Jump to content
IGNORED

eticki kodeks


אַף אֶחָד

Recommended Posts

Po naucnim institutima i drugim firmama uslo je u modu da se donose eticki kodeksi. Citam jedan takav dokument i pokusavam da shvatim sta bi to trebalo da bude, sta su tu zamke i sta oni uopste hoce da postignu. Dakle, dokument ima 20 punih strana, gusto kucanih. Od toga, ono sto je eticki kodeks, bar kako ga ja shvatam, zauzima ciglo 2 strane. Ostatak je mismes svega i svacega:

 

- nekakve nebulozne i neodredjene tacake o respektovanju ljudskih prava (ko definise ljudska prava? ko utvrdjuje da zemlja X ne postuje ljudska prava? i sta znaci ne saradjivati sa zemljom koja ih ne postuje?)

 

- mnogo praznih floskula tipa "Integritet kao vodeci kriterijum ponasanja, znaci lojalnost, cast, postenje, dobru volju, objektivnost pri donosenju odluka i konzistentnost sa principima i vrednostima ovog Kodeksa" (inace se na mnogo mesta insistira na "lojalnosti" koja se pritom nigde ne definise).

 

- mnogo trivija koje se podrazumevaju pod primenom zakona (tipa "nema piraterije", "nema korupcije" i sl).

 

- gluposti tipa "garantujemo potpunu slobodu u istrazivanju i misljenju, ali svako mora da bude respektuje ogranicenja te slobode usled konkretnih okolnosti (a onda kao konkretne okolnosti navodi "supervizija, navodjenja, naredbe i tako dalje")

 

- i, izmedju raznih naklapanja, neke odrednice koje se opet pozivaju na "lojalnost" u smislu da "radnik" mora svuda i uvek da brani ugled institucije, da mora da sledi interna dokumenta i pravila (bez preciziranja ko takva dokumenta i pravila donosi, ko ih sprovodi, ko je nadlezan za resavanje sporova i slicno).

 

Naravno da je mrtvo slovo na papiru, ali ostavlja  pomalo gorak utisak hajdzekovanja zakona, odnosno nametanja odredjenih normi koje nisu propisane ni ugovorom o radu, ni kolektivnog ugovora, ni zakona o radu, itd.

 

Ima li neko iskustva s takvim dokumentima koje firma namece mimo potpisanog ugovora ili zakona? Kakva im je pravna valjanost? Ima li veze da li potpises ili ne potpises dokument?

 

Diskusija tog pitanja u slucaju Spanije je ovde:

 

https://www.lawandtrends.com/noticias/laboral/puede-el-empresario-sancionar-a-un-trabajador-por-incumplimiento-del-codigo-etico-de-la-empresa-1.html

 

Imali smo pre neku godinu, u vreme finansijske krize u Spaniji i svakakvih blesavih mera stednje koje su propisivane, situaciju da se neko nasalio napravivsi letak gde poredi instituciju sa low-budget avionskom kompanijom. Uprava sprovela istragu koja je izasla iz svih razumnih okvira da utvrdi ko je autor nakon cega je isti suspendovan i to po prethodnoj blazoj verziji ovog kodeksa. Posle su se sudili neko vreme, al su se coveku toliko usrali u zivot da se na kraju odselio i digo ruke.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...