Lord Protector Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 ...rece, opravsi ruke nad lavorom. Gordi Albion„Pisma iz tuđine“ od Borislava PekićaGORDI ILI PERFIDNI ALBION?U ovoj emisiji nostalgično ćemo raspravljati o jednoj engleskoj nacionalnoj odlici od koje su svi njeni istorijski neprijatelji pravili veliko pitanje.Ona je u njihovim očima objašnjavala sve engleske uspehe, i izvinjavala sve njihove neuspehe. Nije bilo nijednog slavnog imena te istorije a da, u ovom ili onom momentu svoje karijere, ovu englesku osobinu s mržnjom nije okrivila za sve svetske nevolje, uključujući i osobne. O njoj je govorio Španac Filip II.Govorili su Francuzi: kardinal Rišelje, jakobinac Robespijer i imperator Napoleon. Nemački kancelari Bizmark i Hitler.Ruski carski i sovjetski boljševički državnici. Poglavari zemalja koje su postale britanske kolonije, i zemalja koje, nekim čudom, to nisu postale. Govorili bismo i mi, da nas je ko slušao, a pogotovo da smo slušali sami sebe i svoje interese.Ta univerzalna osobina je tzv. engleska hipokrizija, njihovo navodno licemerstvo. Ona je Britaniji donela ime perfidnog Albiona, i to posredstvom paradoksa što ga pravi vlasnici imena, Kelti, ni najmanje ne zaslužuju. Reč „Albion“ naime, na keltskom znaci „brdovitu zemlju“, a označavao je Britaniju dok su u njoj Kelti imali dominaciju.Kad su ostrvo preuzeli Anglosasi, između ostalog i uz pomoć perfidije, premda je gvožđe igralo odlučniju ulogu, reč je otišla u poeziju. U domaćoj upotrebi njoj se rodoljubivo dodavao pridev „gordi“. U inostranoj upotrebi, međutim, on je pakosno zamenjen pridevom – perfidni.Termin „perfidni Albion“, u simboličnom rečniku evropske diplomatije i svesti njenih naroda, postao je oznaka za zemlju koja je u poslednja tri stoleća veštinu političke spletke dovela do umetnosti vizantijskog uzora, čak i kada se ovaj kao istočnjački perverzitet prezirao.Nećemo citirati šta su sve engleski neprijatelji o ovoj zemlji govorili u sumornim časovima svojih otrežnjenja. Njeno je prijateljstvo traženo i kad nije voljena. Cenjena je i kad su je mrzeli.Napoleonu je dugo trebalo da shvati da bez pobede nad Engleskom nema ni pobede u Evropi. Hitler je bio spreman da joj, za odrešene ruke u toj Evropi, prepusti ceo ostali svet.Kako je ovaj dobrim delom Britaniji već pripadao, a što nije, nije joj ni trebalo, do sporazuma nije došlo, i tako su Nemci izgubili Evropu, a Englezi svet.Možda je u tom ambivalentnom odnosu mržnje i poštovanja najdalje otisao Musolini, koji je svom narodu poželeo najveću nesreću, englesku jezovitu klimu, da bi ta klima od miroljubivih Italijana napravila – ratnike.Šta je u toj engleskoj hipokriziji istina, šta mit? Kad god o tome razmišljamo, čuvajmo se da pojedinačni moral, kome nas, dosta bezuspešno, uostalom, uči hrisćanstvo, ne prenosimo na državne zajednice, nepodobne i nesposobne za njega. Moralne države nema. Istorija ne poznaje narod čije su ruke čiste.Engleska je trgovala kad je mogla, ratovala kad je morala. Napravila je flotu da brani svoje obale, a ta flota je odvela na tuđe obale da ih osvaja.Od američkog rata za nezavisnost nije izgubila nijednu vojnu, a i njime je stekla prijatelja. Gubila je bitke, ali ne i ratove. Od svoje jedine revolucije uspela je da napravi najuspešniju monarhističku restauraciju u povesti.Temelj parlamentu Magna Carta-om udarilo joj je plemstvo, koje se, svuda po svetu, narodnom predstavništvu opiralo. Oslobodila se na vreme svojih kolonija više nego što su se i dan-danji mnoge od njih oslobodile Engleske.Izgubila je moć, ali je zadržala ugled; izgubila teritorije, ali