Jump to content
IGNORED

Dobrovoljno penzijsko osiguranje i ostali vidovi štednje (i investiranja)


morgana

Recommended Posts

Forumu se bliži 15. godišnjica, a ni ja nisam u ranoj mladosti pa razmišljam kako da pojačam dugoročnu štednju, računajući sa bankama i osiguravajućim društvima koja posluju u Srbiji.

 

Da li ulažete u penzione fondove - i koje? Takođe, da li u jedan ili više njih (radi umanjenja rizika)? Koji drugi vidovi štednje i investiranja sa nižim rizikom po vama imaju smisla (npr kupovina nekretnina, zlata ili sl ili ulaganje u neki konzervativniji fond)?

 

I na kraju kao najvažnije, ko će da moderiše forum kad doguramo do 80? :evilsmile:

  • Haha 3
Link to comment

Meni prošla firma uplaćivala u Raiff penzioni fond(manevar zbog poreskih olakšica, oni do tog neoporezivog dela, ja nešto preko), posle ja nastavio sam da plaćam, nekih 50e mesečno, nakupiće se do 55 ili kad već, posle ćemo da vidimo. 

Imam i neko od onih, kao, štednih životnih osiguranja, eto, ako me udari tramvaj ili ne preteknem od bolesti, da moji imaju neki dinar dok se ne snađu, a ako preteknem do 63, širokoooo. Jedan bivši kolega  tako uplaćivao na 15 godina,prošle-pretprošle mu javili da ga čeka 10k evra, mada je kad je s tim počinjao bio opšti konsenzus da baca pare i da je sve to prevara :D 

U svakom slučaju, nisu neke pare i opake investicije, realno sića u poređenju sa ostalim mesečnim troškovima, to sve može da bude neka dopuna prihoda u nekom trenutku jednog lepog dana.

O koje god osiguravajuće društvo sam se očešao (išao po putno, kasko ili osiguranje za kredit za stan), pokušavali su da mi uvale neki penzioni ili dodatno životno osiguranje, pa mi se na osnovu toga čini da su svuda slični uslovi,sve je regulisano na isti način i, verujem, unakrsno osigurano, ne vidim da ima nekog smisla tu nešto diversifikovati. Investicione fondove izbegavam, brokeri me ne zanimaju (prost sam čovek i ne ide mi u glavu da dam nekom drugom svoj keš da ga obrće). Mislim da su najpametniji moji razni bivši i sadašnji direktori koji obrću i AjTi, i plantaže voća, domaće brendirane rakije, kafiće, "hubove" i razni drugi poslovni prostor, stanove u svim bitnim novogradnjama itd. Skroz kapiram onog Tončeva koji je zaboravio da je imao neku firmu. Za nas nesklone preduzetništvu ostaje sića i eventualno da nakupimo još neke siće za tu starost, pa tako i ja teram: malo siće na par mesta, pa dokle stignemo. Investiranje u nekretnine možda kad bih mogao da ih gradim, dakle ništa.

  • +1 1
Link to comment

Tik pre pocetka pandemije sam umalo poceo da uplacujem u privatni penzioni fond, ali sam odustao uglavnom zbog nekih specificnosti zemlje u kojoj zivim (Nemacka). Ne znam kako su koncipirani privatni fondovi u Srbiji, ali ovde su osmisljeni tako da sam izaberes investicione fondove u koje ces da ulazes i onda to uplacujes preko osiguranja, gde oni uzmu svoj deo i to naravno gotovo sve u prvih 5 godina. I gde ce ti penzija na kraju biti zavisno od toga kako su poslovali fondovi u koje si uplacivao. Ako se pitate zasto onda jednostavno ne bi uplacivao u investicione fondove preko brokera itsl. i zaobisao ovog posrednika, onda postavljamo ista pitanja. Odgovor koji sam ja dobio je bio "eeee, ali osiguranje ima jak lobi i onda su celu stvari upakovali kao osiguranje a ne investiciju na berzi, tako da se oporezuje samo 50% dobiti". Medjutim kad smo malo zasli u detalje ispalo je da na kraju osiguranje uzme oko 15% ukupne dobiti, jer kao sto rekoh sve troskove naplate u prvih 5 godina, a uplacujes vise decenija. Pa sam zakljucio da je u finansijskom smislu potpuno svejedno da li ce mi drzava oporezovati 100% dobiti, ili ce osiguranje prvo da me oguli, pa cu onda da platim porez samo na 50%. A u praksi ako platim porez drzavi, od toga cu na kraju nesto i da dobijem, npr. popravljen put ispred kuce ili novu skolu u gradu. Od punjenja dzepova upravnom odboru osiguranja tesko.

