Jump to content
IGNORED

Metodi naplate


rugievithus

Recommended Posts

Vjerujem da su se skoro svi ovde našli u ovoj situaciji.Dobili ste narudžbenicu, dogovorili se o uslovima plaćanja, ispostavili robu/uslugu ... došao rok za naplatu a para nema. Telefon u šake a sa druge strane čuješ obećanje danas/sutra, blokiran račun, i mi čekamo uplatu... i tako u krug. Pa onda kao prijetiš nekim opomenama pred tužbe i sl...Vjerujem da će većina reći ili pomisliti kako treba ugovarati avans. Ali nije to tako jednostavno. Uvjek postoje oni veći dobavljači koji će duže moći kreditirati kupca i kojima će se ovi i obratiti u slučaju da im tražite avans. I tako vi ostdruge straajete i bez šanse da nešto prodate.S druge strane vaši ino dobavljači vam stoje za vratom. Nikad kao u zadnjih pola godine, stranci nisu tražili ovoliki avans. Sve su u stanju da daju, veliki rabat ali avans je nezaobilazan.I onda dolazite u situaciju da imate velika potraživanja, veoma tešku naplatu istih, a računi nemilice pristižu sa svih strana. Polako, ali sigurno, nelikvidnost kuca na vrata.Kod nas u RS, Dodik non stop trubi kako krize nema ili će biti u manjem obimu. Pitam se sta je to kriza ako nije to da ne možeš naplatiti svoja potraživanja, ne možeš radnicima isplatiti plate, ne možeš ući u nove projekte. A iz nekog svog iskustva, mislim da je situacija u Srbiji vrlo slična onoj u Rep Srpskoj.Kakva su vaša iskustva po ovom pitanju? Kako se borite sa "neposlušnim" kupcima? Kad sam gore pomenuo opomene pred tužbe, i onaj što ih šalje i onaj što ih prima, svjestan je činjenice da je to šarena laža u našim državama i sa ovim sudskim sistemima. A ta "pogodnost" se uveliko koristi...

Link to comment

Menica a ako si faca onda garancija. Pretpostavljam da možete da pratite blokade svih privrednih subjekata, imaš eskont menica, faktoring.Inače sudska rešenja ne moraju da budu šarena laža, ako dobiješ spor a dužnik ima sredstava u Srbiji izvršno rešenje ide direktno u prinudnu naplatu i ima veći prioritet od običnih poverilaca (sa menicama).

Link to comment

menica je potreban, ali ne i dovoljan uslov. mnogo firmi u srbiji je vec blokirano, a sve je vise varajica koji menice potpisuju drugacije nego na op obrazcu ili depo kartonu.kad su u pitanju sudska resenja Hartmann je u pravu ako duznik ima para na racunu. medjutim, ako je blokiran definitivno ga ne treba tuziti, bar je tako u srbiji. resenje o izvrsenju (za dug od 1.000.000 din) se dobija relativno brzo, a naplata duga se odvija po sledecem scenariju:-taksa je na nivou od 7-8% i placa je naravno poverilac (naplatice se kao sudski troskovi :lol: ), bas kao i troskove advokata ili sopstvene pravne sluzbe.-posto duznik nema para na racunu pristupa se naplati kroz prodaju pokretne i nepokretne imovine, pri cemu poverilac zakazuje i placa sudskog izvrsitelja.-ako je adresa firme pogresna, ili nema nikog na toj adresi, ili ima nekoliko celavih momaka, sudski izvrsitelj se okrece nalevo a vi zakazujete novi izlazak uz asistenciju ivice dacica sa ponovljenim troskovima izlaska.-ako imate srece i dodjete u firmu, i izvrsitelj popise sve sto duznik ima, stavlja mu se zabrana raspolaganja tom imovinom (a ako je slucajno proda, vi se vracate na crticu broj jedan :lol: ).-nakon toga zakazuje se prva prodaja (sa pripadajucim troskovima), pa druga, pa treca.-tek nakon tri neuspele prodaje (odnosno u najboljem slucaju 9 meseci nakon dobijanja izvrsnog resenja) vi imate pravo da zaplenite tu imovinu :blink:.moj savet je pre svega dobro organizovana komercijala na terenu, koja ce proceniti potencijalnog kupca pre isporuke. i naravno bonusi vezani iskljucivo za naplacenu realizaciju.eskont i faktoring definitivno treba izbegavati, jer ce to nase banke previse naplatiti i to samo za kupce koji su besprekorne platise. ako slucajno ne dodje do naplate od duznika banka ce vama zakucati na vrata angry.gif .