zadržala uticaj; izgubila izvore, ali zadržala prihode.Sve je to vrlo perfidno, razume se, naročito u očima onih koji su zbog svega toga ostali na gubitku. Ali, zapitajmo se šta bi se dogodilo da je sve bilo obrnuto.Engleska je, kao mnoge druge zemlje, mogla trgovati samo kad je morala, a ratovati kad god joj se prohte. Izgraditi flotu koja ni njene obale neće odbraniti, a kamoli tuđe osvojiti.Mogla je dobiti sve ratove, a ne steći nijednog prijatelja. Dobiti mnoge bitke, a sve ratove izgubiti. Mogla je od svoje revolucije napraviti večnost, koja danas usrećuje mnoge narode.Mogla je i dalje ostati u ropstvu svojih kolonija. Mogla je zadržati moć bez ugleda, teritorije bez uticaja i izvore bez prihoda.Ne bi je više zvali „perfidni Albion“. Zvali bi je „nesrećni Albion“. Ne bi bila perfidna. Pitanje je samo da li bi postojala?Naša je istorija drukčija. Ukoliko smo u njoj više uspevali, postajali smo sve slabiji. S ređim izuzecima, od suseda smo napravili neprijatelje, čak i kad su ti susedi u našim granicama. Brodovi su nam služili za iseljavanje, a ne useljavanje, a trgovina kao najbrža zamena za gubitke.Pa ipak, ako u engleskom svetlu pogledamo našu istoriju, ma šta nam se trenutno dešava, možemo biti zadovoljni. Pored svih svojih istorijskih lutanja, stranputica i promašaja – postojimo.A to je za početak dosta. Nažalost, ponekad je to dosta i za – kraj.
Prospero Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 čim neko za osnovu svog istorijskog eksplanansa koristi "strastvene mržnje" i njihove korolare znači da ga ne treba čitati/slušati.
Yoda Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Pa, dobro, ta priča o primitivnim Balkancima i strastvenoj mržnji među njima je nešto odomaćeno u velikom delu elita i nauke tzv. Zapada.Pročiao sam intervju, sem tog dela sve ostalo je manje-više izbalansirano. Odavno nisam čuo od nekog britanskog istoričara da su "Rusi ubili 90% svih Hitlerovih vojnika" i da je "nemačka invazija na Rusiju u junu 1941 prelomni dogadja rata".A ovo za Dražu je skroz u pravu.
Topola Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 (edited) Tesko je sad, sa Pekicem "u igri", dalje razradjivati pricu... Lepo nam je Slow, ovaj, Bora Pekic, to nacrtao. Sposobni ljudi ti Britanci, jednostavno. A mi... pa mora da ucimo od najboljih. Ili da nestanemo? Jel tako Slow?"Jugoslavija bi bila kad tad pregazena od Hitlera, strasna mrznja Balkanaca, sve moze ponovo da plane, itd." Mene pomalo hvata strah od ovako postavljenih teza. Opet.Ali, dobro, razgradili smo u spojleru taj mit o Jasonu, Argonautima & perfidnosti, nema se dalje sta reci. A i zatucani konzervativni Draza... Taj stvarno nije imao sanse pred dominatnom socijalistickom misli tadasnje epohe. Edited June 8, 2013 by Topola
Yoda Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 (edited) Draža je dokazani istorijski luzer, nevezano za Hejstingsovo peglanje britanske odgovornosti u ratu.Što se tiče jugosudbine da je ostao pakt na snazi (sve u sferi ŠBBKBB) treba još jednom podsetiti da Hitler nijednu versajsku državu nije ostavio na miru. Čak i one savezničke, poput Rumunije, morale su da prođu teritorijalnog toplog zeca. Plus su postojali planovi od 1940. da se Jugoslavija podeli među Osovinom i trabantima baš onako kako je podeljena 1941. Edited June 8, 2013 by Yoda
Filipenko Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Dakle, nije vredelo što nas je knez Pavle gurao u trojni pakt, a što su i uzurpator Petar i njegova vlada potvrdili 28. marta, dan nakon što su svoju vojnu huntu nezakonito doveli na vlast putem vojnog puča?
