Jump to content
IGNORED

Najbolji dokumentarni filmovi


Roger Sanchez

Recommended Posts

Dugo mi je bila želja sakupiti ono što je dobro sa raznijeh strana youtubea, dailymotiona - na jedno mjesto!Tip koji bi se tražio: kvalitetna dokumentarna snimka uz normalan komentar, 1 upućenog i po mogućnosti engleskog tipa (jer oni objašnjavaju u tome).Da iniciram topik sa prvim primjerom:28. 4. 1975. Newport Bridge (iliti danas Saigon Bridge). Posljednji dani Južnog Vijetnama, most je samo 2 kilometra od centra grada. Vod južnovijetnamske vojske ima velikih problema s malom jedinicom Vietconga, prethodnicom ogromne Sjevernovijetnamske vojske koja u grad počinje ulaziti sljedećeg dana..

Iz nekog čudnog razloga (tj., neznanja), u opisu na youtube piše da se ovo događa za vrijeme Tet ofenzive. So wrong..

Link to comment
  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Roger Sanchez

    45

  • Ulis

    10

  • čekmeže

    7

  • Dr Arslanagić

    3

Da ne bude samo rat :lol: : 16. 7. 1969. Lansiranje Apolla 11, upotpunjeno sa telemetrijom i komunikacijom sa posadom. Završava sa odvajanjem 1. stupnja i paljenjem drugog..

Link to comment

3.-6. 6. 1984.Operacija Plava Zvijezda, napad na Zlatni Hram u Amritsaru; događaj koji je malo kasnije bio povod za atentat na Indiru Gandhi, koji je zatim bio povod za pogrom Sikha u Punjabu. India... -_-

Link to comment

Sovjetsko napredovanje preko zapadnih delova Azovskog mora (Sivaš) novembra 1943insert je deo igranog filma"....film vas dotiče oštrom, bolnom dirljivošću jer prikazuje vrlo jednostavne ljude. Ljude koji se zakopavaju, kleče duboko u blatu,preko beskrajne močvare koja se proteže i iza obzorja, ispod ravnog neba. Jedva da je neko preživeo. Bezgranična perspektivau ovim zabeleženim trenucima je stvorila efekat blizak katarzi. Kasnije sam saznao da je kamerman koji je napravio ovaj film, satako izvanrednim pronicanjem u događaj koji se zbivao oko njega, ubijen istog dana...."

Link to comment

Nema potrebe da duljim, sve piše u naslovu. Dakle, sjajan dokumentarac o momentima kada monstrumi polako, ali sigurno gube tlo pod nogama (and more) + komentatori koje je milina slušat. Na YT ima 5 video isječaka istog dokumentarca koji traju po 10-tak minuta. Od mene 1 ogromna preporuka.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...