Jump to content
IGNORED

Quo Vadis, Aida?


Duhovnost, ljubav i med

Recommended Posts

Погледао сам. Одличан филм. Из уметничког угла, такође из историјског угла, не видим неку суштинску замерку. Не видим ниједан разлог да се не прикаже на РТСу, објективно је приказао све догађаје из јула 1995-те. Једина моја замерка што обрађује догађаје из Сребренице који су већ испричани у документарцима, па је пропустио шансу да пружи свеобухватнију реконструкцију злочина над Сребреничанима, мимо војне базе УН. А реконструкције догађаја су, по мом мишљењу, много "катарзичније" од правних квалификација догађаја. 

  • +1 1
Link to comment

slažem se da bi rts morao da emituje ovaj film

 

uhvatio sam par puta tokom gledanja filma   mizanscene kao u nekim vesternima, neverovatna sličnost u koloritu, izboru objektiva i pokreta kamere. iako deluje jednostavan što se tiče svetlosnog štimunga i fotografije, uglavnom dnevne scene, sa par noćnih, film je fantastično snimljen

  • +1 2
Link to comment

Den goda viljan

 

Zlatna palma u Kanu i poslednji veliki scenario Ingmara Bergmana (lično ga je radio, nisu nove verzije ili ekranizacije pozorišnih komada ili specifični i televizijski filmovi).

 

Nisam ga gledao. Koliko znam, nikada nije prikazan u Beogradu, nikada nije emitovan na televiziji, na internetu sam našao samo televizijsku seriju koja je paralelno rađena za televizijsku kuću koja je učestvovala u produkciji. Titlovi za taj film ne postoje na našem jeziku.

 

Šteta što film ne prati isfolirana politička histerija, pa bi još neko za to mario.

 

Svojevremano je jedan filmski kritičar iz Zagreba rekao, parafraziram: Mogu da prihvatim borbu proziv piraterije, ali mi onda vi objasnite kako da gledam novi film Vudi Alena. Kada je bila aktuelna, Meč lopta nije prikazana ni u jednom bioskopu: ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, niti u Crnoj Gori...

 

 

Edited by Ajant23
Link to comment

Нисам написао да обавезно треба да се прикаже, него да не видим ниједан разлог да се не прикаже. РТС је приказивао рецимо "Ничију земљу" ( https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/1336200/nicija-zemlja.html ) која има бројне, додуше добро маскиране, елементе пропаганде, почев од од тога како су одевена два "непријатељска" војника - Ђура пошао на фронт у старкама и ролингстоунс логоу на дуксу, а противник му је одевен као суштински милитариста. "Аида" је много бољи филм од тога, само то кажем. 

Link to comment

dobar je film, gledala sam ga na kino meeting pointu jos prosle godine. dostupan je i sad, cijena prava sitnica, 6 e, ali za grupno gledanje je ok.

 

po meni nije odlican, kraj je naivan, mislim na filmski jezik, ali film nije time manje vazan.

s druge strane, zbalic je mudro usla u klasicnu tragediju motivom aide koja pogresno vjerujuci holandjanima salje sinove u smrt, paralelno sa pogresnim uvjerenjem njenog muza i holandjana u mladicevo obecanje.

 

i jasna djuricic i boris isakovic su odglumili odlicno, on dosta vjerno originalu ali bez ulaska u banalnu imitaciju.

 

tri dana sam se oporavljala od aide. 

 

 

Edited by morgana
  • Hvala 1
Link to comment

Sjajan film, oni koji se boje 1 običnog filma su pičke, a oni koji poriču zločin antisrbi i neprijatelji zdravog razuma i očinjeg vida.

Ali terati rts na nešto je besmisleno. Rts bi prvo trebalo da bude otvoren za različita mišljenja i da služi svrsi, filmovi nisu toliko bitni. Svako ko hoće da ga pogleda može.

Link to comment

plašio sam se kraja da ne uđe u patetiku, ovako je uspela da se nekako izmigolji, ne uđe u patos kakvim su neki autori, pa i ona u grbavici, podlegli. ne kritikujem je, žanr je dušu dao za tako nešto

 

štos mene tiče, bolje i dečija igra nego kadar potočara u sumrak

 

 

nema šta ptc da se tera na bilo šta, ako oni ne osećaju potrebu da prikažu najbolji evropski film, u kojem glumi najbolja evropska glumica, inače profesorka novosadske akademije ondak jbg(i ja naivan, očekujem stav i kičmu od bujketa i nikole fckn popevića :isuse: )

film je bio idealna prilika za revitalizaciju kino okotm formata, samo se plašim da bi zvali bokana & co

 

Link to comment

Ja ne volim ustupke koje je Jasmila u Grbavici pravila producentima, ali ovde ustupaka nema. Dinamika filma je savršena, ceo užas genocida stao je u jedan rafal i zlokoban kadar lica u kolu. Svedeno, tečno i nadasve uzbudljivo.

Ono kad si skoncentrisan na filmsku priču, akciju i tok, a ne na kvalitet filma.

P. S. A zašto film ne ide na Nova S?



Link to comment

odgledah sad

celo vreme sam mislio da necu biti potresen, svasta sam video ... al jbg

zelja da se spasi porodica ... pa makar jedan sin

un/holandjani kroz ceo film

i sto veli april ... rafal

pa na kraju ... dzelat u tvom stanu

to ne da nije smelo da se desi ...

imate ceo film ovde

posle uzeh da citam komentare

tamo nadjoh i ovo, navodno snimci onih koji su krenuli kroz sumu, kazu da je tamo ~2 hiljade poginulo

 

Edited by cedo
  • +1 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...