Jump to content
Pixie

Copyright Control

Recommended Posts

Pixie

Nedavno sam naletela na ovaj kratki dokumentarac o tzv. "Amen Beat",

a six-second drum sample from the b-side of a chart-topping single from 1969. This sample was used extensively in early hiphop and sample-based music, and became the basis for drum-and-bass and jungle music -- a six-second clip that spawned several entire subcultures.
...cemu je velikim delom zasluzan upravo nedostatak onoga sto stoji u naslovu topika.Ovaj kratki film mi se jako dopao i prevashodno sam zelela da ga veci broj (eventualno) zainteresovanih pogleda. Ali bi mi bilo drago ako neko ima i zeli da podeli sa nama svoje misljenje o zastiti autorskih prava. Da, i u kom obimu, ili ne? Da li copyright suzbija kreativnost ili joj pruza adekvatnu zastitu?Ovo je ta Amen Beat prica:
To trace the history of the Amen Break is to trace the history of a brief period of time when it seemed digital tools offered a potentially unlimited amount of new forms of expression. Where cultural production at least musically was full of possibilities by virtue of being able to freely appropriate from the musical past to make new combinations and thus new meanings. The story demonstrates that a society ?free to borrow and build upon the past is culturally richer than the controlled one?, to use the words of Lawrence Lessig, Stanford law professor, copyright reform applicant and co-founder of Creative Commons, an organisation offering a legal alternative to copyright control... But because of various changes in US copyright laws, for example the copyright law of 1976 and the Sonny Bono extension act of 1998 which extend copyrights into the mid 21st century virtually all 20th century cultural output has been locked away from the public domain barred from sampling unless one has deep pockets and expensive lawyers. So it seems a company like Zero G with its attempt at regulating the use of and profiting from the use of the Amen Break is helping to secure the supremacy of copyright laws while the companies success itself occurred because of a lack of strict copyright control surrounding breakbeat sampling. In other words, not only does the innovation within culture grow when copyright is flexible, so do its markets and capital. New trends are developed, new sounds are sought after, new releses are anticipated and become hugely popular, perhaps even selling out. New stars are born and new fan bases are created, money is exchanged, all in the pursuit of the new forms and experiences, potentials for new connections and meanings. I think the history of the Amen Break demonstrates this. To cite federal 9th Circuit Court of Appeals judge Alex Kazinsky in a copyright ruling last year: ?Overprotecting intellectual property is as harmful as underprotecting it. Culture is impossible without a rich public domain. Nothing today...is genuinely new. Culture, like science and technology, grows by accretion, each new creator building on the works of those who came before. Overprotection stifles the very creative forces its supposed to nurture.?
Hvala na paznji. :)

Share this post


Link to post
Ryan Franco
hej, kul topik, videcemo u kom smeru ce se razvitijebiga, komp mi je trenutno gluv i mogu smo da gledam ko tele u ovaj klip narednih par dana...u svakom slucaju...
Overprotecting intellectual property is as harmful as underprotecting it. Culture is impossible without a rich public domain. Nothing today...is genuinely new. Culture, like science and technology, grows by accretion, each new creator building on the works of those who came before. Overprotection stifles the very creative forces its supposed to nurture.
ovo stanoviste mi je prilicno blisko.pre par godina na mejling listi sastava tuxedomoon neko je okacio dub remix jedne njihove pesme i upitao clanove benda sta oni misle o tome buduci da nikad pre nisu culi za autora. blaine reininger je rekao otprilike nesto slicno pretposlednjoj recenici u ovom citatu i dodao "let a thousand flowers bloom"postoji razlika izmedju nalazenja inspiracije u nekom umetnickom delu i preoblikovanja istog, s jedne strane, i plagiranja, s druge :rogobatnarecenicasorry: e sad, granica je uzasno maglovita i uglavnom je stvar pojedinacnog tumacenja ali problem je kada se javi potreba za nekom zakonskoom regulativom koja bi to definisala.mozda su objasnili to u ovom filmu, da ne drobim bezveze, pogledacu za koji dan

Share this post


Link to post
maxivida

Kršenje kopirajta u oblasti muzike nije isto kao u slučaju fotografije (recimo). Korišćenje sempla tuđe pesme u svojoj pesmi je nešto na šta se uglavnom blagonaklono gleda, i skoro svi koji traže odobrenje pred objavljivanje, to odobrenje na kraju i dobiju. To sve ne može da se uporedi s besomučnom krađom na internetu dostupnih fotografija koje lopovi predstavljaju kao svoja dela i koriste ih u najrazličitije komercijalne svrhe. Znam ljude koji su po časopisima nailazili na svoje fotografije potpisane drugim imenom. Tu nema ničeg romantičnog i slobodoumnog.

