Jump to content
IGNORED

Civilization

Marvin (Paranoid Android)

Recommended Posts

Posted
40 minutes ago, lord_s said:

Neka ostane zabelezen najbolji mod u istoriji modova Vox Populi (Community Patch Project) za Civ V.
Ako imate malo slabije masine, ako vas Civ VI ne radi dovoljno, ako ste pasionirani fan i trazite ultimativno Civ iskustvo, ovo ne smete propustiti

Pa daj malo opširnije, šta mod radi?

Posted
15 minutes ago, Marvin (Paranoid Android) said:

Pa daj malo opširnije, šta mod radi?

Dakle mod je bukvalno kompletna nadogradnja igre i svih njenih mehanizama. Mislim da je tamo negde 2012 ili 13-te kompletan code igre (sto do sada nije slucaj sa Civ VI) postao raspoloziv modderima i zajednici fanova, i od tog momenta odredjena grupa ljudi pocinje, tacnije nastavlja Vox Populi projekat (dosta njih koliko sam pohvatao je radio modove za Civ IV). , Dodate su gomile drugih razlicitih unapredjenja u svakom mehanizmu igre - Tech tree je redizajniran i optimizovan, social policies, map-generation algoritam (ubacena gomila novih mapi i novi generator mapi, dodate su nove civilizacije i lideri, nove specijalne gradjevine, city management je pojednostavljen, napravili su korporacije upotrebljivim i smislenim, diplomatija i source-code diplomatije je isto cini mi se kompletno revidiran i usavrsen, spy sistem je tek nedavno kompletno overhaul-ovan, itd, itd, da je bas nemoguce sve to izlistati.
Pored unapredjenja 'ispod haube' mod donosi i neke promene u grafickom delu, ali je to prilicno beznacajno doduse kada se uporedi sa ovim o cemu pricam.
Zajednica je i dalje izuzetno i svakodnevno aktivna, ljudi neprestano izbacuju nove i apdejtovane verzije moda, rade na balansiranju i ispravljanju bag-ova u komunikaciji sa igracima.

Na prethodnom linku mozes/te naci najnoviju verziju moda, ovaj thread je meni dosta pomogao da se upoznam sa novinama i razlicitostima u odnosu na vanilla CivV
https://forums.civfanatics.com/threads/tutorial-for-beginners.659895/
A generalno ceo taj sub-forum je odlican izvor informacija
https://forums.civfanatics.com/forums/community-patch-project.497/

Preporucio bih svima da probaju, meni je recimo ovo peak turn-based strateskih simulacija ako uzmemo da je stav da je Civilization kao fransiza kralj tog zanra, stim sto je fakat da nisam probao mnogo drugih naslova, ali mi je jako tesko da zamislim nesto igrivije i zaraznije od ovoga.

• Hvala 1
  • 2 years later...
  • 7 months later...
Posted

Najavljena Civilizacija VII, a niko ne komentariše?

Možda i najveće promene do sada u odnosu na prethodnika. Na Civ fanatics forumu ima tona tema gde se o tome diskutuje, ali ukratko:

1. Igra je podeljena u tri razdoblja: Antiquity, Exploration i Modern. Svako razdoblje se može igrati za sebe, ili se može igrati cela igra od početka do kraja s izabranim liderom, s tim što se na kraju svakog razdoblja dešavaju krize (horde varvara, pandemije, verovatno kasnije revolucije, itd.) koje dovode do opadanja trenutne civilizacije tako da se u narednom dobu bira nova civilizacija koje može a ne mora biti istorijski povezana s originalnom. Primer iz igre - Egipat "istorijski" prelazi u Songaj pa zatim u Bugandu. Ovo je ujedno i najkontroverznija izmena, ali ima i te kako gameplay razloga s obzirom na neizbalansiranost civilizacija kroz razdoblja i na to koliko je igra u kasnijim razdobljima često dosadna jer je jasno da dobijaš ali moraš pro forme da odigraš još 200 poteza da bi to i realizovao. Svako razdoblje ima svoj tech i civics tree, svaka civilizacija ima svoje specijale, a civilizacije naslednice dobijaju bonuse od civilizacije koju su nasledile.

