June 15Jun 15 7 hours ago, ultra plasticni said:ja sam to merkao na sajtu akademske knjige, sve cekam da padne ispod crveneImam koliko vidim, do sutra neki rođendanski popust, pa baci pogled na sajt.Ja sam posle Karera uzeo, isto AK izdanje Anu Berns i njen roman "Mlekadžija" o Severnoj Irskoj i vunenim vremenima tamo.A kad smo kod istog izdavača, oni su izdali i "Matiju" Drage Hedla, prošle nedelje.
June 16Jun 16 21 hours ago, Stela said:Inace su mi uvek bile interesantne knjige koje imaju neke elemente putopisa, a nisu to nuzno. Murakami ima te elemente u ovoj knjizi. Stoga planiram ovog leta da procitam Emanuela Rubena, putopis se zove Uz Dunav. Biciklom je 2016. presao trasu Dunava i prilicno posvetio paznju ljudima koje je susretao i predelima koje je posecivao, tako da verujem da je knjiga zanimljiva.Nije književnost, ali neki putopisni zapisi umeju da dosegnu i književnu vrednost, pa evo dve preporuke:Najpre, CiklonautSajt je sada preobiman, nisam upoznat sa najvećim delom sadržaja, pa nisam ni u poziciji da dam preporuku za sve, ali bez zadrške mogu da preporučim i podsetim na izvorni susret sa Ciklonautom i izvanredan opis neuobičajene biciklističke ture od Valjeva do Jadranskog mora: Put kojim se ređe ide - SADRŽAJDrugo je opis ture čamcem od Novog Sada do Petrograda, za koji sam moguće je saznao baš na ovom forumu: Novi Sad-Sankt Peterburg-Novi Sad čamcem Edited June 16Jun 16 by Ras
June 16Jun 16 @Ras Zanimljivo deluju ovi putopisi, hvala.Matiju (Drago Hedl) sam pre neki dan kupila drugarici, ona radi sa ljudima koji su imali i takve gubitke, mada mislim da cu knjigu procitati i ja.
June 24Jun 24 Deca / Milena Marković, 2021.Vrlo inteNzivno štivo, i po formi i po sadržaju. Nemoš se čita mnogo i ucelo, većma nakašikicu, kogorki lek.
June 24Jun 24 Hej, nisam! Operu, kao najmanje problematičnu u domašaju realnosti, posle poezije, mogu da predstavim kao predstavu.Ali mora da bude vraški dobro postavljena.Gledala si?
June 24Jun 24 Jesam. :) Nisam velika obožavatejka opera (osim nekih klasičnih komada) i nisam navikla na ovakav koncept predstave, ali bilo je emotivno.Mnogo mi se dopala njena ''Deca radosti''... Melodija i reči pesme koju peva Gorica Popović urezale su mi se u pamćenje.
June 27Jun 27 Dzozef Lojd KarMesec dana na seluKnjiga koja se cita u dahu, ne zato sto nije obimna, nego jer je zaista pravi klasik u pitanju. Predstavlja nostalgicno secanje glavnog lika na period njegovog zivota, kada posle prezivljenih strahota Prvog svetskog rata odlazi u jorksirsko selo da restaurira srednjevekovni mural u crkvi i provodi tamo leto i ranu jesen. Kako ostvaruje odnose sa starosedeocima u malom mestu gde svi sve znaju, kako ga prihvataju i brinu o njemu, a on o njima, kako upoznaje jos jednog bivseg vojnika na slicnom zadatku...i kako se zaljubi u koga ne treba.Sa neobicnim darom pisac opisuje razlicite starinske predmete, njihove sastavne delove, oblike, boje i materijale, kao i fresku koja se sloj po sloj otkriva pred nama. O svom poslu glavni junak kaze da nikad ne znas kada si preterao i da mora pazljivo da se radi, da ne bi doslo do ostecenja, pa ima moto: dugo posmatras, a malo radis Ima i film, snimljen osamdesetih, ne secam se da sam gledala, ali knjigu bih preporucila svakome.
Tuesday at 20:214 days alto pasilina. "nezaboravno kolektivno samoubistvo". potražite i pročitajte. Edited Tuesday at 20:214 days by đorđe geprat
Thursday at 17:503 days PeljevinaCveće za AldžernonaNeki trilerHoror pričeDa nadoknadim za prvu polovinu godine...
7 hours ago7 hr Mario BenedetiCudno, cudesno, cudovisnoGodine 1982. je Prosveta objavila izbor prica ovog urugvajskog pisca, a cetrdesetak godina kasnije se pojavljuju u izdanju RED BOXa. Divan predgovor je napisala zena koja je tada prevela Benedetija na srpski. Njegove price iz Montevidea su, kako ime knjige kaze - cudesne.
3 hours ago3 hr Sumaya Farhat-Naser "Thymian und Steine". Verovatno nije prevedeno, ali za "Nemce" koji se interesuju za Bliski (ili i malo dalji) istok generalna preporuka za svajcarsku izdavacku kucu "Lenos". Ovo je malo starija, autobiografska knjiga, izasla krajem devedesetih, zene rodjene u oblasti Zapadne obale Palestine 1948., koja je nakon studija i kasnije doktorata u Nemackoj (Hamburg) odlucila da radi na uspostavljanju dijaloga dve strane u izraelsko-palestinskom konfliktu, kao i poboljsanju polozaja zena u arapskom drustvu. Jako umeren ton, idealizam i snaga te zene se osecaju u svakoj recenici; jos uvek je aktivna i ove godine je drzala nekoliko predavanja u Nemackoj i Svajcarskoj.