Jump to content
Sign in to follow this  
chandra

jednacenje po vulgarnosti

Recommended Posts

chandra

pored revolucionarnih novina koje je u srpsko-hrvatski jezik uneo ovaj forum (pojavio se odredjeni clan u neodredjenom obliku (1 bizgov), pojavilo se 31.slovo koje se zapravo ne izgovara, pojavio se citav niz uzrecica koje se sire kao sumski pozar - 'nije moja solja caja', 'zna lopte', etc) opste je prihvacena i gramaticka konstrukcija koju bih nazvao jednacenje po vulgarnosti. najpoznatiji primer je zapravo kontra spanskog citanja slova J kao H - pa umesto se tako glagol jebati sada pise hebati. dalje, i suglasnik K, posebno u kombinaciji sa samoglasnikom U, prelazi u Q. ostale primere, nekako uvek vezane za seks, pokusajte da iskopate sami. nije da me se jako tice, ali ova vrsta jednacenja nije samo licemerna i vec i vulgarna da vulgarnija ne moze biti. jer 'jebote' i 'jebiga' i 'kurac' su sve reci koje pripadaju jeziku, pa i ozbiljnoj literaturi (prevrteti 'patrljak' nila grifitsa u sjajnom prevodu aleksandre bajazetov, a drugih primera ima koliko hocete), dok upotreba reci poput 'hebote' samo pokazuju da se autor prenemaze glumeci finocu, a da zapravo, u njegovoj interpretaciji izgovorena rec nije samo uzvik, onomatopeja besa ili postapalica, ili prosto glagol sa odredjenim znacenjem, vec da nosi konkretnu poruku, na prvi pogled vezanu za odredjenu radnju ili deo tela, a zapravo vrlo slikovitu i metaforicnu. toga je autor iskreno svestan. sve me to neodoljivo podseca na najvecu prostakusu koju sam ikada sreo, koja bi redovno svoju finocu jedne gradske dame i glasacice najgradjanskije stranke ispoljava tako sto o govnetu svog psa govori kao o G-vitaminu. s druge strane, za citavo to prenemaganje moj bi mnogo postovani profesor teorije posmatranja sa pravom rekao da je lipov kurac.dakle, koliko 'ruznih reci' koristite u svakodnevnom govoru? koliko u pisanju? koliko se uzdrzavate? koliko vas pogadja kad ih negde vidite ili cujete? da li ih treba zabraniti na forumu, ili izbegavati, ili, naprotiv treba ohrabrivati korisnike da pisu gramaticki pravilno?

Share this post


Link to post
alberto.ascari

Ja pišem sa Y da me nebi syebali moderatori, inače nemam neki veliki problem sa prostim izražavanjem, ne smeta mi. Još je i češki jezik dosta bogat što se tiše prostakluka - ne kao srpske psovke, drugačije, ali ipak sasvim OK. Ne može da se desi da ne znaš šta bi rekao kad hoćeš nekog da oteraš u quratz. A i priroda posla mi bila takva (u stvari još uvek je).... Gore mi je da se teram sa nekim u PM na engleskom, ali na nemačkom, uprkos vrlo, vrlo skromnom znanju mi je to bilo baš zadovoljstvo.

Share this post


Link to post
ordi

ja bih samo da napomenem da piše se razmaknutojebi ga as in jebi njegatoliko

Share this post


Link to post
MaryPoppins
ja bih samo da napomenem da piše se razmaknutojebi ga as in jebi njegatoliko
ne nužno, ako se ne varam. ako se radi o imperativu, onda da. ako je, kako chandra reče "uzvik, onomatopeja besa ili postapalica", onda mi se čini da je usvojeno 'pravilo' jebiga. mislim da isto važi i za odnos jebo te i jebote. Edited by MaryPoppins

Share this post


Link to post
alberto.ascari
ne nužno, ako se ne varam. ako se radi o imperativu, onda da. ako je, kako chandra reče "uzvik, onomatopeja besa ili postapalica", onda mi se čini da je usvojeno 'pravilo' jebiga. mislim da isto važi i za odnos jebo te i jebote.
Sa ovim bih se složio :D

Share this post


Link to post
betty

"je, bome da", voleo je da govori rodjak mog hrvatskog eksa, i navodno su se svi smejali samo naknadno, tako da navodno nije shvatio da pravi fazon.licno, psujem u forumskoj komunikaciji, a i uzivo. a umem i savrseno da izbegavam ako situacija nalaze. nije mi tesko da izvucem 'ekskrement' iz malog mozga ako je potrebno zarad spominjanja G-vitamina, pjuk. ne znam, zavisi. uopste mi ne smeta, ne mislim da je vulgarnost u samim recima koliko u ponasanju. da jebe oca.