(lično mišljenje - voleo bih da je ostavljena i mogućnost da se civilizacija "izbori" s krizom pa da imamo hipotetički Exploration Egipat, ali nije mi ovo dealbreaker ako je gameplay dobar)

2. Lideri nisu više vezani za civilizaciju, a nisu više nužno ni politički lideri. Npr. možemo da biramo Bena Frenklina koji vodi Mongoliju ili Konfučija koji vodi Brazil. Ljudi se baš tripuju oko ovoga, meni je ovo kul what if, ništa strašnije nego što sam mogao kao Tedi Ruzvelt da napravim Ermitaž u osvojenoj Kanberi.

3. Gradovi se sada dele na Cities i Towns, pri čemu se (osim za prestonicu) uvek osniva Town koji može a ne mora da preraste u City. Ako ostane Town, onda je manje-više outpost koji snabdeva neki City resursima. Ovo mi je jako kul, uvek me nerviralo kad moram da napravim i unapredim do maksimuma grad koji služi samo da bih kopao gvožđe ili uranijum. Postoji soft cap koliko gradova možeš da imaš pre nego što krene da opada Happyness.

4. Nema više workera i buildera, kako grad raste tako sa City ekrana biramo da li ćemo da dodajemo građevine (u postojeći ili novi urbani distrikt, 1 hex = 1 distrikt), ili da obrađujemo zemlju/kopamo rudu/gajimo stoku (ruralni distrikt). Takođe, više nema mikromenadžmenta populacije (šta ko obrađuje), nego populacija odgovara broju tajlova koje grad obrađuje oko sebe. Kasnije postoje i specijalisti, kao u ranijim verzijama Civ, ali to nije detaljno prikazano. 

5. Postoje plovne reke kojima brodovi prvi put u istoriji franšize mogu da idu i da tako simuliramo npr. vikinške napade i rečne opsade.

6. Vojsku vode vojskovođe koje je moguće napasti i privremeno eliminisati (respawnuju se posle nekog vremena). Vojskovođa daje bonuse i dobija XP (jedinice više ne napreduju po nivoima), i može da "upakuje" gomiluj jedinica u svoj hex dok se kreće i onda da ih za bitku "raspakuje" na terenu oko sebe. Ovako je rešeno mučno pomeranje vojski u V i VI, od kako je ukinuto da može više jedinica da bude na jednom polju. Svi koji su igrali se slažu da je ovo fantastična promena.

7. Ima random događaja koji donose razne pozitivne/negativne stvari, ima i prirodnih katastrofa. Tribal villages/goodie huts su sada mnogo unapređeni i daju više stvari i opciju da biraš šta će ti dati.

8. Nema više varvara i gradova-država, sada su i jedno i drugo nezavisna plemena koja mogu da budu neprijateljski ili prijateljski nastrojena, i koje možete da osvajate/uništavate ili da s njima vodite diplomatiju. U drugom slučaju kasnije mogu da prerastu u pravi grad-državu, u prvom se ponašaju više kao varvari, ali možete im platiti da vas ostave na miru ili napujdati na protivnika.

9. Diplomatija se više ne vodi po principu "evo ti 20 uglja i 20 konja da objaviš rat Gilgamešu" nego ima mnogo detaljniji sistem u kome se troši novi resurs, Influence, i sklapaju dogovori i paktovi koji imaju dugoročnije trajanje. 

Mislim da sam pokrio najbitnije :)

• +1 1
  • Hvala 5
Posted

Moram reci da nisam igrao posle CivV. Sestica mi je bila previse komplikovana za ucenje u vreme kad nisam imao vremena za dublje analize. Nadam se da ce sedmica biti laksa za pocetnike.

Ne svidja mi se zalasci civilizacija, bas jeste fora da sa istom odigras do kraja. Mada razumem poentu ali ja bih to resio vecim spoljnim i unutrasnjim krizama. Uopste Civ ima taj problem da kad postanes prejak nista te ne mose srusiti, sto veze nema sa pravim svetom (videti pod istorijom Kine).

Plovne reke su super stvar, Paradox to ima u svojim igrama. Dodaje na taktickim pa i strateskim novim mogucnostima. 

