meksiko, a završio je po srednjoj i južnoj americi dižući revolucije i gde je izbacio svoj prvi voz iz šina. početkom rata u španiji vidi svoju obavezu da se priključi interbrigadircima, gde postaje glavni za obuku diverzanta. posle španije završava u francuskoj, u logoru, gde beži za jugoslaviju i tu počinje verovatno najbolja diverzantska priča u istoriji. čovek je uništio preko 200 nemačkih vozova, mostova, pobio hiljade njihovih vojnika, par generala, vršio diverzije po zagrebu... u svakom slučaju jedna od jačih ratnih knjiga. imam je u pdf-u, ko hoće e sad ako neklo naiđe na Smrt je dolazila iz podzemlja - Mirko Jovićevića, o akcijama čišćenja beogradskih kanalizacija od nemačkih specijalaca posle oslobađanja beograda, molio bih ga da me uputi. evo mali preview te knjige iz politikinog zabavnika http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi/smrt-vreba Edited October 21, 2014 by Ravanelli
Remi Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Ravaneli, zainteresovan sam ja za tu knjigu. Što se Koče tiče, ima ova knjiga, nisam je još uvek čitao, mada je ni nemam još, pa ne znam kakva je. http://www.najboljaknjiga.com/vmchk/6710-Koca-Popovic-Duboka-ljudska-tajna.html Nenadovićeve razgovore sa Kočom sa čitao, sad, mada je pitanje za istoriju, ali koliko je moguće da Koča stvarno nije znao za Goli Otok, kako je i sam rekao u razgovorima?
halloween Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Napustila Uliksa, vratila sam u biblioteku sve knjige. 1. put platila kaznu za prekoračenje roka i demonstrativno obećala da neću obnavljati članstvo posle više od 20 god te da prelazim na elektronske knjige. Živeo cro sajt. U skladu sa preporukom jednog blogera, Jasunari Kavabata, Lepota i tuga+ Joan Baez Diamonds and Rust na repeat. Do potpunog komiranja!
Notorious Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Ako ti se dopadne Kavabata, preporučujem ti za dalje čitanje Velemajstora i Hiljadu ždralova (obe u izdanju Tanesi). Zanemarila sam japanske pisce u poslednje vreme, ubošću valjda ponešto novo na Sajmu.
Ravanelli Posted October 29, 2014 Posted October 29, 2014 Ravaneli, zainteresovan sam ja za tu knjigu. Što se Koče tiče, ima ova knjiga, nisam je još uvek čitao, mada je ni nemam još, pa ne znam kakva je. http://www.najboljaknjiga.com/vmchk/6710-Koca-Popovic-Duboka-ljudska-tajna.html Nenadovićeve razgovore sa Kočom sa čitao, sad, mada je pitanje za istoriju, ali koliko je moguće da Koča stvarno nije znao za Goli Otok, kako je i sam rekao u razgovorima? evo ovako https://www.dropbox.com/s/du1reo5avbfi0pa/Ivan%20Haris%20Gromovnik-Diverzant.pdf?dl=0
smorenko Posted October 30, 2014 Posted October 30, 2014 Napustila Uliksa, vratila sam u biblioteku sve knjige. 1. put platila kaznu za prekoračenje roka i demonstrativno obećala da neću obnavljati članstvo posle više od 20 god te da prelazim na elektronske knjige. Živeo cro sajt. U skladu sa preporukom jednog blogera, Jasunari Kavabata, Lepota i tuga+ Joan Baez Diamonds and Rust na repeat. Do potpunog komiranja! uliksa sam prvi put pokusao pre dvadesetak godina. tad sam bio suvise zelen. pregodinu dana, godinu i po sam krenuo ponovo, i knjiga mi je bila super. treba citati polako i na miru, bez zurbe. fenomenalna knjiga, mislim da cu joj se vratiti jos jednom za nekih desetak godina.
