Jump to content
Sign in to follow this  
Kelt

Istorija Srbije od 19. do 21. veka

Recommended Posts

Kelt
Holm Zundhausen (Holm Sundhaussen, Berlin 1942), profesor istorije Jugoistočne Evrope na Institutu za istočnoevropske studije Slobodnog univerziteta u Berlinu i predsednik Naučnog saveta Instituta za istočnoevropske studije u Minhenu. Težište svog naučnog rada nalazi u istraživanju istorijskih procesa jugoistočne Evrope, posebno Jugoslavije i Srbije u XIX i XX veku. Objavio je knjige Istorija Jugoslavije 1918-1980. (Štutgart, Berlin 1982), Eksperiment Jugoslavija. Od osnivanja države do njenog raspada (Manhajm, Lajpcig 1993), Istorijska statistika Srbije 1834-1914. (Minhen 1989).
DanasU toku prevođenja je preminuo i prof. Bekić :
U poslednjem velikom prevodu, Zundhausenovoj „Istoriji Srbije“, ostao je zabeležen znak gde treba da nastavi. Tih nekoliko desetina stranica završila je supruga Olga, takođe germanista, „znajući s kakvom je strašću Toma čitao, a potom prevodio ovaj tekst, radujući se unapred da će ga čitaoci imati uskoro u rukama“.
Ne mogu da nađem članak sa Deutsche Welle, nešto nije u redu sa srpskom verzijom. U svakom slučaju, sjajna knjiga.

Share this post


Link to post
MancMellow

Kako znaš da je sjajna knjiga? Ozbiljno pitam.Ovo sam pre par dana napisao o "potrebi" da se pravi istorijska distanca pre nego što se nešto napiše o skorim događajima

Zbog takvog stava,... nam se desava da nam prvo drugi pisu istoriju, a onda mi kao odgovaramo.
U Danasu stoji i ovo:
Obim i metode regionalne preraspodele pri istovremenom zapostavljanju osnovnih investicija u ranijim habzburškim područjima, s jedne strane, i bujanje korupcije i javašluka u Beogradu, s druge strane, stvarali su, naročito u Hrvatskoj, klimu nezadovoljstva i ogorčenja. Umesto ranije hrvatsko-mađarske suprotstavljenosti stupila je sada hrvatsko-srpska. Politička opozicija Hrvata nailazila je na sve širi odjek u svim slojevima stanovništva, izvestio je austrijski poslanik u Beogradu, Hofinger, u martu 1922, ?jer su privredna depresija, administrativni javašluk i beskrajna korupcija izazvali duboko razočaranje i duboko nezadovoljstvo u državi?.
Mišljenje poslanika zemlje koja je u prethodnom ratu skoro sve izgubila velikim delom(kako su oni to videli) zahvaljujući upravo zemlji iz koje izveštava verovatno nije najsrećniji izvor informisanja o stanju u toj državi. Ovo kažem više kao nekakvo metodološko pravilo. Bilo je verovatno i objektivnijih. U svakom slučaju biće mi zadovoljstvo pročitati knjigu. Naročito da vidim izvore tih podataka o investicijama. Nehabsburški delovi SHS su bili "malko" više uništeni toko prethodnog rata, pa baš i nije neobično da se u početku u njih i "malko" više uloži. Postojale su i poreske olakšice za nekoga ko je, recimo, pokušavao da obnovi porušenu kuću ili proizvodnju u predratnoj Srbiji kako bi se što pre postradali deo zemlje oporavio od ratnih razaranja. Ne vidim tu neku diskriminaciju ex-habsurških delova SHS, to bi uradila svaka država. Ali, kažem, jedva čekam da je pročitam, actually.

Share this post


Link to post
No7

Slozio bih se M16 imam ipak distancu prema austrijiskim i nemackim izvorima kada pisu o istoriji na ovim prostorima, narocito o 1. sv. ratu i odnosa spram Srbije znajuci kakve odnose smo imali a i kako su se neki austrijiski politicari postavili pocetkom 90-tih spram Jugoslavije poput Moka. Sto ne znaci da knjiga nije objektivna i dobro napisana. A i malo je rano za 21. vek da se opisuje istorijiski.

