Jump to content
Sign in to follow this  
Indy

RIP

Recommended Posts

Indy
BENOIT MANDELBROT 1924 — 2010"Clouds are not spheres, mountains are not cones, coastlines are not circles, and bark is not smooth, nor does lightning travel in a straight line."Не претендујем да разумем ишта од те више математике, али ми се свиђају слике. 540px-Mandel_zoom_00_mandelbrot_set.jpg

Share this post


Link to post
gospa buba

bila je i simpatichna pricha iz zivota, na glogu na tamou. o mandelbrotu.

Share this post


Link to post
Aće
Frenchman Roland Moreno, inventor of the smartcard, died in Paris on 29 April at the age of 66. Moreno founded Innovatron in 1972 and secured a patent for the smartcard two years later. His invention has been used widely in phone cards, bank cards, Sim cards and most recently, France's Navigo contactless public transport card. Cairo-born Moreno also wrote several books and earned some EUR 150 million in royalties before the patent entered the public domain in 1998, he told La Croix. He sold his share in French smartcard maker Gemplus in 2002, but remained as CEO of Innovatron, which continues to receive royalties on contactless cards such as RATP's Navigo and another for Decaux's Velib' bike-sharing system, Le Figaro reports.

Share this post


Link to post
Dr Arslanagić
arsen%20djurovic.JPG
Арсен Ђуровић (рођен 1959. — умро 22. априла 2012, Београд) је био српски историчар. Бавио се темама везаним за модернизацијске процесе у Србији с краја 19. и почетком 20. века, историјом модерног српског и европског образовања, методиком наставе историје и архивистиком.Ђуровић је дипломирао историју на Филозофском факултету у Београду 1983. године. Магистрирао је 1999. године са темом Модернизацијски изазови XX века у систему средњошколског образовања у Београду 1880—1903. а докторирао је 2003. године са темом Модернизација образовања у Краљевини Србији 1905—1914. Од 2001. до 2003. био је на студијском боравку у Институту Георг Екерт у Брауншвајгу. Првобитно је радио у средњошколској настави у Београду да би се затим запослио на Филозофском факутлету у Београду. Године 1999. постао је асистент за за Методику наставе историје а 2004. доцент за ужу научну област Општа историја новог века.Поред историографског рада Ђуровић је велику пажњу посвећивао архивистици као посебној научној области, истраживањима у области методике наставе историје, унапређивању наставног процеса и уџбеничког материјала. Ових неколико кључних тема детерминисале су умногоме његов истраживачки и стручни рад. Био је члан више стручних и научних удружења: Internationalen Gessellschaft für historische und systematische Schulbuchforschung (члан од 2001, потпредседник од 2007), IARTEM , Комисија за виша звања у области архивистике у Архиву Србије (2005—2007), Научно веће Историјског института у Београду, ISCHE, History of Education Society (од 2007), The Editorial college of the Contributions to the Historical and Systematic Research on Schoolbooks University of Augsburg. У оквиру Министарства просвете Републике Србије обављао је дужност председника комисије за добијање лиценце за рад у образовању (од 2007) а у оквиру Архива Србије председника комисије Фонда Андрија Арнаутовић за додељивање награде Златна архива. Од 2008. био је рецензент за југоисточну Европу међународног удружења за издавање уџбеника ЕЕPG, члан комисије Министарства просвете за евалуацију уџбеника и члан Комисије за израду наставног програма за предмет историја за 7 и 8. разред. Министарство просвете. Ђуровић је био и члан редакције часописа Настава и историја и Шумадијски анали (оба од 2006. године).Преминуо је у Београду 22. априла 2012. године.

Share this post


Link to post
Prospero

Javila mi drugarica prošle nedelje, nisam ni znao da je bolestan.Video sam ga zadnji put prošlog leta.Bio je najveća drugarčina među svima sa katedre.

Share this post


Link to post
Dr Arslanagić
Javila mi drugarica prošle nedelje, nisam ni znao da je bolestan.Video sam ga zadnji put prošlog leta.Bio je najveća drugarčina među svima sa katedre.
Rak, 3 meseca je sve trajalo. :( Bio je stvarno car, meni je predavao i u gimnaziji i na faksu. Zbog njega sam zavoleo istoriju.

Share this post


Link to post
Prospero

Vrteo sam ovih dana u glavi gomilu sjajnih provoda u "Galebu" i "Reci" sa njim.Neka mu je laka zemlja!

Share this post


Link to post
Delija67

Umro Dzon Glen

Share this post


Link to post
bradilko

rip

1 od idola ranog detinjstva.95 godina. u 77. je bio u orbiti.

Share this post


Link to post
bigvlada

E da, poslednji član originalne Mercury 7 postave (i to najstariji) je otišao u legendu. 

 

mercury7.jpg

 

Ovde je treći s leva u prvom redu. 

Share this post


Link to post
Đipalo Junuz

World renowned physicist Stephen Hawking has died at the age of 76.

Share this post


Link to post
eye of the beholder

Au. Hoće i dalje da važe zakoni fizike?

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Share this post


Link to post
chandra

Huh. Bilo je ocekivano, ali toliko dugo ocekivano da smo vec poceli da verujemo da je besmrtan. Covek koji je bio lik astrofizike, posebno teorijske. Imam negde zajednicku fotku s njim. S njim, Ursulom LeGuin i Johnom Bergerom poumiralo je moje sveto trojstvo, za godinu i kusur.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...