 

Osim toga imaju dosta grozan vibe, jer trguju u sustini strahom. Npr. klasicna spika je da nece ni biti drzavnog osiguranja dok mi™ dodjemo na red, jer ima samo 1.2 dece po svakoj zeni i to nije dosta. Mene nije mrzelo i pogledam da je statistika trenutno 1.5 i da je poslednjih 10 godina bolje nego recimo od pocetka devedesetih do tada. Pa ako je sistem trebalo da se srusi, to je vec manje-vise trebalo da pocne, jer je premalo dece vec vise od tri decenije. Ne znaci da nece, ali ima nesto i u onom sto se zove "self fulfilling prophecy". Znam nekoliko ljudi koji su se maltene tukli da ne budu u drzavnom sistemu i kad bi svi tako uradili onda bi se sistem definitivno srusio.

 

Sta raditi? Da ne teoretisem previse, mislim da je najlogicnije da ulazes u nesto sto volis i onda ako docekas penziju sa bastom od 500 kvadrata i kucicom od 20 i to je sve sto ti treba, onda te zabole da li si mogao da budes milioner. Ako zelis da imas kucu i to te cini srecnim, kupi kucu. A ako pak zelis da budes milioner, onda jbg hustle kao noskich. Ali zivot nije samo investicija.

 

Fascinantno je kad se pogledaju one statistike zadovoljstva medju zemljama u svetu, uvek su najgori pesimisti u najbogatijim. More money, more problems.

  • +1 3
Link to comment

Iz mog iskustva životno osiguranje se isplati samo ako umreš i to tako da ne mogu da dokažu da si ih prevario - recimo padne vam klavir na glavu. Ne bih se kladio da će lako isplatiti odštetu zbog neke bolesti za koju postoji trag u nekom medicinskom kartonu nastao prije uzimanja polise. 
 

LM, kako sam se ja zajebao: Wiener životno osiguranje, prije 11 godina uzmem polisu na 23 godine pri čemu godišnje uplaćujem 1500 evra. Po priči agenta (a zbog nekih privatnih razloga nisam imao razloga da vjerujem da me laže) prosječan godišnji prinos im je oko 3%, možda malo više, što bi u slučaju doživljenja ;) rezultiralo isplatom od skoro 60k. 
 

To je bila teorija. U praksi, a juče sam dobio izvještaj za proteklu godinu, ukupno sam u plusu 350 evra (odnosno 44 evra za proteklu godinu) - do sada sam uplatio 16500 evra.

 

Trenutno je penal za prevremeno raskidanje ugovora za moju polisu nešto preko 3000 evra tako da sve nade polažem u to da u sledećih 12 godina posluju tako dobro da mi isplate dodatnih 25000 minus ovih 350 evra. Ili da mi padne klavir na glavi. 

Link to comment

ja investiram u ćerke, ne računam na visok % dobiti, ali zato pijem, pušim i nerviram se, tako da ne verujem da će mi biti potrebno

 

mislim da će vrednost novcu da brže opada nego što bilo ko može da mi ponudi u kontri, tako da su nekretnine i zemlja jedino što ostaje za starost

  • +1 6
Link to comment
16 hours ago, morgana said:

Forumu se bliži 15. godišnjica, a ni ja nisam u ranoj mladosti pa razmišljam kako da pojačam dugoročnu štednju, računajući sa bankama i osiguravajućim društvima koja posluju u Srbiji.

 

Da li ulažete u penzione fondove - i koje? Takođe, da li u jedan ili više njih (radi umanjenja rizika)? Koji drugi vidovi štednje i investiranja sa nižim rizikom po vama imaju smisla (npr kupovina nekretnina, zlata ili sl ili ulaganje u neki konzervativniji fond)?

 

I na kraju kao najvažnije, ko će da moderiše forum kad doguramo do 80? :evilsmile:

 

14.jpg

 

  • Haha 2
Link to comment

vidim da raiffeizen ima eurski penzioni fond koji mi je zanimljiviji od dinarskog i mozda se opredijelim za njega. ideja mi je i da za koju godinu kupim stan, vjerovatno mali i na mjestu na kome mogu da ga izdam (bilo u beogradu ili herceg novom) i otplatim ga kroz rentu, a zatim taj iznos dodam na penziju, kad budem u drugim najboljim godinama. 

 

nemam velik otpor prema drzavnom pio fondu u odnosu na privatne, tim prije sto za sada ne znam (jos nisam provjerila) kako privatni fondovi ulazu sredstva i obavezuje li ih drzava da drze njene obveznice i druge govnjive akcije. 

 

vjerujem (a tako i radim) da ipak treba diverzifikovati stednju za penziju, bez obzira na to sto su uslovi kod vecine kompanija i fondova slicni.

 

@laser lotus, pa da, bas mali prinos si dobio. zivotno osiguranje i inace ne odbacuje mnogo ali jebenga bas, mogli su da se potrude za vise.

 

 

 

Edited by morgana
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...