Edited by No7

Share this post


Link to post
Kelt
Kako znaš da je sjajna knjiga? Ozbiljno pitam.Ovo sam pre par dana napisao o "potrebi" da se pravi istorijska distanca pre nego što se nešto napiše o skorim događajima
Pa, pročitao sam je. Ono na slici je moj primerak. Doduše, uz manju pomoć pošto mi nemački nije baš sjajan. Znam da zvuči kao stereotip, ali nemci i metodologija...Distanca jeste trusno područje, ali meni se to sviđa. Nisam profesionalac pa mogu za svoju dušu da tumačim sadašnju situaciju u odnosu na dotadašnji istorijski tok i (ne)svesnost savremenih političara, a u tome jako pomaže kada pri tom imaš dobro napisane knjige, zauzimali autori ovaj ili onaj stav. Ne kažem da je Holm u potpunosti operisan od pristrasnosti, ali je mnogo bolje od varijanti romansiranih verzija kod nas. Imala je Dubravka Stojanović lepu konstataciju o ovome pre neki dan u Peščaniku.Istinitost naučne hipoteze u istoriji ne može da se potvrđuje egzaktno kao u hemiji, zato cenim kada mogu da nađem drugačiji pogled na neki period. Mnogi naši istoričari to apsolutno shvataju pa onda ispada da moramo da se branimo. Zauzimanje emotivnog stava u bilo kojoj nauci (i politici) je najobičnija glupost. Holm baš nije omiljen kod nas, tim pre što je nedavno imao neke izjave o Kosovu.
U Danasu stoji i ovo:
mm, ovo nije iz ovog članka što sam citirao, daj link. Nemam dovoljno znanja da baram sa njima ali se moja drugarica bakće njima pošto je radila magistarski na temu. Pali se na njih :) Edited by Kelt

Share this post


Link to post
MancMellow
Pa, pročitao sam je. Ono na slici je moj primerak. Doduše, uz manju pomoć pošto mi nemački nije baš sjajan. Znam da zvuči kao stereotip, ali nemci i metodologija...
Kažem, zanimaće me da vidim izvore. Tip je veoma poznat istoričar, međutoa...Sila je jaka uz Darta Vejdera, mnogo jača nego uz Han Soloa, pa to opet ne znači da bih po difoltu informacije od Vejdera o pobunjeničkoj alijansi smatrao obavezno tačnijim :) Možda jesu, ali...(ovo važi i za metodologiju) Bolo mi je oči ono: "austrijski poslanik".
Distanca jeste trusno područje, ali meni se to sviđa. Nisam profesionalac pa mogu za svoju dušu da tumačim sadašnju situaciju u odnosu na dotadašnji istorijski tok i (ne)svesnost savremenih političara, a u tome jako pomaže kada pri tom imaš dobro napisane knjige, zauzimali autori ovaj ili onaj stav. Ne kažem da je Holm u potpunosti operisan od pristrasnosti, ali je mnogo bolje od varijanti romansiranih verzija kod nas. Imala je Dubravka Stojanović lepu konstataciju o ovome pre neki dan u Peščaniku.
Dobro, to se uglavnom slažem
Istinitost naučne hipoteze u istoriji ne može da se potvrđuje egzaktno kao u hemiji, zato cenim kada mogu da nađem drugačiji pogled na neki period.
Ma to je sve u redu, jedino što ovo nije drugačiji pogled na taj period u SHS kad je nemačka istoriografija u pitanju ;)
Mnogi naši istoričari to apsolutno shvataju pa onda ispada da moramo da se branimo. Zauzimanje emotivnog stava u bilo kojoj nauci (i politici) je najobičnija glupost.
Naravno. Ali ono što ja govorim to je da je velika šansa da je taj austrijski poslanik po kome mi sad treba objektivno da zaključujemo upravo imao stav koji najverovatnije bio pod uticajem i nekih emocija. Ipak, to je samo 1 primer, ne kažem da je cela knjiga takva.
Holm baš nije omiljen kod nas, tim pre što je nedavno imao neke izjave o Kosovu.
Na stranu Kosovo(tu smo mi emotionally involved) Imao je on i neke druge izjave tipa da je koncentracija na holokaust od 60-tih pa na ovamo striktno politički motivisana ili bavljenje srpskim preterivanjem žrtava u Jasenovcu(premda smo i ovde emotionally involved). Dakle, zaista me zanima da pogledam knjigu.
mm, ovo nije iz ovog članka što sam citirao, daj link. Nemam dovoljno znanja da baram sa njima ali se moja drugarica bakće njima pošto je radila magistarski na temu. Pali se na njih :)
http://www.danas.rs/vesti/feljton.24.html?news_id=146555Ako smem da pitam, koju temu je radila drugarica?

