Jump to content
IGNORED

Left vs Right


Ivo Petović

Politička pripadnost  

54 members have voted

  1. 1. Kako bi okarakterisali svoju političku pripadnost?

    • Socijaldemokrata
      27
    • Socijalista / Demokratski socijalista
      12
    • Komunista
      5
    • Anarhista / socijalista libertarijanac
      2
    • Klasični liberal
      7
    • Neoliberal
      0
    • Konzervativac / tradicionalista
      1
    • Desni libertarijanac / anarho-kapitalista
      0
    • Monarhista
      0
    • Neokonzervativac
      0
    • Fašista / alt right
      0


Recommended Posts

volio bih da mogu biti socijal demokrat il' neki srodan derivat ali u nasoj drustvenoj zbilji mogu biti samo crveni kmer.

najbitnije je da se pokaze ljudima da jednakost nije cilj ( naravno u buducnosti kad kmeri odrade svoj deo).

to je najveca kritika da levicari ne daju da razvijemo mogucnosti i ostvarimo snove.

bullshit of course

 

 

  • Haha 2
Link to comment

Ja sam sizofren.

 

Malo sam i konzervativan i liberalan, i levacar i desnicar.

Nisam monarhista zato sto zivim u republici, ali da sam rodjen u monarhiji ne bih bio republikanac.

Nisam fasista, ali u isto vreme smatram da drzava treba da postoji i regulise puno toga. Ali i da je trziste najbolji regulator.

Volim EU i smatram da je to fantasticna ideja i platforma za razvoj Evrope. U isto vreme prezirem Briselsku administraciju i birokratske gnjide.

Postujem i podrzavam ekolososke pokrete i ideje, i ne volim zelene fanatike i prdeze (ona mala Greta).

 

Ma nema, zreo sam za ludnicu kako god se okrene.

 

image.png.c717687dccc05329d314b12ddb9c227f.png

Edited by x500
Link to comment

Kliknula bez dvoumljenja socijaldemokrata, dobila ovo

 

download.png.90d01d3ba0a2419827bb13cdfdf6ea1f.png

 

Ranije sam malo više bila levo ekonomski, to jeste. Ova tradicija ne znam ni otkud ovoliko, kao i autoritarnosti. Mislim da je tu bio odgovor oko gudre. A za prostituciju, ne znam gde me odgovor pozocionira, to mi je malo problematično.

Link to comment

 

26 minutes ago, Ivo Petović said:

Da li je dilema levica ili desnica zapravo lažna? Istorija ljudske vrste, od prvih civilizacija na ovamo je, u stvari konstantna borba za progres i napredak - tehnološki i društveni, borba za veća individualna i kolektivna prava, borba za jednakost i slobodu, u svakom smislu te reči (istina, ovde govorim samo o zapadnoj civilizaciji, pošto istoriju Dalekog Istoka ne poznajem baš najbolje, ali čovek je svuda čovek, a želje su svuda želje). Borba za jednakost i slobodu, a protiv nepravde i nejednakosti je, stoga, verujem duboko usadjena u ljudsku vrstu. Samim tim, kako se, na bilo koji način može staviti jednakost izmedju levih i desnih ideja, kad su one desne, na dugi rok, osudjene na poraz? Prosto, čovek i društvo želi stalno da napreduje i da se menja - ono što današnji konzervativci brane i žele da konzerviraju, nije isto što su branili pre 30 godina, a naročito nije isto što su branili pre 100 godina ili pre 500 godina. Društvo je otišlo napred, desnica je gubila i uvek će gubiti, makar u socijalno-političkom segmentu priče.

 

Lažna je utoliko što je podložna raznoraznim definicijama. Ako nemamo zajedničke i univerzalno prihvaćene odrednice, nego svako te užasno široke kategorije tumači kako mu se svidi, onda je prilično bespredmetno koristiti levo-desni spektar. 

 

Tvoja definicija (levo = progres a desno = tradicija) je samo jedna od mogućih, a u velikoj meri zavisi od konteksta. Imaš progresivnih desničara kojima je dupe zinulo na inovaciju, imaš tradicionalnih levičara koje ne zanima ništa u životu nego da citiraju Marksa, itd. 

 

Za mene je bolja definicija levo = kolektivizam a desno = individualizam. Levičarske ideje zahtevaju kolektivna rešenja i istoriju tumače primarno kao materijalni splet okolnosti. Desničarske ideje se baziraju na direktnom delovanju, individualnu slobodu stavljaju ispred opšteg dobra a istoriju tumače kroz Great Man Theory. Sad ćeš ti reći, neee, kako možeš liberale da guraš na desnicuuu, u Francuskoj revoluciji su monarhisti bili desnica a liberali protiiiiv... ali jebiga, svet se od tada promenio.