Link to comment

dodjes u banku i uzmes kreditnu liniju koja je idealan proizvod za prevazilazenje problema trenutne nelikvidnosti :))))))salu na stranu, bojim se da je ovo tek pocetak. Pucace sve u Srbiji u maju,junu kad se potrosi jos ovo malo para sto se ima. Jednostavno sve usporava a jos uvek nije stalo.Prva banka ima problema sa naplatom svopjih potrazivanja, jer slozicete se kao sto ti zvoes svog kupca da ti plati, tako banka zove svoje klijente da izmire obaveze po kreditu. Sigurno je najveca prednost banke sto ima stredstva obezbedjenja, ali to nijedna banka ne voli da radi, pogotovo da prodaje imovinu

Link to comment
dodjes u banku i uzmes kreditnu liniju koja je idealan proizvod za prevazilazenje problema trenutne nelikvidnosti :) )))))salu na stranu, bojim se da je ovo tek pocetak. Pucace sve u Srbiji u maju,junu kad se potrosi jos ovo malo para sto se ima. Jednostavno sve usporava a jos uvek nije stalo.Prva banka ima problema sa naplatom svopjih potrazivanja, jer slozicete se kao sto ti zvoes svog kupca da ti plati, tako banka zove svoje klijente da izmire obaveze po kreditu. Sigurno je najveca prednost banke sto ima stredstva obezbedjenja, ali to nijedna banka ne voli da radi, pogotovo da prodaje imovinu
Ukoliko dodje do krize o kojoj ti pricas, i krene sve da puca po Srbiji, tesko da ce se ta sredstva obezbedjenja pokazati kao ne znam kakva prednost. Jednostavno banke, cak iako se odluce za taj korak, nece imati kome da prodaju tu imovinu.Kad vec pricamo o bankama, bice zanimljivo videti kako ce "male" banke preziveti ovu krizu. (kod nas bi to bile manje-vise sve osim Intese, SG, Erste, i eventualno CA).
Link to comment
-taksa je na nivou od 7-8% i placa je naravno poverilac (naplatice se kao sudski troskovi :lol: ), bas kao i troskove advokata ili sopstvene pravne sluzbe.-posto duznik nema para na racunu pristupa se naplati kroz prodaju pokretne i nepokretne imovine, pri cemu poverilac zakazuje i placa sudskog izvrsitelja.-ako je adresa firme pogresna, ili nema nikog na toj adresi, ili ima nekoliko celavih momaka, sudski izvrsitelj se okrece nalevo a vi zakazujete novi izlazak uz asistenciju ivice dacica sa ponovljenim troskovima izlaska.-ako imate srece i dodjete u firmu, i izvrsitelj popise sve sto duznik ima, stavlja mu se zabrana raspolaganja tom imovinom (a ako je slucajno proda, vi se vracate na crticu broj jedan :lol: ).-nakon toga zakazuje se prva prodaja (sa pripadajucim troskovima), pa druga, pa treca.-tek nakon tri neuspele prodaje (odnosno u najboljem slucaju 9 meseci nakon dobijanja izvrsnog resenja) vi imate pravo da zaplenite tu imovinu :blink:.
Ovo je otprilike, stvarno stanje na "terenu". A takodje, mislim da ce bilo koji ozbiljniji pravnik ( optuzene strane ) dovoljno dugo razvlaciti slucaj, sve dok ti ne postane muka sto si ga tuzio.
moj savet je pre svega dobro organizovana komercijala na terenu, koja ce proceniti potencijalnog kupca pre isporuke. i naravno bonusi vezani iskljucivo za naplacenu realizaciju.
Ovo je dobar predlog, samo je pitanje koliko ga firmi upraznjava jer kod nas vlada razmisljanje "samo da utrapim a poslije cu razmisljati kako cu to naplatiti."
...bojim se da je ovo tek pocetak. Pucace sve u Srbiji u maju,junu kad se potrosi jos ovo malo para sto se ima. Jednostavno sve usporava a jos uvek nije stalo.
I ja se ovoga bojim. Doduse, ja nisam u Srbiji, nego u Rep Srpskoj, al isto je to. Inace, mi ovde poprilicno kasnimo i za okruzenjem a kamoli za Evropom, tako da se bojim da ce se pravo lice SEKE :blink: tek odraziti. A vec iovako je dovoljno tesko i komplikovano.Inace da se vratim malo na naplatu i da se osvrnem malo na "metod pozivanja telefonom." Kakvih sam se sve izgovora naslusao ovih zadnjih nekoliko dana da me postalo sramota samoga sebe. Cak sam poceo praviti i neke grupe/podjele duznika, pa tako imam brutalno iskrene, iskrene.... pa sve do krajnjih lazova. - "Mi smo u potpunosti stali sa radom, tako da vam stvarno ne mogu reci kada ce vam biti izmiren racun..."- "I mi imamo toliko potrazivanja da cim nama neko izvrsi uplatu, odmah vama prebacujemo novac..."-"Blikiran nam je racun..."- "U toku sedmice..."- "U ponedeljak..."- "Sutra..."- "UPRAVO SAM U BANCI I PUSTAM VAM NOVAC !!!" :o :o :o A ti si potpuno nemocan...
Link to comment
Vjerujem da su se skoro svi ovde našli u ovoj situaciji....
Radi na solarni pogon :)Svojevremeno sam u Beogradu imao firmicu koja se bavila prodajom racunara i uslugama. Posle par kaubojaca - pucanja na poslovima, presao sam na "solarni" pogon i mene glava vise nije bolela. Naime, isporuka robe se radi posto pare legnu na racun. Kome ne odgovara - nemamo posao i moze da trazi drugog prodavca. Kome odgovara ima dobru cenu tj. imao sam malu marzu zato sto je posao siguran. Ko ce imati pare tek za mesec dana moze da dobije mnogo bolji racunar za iste pare, ali za mesec dana ;)Pozdrav,X500
Link to comment