Share this post


Link to post
Kelt
Ma to je sve u redu, jedino što ovo nije drugačiji pogled na taj period u SHS kad je nemačka istoriografija u pitanju ;)
a dobro, to ne znam. Meni je osveženje u odnosu na ovdašnju literaturu. Imamo istoričara ko kusih pasa, a dobar deo stanovništva barata samo vulgarnim stereotipima, što će reći samo da smo neefikasni. Holm je pragmatičan, pa postaje i zadrt u tome, kao i svaki dobar nemac. Međutim, nije baš da nema arugmenata. Ako otvoriš udžbenik istorije za 4. godinu srednje, nema ni dve rečenice o nacističkim zločinima van Srbije. Bukvalno.
Ako smem da pitam, koju temu je radila drugarica?
uff, ne mogu sada da se setim, ali sutra idemo na ručak pa ću ti reći. Sada ga kritikuje kao loš, primer kako rad ne treba da se radi itd....

Share this post


Link to post
MancMellow
a dobro, to ne znam. Meni je osveženje u odnosu na ovdašnju literaturu. Imamo istoričara ko kusih pasa, a dobar deo stanovništva barata samo vulgarnim stereotipima, što će reći samo da smo neefikasni. Holm je pragmatičan, pa postaje i zadrt u tome, kao i svaki dobar nemac.
Ima većih šampiona u pragmatičnosti od Nemaca, mada u odnosu na nas i oni su blago. Mada, opet, pitanje je šta je pragmatizam u istoriografiji
Međutim, nije baš da nema arugmenata. Ako otvoriš udžbenik istorije za 4. godinu srednje, nema ni dve rečenice o nacističkim zločinima van Srbije. Bukvalno.
Udžbenici su nam užas, to ću se odmah složiti
uff, ne mogu sada da se setim, ali sutra idemo na ručak pa ću ti reći. Sada ga kritikuje kao loš, primer kako rad ne treba da se radi itd....
To je tako uvek sa magistarskim radovima, eh... :rolleyes:

Share this post


Link to post
MancMellow
šta ti dođe Mancunian :P
Depends. There are lots of Mancunians :P šalim se. Ništa, samo koforumašica sa osećanjima prema istom gradu :)

Share this post


Link to post
hazard

Knjiga je odlicna...ako vam treba nesto da izravnate sto ukoliko imate kriv pod, ili da drzite otvorena vrata, ili da prekrijete ventilacione resetke koje nemaju zatvarac...u protivnom, nemojte trosite vase vreme i novac.Postoji odredjeni segment stanovnistva u Srbiji (hint, hint) uz cije ce ideoloske poglede na Srbe i Srbiju ova knjiga savrseno da pasuje - ali ni oni ne moraju da trose svoje vreme, jer oni vec manje-vise znaju sta tamo pise.A autor ne da nije neoperisan od pristrasnosti nego...ma, necu vise da trosim reci.

Share this post


Link to post
hazard

Zundhauzen daje intervjue na sve strane, Danas, Vreme, Politika, izgleda da ga je pogovor srpskom izdanju i ovaj intervju bas pogodio.

Share this post


Link to post
MancMellow

Knjiga je podigla toliko prašine da neću više da je komentarišem dok je ne pročitam celu uključiv i ceo kritički aparat. Baš se polomiše koplja oko nje, ali ono što mi se sviđa to je da je sasvim sigurno podsetila srpske istoričare na njihove "davno zaboravljene rukopise" zaglavljene u fijokama :rolleyes:

Share this post


Link to post
Host
Knjiga je odlicna...ako vam treba nesto da izravnate sto ukoliko imate kriv pod, ili da drzite otvorena vrata, ili da prekrijete ventilacione resetke koje nemaju zatvarac...u protivnom, nemojte trosite vase vreme i novac.Postoji odredjeni segment stanovnistva u Srbiji (hint, hint) uz cije ce ideoloske poglede na Srbe i Srbiju ova knjiga savrseno da pasuje - ali ni oni ne moraju da trose svoje vreme, jer oni vec manje-vise znaju sta tamo pise.A autor ne da nije neoperisan od pristrasnosti nego...ma, necu vise da trosim reci.
Preostar sud od nekoga ko je knjigu (nadam se) procitao, a kritika mu se svodi na "necu vise da trosim reci". Pre neki dan sam, prolazeci pored knjizare, zamolio prodavce da pogledam knjigu i dobio prezriv pogled uz komentar priblizan tvom. Posto ne oskudevam u bezobrazluku, maltretirao sam je dok mi nije priznala da knjigu nije procitala, ali da je "dovoljno cula" o njoj. Nadam se da nisi od kriticara te vrste. Trazio sam knjigu na uvid zbog bibliografije koja deluje sasvim dostatno. Danas cu je kupiti, pa cu vec veceras da dam svoj afirmativni sud.Izdavac Clio, ~500 strana tvrdog poveza, 2100 dinara - popust. Niti previse novca, niti citanje zahteva toliko vise vremena od citanja clanaka iz nasih novina da bi se trud unapred proglasio izlisnim.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...