Share this post


Link to post
Ryan Franco
Kršenje kopirajta u oblasti muzike nije isto kao u slučaju fotografije (recimo). Korišćenje sempla tuđe pesme u svojoj pesmi je nešto na šta se uglavnom blagonaklono gleda, i skoro svi koji traže odobrenje pred objavljivanje, to odobrenje na kraju i dobiju.
da, u pravu si.htedoh i ja da napisem, muzika je dosta izdvojena po ovom pitanju.
To sve ne može da se uporedi s besomučnom krađom na internetu dostupnih fotografija koje lopovi predstavljaju kao svoja dela i koriste ih u najrazličitije komercijalne svrhe. Znam ljude koji su po časopisima nailazili na svoje fotografije potpisane drugim imenom. Tu nema ničeg romantičnog i slobodoumnog.
ma naravno. kada je rec o upotrebi odredjene fotke za koju je naznaceno da se autor prvo mora pitati ili isplatiti pre upotrebe iste, a da se to ne ucini, mozemo definitivno da se slozimo da je rec o kradji. i tako je i treba nazvati.ja sam mislio vise, npr. gursky i njegovi radovi sa stambenim blokovima. ja, sad, kao odem na nbg pa daj da probam da napravim nesto slicno. kroz samo slikanje covek,hteo ne hteo daje neki licni pecat i to onda definitivno samo delo vodi u odredjenom smeru. sad zavisi od licne inventivnosti koliko ce se i na koji nacin 'udaljiti' od originala.

Share this post


Link to post
Mr.Smith
da, u pravu si.htedoh i ja da napisem, muzika je dosta izdvojena po ovom pitanju.ma naravno. kada je rec o upotrebi odredjene fotke za koju je naznaceno da se autor prvo mora pitati ili isplatiti pre upotrebe iste, a da se to ne ucini, mozemo definitivno da se slozimo da je rec o kradji. i tako je i treba nazvati.ja sam mislio vise, npr. gursky i njegovi radovi sa stambenim blokovima. ja, sad, kao odem na nbg pa daj da probam da napravim nesto slicno. kroz samo slikanje covek,hteo ne hteo daje neki licni pecat i to onda definitivno samo delo vodi u odredjenom smeru. sad zavisi od licne inventivnosti koliko ce se i na koji nacin 'udaljiti' od originala.
odlicno! plagijat u arhitekturi - da li je iko ikada od arhitekata bio sankcionisan na bilo koji nacin zbog narusenog copyright-a? nesto je bilo oko freedom towera pre par godina, ali ne znam kako se zavrsilo...

Share this post


Link to post
Pixie

Malopre sam popunjavala neki upitnik o autorskim pravima (ovde), tj. o tome kako ih obicni smrtnici poimaju, koji su napravili buduci mladi pravnici Evrope. Najvise su mi se dopala ova pitanja:

*Suppose that you are a professional author. When you write a book copyright law now gives you exclusive rights foryour entire life and 70 years after your death.Would you be more motivated to write books if copyright law gave you 90 years (instead of 70) protection after yourdeath?*Would you be less motivated to write books if copyright law gave you 50 years (instead of 70) protection after yourdeath?
E, tako se stimulise/suzbija kreativnost! :D

Share this post


Link to post
Aule@

Jedan drugar hotje da proba internet radio i trazhi nashu muziku koja je pod krijejtiv komons(creative commons) licencom(kako se ovo uopshte prevodi kod nas!?). Ima li neko ideju gde mogu pronatji spisak izvodjacha koji objavljuju pod ovom licencom?

Share this post


Link to post
Takeshi
Jedan drugar hotje da proba internet radio i trazhi nashu muziku koja je pod krijejtiv komons(creative commons) licencom(kako se ovo uopshte prevodi kod nas!?). Ima li neko ideju gde mogu pronatji spisak izvodjacha koji objavljuju pod ovom licencom?
http://creativecommons.org.yu/

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...