ono sto je meni poznato, jeste da velike firme poslednjih otprilike pola godine svaku narudzbinu uslovljajavju menicom koju pustaju dan po isteku valute, ili vec od slucaja do slucaja, ali generalno nemaju problem ni dilemu da naplate onda kada i dospeva, pretezno bez ikakve najave. s druge strane, oni mali su prepusteni na milost i nemilost ovom nasem divljem dodjemtidodjesmitrzistu na kom se tradicionalno vrte virtuelne pare. slede dva kratka, zanimljiva i jasna teksta na tu temu, pa se izvol`te jos jednom podsetiti na to da ovde nema nade da ce bilo sta zaziveti na zdravim osnovama, niti imati povoljan ishod.

 

sve u svemu - situacija se iz dana u dan rapidno pogorsava, i samo ostaje da se vidi koliko brzo ce uslediti potpuni krah, ako je za utehu, i globalni, pored lokalnog. sto`no kazu lekari u kriticnim situacijama:ili ce da krene na bolje, ili u suprotnom smeru.ali mi prvenstveno treba da se zahvalimo nasoj, eufemisticki receno, diletantskoj drzavi, koja je tradicionalni generator svih problema, ukljucujuci nepostojanje i neprimenjivanje/selektivno primenjivanje zakona i nepostojanje trzistaamin.edit: link

