Jump to content
IGNORED

Kako do novog stana


Аврам Гојић

Recommended Posts

U skladu sa namerom nase vrle Vlade i mudrog rukovodstva da spasu Srbiju iz kandzi Seke tako sto ce obezbediti (valjda) povoljne stambene kredite za kupovinu novih i nezavrsenih stanova, odlucio sam da pokrenem ovaj topic za slucaj da ima onih koji spadaju u ciljnu grupu kojima se novi konkurs obraca (plata 120.000 i manje, manje od 45 godina, bla bla). Za sada, navodno, 7 banaka zeli da ucestvuje u ovoj prici.Ono sto mene zanima jeste: kako pronaci adekvatan novi stan? Kako sada izgleda trziste? Koje agencije treba zvati, a koje izbegavati? Valja li gledati table na zgradama i zvati direktno investitore? Postoji li negde zbirna baza podataka o novim stanovima?Ajd pa nek nam je sa srecom.

Link to comment
  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Аврам Гојић

    22

  • Lezilebovich

    10

  • yolo

    7

  • Hefeweizen

    6

Bravo za topic.Ja sam potencijalni korisnik ovog kredita, jer cenim da je ovo najpovoljniji trenutak za kupovinu stana. Drzava se stvarno otvorila, primera radi kredit od 30 god se realno isplacuje samo 22. Dok su mesecne rate u ostalih 8 godina dosta nize..Mana ovog subvencionisanja drzave je ta sto se mogu kupiti samo novi i stanovi u izgradnji. Ja licno vise preferiram stare stanove (od 10 do 30 godina) jer sam skeptican prema novoj gradnji i nacinu na koji izvodjaci pristupaju poslu. Ali mogao bih svakako da se odlucim i za nov stanA muce me ista pitanja kao i tebe i polako pocinjem da se raspitujem naokolo. Znam da je trziste stanova (pricam za BG) je ove godine totalno zamrlo. I kupci i prodavci su oprezni i cekaju da vide sta ce se desavati sa krizom etc. Koliko cujem ova odluka Vlade je malo zatalasala trziste..Sigran sam da cu se, kad i ako budem kupovao stan, svakako dobro raspitati od koga ili preko koga cu to raditi. Naravno i sve banke treba precesljati i sracunati gde su uslovi najbolji. A nadam se da ce mi ovaj topic pomoci u tome :)

Link to comment

Ja sam nacuo da su ti subvencionisani krediti uvedeni na Miskovicev zahtev a sve zarad prodaje univerzijadskog sela.Nema vise starog Timija koji je bio protivnik kredita, omatorio si :-(:isuse:

Link to comment
STAMBENI KREDITI KREĆU 1. OKTOBRABeograd -- Ugovore o realizaciji novog programa subvencionisanih stambenih kredita do sada su potpisale Komercijalna banka, Banka Inteza i Hipo Alpe Adrija banka. „U narednim danima očekujemo da će ugovore potpisati i ostale banke koje se trenutno nalaze u proceduri potpisivanja, a već su izrazile želju da učestvuju u ovom programu”, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Kako je saopštilo ministarstvo, građani će od 1. oktobra moći da konkurišu za stambene kredite kod banka koje uđu u program. Ministarstvo ekonomije će do 31. oktobra 2012. i u poslednjih pet godina otplate kredita plaćati kamatu umesto građana, ističe se i dodaje da je u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 450 miliona dinara za tu namenu. Najavljeno je da će se za narednu godinu se planira dodatnih 2,5 milijardi dinara za subvencionisanje kamata na stambene kredite. Kamatne stope na kredite u vreme kada ih građani budu plaćali kretaće se od 4,9 do 5,9 odsto godišnje. Uslov za dobijanje kredita je da korisnik obezbedi učešće od pet odsto učešća, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto. Maksimalni iznos stambenog kredita kroz ovaj program je sto hiljada evra, a pravo na korišćenje kredita imaju građani do 45 godina starosti koji nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju stambeni kredit i čija neto plata iznosi do 120 hiljada dinara mesečno. Građani koji žele da zamene stari stan za stan u novogradnji, takođe će moći da koriste ovaj kredit, kroz kreditiranje razlike u ceni, ističe se u saopštenju.
Link to comment

...ta subvencija treba da te napali da kupis preskup stan, koji ni u ludilu ne vredi te pare...hebes 0% kamatu osam godina, kada 22 godine placas kamatu na po 500 evra skuplji kvadrat nego sto treba...kada izracunas, to pojede i 20 soma koje dobijes od drzave, npr. sa kamatom od 6% preplatis stan uz buducu stajgu za 36 soma evra...iskreno se nadam da ce te kredite podici neki ljudi van beograda, koji mogu da pazare gajbe za realnu cenu...novogradja u beogradu je skart i pljacka...

Link to comment

Meni ova najava izgleda "too good to be true".Gde god se drzava petljala u pitanje pristupacnosti stanova (a da ih nije sama gradila, kao u Singapuru), prodavci su tacno za iznos povlastice povecali prethodnu cenu.Bilo je i mnogo prostijih situacija sa jos gorim ishodom: kada se sa DM preslo na EUR. Cene su se samo duplirale. Cak ni DM ni EUR nusu bili zvanicna valuta u drzavi.Sa ovom najavom, otprilike 25-35% je usteda na celokupnu sumu, za toliko bi se moglo ocekivati povecanje cena. Kako li tek sada neko trlja ruke.