Њујоркер Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 Meh. Za nekoga ko ic ne zna modernu srpsku istoriju, a voleo bi stagod na brzinu da izuci, ova knjizica je savrsena. Za one koje istu znaju, a zeleli bi mozda nesto novo da procitaju, ovo je cisto gubljenje vremena. Iako je Micetin stil pisanija takav da se ova knjiga cita za jedno popodne bez problema, ono sto ide na nerve je njegovo svakomalo sakaknje preko godina napred-nazad, sto iako ne zbunjuje, nervira. Takodje, knjiga je trebala da bude posvecena Kralju Petru II, i uopste Karadjodrdjevicima, a on se o Kodzi Milosu samo tako raspisao na prvih 30tak strana. Cak je i Kralj Milan pomenut, ali zlosrecni knez Aleksandar ni recju, ko da nije postojao. Zato je posle Obrenovica jos desetak strana posveceno abdikaciji Djordja i Balkanski ratovima, da bi onda odmah presli na (posle kraceg osvrta na stvaranje SHS) namesnistvo kneza Pavla. Ocigledno je da je centralni deo knjige bio 27. mart i i potonji dani Kralja i izbeglickih vlada u Londonu. Taj deo je i najzanimljiviji, ali kako se blizi kraj II svetskom ratu, tako se postaje nemustiji. Pocne pa stane o razmiricama Kralja Petra i Kraljice Aleksandre, pocne pa stane o Mici Lou, pocne pa stane o Kraljevicu Andreju, itd... Puno toga je nedoreceno u poslednjem delu knjige. Ima dosta tiskarskih gresaka, kao da lektura i korektura nisu radjene, a ima i pocetnickih, tipa da je Kraljevina Jugoslavija dobila to ime 1920. godine! Ispljuvao je na sva usta zlosrecnog Subasica, iako ne znam cime je taj nesrecni Ban Hrvatske zasluzio. Za razliku od Tita, Maceka ili Pribicevica, koji su rado stali pod pusku Cara Franje, bar je Subasic imao jaja da bude u Jugoslovenskim dobrovoljcima... Ali ima knjiga svoje vrline, na primer citate koje je tesko negde drugde naci, a ja cu par sa zadovoljstvom podeliti: Ako je bilo kome bilo sumnjivo da li je bivsi prestolonasledndik Djordje bio lud, evo citata jednog od pisama svom bratu: Kralju Aleksandru - trovacu, iznudjivacu i podmetacu: Uzasno si mi odvratan podli iznudjivacki trgovacki gade. Decu ti blesavu pecenu jebem! Bozidar Puric tadasnji premijer, prilikom izbacivanja Mihailovica iz vlade na insistiranje Cercila i okretanje Titu u Kairu: Cercilovo vidjenje s Kraljem ujutro 10. decembra [1943], ucinjeno je bez mog znanja i protiv moje volje, jer sam smatrao da sa Kraljem mora biti njegov predsednik vlade... Docekao sam Cercila...sa recima "Ekselencijo, sta ste uradili,kakav ce sud dati istorija zato sto prodadoste Jugoslaviju komunistima?" Dok sam to govorio, uhvatio sam obema rukama revere Cercilovog kaputa, i potegao na dole... "U evropi postoje dva militarizma, pruski i srpski. Pruski ce biti srusen u ovom ratu, a srpski takodje mora otici!" Onog momenta sevnula mi je misao kao munja da potegnem revolver i ubijem Cercila. Video sam nasu potpunu propast koju nam je jedan covek priredio.Njegovim nestankom morala bi odmah i politika prema Jugoslaviji da bude revidirana i to bi bio nas izlaz... Po mom povratku u London sve sam ovo rekao mojim engelskim prijateljima. Svi su se smejali i rekli: "Sto nisi pucao, spasao bi i vas i nas!" I pored zanimljivih citata, ne smatram da je ovo nesto posebno. Otude i cudi recenzija uvazenog profesora dr. Dragoljuba Zivojinovica za ovu knjigu koja sigurno ne zavredjuje profesorovu paznju. Bah, ko zna kakve su kombinacije u pitanju. Ocena:**
Dr Arslanagić Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Šubašić je takođe bio AU vojnik, kao i svi koji su kao jugoslovenski dobrovoljci prebačeni iz Rusije u Solun. Đorđe jeste bio nenormalan ali takođe postoje veoma jake indicije da je Aleksandar pokušao da ga otruje - postoje svedočenja da je to hteo da uradi preko Petra Živkovića, što delimično objašnjava njihovu bliskost i moć koju je Živković imao u posleratnom periodu (o potencijalnom trovanju se podaci mogu naći ne samo u papirima kraljevića Đorđa već i kod npr. generala Pante Draškića). Btw, ovaj Purićev citat, lol.