Edited by Cruella De Ville
Link to comment
  • 2 years later...
Не знам да ли ова вест припада овде или има неки банкарски топик, али сам морао негде да је ставим.
- Niko me nikad nije obavestio o prodaji duga. Imala sam 11.000 dinara duga po minusu na tekućem računu. Na računu koji mi je stigao od meni nepoznate firme pored tog duga imam još obavezu od oko tri hiljade za zateznu kamatu i oko pet hiljada za administrativne troškove. Ukupno oko 19.000 dinara. Skoro svakodnevno me zovu iz te firme i ubeđuju da platim, preteći mi da mi je dnevna kamata 15.000 dinara i da sam dužna 215.000 dinara. Moram priznati da i ja njima ne odgovaram biranim rečima. Otišla sam u banku i oni su mi rekli da sada njima nisam ništa dužna - objašnjava za “Blic” Beograđanka Mira.Kad klijent kasni s otplatom, banka proda dug, a građani tvrde da ih o tome niko ne obaveštava i da im novi “kreditori” podižu kamatu, iako to ne bi smeliPrimer ove gospođe nije usamljen jer su se našoj redakciji javljali i drugi klijenti banaka koji se žale na ponašanje firmi koje naplaćuju dugovanja, kao i na banke koje ih nisu obavestile o prodaji duga. Ipak, svim ovim građanima je jedno zajedničko - nisu redovno izmirivali svoje obaveze.Nešto blaža je varijanta da banka unajmi firmu koja će kao spoljni saradnik u ime banke svakodnevno zvati klijenta da plati potraživanja.U NBS kažu da je sve to po zakonu samo u slučaju da je banka već pokušala da naplati svoje potraživanje.- Banka može u skladu sa odlukom o upravljanju rizicima banke zbog neizvršavanja obaveza dužnika prema banci potraživanje od tog dužnika pod uslovom da je dospelo i da je banka pokušala da ga naplati - ustupiti pravnom licu u Srbiji saglasno Zakonu o obligacionim odnosima. Kupac duga uslove ugovora ne može menjati ukoliko bi takva izmena dovela klijenta u nepovoljniju poziciju u odnosu na uslove koje je predvidela banka u ugovoru - kažu za “Blic” u NBS.U skladu sa odredbama Zakona o bankama, banke podatke o klijentu koji se smatraju bankarskom tajnom mogu saopštiti trećim licima samo uz pismeno odobrenje tog klijenta.U kompaniji „EOS matriks“, koja se bavi otkupom dugova od banaka, kažu ne da ne povećavaju kamate, već klijenta oslobađaju zatezne kamate u slučaju da on pokaže dobre volju da otplati dug.- Niko ne preti našim klijentima jer naše operatere redovno kontrolišemo. Nama se isplati da uzimamo rizična potraživanja jer ih uzimamo po diskontnim cenama, a onda ih naplatimo ili kroz dobru volju dužnika, što je svima draže ili, naravno, sudskim putem. Mi ta sredstva ne moramo da rezervišemo kao banka. Čak mogu da kažem da su Srbi dobre platiše u odnosu na krizu i druga dešavanja u regionu - kaže za “Blic” Irina Lada, generalni direktor kompanije „EOS matriks” za Srbiju.Banke po pravilu izbegavaju da pričaju o prodaji svojih kredita, a “Blicu” je odgovorila jedino “Banka Inteza” u kojoj tvrde da su sve klijente pisanim putem obavestili o prodaji njihovog duga.- Kako smo trenutno u fazi potpisivanja ugovora o ustupanju potraživanja, nakon što se završe sve formalne radnje, pisanim putem ćemo obavestiti sve klijente čija su dugovanja obuhvaćena ovom merom, uz dostavljanje potpune informacije o novom poveriocu i preciznim instrukcijama za dalje postupanje. Ne postoji nikakva mogućnost da se dugovanja klijenata dodatno uvećaju ustupanjem trećim licima. Naprotiv, banke prilikom ustupanja potraživanja obično ugovaraju maksimalan iznos kamate u odnosu na glavnicu u ukupnom dugu klijenta - kažu u toj banci.Prema njihovim rečima, svi ovi klijenti su obaveštavani više puta telefonom o stanju duga i pozivani da izmire svoje dugovanje, takođe svima su poslate i pisane opomene sa stanjem duga na adrese koje su oni sami dali prilikom identifikacije kod apliciranja za neki od kreditnih proizvoda banke.- Dakle, iscrpljena su sva sredstva u pokušajima da se dug naplati - zaključuju u toj banci.
Чекајте, бре, па је л' ово стварно могуће?
