Jump to content
IGNORED

Španija


dzoni

Recommended Posts

Španija mi, na osnovu nekih desetak poseta i ukupno provedenih možda 8-9 meseci, deluje kao lepo mesto za život. S obzirom da radim u 100% remote firmi, razmišljam o tome da se kupi nekretnina u Španiji i da se provodi neko vreme godišnje tamo. To ne bi bilo čisto turistički na po nedelju-dve, pa nazad, nego verovatno najmanje tipa pola-pola sa Nemačkom gde sam sad. Prednost imaju neki malo veći gradovi i trenutno je na prvom mestu Valensija. Deluje stvarno kao odličan i kompletan (aerodrom, metro, more...) grad, ne prevelik. Upoznao sam i neke krajeve grada koji izgledaju jako lepo. Ono što vidim po sajtovima tipa idealista, pisos je da su cene sasvim prihvatljive, pogotovo kad se poredi sa trenutnom situacijom u kraju u Nemačkoj u kom sam ja.

 

Ono što sam video do sad je npr. da se tamo uglavnom istakne konstruisana kvadratura, koja nekad zna uključivati i 50% zajedničkog hodnika i prostorija, pa razlika zna biti i tipa 20% između te i korisne kvadrature. Video sam i različite primere izračunavanja poreza i troškova kupovine, to u principu dođe na nekih 10-15% u odnosu na cenu. S obzirom da bih ostajao rezident Nemačke, kupovina bi išla kao non-rezident, ali kako vidim sa tim ne bi trebalo biti problema, dozvoljeno je i nema nekih ozbiljnijih prepreka. Da li postoje tu još neke začkoljice, tipa sa legalizacijom objekata, vlasništvom, prevarama? Pogotovo što je španski baš na bazičnom nivou. U tom slučaju da li je preporučljivo uzimati nekog advokata da sve ide preko njega ili bi bilo dovoljno da se samo nađe pouzdana agencija koja radi sa klijentima iz inostranstva? Da li je uopšte sad dobar trenutak za tako neki poduhvat u Španiji? 

 

Osim toga, generalno bih bio zahvalan da čujem pozitivne i negativne stvari, ako ima iskustava sa dužim boravkom u Španiji. 

 

Za admine: nisam primetio da postoji tema o Španiji na ovom delu foruma. Ako postoji, molim obrišite i prebace na postojeću.

Link to comment
  • 1 month later...

Mislim da sam pokupio dosta informacija, kopam stalno po internetu da nadjem jos po neki detalj. Deluje mi da u principu ne bi trebalo biti problema ako se ide preko proverene agencije. I dalje bih voleo da cujem neka iskustva iz prve ruke od nekog u koga imam poverenja, ali za sad to nisam uspeo. Trebalo bi da idem opet u Valensiju krajem marta, pocetkom aprila na desetak dana, pa se nadam da ce biti vremena za dodatne provere i mozda dogovore sa agencijama na licu mesta. Ima nekih globalnih agencija koje imaju kancelarije i u Nemackoj i Spaniji, pa cu videti pre puta mozda i da cimnem neke od njih.

  • Hvala 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...