Jump to content
IGNORED

eliminisanje mirisa duvanskog dima?

BraveMargot

Recommended Posts

Posted
ovde se takva pitanja ni ne postavljajustan se pregleda od stane stanodavca i stanara na pocetku i ista poseta uradi na krajustanje mora da bude istou obzir se uzima da je doslo do ostecenja izazvanog "normalnim koriscenjem"nema diskriminacije ali mora da se okreci :)
Ma jasno je to, nego sam ja hteo da kažem kako u praksi neko može jednostavnim pitanjem da te eliminiše. Naravno, navešće druge razloge da ti ne izda stan, ali može i tako da te eliminiše.
Posted

da pojasnim, to pise kao stavka u ugovoru - smoking is prohibited within the property. ne verujem da je zbog neke klauzule oko osiguranja stana u slucaju pozara, to zvuci krajnje neobicno jer onda zasto da se ne zabrani i upotreba sporeta ili rerne. pre ce biti da je glavni razlog u tome sto gazdarica ne zeli da joj se umirise namestaj i pozute zidovi. ugovor je pisala neka advokatska kancelarija, tako da pretpostavljam da je to ovde u skotskoj standard. bilo je i nekih slucajeva u liverpulu gde su ljudi imali slicne stavke u ugovoru, al tamo je to pre bilo izuzetak nego pravilo.sto je zanimljivo, takvih klauzula nema u skupim stanovima koje uglavnom iznajmljuju lokalni naftasi - valjda kad plate stanarinu od 1400 funti mogu i da pisaju po zidovima (umesto u fontane).

Posted
da pojasnim, to pise kao stavka u ugovoru - smoking is prohibited within the property.
a sta ce da ti se desi kad te provali?placas neku odstetu ili se samo iseljavas?
Posted

pazi ovako, ja licno nemam nameru da svakodnevno pusim u stanu, ali takodje nemam nameru ni da isterujem goste da idu s drugog sprata napolje u prizemlje, na -10 stepeni samo da bi pusili. jedno je kada u reklami za stan pise 'no smokers, no pets' (sto je ok) a drugo je kad u samom ugovoru koji dobijam nedelju dana pred useljenje pise da je pusenje uopste zabranjeno. s obzirom da sam vec otkazala prethodni stan i da nemam bas preterano izbora, mislim da je situacija naprosto takva da ce doticno pravilo morati da povremeno bude prekrseno u dnevnoj sobi, s obzirom da veliki broj ljudi koji zeli da me poseti voli da pusi a ne mogu da ih vodim u neku kafanu pa da tamo puse, jer je pusenje u lokalima ovde vec negde oko tri godine zabranjeno. time necu izazvati nikakvu stetu doticnom stanu a ukoliko na kraju ugovora gazdarica ne bude zadovoljna moze da zadrzi pozamasan depozit, kojim se vrlo lako mogu platiti dva izvlacenja mirisa+krecenja stana (bar po trenutnim cenama).takodje, zahvaljujem se svima na savetima a posebno msmodesty za onu lampu, koju mozda i kupim. dobra je i za sugestija da se zavese operu sa mirisljavim fabric softenerom. ja sam u medjuvremenu guglanjem pronasla neke 'narodske' recepte protiv duvanskog mirisa: tanjirici sa belim sircetom po coskovima, a da se miris ne bi uvukao u namestaj da se povremeno pospe bikarbonom sodom, ostavi tako da stoji neko vreme, a zatim usisa. takodje je dobra preporuka da se nabave one zatvorene pepeljare zato da se ne bi sirio miris od opusaka i pepela.