Share this post


Link to post
chandra

jebiga i jebote. kao sto je marry objasnila. jos jednom - patrljak u ruke, pa da obnovite prostacku gramatiku po najnovijim standardima koje je ab postavila.

Share this post


Link to post
mioba

mnoge uzrečice se skraćuju što je više moguće + tu je i već pomenuti "stelt" oblik psovke, čime se izbegava automatsko brisanje reči (tamotm se, ako se ne varam, pogrdna reč za albanca automatski pretvarala u tri tačke)nemam ništa protiv razotkrivanja licemerja, naprotiv, a ono se tako dobro otkriva upravo u jezikuali, meni je ovde ipak malo teže da razgraničim sprdnju na sopstveni/tuđ račun, doskočicu, umornu frazu ili sl. od licemernog govora; potrebno mi je mnogo više da bih zaključila da je neko licemer zbog načina na koji piše (možda je samo opterećen osećajem da je zastareo, da ne drži korak sa slengom u ambijentu kojim u srbiji još uvek dominiraju mladi, možda slabo koristi srpski, pa sa foruma preuzima tuđe fraze/manir govora, i tako osvežava maternji jezik...)inače, gradnja slenga uglavnom odgovara ovome o čemu pričamo - reči nastaju od skraćenica/akronima (imho/pmsm, btw/ubr, jbt itd), analoških transformacija po uzoru na neki strani jezik (engleski ili španski npr), itdmnogo psujem u posebnom raspoloženju - kad sam vrlo besna a nemoćna, a inače malo i neinventivno, uglavnom kroz poštapalice (jebiga, sranje isl), i to ne osećam kao svoj izbor već sam prosto odrasla u kući u kojoj se ne psujenegde u ranom pubertetu sam u razgovoru sa bakom rekla "jebote" (kao uzrečicu), par dana nisam mogla da je pogledam u oči (u široj familiji imam odraslih ljudi koji svojim roditeljima govore vi - svoju decu nisu tako vaspitali, na ulici su možda i sami bahati, ali prosto ne mogu da prevale preko usta "ti" svojoj majci... možda deluje licemerno, ali ipak mislim da je malo dublje zakucano)

Edited by mioba

Share this post


Link to post
angelfish

Isto kao neki, uzdrzavala se na forumima gde se reci prepoznaju, pa te ukinu zbog jeboteInace nemam problem, narocito ne uzivo, prosto je vrsta ventila.mrzim one smisljene i psovke koje nekog kunu, a ove "postapalacke uvazavam, uglavnom ne cujem, a cesto mi smeta kad se neko izvinjava posle jedne takve "obicne, kucne , domace".najgori balm mi je bio kad sam nekom iz dvadesetog puta pokusala da objasnim sta sam rekla, kad sam rekla da se ponasa kao kuvana noga.Imala sam socniju interpretaciju, koja je bila odmah shvacena.Posle me ipak bio blam.

Share this post


Link to post
dig_chohano

Iskreno, svakome ko pre ili posle psovke upotrebi "da pristiš/prostite" najblaža prihvatljiva kaznena mera mora biti bar čupanje jezika. Sere mi se od kvazi-finih primitivčina.edit: može u mora

Edited by dig_chohano

Share this post


Link to post
paculla
Iskreno, svakome ko pre ili posle psovke upotrebi "da pristiš/prostite" najblaža prihvatljiva kaznena mera mora biti bar čupanje jezika. Sere mi se od kvazi-finih primitivčina.edit: može u mora
da prostis moze da bude i fora. ne mora da znaci da autor zaista zeli da se izvinjava vec se sali na taj racun.

Share this post


Link to post
kurdi

ja se generalno uzdrzavam, makar na forumu, uzivo ponekad i opsujem.

Share this post


Link to post
Jontra_Volta
toga je autor iskreno svestan.
pa ja upravo i koristim 'hebote' ili 'qrac' da bih izazvao tu pojachanu sliku kod recipijenta... kad kazes 'jebote' niko to vise ne shvata ozbiljno.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...