Frenklin koji vodi Mongoliju mi je jos i ok ali ja da se pitam, ostavio bih vecinu cudu da budu vezani za civilizaciju odakle poticu, ili bar taj deo sveta. To bi dodalo malo na razlicotisti gameplay-a. Kad smo kod toga, nikad nisam voleo sto imas razne nacine da pobedis. Po meni realna pobeda je samo world domination a rad kroz kulturu/finansije/industriju/diplomatiju/religiju... treba da ima ocigledne prednosti koji dovode do jacanja drzave (tipa zelotski ratnici ili veci uticaj na diplomatiju kroz kulturu). Bas me zanima kako se sada stize do pobeda.

Svakako pordrzavam smanjenje mikromenadzmenta. To je cinilo igru dosta zamornom kako protice a stvari i teritorija ima sve vise. 

I da, jel Nuclear Gandhi i dalje tu? 

Nuclear-Gandhi-Cows.jpg?q=50&fit=crop&w=

Posted

Mislim da su male šanse da Nuclear Gandhi ne bude tu za moderno doba, on je praktično zaštitno lice franšize. Znamo da je u Antiquity jedan od lidera Ashoka, ali on vodi civilizaciju Maurya. Nemamo pojma da li će ubaciti i neku Exploration verziju Indije, ne bi me čudilo da bude Mughal civilizacija pod vođstvom Babura.

Posted

Meni bi iskreno bilo dosadno da je jedini način pobede dominacija, iskreno me često smara da se bavim vojskom, a Space Race je bio način pobede još od keca.

U sedmici ima koliko smo videli 4 načina za pobedu - vojni, naučni, ekonomski i kroz kulturu. S tim što se ostvaruju neki milestone-ovi, pa je možda moguća i neka kombinovana pobeda.

Posted

Ja isto kao ShanJan, nisam imao vremena i koncentracije za CivVI, tako da sam ostao na Civ V Vox Populi (ređe, jer mi je dosta nestabilna pa me nervira kad krahira u odsudnom momentu povezivanja gradova železnicom) i Civ V BNW.

Dobro zvuče plovne reke i razlike između cities/town za zauzimanje teritorije gde te samo zanima jedan resurs. 

Diplomatija mi isto zvuči zanimljivo, ali ona i u petici pri kraju uzima vremena koliko i micromanagement gradova ako igraš na diplomatsku/kulturnu pobedu, svaki krug pratiš ko je čiji savetnik i koliko ti para/luxuryja treba...morala bi da bude baš radikalna promena.

Ovo opadanje mi je bezveze, mislim, igra se zove Civilizacija. Razumem da krene neki događaj koji ne može da se spreči, recimo najezda varvara/nova religija i automatski izgubiš par gradova kao i ostale civilizacije pa nastaviš dalje sa onim što ti je ostalo (pa nek se zove drugačije), ali da si ti gradio i pozicionirao gradove. To je valjda poenta "duboke" strategije, da od prvog kruga razmišljaš šta će ti nešto doneti u stotom krugu.

• +1 2
  • 2 weeks later...
Posted

@Sammael dok ne stigne Civ7, da li vredi uciti Civ6, koliko se uziva u igranju u odnosu na prethodne?

I pitanje i za tebe i za @reg i ostale, Civ 4/5/6 - koji mod/mapa vam je bilo najzabavnije da igrate, sta bi ste preporucili? Konacno imam malo vremena i snage :) 

Inace nikad nisam stigao da igram EU, pa se razmisljam da dam priliku i EU4 ili CK3 (CK2 iako previse lagan strateski kad te konacno krene, je imao zanimljivu komponentu sa unutardinastijskim borbama). 

Posted

Civ6 vredi, ali treba uzeti i sve ekspanzije. Mislim da bude sad jeftino na Steamu ili naravno torent. S tim što na Steamu ima odličnih modova koji baš unapređuju UI, više bez njih ne bih ni mogao da igram.

Glavna boljka Civ6 je što posle nekog vremena prosto postane malo dosadno, previše gradova, previše micromanagementa, pogotovo ako kreneš u osvajanje pa onda hajd gradi od nule neke stvari u osvojenim gradovima, ili se nerviraj kako je AI loše postavio distrikte (ima mod da se ruše distrikti doduše, ali ako je ful izgrađen onda se baš ne isplati). 