U dva navrata sam video da je u banka/tel kompanija prodala moj dug privatnoj firmi za naplatu potraživanja.Prvi put sam imao family telefonski paket kod Karića. Ja sa familijom prešao na službenu mrežu, ali ko velim da sačuvam brojeve nastavim da plaćam pretplatu od 400 dindži. Elem, novi vlasnik bez moje saglasnosti prepakuje taj paket u nešto od 2000din pretplate i ja to nisam hteo da platim.Kraj priče je takav da sam posle godinu-dve platio tih tada već 7-8000 din, jer me je neki tip bukvalno svaki dan zvao telefonom i opominjao...Drugi put je Rajf banka. Davne 2004 sam od njih tražio kredit, bio odbijen i zaboravio na isto. 2007 i 2008 dobijam opomene za nekih 3000-4000 dinara za održavanje računa. Zovem, idem i kažem da nikada nisam imao racun u Rajfu, ali oni vade neki papir koji sam potpisao kada sam tražio kredit. To što nisam imao nikakve kartice i što taj racun nikad nije bio aktivan njima je totalno nevažno...Nisam platio. Prošle godine zvali su me +pismena opomena iz neke novosadske firme povodom istog duga. Rekao sam im da me tuže, jer ja racun nikad nisam otvorio, a na svakom ročištu ću se pojaviti sa dva novinara dnevne štampe, pa neka vide kako će se to svideti tatama u Rajf banci...Više nisu ni zvali ni opominjali... Za sad... Javljam ako se stanje promeni...Elem, cela ta koncepcija prodaje dugova, postojanje i rad privatnih izvršitelja (u novom zakonu) su surova igra za obična fizička lica - tranzicione gubitnike koji su pod uslovom da još imaju posao, do guše u kreditima i neplaćenim računima...OK. Sve ja znam, da svaki dug treba vratiti i platiti... Ali podsećam da ceo sistem 1 takvog, dužničkog ropstva nije postojao u ovoj zemlji do dolaska demokratije, inostranih banaka i inostranog kapitala... I da je naše potrošačko društvo, gladnih očiju zagrizlo mnogo više nego je smelo i da računi polako stižu na naplatu... A para i posla je objektivno sve manje...Na kraju apropo prodaje dugova privatnim firmama i koliko sutra privatnih izvršitelja, napomenuo bih još dve rečenice, jer su tu granice ljudske i zakonske jako tanke:-Dug nije krivično delo! -Pretnja, ugrožavanje sigurnosti, prevara i zelenašenje su krivična dela! Edited by dare...
Link to comment
Radi na solarni pogon :)Svojevremeno sam u Beogradu imao firmicu koja se bavila prodajom racunara i uslugama. Posle par kaubojaca - pucanja na poslovima, presao sam na "solarni" pogon i mene glava vise nije bolela. Naime, isporuka robe se radi posto pare legnu na racun. Kome ne odgovara - nemamo posao i moze da trazi drugog prodavca. Kome odgovara ima dobru cenu tj. imao sam malu marzu zato sto je posao siguran. Ko ce imati pare tek za mesec dana moze da dobije mnogo bolji racunar za iste pare, ali za mesec dana ;)Pozdrav,X500
+1Problem nastaje u poslu sa stalnim klijentima, ljudima koji ti izvesno vreme placaju i za koje znas da posluju regularno. To je klizav teren: s jedne strane, ako ne izadjes u susret, gubis vredan kontakt koji se kasnije tesko obnavlja; sa druge strane, preuzimas njegovu glavobolju na sebe i obaras sopstveni rejting.Taj problem najcesce pokusavam da resim prijateljstvima u okviru firme sa kojom poslujem. Zaposleni ce vam dati najbolji savet da li se isplati rizikovati i podneti napor dok klijent prevazidje teskoce. Takodje, iz perspektive Beograda, nama je lakse biti principijelan: vise se isplati juriti novog klijenta nego raditi los posao sa starim. U manjim gradovima, manje je dostupnih klijenata, pa se i uspostavljene poslovne veze brizljivije neguju i trenira strpljenje.
Link to comment
U dva navrata sam video da je u banka/tel kompanija prodala moj dug privatnoj firmi za naplatu potraživanja.Prvi put sam imao family telefonski paket kod Karića. Ja sa familijom prešao na službenu mrežu, ali ko velim da sačuvam brojeve nastavim da plaćam pretplatu od 400 dindži. Elem, novi vlasnik bez moje saglasnosti prepakuje taj paket u nešto od 2000din pretplate i ja to nisam hteo da platim.Kraj priče je takav da sam posle godinu-dve platio tih tada već 7-8000 din, jer me je neki tip bukvalno svaki dan zvao telefonom i opominjao...Drugi put je Rajf banka. Davne 2004 sam od njih tražio kredit, bio odbijen i zaboravio na isto. 2007 i 2008 dobijam opomene za nekih 3000-4000 dinara za održavanje računa. Zovem, idem i kažem da nikada nisam imao racun u Rajfu, ali oni vade neki papir koji sam potpisao kada sam tražio kredit. To što nisam imao nikakve kartice i što taj racun nikad nije bio aktivan njima je totalno