 

U tom kontekstu meni bi levica svakako bila daleko bliža, s tom ogradom što ja duboko sumnjam u feasibility svake kolektivističke inicijative. Ljude je prosto previše lako podeliti, konstantno se izmišljaju nove osnove za sve sitničavije i sitničavije podele. Sektašenje vodi u atomizaciju polisa koja vodi u dominaciju nezajažljivg eksploativnog individualizma (na kratke staze) i kompletni sistemski kolaps (na duge staze).

 

26 minutes ago, Ivo Petović said:

No, da li je baš uvek bilo tako. Da li je period Srednjeg Veka, u stvari bio jedini duži period vladavine desnih ideja u Evropi? Nikad neću zaboraviti prvi utisak kad sam prelistao Laroussovu knjigu 1000 najvećih ljudskih otkrića  kroz istoriju. Od nekih 250 ili 300 stranica (govorim po sećanju, nemam knjigu ispred sebe) prvih 50-70 čine otkrića nastala u periodu od prvih zajednica, do kraja Zapadnog Rimskog Carstva, dok se preko 200 stranica odnosi na otkrića nastala u poslednja 4 veka, a naročito od prosvetiteljstva i industrijske revolucije na ovamo. Periodu od 1000 godina izmedju, posvećene su 2 ili 3 stranice, a i to se uglavnom odnosilo na matematiku i optiku sa Bliskog Istoka i nekoliko važnih pronalazaka daleke Kine. U Evropi je sve stajalo mirno, osim možda razmatranja novih taktika ratovanja. Da li je to pokazatelj kako bi izgledao svet kad bi desničarske ideje vaistinu pobedile i izdominirale na duži period? Voleo bih argumente za suprotno.

 

Argument: Suludo je tvrditi da je Srednji vek bio "vladavina desnih ideja", isto kao što Renesansu ne bi proglasio za neku revoluciju levih ideja. 

 

Progres i stagnacija su dve faze istog procesa koji obično zovemo istorijom. Jedna bez druge ne može da postoji, a ni jedna ni druga ne postoje kao zasebne kategorije bez dodatnih odrednica. Tehnološki progres, recimo, ne treba tretirati isto kao i kulturni progres. 

 

Ne možeš vrednosni sud da primenjuješ na takve stvari, previše je nepoznatih. Stagnacija u nekakvom idealnom stanju prosvećenog apsolutizma bi mogla da bude sjajna stvar; mahniti progres u pravcu kastastrofalne globalnih razmera nešto manje.

 

26 minutes ago, Ivo Petović said:

Na kraju, verujem da je Socijal-Demokratija evropskog tipa, najbolji oblik državnog i društvenog uredjenja. Vlasništvo nad sredstvima nad proizvodnju u rukama kapitalista i/ili države, maksimalno zaštićeni radnici (demokratija na radnom mestu), jaka socijalna država itd. U ovom trenutku vremena, moje mišljenje da ljudi bolji oblik državne vlasti, koji bi funkcionisao na kvalitetan i opštekoristan način, ne mogu ni imati, ali o tome možemo da raspravljamo i da budem ubedjen u suprotno.

 

*laughs in Rosa Luxemburg"

 

  • +1 3
Link to comment
25 minutes ago, Mos said:

Dok čekamo Vinija :D

 

Šta će vam doomer Weenie na ovom forumu koji ideološki varira od socijalnog liberalizma do liberalnog socijalizma, a listom glasa za Đilasa?

 

liberals-liberals-everywhere.jpg

Link to comment
9 minutes ago, Weenie Pooh said:

Za mene je bolja definicija levo = kolektivizam a desno = individualizam. Levičarske ideje zahtevaju kolektivna rešenja

 

 

Da li tzv prirodni monopoli treba da budu regulisani (defakto javna uprava), jer prakticno zivot savremene zajednice zavisi od dostupnosti elektricne energije, mobilnog ili telekomunikaciong signala, interneta ili cak i pijace vode. Iz ugla upravljanja (tehnicko tehnoloskog) plus iz ugla razvoja infrastrukture.

 

Ako je neko pristalica regulisanog posolovanja (finansijskog) takvim enitetima, da li je levicar?

 

Edited by Moonwalker
Link to comment
Just now, Moonwalker said:

Da li tzv prirodni monopoli treba da budu regulisani (defakto javna uprava), jer prakticno zivot zajednice zavisi od dostupnosti elektricne nergije, signala, interneta ili cak i pijace vode. Iz ugla upravljanja (tehnicko tehnoloskog) plus iz ugla razvoja infrastrukture.

 

Ako je neko pristalica javne uprave takvim enitetima, da li je levicar?

 

Po mojoj definiciji, naravno da treba i da jeste.

 

Po Petovićevoj definiciji, zavisi od postojećeg stanja. Ako su oduvek bili pod javnom upravom, onda je levičar onaj koji se zalaže da budu privatizovani - that's progress, baby! Upravo takvim rezonom se onaj gmaz Elon Musk svojevremeno deklarisao kao socijalista (disrupting the markets, itede).

Link to comment
  • James Marshall locked this topic
  • Redoran unlocked this topic
×
×
  • Create New...