Jump to content

typo/lettering


Ryan Franco

Recommended Posts

Ryan Franco

Dakle, ovaj topic sam otvorio jer su tipografija (slaganje...), lettering(crtanje...) i kaligrafija (pisanje slova) veoma vazna komponenta grafickog dizajna, a opet nakako potpuno nepomenuta ovde. Bio je neki stidljivi pokusaj tamo na onom forumu ali je brzo umro.Uglavnom, ja sam ovo zamislio kao mesto za kacenje radova koji vam se svidjaju, koja god da im je svrha (omoti, posteri, ads) ali da u osnovi imaju slova. To je, po meni najosetliviji aspekt dizajna. Tu se razdvajaju vrhunski majstori od onih manje dobrih. Bilo bi lepo i da napisete par reci o tome sto se kaci, da ne redjamo samo slike.Pa da probijem led, s nadom da ce se skupiti materijala bar kao i na ads topicu...Prvi dizajner je Alex Trochut iz Barselone. Ovo su neki od njegovih self published radova:hellospaceboy_46d6e2e4bdc4b.png889501228779003.jpginace klijenti su mu opasni:889501228779053.jpgalex-trochut.jpguglavnom se bavi ovim uvijanjem slova oja su ispisana iz jednog poteza ali je sve vrlo disciplinovano i geometrizovano. Vektori svedeni na minimum.druga umetnica je Marjan Bantjes, drugarica Stefana Sagmeistera koga smo imali prilike da vidimo u bg pre dve godine.Dosta nezniji, leprsaviji i malo tradicionalniji pristup:pic_crmono7.jpgdetalj:pic_crmono8.jpgdosta je jaka u ovom pravljenju tekstura od slova. inace zena se do 30 i neke bavila necim petnaestim i onda je naprasno resila da se bavi kaligrafijom jer je uvek pisala iz hobija. Portfolio joj je impresivan.ovo je identitet za Saks Fifth Avenuepic_saks-wantit.jpgi za kraj novi modernizam, takodje iz holandije:experimental_jetset_smcs_logos.gifstudio je experimental jetset, a ovo je identitet za stedelijk muzej. hvala na paznji. sorry zbog velicina fotki.

Edited by McCabe
Link to post
name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>">
name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="480" height="295">... i jos mnogo dobrih typo-animacija na istom mestu.link na jos jednu odlicnu Edited by CowBoy
Link to post

Ja obožavam kada vidim jednu do druge ćirilični socijalistički logo Kadinjače i pored njega logo neke banke (npr. Erste), ili tako neke suprotnosti, ima toga po Bg-u, cenim i po manjim mestima, čitav 1 raj za fotkanje. Jel imaju negde da se preuzmu ti olskul komunistički i ini fontovi?

Link to post

Ako nadjem, okacicu link. Mislim da ngde imam direktorijum sa soc-realistickim plakatima.Mada, nije tu do fontova koliko do komponovanja i obrade. Hocu reci, ne znam da li postoji neki bas komunisticki font.Sto se fotkanja tice, podsetio si me - postoji jedno mesto na koje nisam poneo foto aparat pa sam se ziv pojeo: rudarsko naselje Resavica (cini mi se da se tako zove). Tamo je neverovatna atmosfera, kao da je vreme stalo negde sezdeset i neke.

Edited by CowBoy
Link to post
Ryan Franco
Jel imaju negde da se preuzmu ti olskul komunistički i ini fontovi?
Voleo bih da pomognem ali kao sto kaze CowBoy taj termin je malo nejasan. Ako zelis neke soviet/propaganda/konstruktivizam fontove probaj:www.dafont.comwww.urbanfonts.comtu imas neke free fontove tog tipa. Ali opet, u tim propaganda plakatima cesti su obicni fontovi. Dakle nije tu do fontova koliko do komponovanja i obradeTM ;)Ako mislis na nesto drugo vidi tu sta je tome slicno pa mozda mogu da nabavim/iskopam u arhivi.Logotipi poput: KOMISION, Centrotextil, TRAYAL su retro, ne i komunisticki. Ali svakako si u pravu, u kontrastu su sa dominantnim logotipima stranih brendova i polako postaju lokalna specificnost.Za nove varijante tog izraza probajte obeygiant.comObey-Giant-Gaslamp-Killer.jpgobey.jpg
postoji jedno mesto na koje nisam poneo foto aparat pa sam se ziv pojeo: rudarsko naselje Resavica (cini mi se da se tako zove). Tamo je neverovatna atmosfera, kao da je vreme stalo negde sezdeset i neke.
Uh, sad sam se najezio. Secanja naviru.Moja majka je odatle i prakticno sam prvih pet godina zivota sam proveo na relaciji bg/resavica. Divno mesto. Rudarski gradic koji su podigli folksdojceri pre WWII, a opet ostavili neke pozitivne navike koje su se spojile sa socijalistickom atmosferom 50ih i 60ih. Da ostanemo na temi: preko puta moje zgrade je zel stanica, a levo zgrada firme koja je drzala rudnik. Secam se ogromnog svetleceg ispisa, pisanim slovima Rembas Resavica.Takodje, deda je nekoliko godina radio u lokalnom bioskopu, svake nedelje bi doneo nov filmski plakat. I danas cuvam kolekciju.:)edit: jos nesto klasicno, cemu ne mogu da odolim:mexico1968.jpg Edited by McCabe
Link to post
  • 2 months later...
Sto se fotkanja tice, podsetio si me - postoji jedno mesto na koje nisam poneo foto aparat pa sam se ziv pojeo: rudarsko naselje Resavica (cini mi se da se tako zove). Tamo je neverovatna atmosfera, kao da je vreme stalo negde sezdeset i neke.
jeste, tako se zove, i jeste, atmosfera je bas takva. bio ja, ostavio i sliku na ulasku u okno na ppicu
Link to post
  • 9 months later...
woodooinstalater

Lahko zagrevanje, ne videh ovaj topik, dakle: rucni rad, fontovi boli glava, nepogresiva pisarska ruka, godina 1820....Steta ovako, jer originalni fajl(ovi) imaju u proseku oko 40 - 50 MB :(, format obaska.

Link to post
  • 2 months later...

u poslednje vreme se ložim na retro/retro futurizam typo i dizajn pa stoga prilažem nešto iz tog žanra:scott hansen aka iso50: 483025144_fe3edab20d.jpg483025188_4faab79602.jpgpizdarija, šta odlična ideja uradi sa običnom helvetikom. Piotr Fedorczyk:2249802750_1563ed847f_o.pngnastaviće editovaće se..

Link to post
Ryan Franco

Drago mi je da je topik oživeo. Btw je l' woodoo u mogućnosti da piše ovde? :unsure:Pogledaje i LetterCult. U toku je i konkurs za slovo K. :) ocular.invasion.jpgmarksfisher_K.jpgAlphaBattleK-OneDayVacation.jpgK_Bratislav.jpgK_crackers.jpgDakle, zada se jedno slovo, rok za njega, a narod pusti mašti na volju. Doduše, ovo i nije baš hajlajt letteringa ali nađe se i neka faca.

Edited by McCabe
Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...