nevažno...Nisam platio. Prošle godine zvali su me +pismena opomena iz neke novosadske firme povodom istog duga. Rekao sam im da me tuže, jer ja racun nikad nisam otvorio, a na svakom ročištu ću se pojaviti sa dva novinara dnevne štampe, pa neka vide kako će se to svideti tatama u Rajf banci...Više nisu ni zvali ni opominjali... Za sad... Javljam ako se stanje promeni...Elem, cela ta koncepcija prodaje dugova, postojanje i rad privatnih izvršitelja (u novom zakonu) su surova igra za obična fizička lica - tranzicione gubitnike koji su pod uslovom da još imaju posao, do guše u kreditima i neplaćenim računima...OK. Sve ja znam, da svaki dug treba vratiti i platiti... Ali podsećam da ceo sistem 1 takvog, dužničkog ropstva nije postojao u ovoj zemlji do dolaska demokratije, inostranih banaka i inostranog kapitala... I da je naše potrošačko društvo, gladnih očiju zagrizlo mnogo više nego je smelo i da računi polako stižu na naplatu... A para i posla je objektivno sve manje...Na kraju apropo prodaje dugova privatnim firmama i koliko sutra privatnih izvršitelja, napomenuo bih još dve rečenice, jer su tu granice ljudske i zakonske jako tanke:-Dug nije krivično delo! -Pretnja, ugrožavanje sigurnosti, prevara i zelenašenje su krivična dela!
Samo da napomenem da se ne radi, formalno gledano o prodaji duga, već o cesiji kredita, tj. promeni poverioca u kreditnom odnosu. Za promenu poverioca nije potrebna saglasnost dužnika.Niko nema pravo da preti, niti ima pravo da menja sadržaj i uslove kreditnog ugovora koji je već postojao.U slučaju bilo kakvih pretnji, i dosadjivanja treba ih prijaviti policiji.I treba odbijati (pismeno, preporučeno), sve pokušaje promene uslova iz ugovora.
Link to comment
Vjerujem da su se skoro svi ovde našli u ovoj situaciji.Dobili ste narudžbenicu, dogovorili se o uslovima plaćanja, ispostavili robu/uslugu ... došao rok za naplatu a para nema. Telefon u šake a sa druge strane čuješ obećanje danas/sutra, blokiran račun, i mi čekamo uplatu... i tako u krug. Pa onda kao prijetiš nekim opomenama pred tužbe i sl...Vjerujem da će većina reći ili pomisliti kako treba ugovarati avans. Ali nije to tako jednostavno. Uvjek postoje oni veći dobavljači koji će duže moći kreditirati kupca i kojima će se ovi i obratiti u slučaju da im tražite avans. I tako vi ostdruge straajete i bez šanse da nešto prodate.S druge strane vaši ino dobavljači vam stoje za vratom. Nikad kao u zadnjih pola godine, stranci nisu tražili ovoliki avans. Sve su u stanju da daju, veliki rabat ali avans je nezaobilazan.I onda dolazite u situaciju da imate velika potraživanja, veoma tešku naplatu istih, a računi nemilice pristižu sa svih strana. Polako, ali sigurno, nelikvidnost kuca na vrata.Kod nas u RS, Dodik non stop trubi kako krize nema ili će biti u manjem obimu. Pitam se sta je to kriza ako nije to da ne možeš naplatiti svoja potraživanja, ne možeš radnicima isplatiti plate, ne možeš ući u nove projekte. A iz nekog svog iskustva, mislim da je situacija u Srbiji vrlo slična onoj u Rep Srpskoj.Kakva su vaša iskustva po ovom pitanju? Kako se borite sa "neposlušnim" kupcima? Kad sam gore pomenuo opomene pred tužbe, i onaj što ih šalje i onaj što ih prima, svjestan je činjenice da je to šarena laža u našim državama i sa ovim sudskim sistemima. A ta "pogodnost" se uveliko koristi...
Kako tebi stranci traže avansno plaćanje većine ili celog iznosa, ti iste uslove preslikaj na tvoje kupce. Na sve što dopuštaš kao odloženo plaćanje obračunaj u cenu troškove koštanja novca na period.Najjednostavnije ti je da tražiš plaćanje unapred po pro-formi celog iznosa. Ako ne, onda neopozivu bankarsku garanciju, ili neopozivo kreditno pismo banke.I to je sve bolje, nego da prodaš, pa onda da trljaš glavu da li će ti platiti.PS, ja sam još pre par godina ukinuo sve načine plaćanja kupcima osim solarnog.Naravno, osim za neke državne ustanove, jer tamo ne možeš po zakonu to da tražiš.Ali, svi ostali domaći i inostrani plaćaju samo solarno. Edited by Tresko
Link to comment
Samo da napomenem da se ne radi, formalno gledano o prodaji duga, već o cesiji kredita, tj. promeni poverioca u kreditnom odnosu.
Шија, врат.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...