Jump to content
IGNORED

F1 2022-


Ivo Petović

Recommended Posts

Kad novi topik o F1, ako ne sad. Palo je i prvo fol predstavljanje automobila za 2022.g. tako da možemo već da pređemo ovde sa komentarima. Za 15ak dana će i prvi zatvoreni test u Barseloni.

 

Nova tehnička pravila, kažu najobimnija promena od 1983.g. naovamo, novo gorivo koje poprilično utiče na motore (kažu i do par desetina HP manje u startu), nova sportska pravila, budžet ograničenja, vreme u tunelima, nove staze (Majami), povratak starih, meni jako dragih (Montreal), možda novi direktor trka...

 

Jedino što ostaje isto je Netflix i spisak vozača, koji je praktično nepromenjen. Jedino novo lice je kineski plaćenik  mladac.

 

Elem, ne pamtim kad sam sa većim interesovanje isčekivao jedan sportski dogadjaj. Svi se nadamo izuzetno zanimljivoj i ujednačenoj sezoni, a i mi navijači Alpine/Renault možemo da se ložimo još mesec dana da će se Fernando boriti za titulu.

 

U stvarnosti, očekujem neka iznenadjenja. Izmena pravila je tako velika da je nemoguće da poredak ostane potpuno identičan - neko će se sigurno zajebati, neko će pronaći neko revolucionarno otkriće. Očekujem da će Ferari biti pri vrhu i očekujem da će Alpine biti bliže nego što je bila (koliko god nemao poverenja u njih, realno je da naprave korak ka vrhu).

 

Vrlo je moguće da će prva sezona novih pravila biti neinteresantna, pošto će jedan tim naći nešto specijalno i izdvojiti se. Ono, međutim, što sam spreman da prognoziram je da će trebati mnogo manje vremena za ujednačavanje brzine bolida, tj da će biti lakše kopirati rešenja, ipak je ovaj put razlika medju motorima praktično iznivelisana, tako da očekujem da, ako ne ove, već od sledeće sezone, pa do 2025.g. imamo izjednačenu borbu više timova, nešto poput ranih 2010-ih.

 

Nadajmo se najboljem i pobedi Alonsa i Alpine. Rezervna varijanta za pošten svet, na koju se već psihički pripremam, je navijati za Leklera, pošto sumnjam da će Ferari biti van borbe za titulu.

 

Moderacija može da zameni pinovane topike.

  • +1 5
  • Hvala 2
Link to comment

Sve super za uvod, samo molim te promeni naslov. Asocira na Netflixov serijal (koji ja ne gledam iz principa, ali to je manje bitno) i vestacki pravljenje tenzije. Neka bude nesto genericki tipa nova F1 era 2022-2026 ili moze i nesto originalnije ako neko smisli, samo ne drive to survive, ne treba nam klikbejt naslov..

Link to comment
  • Ivo Petović changed the title to F1 2022-
3 minutes ago, Ivo Petović said:

Ali kapiram da ljudi stvarno mogu da pomisle da je topik o Netflixovom uradku...promeniću.

 

Ja pomislio...

 

Inače, čemu ta crta? OCD oće mi eksplodira. :D

  • Haha 1
Link to comment

Meni je inace rezervna navijacka varijanta postao Mclaren. Ric mi je odavno prirastao srcu, Landa sam isto zagotivio, svidja mi se i opustenost Zaka, a i vrlo cenim Key-a..

  • +1 2
Link to comment
  • James Marshall pinned this topic
1 hour ago, Jimmy Kowalski said:

Meni je inace rezervna navijacka varijanta postao Mclaren. Ric mi je odavno prirastao srcu, Landa sam isto zagotivio, svidja mi se i opustenost Zaka, a i vrlo cenim Key-a..

 

Simpa je Meklaren, samo ne mogu im oprostiti što su zajebali Renaulta svetski. Prvo je Renault izgubio RB da bi primio njih kad su plakali i molili FIA da ih reši Honde (tehnički Toro Roso, ali bilo je jasno nakon toga da je to samo test godina za RB), a onda su ga šutnuli čim im je došao Sajdl koji je odmah patriotski zahtevao nemačke motore (koji se doduše proizvode u Engleskoj). Tako da, nije baš da ću proliti suzu ako sa Mečkom ne osvoje ama baš ništa.

 

Meklaren jeste jedan od 5 timova koji ima neku šansu da bude na vrhu, ali nekako im dajem najmanje šanse od tih 5. Jedini ne prave motore, nisu works team, moraju da se prilagodjavaju Mečki etc. No, i veća čuda su se dešavala. Moja prognoza šansi da naprave najbolji bolid idu: Mercedes 40%, RB 30%, Ferari 20%, Alpine 7% i Meklaren 3% :D 

 

 

Edited by Ivo Petović
Link to comment

Info oko RB bolida:

 

Newey moved the cockpit forward so he could make the sides at the back even tighter and longer. The shape of the new car should minimize turbulence at the front wheels with the goal of more downforce. It is expected that the RB18 will look completely different from the RB16B in terms of shape. Only the nose would remain similar.

For the second part of the plan, the help of Honda was enlisted. Newey wanted an even narrower rear end and for that he asked the Japanese company for an even more compact package than what was driven with last season. According to La Gazzetto dello Sport, Honda succeeded and moreover they have found a solution together with fuel supplier ExxonMobil to recover the horsepower lost with the introduction of the E10 fuel.

  • +1 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...