Prospero Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Pa, dobro, ta priča o primitivnim Balkancima i strastvenoj mržnji među njima je nešto odomaćeno u velikom delu elita i tzv. nauke Zapada.pomerio sam zarez tzv. gde treba :)Pročiao sam intervju, sem tog dela sve ostalo je manje-više izbalansirano. Odavno nisam čuo od nekog britanskog istoričara da su "Rusi ubili 90% svih Hitlerovih vojnika" i da je "nemačka invazija na Rusiju u junu 1941 prelomni dogadja rata".evo, da branim britansku istoriografiju ;)u osprey-evoj istoriji ww2 na istoku, iz 1998, uopšte nema sumnje o razmeri tog fronta u odnosu na ostale, niti ima puno gluposti o ruskoj zimi koja je slomila kičmu viteškom vermahtu, niti o lend-leasu bez koga bi sovjeti pocrkali i sličnim "opštim mestima". naprotiv.kvotujem sa prve 2 uvodne strane:It is salutary to compare the scale of operations on the Russian front with those in western Europe. In August 1944 38 Allied divisions fighting on a 120km front in France encircled 20 German divisions and, after 27 days' fighting, took about 90,000 prisoners. At the sarne time the Soviet forces mounted three offensives. Along the borders of Romania, 92 Soviet divisions and 6 tank/mechanised corps attacked 47 German and Romanian divisions on a frontage of about 700km, encircling 18 German divisions and taking 100,000 prisoners in a week. Meanwhile, 86 Soviet divisions and 10 tank/mechanised corps were attacking into southern Poland, destroying nearly 40 German divisions in the process. The third Soviet offensive, which had been underway since 22 June, involved 172 divisions and 12 tank/mechanised corps in an advance of 600km along a 1,000km front: 67 German divisions were overwhelmed in the battle, 17 never to reappear on the German order of battle.By late 1944 91 Allied divisions in France, Belgium and the Netherlands, faced 65 German divisions across a 400km front. In the east, 560 Soviet divisions were fighting 235 German divisions across a 3,200km fiont, and driving them rapidly westwards.Thus there is a strong argument that the Soviet Union had already won the war by 1944, whether the western Allies finally opened a second front or not.The human cost of the war is difficult for Americans or western Europeans to imagine. To compare the scale of casualties, about 2.5 per cent of the British population was killed or injured during World War 1 American casualties were 0.6 per cent. In the USSR the proportion was no less than 25 per cent. Another statistic gives pause for thought.Twice as many soldiers were killed on the eastern front in 1941-45 than in all the theatres of war of 1914-18 put together.
Lord Protector Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Tesko je sad, sa Pekicem "u igri", dalje razradjivati pricu... Lepo nam je Slow, ovaj, Bora Pekic, to nacrtao. Sposobni ljudi ti Britanci, jednostavno. A mi... pa mora da ucimo od najboljih. Ili da nestanemo? Jel tako Slow?"Jugoslavija bi bila kad tad pregazena od Hitlera, strasna mrznja Balkanaca, sve moze ponovo da plane, itd."Mene pomalo hvata strah od ovako postavljenih teza. Opet.Ali, dobro, razgradili smo u spojleru taj mit o Jasonu, Argonautima & perfidnosti, nema se dalje sta reci.A i zatucani konzervativni Draza... Taj stvarno nije imao sanse pred dominatnom socijalistickom misli tadasnje epohe.Topola, ja sam sve drugo pre nego anglofil. Moglo bi se reći da sam popriličan anglofob. Ko je Srbima kriv što mozga nemaju? Ko sa Britancima leže neka se ne čudi zašto jeben ustaje.
Lord Protector Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 (edited) Draža je dokazani istorijski luzer, nevezano za Hejstingsovo peglanje britanske odgovornosti u ratu.Što se tiče jugosudbine da je ostao pakt na snazi (sve u sferi ŠBBKBB) treba još jednom podsetiti da Hitler nijednu versajsku državu nije ostavio na miru. Čak i one savezničke, poput Rumunije, morale su da prođu teritorijalnog toplog zeca. Plus su postojali planovi od 1940. da se Jugoslavija podeli među Osovinom i trabantima baš onako kako je podeljena 1941.Da je pakt ostao na snazi ne bi bilo onakve klanice u NDH, čak i da su nas kasnije okupirali. Nemci su pustili ustaše sa lanca za kaznu ( i ne samo njih), i nisu hteli tu odluku nikad da revidiraju (setiti se neuspelih pokušaja Nojbahera da se Hitler smekša). Kasnija okupacija bi prošla mnogo manje krvavo jer ne bi imala element odmazde. Takođe ne znam za neki istorijski izvor u kome se jasno navodi nemački plan za okupaciju Jugoslavije bez obzira na potpisivanje pakta. Sve je to nemušto navođeno da bi se opravdali pučisti i njihovi suludi potezi. Edited June 9, 2013 by slow
MancMellow Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Slow, praviš, mislim, ne samo ti nego dobra većina javnosti, pa čak i deo stručne, grešku u koracima. Nije pitanje je li pakt trebalo rušiti (btw, ono, formalno i nije srušen), nego je li ga trebalo potpisivati. Ne može se prvo odgovarati na ono što je došlo posle, pa onda na ono što je bilo pre.
