Jump to content
IGNORED

Istorijski kviz


casperbgd

Recommended Posts

Ajd' malo da podelimo razna znanja iz istorije... Nisam siguran da li je bilo bolje da sam otvorio topic u Zabavi, ali svejedno sada <_< .Pravila su prosta, ko tacno odgovori, postavlja sledece pitanje.Koji rimski vojskovodja je doziveo ogroman poraz u Teutoburskoj sumi? Nakon toga je ostala ona poznata izreka Avgusta:" -ime vojskovodje- vracaj legije."

  • +1 1
Link to comment
Pa valjda što je bila turski vazal, ali šta je drugo i mogla. Kad su pukli Turci, onda su i oni.
Republika je Porti plaćala reket i u tome je koliko znam bilo svo vazalstvo. Ali zaradjivali su dosta i ne mislim da ih je to previše iscrpljivalo financijski. U svakom slučaju kao što si i rekao tu nisu imali izbora. Ja ovdje mislim na jednu strategijsku odluku Dubrovnika.
Link to comment

Ajde prvo da vidimo ko je izgubio tu bitku na moru. Nije ta Ragusa postojala 100 godina, bilo je tu malo više vekova i pobeda i poraza...Gubili su i Turci i Veneti i otkud znam i Napoleon je stigao tu. Ustvari sad sam se setio mora da su šurovali sa nama luzerima (pivo radi :ss1: ). Dok sam wikipedisao o Ragusi naiašo sam na podatak o tome kako je Neum bio koridor Dubrovnika prema Turskoj u cilju sprečavanja okruženja od strane Venecije. A uvek me je kopkalo odakle Bosancima more, mislio sam da je to neka komunistička ujdurma. Svaki dan nešto možeš saznati.

Link to comment
Dok sam wikipedisao o Ragusi naiašo sam na podatak o tome kako je Neum bio koridor Dubrovnika prema Turskoj u cilju sprečavanja okruženja od strane Venecije. A uvek me je kopkalo odakle Bosancima more, mislio sam da je to neka komunistička ujdurma. Svaki dan nešto možeš saznati.
Sram te bilo! angry.png Čuj komunistička ujdurma! Komunistička ujdurma Djure Pucara Starog je bilo oduzimanje mora Hercegovini i predaja Hercegovog novog grada brdsko-planinskim barbarogenijima od Duklje. Dubrovčani nisu voljeli belaja. Zato su prodali pojas zemlje prema granici s Mletačkom republikom Turcima, jer su ovi bili vazda kavzi radi.
To što su stali su na stranu Francuske u Napoleonovim ratovima?
U vrijeme Napoleona Dubrovnik je već davno bio izgubio bitniju ulogu na Mediteranu, a na širem moru pogotovo. Osim toga ni tu nisu imali previše izbora. Na zapadnom Balkanu i na Mediteranu je Francuska u prvoj deceniji stoljeća bila dominantna sila. Mislim na XVI, XVII stoljeće kad se lomilo ko će biti gospodar mora.
Link to comment
Sram te bilo! angry.png Čuj komunistička ujdurma! Komunistička ujdurma Djure Pucara Starog je bilo oduzimanje mora Hercegovini i predaja Hercegovog novog grada brdsko-planinskim barbarogenijima od Duklje. Dubrovčani nisu voljeli belaja. Zato su prodali pojas zemlje prema granici s Mletačkom republikom Turcima, jer su ovi bili vazda kavzi radi. U vrijeme Napoleona Dubrovnik je već davno bio izgubio bitniju ulogu na Mediteranu, a na širem moru pogotovo. Osim toga ni tu nisu imali previše izbora. Na zapadnom Balkanu i na Mediteranu je Francuska u prvoj deceniji stoljeća bila dominantna sila. Mislim na XVI, XVII stoljeće kad se lomilo ko će biti gospodar mora.
Jedino ako nisu bili na strani Spanije u 16. veku u vreme Armade, mada taj podatak nisam nasao ni u jednoj knjizi.
Link to comment
Jedino ako nisu bili na strani Spanije u 16. veku u vreme Armade, mada taj podatak nisam nasao ni u jednoj knjizi.
Pozitivno brojanje. Tačan odgovor. U najvećim bitkama s Englezima, Dubrovnik je navodno davao 15% brodova za armadu, pominje se cifra od 200 brodova, koje su Dubrovčani izgubili sa špancima. Izvori mi se razilaze oko perioda u kojem se to dogodilo.edit: Tako da kad su Englezi dobili špance, Dubrovčani su generalno izvisili. Navodno su u armadi imali 30 brodova koje su izgubili najednom. Edited by king louie
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...