Jump to content

RIP


Indy

Recommended Posts

  • 1 year later...
  • 1 year later...
Frenchman Roland Moreno, inventor of the smartcard, died in Paris on 29 April at the age of 66. Moreno founded Innovatron in 1972 and secured a patent for the smartcard two years later. His invention has been used widely in phone cards, bank cards, Sim cards and most recently, France's Navigo contactless public transport card. Cairo-born Moreno also wrote several books and earned some EUR 150 million in royalties before the patent entered the public domain in 1998, he told La Croix. He sold his share in French smartcard maker Gemplus in 2002, but remained as CEO of Innovatron, which continues to receive royalties on contactless cards such as RATP's Navigo and another for Decaux's Velib' bike-sharing system, Le Figaro reports.
Link to post
Dr Arslanagić
arsen%20djurovic.JPG
Арсен Ђуровић (рођен 1959. — умро 22. априла 2012, Београд) је био српски историчар. Бавио се темама везаним за модернизацијске процесе у Србији с краја 19. и почетком 20. века, историјом модерног српског и европског образовања, методиком наставе историје и архивистиком.Ђуровић је дипломирао историју на Филозофском факултету у Београду 1983. године. Магистрирао је 1999. године са темом Модернизацијски изазови XX века у систему средњошколског образовања у Београду 1880—1903. а докторирао је 2003. године са темом Модернизација образовања у Краљевини Србији 1905—1914. Од 2001. до 2003. био је на студијском боравку у Институту Георг Екерт у Брауншвајгу. Првобитно је радио у средњошколској настави у Београду да би се затим запослио на Филозофском факутлету у Београду. Године 1999. постао је асистент за за Методику наставе историје а 2004. доцент за ужу научну област Општа историја новог века.Поред историографског рада Ђуровић је велику пажњу посвећивао архивистици као посебној научној области, истраживањима у области методике наставе историје, унапређивању наставног процеса и уџбеничког материјала. Ових неколико кључних тема детерминисале су умногоме његов истраживачки и стручни рад. Био је члан више стручних и научних удружења: Internationalen Gessellschaft für historische und systematische Schulbuchforschung (члан од 2001, потпредседник од 2007), IARTEM , Комисија за виша звања у области архивистике у Архиву Србије (2005—2007), Научно веће Историјског института у Београду, ISCHE, History of Education Society (од 2007), The Editorial college of the Contributions to the Historical and Systematic Research on Schoolbooks University of Augsburg. У оквиру Министарства просвете Републике Србије обављао је дужност председника комисије за добијање лиценце за рад у образовању (од 2007) а у оквиру Архива Србије председника комисије Фонда Андрија Арнаутовић за додељивање награде Златна архива. Од 2008. био је рецензент за југоисточну Европу међународног удружења за издавање уџбеника ЕЕPG, члан комисије Министарства просвете за евалуацију уџбеника и члан Комисије за израду наставног програма за предмет историја за 7 и 8. разред. Министарство просвете. Ђуровић је био и члан редакције часописа Настава и историја и Шумадијски анали (оба од 2006. године).Преминуо је у Београду 22. априла 2012. године.
Link to post

Javila mi drugarica prošle nedelje, nisam ni znao da je bolestan.Video sam ga zadnji put prošlog leta.Bio je najveća drugarčina među svima sa katedre.

Link to post
Dr Arslanagić
Javila mi drugarica prošle nedelje, nisam ni znao da je bolestan.Video sam ga zadnji put prošlog leta.Bio je najveća drugarčina među svima sa katedre.
Rak, 3 meseca je sve trajalo. :( Bio je stvarno car, meni je predavao i u gimnaziji i na faksu. Zbog njega sam zavoleo istoriju.
Link to post
  • 3 years later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Huh. Bilo je ocekivano, ali toliko dugo ocekivano da smo vec poceli da verujemo da je besmrtan. Covek koji je bio lik astrofizike, posebno teorijske. Imam negde zajednicku fotku s njim. S njim, Ursulom LeGuin i Johnom Bergerom poumiralo je moje sveto trojstvo, za godinu i kusur.

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...