Topola Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 (edited) Topola, ja sam sve drugo pre nego anglofil. Moglo bi se reći da sam popriličan anglofob. Ko je Srbima kriv što mozga nemaju? Ko sa Britancima leže neka se ne čudi zašto jeben ustaje.Bio sam malo ironican druze, ne zameri. Mozemo svasta da mislimo o nasem bezumlju, ali sam uveren da je njegov najtragicniji efekat onaj kada smo olako spremni da poverujemo u sve sto nam o nama samima serviraju Oni koji nam nikada nisu mislili dobro.Tako je i sa navedenim gospodinom i njegovim tvrdnjama. Da, mi smo nestabilne histericne ubice (Balkan), spremni da se vec sutra masakriramo, konzervativne zatucane budaletine, saradnici nacista, itd. Mozda i jesmo, ali, nekako, ja ne bih sam o sebi tako govorio. Posebno sto je takvo "posipanje pepeljastim govnima" srpski specijalitet No1. U svim okolnim zemljama takve inicijative bivaju ugusene pre nego sto postanu ubojito orudje, ukoliko ikada i izrone. Ne mislim samo Komsije & Bracu. A o velikim silama i da ne govorimo. Da, njihova sranja su uvek u sluzbi napretka. Evo, npr, ovo sudjenje u Londonu za odstetu uhapsenim kenijskim borcima za slobodu... Silovali ih, kastrirali, itd. Da, sad ce svaki preziveli dobiti po 2.000 funti. Pranje ruku nad lavorom... Svim srcem sam za katarzu nacije/drustva tamo gde mora da je bude. Ali, katarzicnost ima smisao i snagu samo tamo gde dodje sama, kao rezultat sopstvenog saznanja i svesti. Ne verujem u katarzicne podsticaje onih cije su poluge najcesce stajale na pocetku naseg puta u pakao. Edited June 9, 2013 by Topola
dillinger Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Čovek je samo konstatovao nešto čemu svedočimo iz dana u dan, gde je problem? Bosna, Makedonija, delovi Srbije....tačke su koje mogu lako buknuti bez ikakvog podsticaja spolja. Možda najgore uverenje je baš to, koje je pothranjivala ona stara država, da smo mi ovde inače super komšije ali nas stranci zavađaju...Naravno, i za takav stav ima argumenata, ali delovanje Austrije pred Prvi rat je više izuzetak nego pravilo. Nemce, Engleze, Ruse pa čak i Turke...naše međusobne relacije nikad nisu preterano interesovale
Radoye Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 ...gluposti o ruskoj zimi koja je slomila kičmu viteškom vermahtu, niti o lend-leasu bez koga bi sovjeti pocrkali i sličnim "opštim mestima".To su uglavnom opsta mesta iz americke istoriografije.
Radoye Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Da je pakt ostao na snazi ne bi bilo onakve klanice u NDH, čak i da su nas kasnije okupirali. Nemci su pustili ustaše sa lanca za kaznu ( i ne samo njih), i nisu hteli tu odluku nikad da revidiraju (setiti se neuspelih pokušaja Nojbahera da se Hitler smekša). Kasnija okupacija bi prošla mnogo manje krvavo jer ne bi imala element odmazde. Takođe ne znam za neki istorijski izvor u kome se jasno navodi nemački plan za okupaciju Jugoslavije bez obzira na potpisivanje pakta. Sve je to nemušto navođeno da bi se opravdali pučisti i njihovi suludi potezi.Mozda da, mozda ne - ali sigurno da bi u tom slucaju oslobodjenje od strane SSSR i neposredni posleratni period bili znacajno drugaciji i krvaviji vizavi tretmana lokalne populacije od strane oslobodilaca. Vidi pod Madjarska, Rumunija etc.
Radoye Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Nemce, Engleze, Ruse pa čak i Turke...naše međusobne relacije nikad nisu preterano interesovaleTojest, zanimalo ih je ali samo u tolikoj meri koliko su mogli da ih iskoriste za sopstveno medjusobno nadgornjavanje u regionu. Naravno, njihovo interesovanje za Balkan nije bilo bas konstantno u vrhu top liste prioriteta, vec onako od prilike do prilike.
Recommended Posts