Link to comment
Ja sam nacuo da su ti subvencionisani krediti uvedeni na Miskovicev zahtev a sve zarad prodaje univerzijadskog sela.Nema vise starog Timija koji je bio protivnik kredita, omatorio si :-(:isuse:
Off-topic:Drzava subvenconicse srednju klasu i Miskovica.Odlicna strategija za suzbijanje siromastva (koji ce sve to da plate sto kroz inflaciju, sto kroz PDV, sto kroz poreze na plate).
Link to comment
Off-topic:Drzava subvenconicse srednju klasu i Miskovica.Odlicna strategija za suzbijanje siromastva (koji ce sve to da plate sto kroz inflaciju, sto kroz PDV, sto kroz poreze na plate).
...molim te mi objasni kako se to subvencionise srednja klasa?...i sta je srednja klasa, svako sa platom od 500e ili nesto drugo?
Link to comment

Polako, ne poklanja drzava ovde 20% nego samo dodatno kreditira to je onaj deo koji ce da se vrati na samom kraju bez kamate. Tako sam ja to shvatio...No nebitno, to je za Miska pravljeno u Bg. Verovatno postoji deo tog kontigenta za van Bg. kojim ce Mladja da rukovodi. Bedak za ljude u Bg. koji ne mogu da cekaju 3-5 godina...

Link to comment
...molim te mi objasni kako se to subvencionise srednja klasa?...i sta je srednja klasa, svako sa platom od 500e ili nesto drugo?
Da, u nasim uslovima, to je srednja klasa.Neko te ubvencije mora da plati, a to obicno placaju najsiromasniji jer povecanje poreza (npr. PDV) disproporcionalno pogadja siromasnije. A to je uvek poltiicki mnogo ejdnostavnije i vise se para skupi nego direktni porezi na dohodak. Uostalom, ako povecas proez na plata iznad odrejenog nivoa, dzaba je kreceno - das subvencije i onda istima poveca porez.No, durga stvar, koju si sam istakao je da tu subvencija i nema jer se preliva na visu cenu stanova, sto prakticno znaci da drzava subvencionise Miskovica.Dakle, subvencionisani su na istom (ili gorem), te subvecnije delom placaju i oni koji ih nisu primili, jedini dobitnik iz cele operacije je Misko.
Link to comment
No, durga stvar, koju si sam istakao je da tu subvencija i nema jer se preliva na visu cenu stanova, sto prakticno znaci da drzava subvencionise Miskovica.Dakle, subvencionisani su na istom (ili gorem), te subvecnije delom placaju i oni koji ih nisu primili, jedini dobitnik iz cele operacije je Misko.
...da, to je ono sto mislim...nema tu benefita za kupce, nikakvih...
Link to comment

Nije da branim navedenog gospodina M., ali kako ga to država potpomaže kada se zna da su u Belvillu prvo rasprodati ti manji stanovi, a ako su subvencionisani krediti do 100.000, kako to može njemu da pomogne sa stanovima preko 50 m2 i cenom od 1950€ bez PDV.

Edited by spaske
Link to comment
Nije da branim navedenog gospodina M., ali kako ga to država potpomaže kada se zna da su u Belvillu prvo rasprodati ti manji stanovi, a ako su subvencionisani krediti do 100.000, kako to može njemu da pomogne sa stanovima preko 50 m2 i cenom od 1950€ bez PDV.
Ako procitas http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=115948videces da je maksimalan iznos kredita 100000. Time nije receno da je to max vrednost stana. Ako imas jos 30000 evrica mozes da uzmes i stan od 130 holjada. Tako da moze moze samo ako ima ko hoce. cool.gif
Link to comment

kad pomenuste miškovića i belvil, prolazim puem pored naselja sa strane garaže GSP. šta mislim o tome? ne da ne bih dao 1950 +PDV ojra nego ni pola od toga. deprimirajuće u najboljem maniru socrealističkih paviljona. jedino što nije belo(sivo?) primetih neke jednobojne table na fasadama. valjda da se prepozna gde ćeš. gore mi izgledaju jedino oni sivi soliteri blokovi 61 -64. a oni su bar stepenasti.buđa je u pravu. sve što država poklanja neko plaća kroz donaciju budžetu. ovog puta plaćamo svi dobijaju neki. ja ne shvatam zbog čega bi država olakšavala nekome kupovinu stana. pre svega u (pre)naseljenom beogradu.

Link to comment
kad pomenuste miškovića i belvil, prolazim puem pored naselja sa strane garaže GSP. šta mislim o tome? ne da ne bih dao 1950 +PDV ojra nego ni pola od toga. deprimirajuće u najboljem maniru socrealističkih paviljona.
sto se cene tica skoro da si pogodio. preko puta merkatora, pored crkve u bul.zor.djindjica, ono univerzitetsko naselje (ili kako se zove vec, stanovi prodati po konkursu mladim naucnim radnicima i asistentima/profesorima BU). useljavanje pocelo pre par meseci.kvadrat tamo je placen 780E/m2. to bi bilo to. belvil moze samo da bude manje, posto je nasred livade oko koje sem DC nema nista par kilometara naokolo (ako izuzmemo kulturni sadrzaj zvani otvoreni trzni centar AKA buvljak i deponije zaboravljenih sekundarnih sirovina zaostalih nakon rasistickog raseljavanja roma).
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...