Њујоркер Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 Heh, ali je Subasic bar prebegao Rusima i prikljucio se Jugoslovenskim dobrovoljcima, a ne kao Pribicevic koji nije cak ni pozvan, vec se dobro dragovoljno prijavio u AU vojsku ne bi li malo pio srbijanske krvi. Nego, da nastavim da gudim: Kad sam video naslov knjige Knez Pavle: Istina o 27. martu, prvo sto sam bio pomislio je, gle, cak je i Knez progovorio o tim tragicnim danima, moglo bo da bude zanimljivo stivo. Ali, qratz. Nisam video, slep sam, sta li, dva gorenavedena imena, jankovicevo i lalicevo (veze nemam koji su oni, istoricari, publicisti, nesto trece), koji su zapravo priredili ovu knjigu. Entuzijazam mi odmah opao. A nastavio je da opada kad sam video da je knjiga radjena pod pokroviteljstvom NJKV Kneginje Jelisavete, sto je znacilo samo da ova knjiga ima da opere Kneginjiog oca... No, dobro. I da je sam Knez pisao, bilo bi jednostrano. Taman da se uporedi s drugom jednostarnom stranom, Ni ratom, ni paktom No, i pored mojih pocetnih pribojavanja da se ovi autori ne dodvoravaju blazenopocivesm Knezu previse (a dodvoravaju se, knjiga nema ni o od objektivnosti), kao na primer kad se Kralj Petar II i bukvalno oslovljava "kraljem" i pride ismeva u XIX glavi Planovi kralja Petra (gde je sad Filip da se seiri :) ), knjiga predstavlja skup izabranih dokumenata o 27. martu, od kojih su mnogi ugledali prvi put svetlo dana iz licne arhive Kneza Pavla. Dobro, nema sumnje da autori zele da predstave Kneza kao jedinu zrtvu (ok, ne jedinu, zrtve su zapravo drzava i narod), a potpunu krivicu prebace na politicku elitu. Uz pomoc dokumenata otkrivamo ne nesposobnost tadasnjih jugoslovenskih politicara, ona je vec poznata, jer da su bili sposobni ne bi zemlju doveli u a) bezizlaznu situaciju; b) dolili ulje na vatru, vec kolika je magnituda te njihove neodgovornosti i nesposobnosti. Boli. Placeni politicari od strane engleza (Zemljoradnicka, Seljacka i Samostalna Demokratska Stranka, te SKK Slobeka Jovanovica), diplomate koje pojma nemaju o napadu na Jugoslaviju, diplomate koji pojma imaju o napadu na Jugoslaviju ali nema ko u Beogradu da ih slusa, vojna obavestajna sluzba koja je znala za puc i prstom mrdnula nije da isti spreci, Cvetkovic koji je znao za isti ali nije nista ucinio jer se uzdao u cast srpskih oficira (valjda istih onih oficira koji su se zakleli na cast i vernost Kralju Aleksandru I Obrenovicu)... i t d Knjiga je puna optuzbi i kontraoptuzbi manijaka koji su posredno ili neposredno odveli sopstveni narod u Pakao. Dici se na Hitlera da mu pokazes zube, a pobeci ko poslednja kuja bez da proglasis opstu mobilizaciju moze samo umobolnik. Dici se na "izdajnicku Vladu koja je postigla ljigavi dil sa Hrvatima", a onda istim tim Hrvatima dodatno prosiriti Sporazum (zandarmerija) da bi usli u pucisticku vladu moze samo najgori cinik. Mirkovicu, Simovicu, Jovanovicu, Nincicu i svi ostali... U Paklu gorite. Za vjek i vekova! PU!
Dr Arslanagić Posted November 14, 2014 Posted November 14, 2014 Bolje je dokumente čitati u originalu, možeš da svratiš, blizu ti je, na Kolumbiji. Inače, ako hoćeš zaista da vidiš koji su to bili likovi, čitaj Grolov Londonski dnevnik.
porucnik vasic Posted November 14, 2014 Posted November 14, 2014 Bolje je dokumente čitati u originalu, možeš da svratiš, blizu ti je, na Kolumbiji. Inače, ako hoćeš zaista da vidiš koji su to bili likovi, čitaj Grolov Londonski dnevnik. Интересантно је за тему читати и сећања Коста Павловића после рата. Трагичне неразумевање света око себе.
bradilko Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 John Grisham- A Time to Kill plaza, wc i sl Andrej Mitrovic- Vreme netrpeljivih nista nije isto posle Brodela
Recommended Posts