Jump to content
IGNORED

Machiavelli - The Art of Oil


Mr.Smith

Recommended Posts

Nekako mi zgodno mesto, ovako sa strane kod KM......dakle, gledam, citam, pratim, vec vise od mesec dana (ako zanemarimo onih par decenija pre toga), i na kraju stalno ostaje pitanje 'zasto' - zasto bas sad, bas na nacin na koji je izvedeno (mada po Machiavellijevom receptu - 'brutalno, efikasno i brzo'), zasto ti koji jesu, a zasto ne ti koji nisu...mislim, zbog neke demokratije (odnosno razvoja iste u regionu) sigurno nije, jer je jasno da potencijalni dobitak na jednoj strani znaci gubitak na drugoj, dakle neto efekat je nula...zadovoljenje pravde - tesko, neodbranjivo sa pravne strane, moralno sumnjivo, dakle, ne verujem...istorijska nepravda - mozda, ali taj entuzijazam se ne uklapa...ispravljanje istorijske nepravde - skup proces, da bi se izlobiralo tako nesto potrebno je mnogo novca, sto jevreji i jermeni dobro znaju, a i tesko izvodljivo u slucaju evrope gde ne postoje takvi lobiji koji mogu da postave ispravljanje istorijske nepravde toliko visoko na politickoj agendi... da bi se ovako nesto desilo, potrebno je imati neki dobitak na umu - u sve ovo je ulozeno dosta napora, intenzivne diplomatije, ubednjivanja, uvrtanja ruke, dakle motiv je vrlo jak, cilj mora biti znacajan, merljiv ne desetinama miliona, ne stotinama miliona, pa cak ni milijardama (ne zelis da se svadjas sa 'prijateljima' sa istoka zbog pisljive dve-tri milijarde) - u pitanju moraju da budu makar desetine milijardi...na kraju, sve se svodi na naseg Machiavellija - 'cilj opravdava sredstva'nisam mnogo sklon teorijama zavere, ali mi se cini da bih, da sam na mestu coveka kome je nestao sat, bio prilicno zainteresovan da dodjem do ovoga... ... uzeo bih tecnost, a plin dao prijateljima u evropi...prijatelji u evropi bi bili vrlo zainteresovani da si imaju alternativni izvor plina, cisto da ih 'prijatelj' sa istoka ne moze kratkorocno ucenjivati... a potencijalni dobitak, cak i da je nalaz deset puta manji, se meri u stotinama milijardi...za tako nesto bih i ja priznao, jebes sat......i na kraju, ostaje nezadovoljni 'prijatelj' sa istoka, koji ce morati da malo obori cenu svoje tecnosti i plina...da sam ja Machiavelli, dao bih mu malo grumenja iz rudnika sa severa, cak i da je tacno da ima desetak milijardi rezervi, to je 'pocket money' u odnosu na tjekucinu...red velicina je tu, tajming i tempo su objasnjeni, karakterna tipologija se uklapa... ako nije zbog toga, zbog cega je? (samo molim bez sveprisutnih parola, nasi smo, nema potrebe ;))PS...ako nije primereno, molim da se tiho i milosrdno ubije, bez prebacivanja na druge pdfovePPS e, da, mislim da razjasnim - u sirem smisllu raspravljamo o Machiavelliju - zivot, delo, legat

Edited by Mr.Smith
Link to comment
Prilicno nemust osvrt na politicku filozofiju Nikole Majkavelija. Jasno je da sat vredi vise od toga i da je zamenjen za naslage kriptonijuma koje ce posluziti u borbi protiv Sputinmena.
mmm, da... nisi trebao da se trudis ...
Link to comment
...na kraju, sve se svodi na naseg Machiavellija - 'cilj opravdava sredstva'
E, daj taj Machiavelli primenijo ovu svoju amaksimu na sebe oma bi crko. Jer je cilj u životu smrt. A ne da tupi i zajebava buduća pokoljenja koja nisu čula da je od cilja važnija putanja.
Link to comment

to sa putovanjem je, billadni, počelo da važi tek u romantizmu, kad su svi već nakupili dovoljno love da bi mogli da finansiraju nacionalno osvešćivanje i pravljenje država.. ;)inače, smite, mnogo si uhermetičio uvodni post, jedva sam ukapirala. ne liči mi na tebe. biće da si danas baš indisponiran.onako, prijateljska opaska. ništa zadnje namere.. :inn:

Link to comment
to sa putovanjem je, billadni, počelo da važi tek u romantizmu, kad su svi već nakupili dovoljno love da bi mogli da finansiraju nacionalno osvešćivanje i pravljenje država.. ;)inače, smite, mnogo si uhermetičio uvodni post, jedva sam ukapirala. ne liči mi na tebe. biće da si danas baš indisponiran.onako, prijateljska opaska. ništa zadnje namere.. :inn:
pa da, da izgleda kao da sam pametan i da znam vise od ostalih ;) - ali da probam malo da ga osvetlim - elem...gledam pre neki dan tv, kanal ge se raspravlja samo o berzi, korporativnim poslovima, investiranju (to je ono kada razumes svaku trecu rec, ali shvatas da ce neko od toga da napravi velike pare), dakle, pricaju dvojca, voditelj i jedan iz nekog mega-investicionog fonda, i pomenuse razvoj novih naftonosnih polja...ovaj iz fonda kaze da im je doticni fond ulozio n miliona dolara u kompaniju gore pomenutu, voditelj pita zasto, ovaj kaze da su u u decembru dobili naznaku da ce kompanija da 'strike gold' - i da se u januaru to potvrdilo (doticni izvestaj) - nezavisni oditor je potvrdio nalaziste nafte i/ili zemnog gasa od trilion i nesto barela/m3/kubnih svetlosnih godina/gigahektolitara...a sve to na granici voljene nam albanije i jos voljenijeg nam kosova (+/-metohija)...onda voditelj kaze da je to ekvivalent godisnje potrosnje ovih sirovina cele evrope...bila neka veca kompanija tipa shell pre njih, shell se uplasio kada je zapucalo prvo 1997., pa 1999., ovi preuzeli i sada izgleda da ce da naplate 'nadnicu za strah'......dakle, sve ovo mi se cini kao jako dobro objasnjenje za melodramu koja se desava ovih dana...mislim, ovo sto su ameri i evropski kamaradi uradili ima neki motiv, meni jos uvek nepoznat - jasno je da nema veze sa visokim i plementim ciljevima, mora onda da je u pitanju nesto prizemnije...ova prethodna prica se sasvim lepo uklapa, plus sto je doslovno postovanje makjavelijevih principa (ne toliko cilj/sredstva, nego brutalno+brzo+efikasno)...eto, to mi je palo na pamet, a voleo bih da cujem da li neko ima neko drugo objasnjenje...uz sve to me apsolutno ne interesuje ko je u pravu, vec me interesuju motivacija i detalji metodologije
Link to comment
to sa putovanjem je, billadni, počelo da važi tek u romantizmu...
Neće bidne da je počelo tek u romantizmu... Mož bidne da je, obitelj Makunića, tada skontala da postoji nekaj drugo...

Svaki ladni čobanin odavno zna da je život škola. U školi nije cilj dobiti diplomu, već prosvititi se. Kretanjem kroz život i odgovorom na postavljenu situaciju svako živo biće oblikuje svoj svet unutrašnji. Komad Makijavelističkog mesa, na kraju ovog profilisanja, samo je jedna pedagoško dreserska mera.

(PS: Ja sam skonto da ne valja davati odgovor na početku teme...Blokira diskusiju u startu. Zato uvek treba malo zakomplikovati na početku, ne izraziti se najbolje, ne doreći... itd...zanimljivo, ali to je situacija đe "cilj opravdava sredstvo". :lol: )

Link to comment

...nebitno za celu pricu - pitanje je 'koji je interes americkog princa'? pouka dana za naseg princa - 'razoruzani su slabi, slabi su prezreni - to princ ne sme da dozvoli'

Link to comment

...tako, covece, da mogu da razumem i da imam o cemu da razmisljam ... dobro, sto se cijene sitnice tice, i nije da nije - vec danas je to 300 milijardi, nije za bacanje (troskovi eksploatacije su bitno manji nego na aljasci ili shelf-u, daleko manji nego iz skriljca - ova prva dva kostaju manje od 10 dolara da se ispumpaju, ovaj drugi kosta oko $15 da se izvuce + prerada, znaci $30-35 u najgorem slucaju - ne verujem da kosta vise od $5/barelu da se izvuce - u poredjenju sa arapskih $1, a kao sto pomenuse u izvestaju, preradjivacki kapacitet je na 20-30 km od nalazista)... cini mi se da se taj entuzijazam i brutalna iskljucivost ne mogu objasniti fatalnim gubitkom privlacnosti/polozaja na plazi, gotovo je neprimetno sa mesta udvarache (drugo, tu je palo savijanje ruke, a to se radi samo ako nemas dovoljno vremena za udvaranje - znaci, moralo je nesto hitno da se istrguje)...trece, pale su samo one koje se vec pale na matorog, sa izuzetkom Marijane (cak nisu pale ni sve od kojih se ocekivalo - pale su samo one koje imaju potrebu za doticnom sirovinom)Trece, to sto su udvarache pale, nachin na koji se prelomilo u relativno kratkom vremenu i bez uobicajenog kenjkanja (a kenjka se i za mnogo manje stvari), nekako se ne uklapa...pre nego sto sam ovo saznao, u trenucima tupe dosade posle casice JD-a mi se ucinilo da sve moze da se objasni time da industrija pracki ovog bezsatnog moze da ima koristi od toga da se medved ponovo ubaci u igru (a ostao je samo jedan ciga u evropi koji bi ga primio na stan i hranu), pa da se malo od toga ofajde, ali se ovi vec uveliko fajde na istoku, mislim da je ovo sitan plen - opet se ne uklapa...ne znam, jos uvek nisam popuno zadovoljan objasnjenjem, ali mi se 'nalaziste' najvise svidja od svih do sada ... ne da cemo ikad imati uvid u 'zasto', cisto butjkanje sivih celija...jos malo nikolice - 'mrzece te posle dobrih dela isto kao posle zlih' (pa sto bi se onda trudio - prim.prev.)edit - re: prim.prev. - mozda sam se i zaneo - ako je njegova i 'ako moras da biras, bolje je da te se boje, nego da te vole'

Edited by Mr.Smith
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...