Obično igram normalnu igru, random mapu, uključim neke stvari iz ekspanzija pošto može da se bira a la carte (npr. Industries & Corporations, Secret Societies). Ima i nekih scenarija koji su simpa da se odigraju par puta, npr vikinški scenario, mapa Evrope, gde pobeđuje vikinški poglavica koji je najviše pillage-ovao posle x poteza. 

• Hvala 1
Posted (edited)

@Sammael Za Civ6 - koji su modovi koji unapredjuju UI ili makar neke osnovne, elementarne AI stvari? Ja sam poceo sa sesticom ima circa pola godine ali nekako mi ne ide. Kao da nesto fali, dodjem i u dobre pozicije na mapi, budem lider u toj 'kategoriji' gde jurim pobedu, ali me nekako igra ne vuce.

@Shan Jan Civ5 Vox Populi, sto @reg rece u postu iznad. Razlog zasto tek sada krecem sa Civ6 je sto sam brat-bratu ubio pola decenije igrajuci samo Vox Populi. E sada, ako ikako odlucis da krenes sa time, na CivFanatics sajtu/forumu ces pronaci podforum VoxPopuli i tamo imas sve. Poceli su developeri (community) da komplikuju previse kada su prebacili mod u 4.x.x verziju, tako da sam ja stao sa 3.10.14 cini mi se i uz nekoliko mod-modova (vise wondera, city-statesa i slicno) nikada nisam imao nijedan crash, meni licno je to bila najizbalansiranija verzija u svakom smislu.

Ja cekam EU4 da se konacno izjasne i objave poslednju verziju :D

Edited by lord_s
  • +1 2
  • Hvala 1
Posted

Probacu Vox Populi.

@lord_s vidim da je zadnji DLC za EU4 Winds of Change, jel planirano jos nesto? Ne znam koliko vredi cekati, ja kad sam igrao CK2, oni su izbacivali DLC bez prestanka, nije cak ni lose igrati na jednom i onda se obradujes kad dodje dodatak koji ucini igru zanimljivijom. 

Posted (edited)
9 minutes ago, Shan Jan said:

Probacu Vox Populi.

@lord_s vidim da je zadnji DLC za EU4 Winds of Change, jel planirano jos nesto? Ne znam koliko vredi cekati, ja kad sam igrao CK2, oni su izbacivali DLC bez prestanka, nije cak ni lose igrati na jednom i onda se obradujes kad dodje dodatak koji ucini igru zanimljivijom. 

Vox Populi - moj predlog ti je da samo krenes sa tom 3.10.x poslednjom verzijom kao 'vanila' Vox Populi, sam mod je toliko drugaciji i bolji od izvorne Civ 5 da ces samo sa njime imati bas dosta zabave. Kasnije mozes dodavati neke mod-modove, tipa jos vise Wondera, city-statesa i slicno. E sad, kao sto rekoh, community dev's so odavno izasli sa 4.x.x verzijama i razne neke novine uvode (svaka im cast, svakako) ali za mene je to postalo previse. Ali svakako ako zelis odmah sa najnovijom verzijom - udri

EU4 - ne znam, davnih dana sam pocinjao jednom, dva puta ali posle 6 meseci, cc godinu dana oni vec izbace dva nova moda i/ili modpacka i neki osnovni mehanizmi igre bivaju promenjeni, ja to nisam mogao da ispratim a u tom momentu nisam imao toliko ni vremena. Tako da, kad god ga vise zavrse, probacu da ga igram sigurno.

Na listi su mi i Hearts of Iron od Paradoxa i Oldworld, ali gde naci vremena

Edited by lord_s
  • +1 1
Posted

Preporucujem i Victoriu. Ja sam se sjajno zabavljao sa dvojkom, vidim da je trojka izasla ali nisam jos imao vremena da je probam. 

Posted

Meni je 6ica bila ozbiljan apgrejd u odnosu na 5icu i bas uzivam da je igram. Trebalo je dosta da se ukopca, jako mnogo detalja je dodato. U principu, najvise mi je prijala promena u smislu da i od losijih tileova sada mozes napraviti nesto jako zajebano ukoliko primenis prave stvari. Time je znacajno poboljsan gameplay. 

• Hvala 2