Jump to content
IGNORED

Privatnost na internetu i u korišćenju uređaja


napadaj

Recommended Posts

https://www.patrick-breyer.de/en/posts/message-screening/

 

The EU decided to let providers search all private chats, messages, and emails automatically for suspicious content – generally and indiscriminately. The stated aim: To prosecute child pornography. The result: Mass surveillance by means of fully automated real-time messaging and chat control and the end of secrecy of digital correspondence. A majority of the Members of the European Parliament adopted the chatcontrol regulation on 6 July 2021.

 

 

Nedavno je i Apple najavio isto:

 

https://www.npr.org/2021/08/06/1025402725/apple-iphone-for-child-sexual-abuse-privacy

 

Apple unveiled plans to scan U.S. iPhones for images of child sexual abuse, drawing applause from child protection groups but raising concern among some security researchers that the system could be misused, including by governments looking to surveil their citizens.

 

Naravno, Apple demantuje da će ovo biti korišćeno i u druge svrhe: https://www.cnbc.com/2021/08/09/apple-will-reject-demands-to-use-csam-system-for-surveillance-.html

 

 

 

Link to comment

Odnosi se na sve što je na telefonu. Telegram je bušan ako nisi u secret chat modu. Signal koristi end to end enkripciju po default-u mada nisam siguran da je to bilo kakva garancija. 

Ovo je legislativom rešeno nešto što se radi uveliko. 

No escape. 

Link to comment

Relevantan Redoranov post sa druge teme.

 

  

On 24.7.2021. at 23:10, Redoran said:

NSO spyware je ovlaš pomenut na mađarskoj temi, možda bismo mogli detaljnije da ga proučimo.

 

NSO je, dakle, izraelska firma koja stranim vladama i vladinim agencijama prodaje spyware kojim se mogu inficirati i zatim nadzirati smartfonovi. Svaku prodaju odobrava izraelska vlada, a primarna upotreba je u borbi protiv terorista i kriminalaca.

 

Zvuči OK u teoriji. U praksi, Amnesty International i Forbidden Stories su zajedno sa nekoliko velikih novinskih kuća pokrenuli Projekat Pegasus, u okviru kojeg su došli do liste od 50 hiljada telefonskih brojeva na koje je NSO spyware bio uspešno instaliran ili su bili targetovani za inficiranje.

 

Na listi se našlo na stotine novinara, NVO aktivista i drugih nepodobnihtm faktora. Uz to i stotine političara i državnih službenika. Ima i šefova država, kraljeva i drugih zvaničnika, uključujući predsednika Francuske.

 

Među novinarima koji su bili meta ovog spajvera su Džamal Kašogi (nije poznato da li su njegovi telefoni bili inficirani ali je potvrđeno da su telefoni njegovih najbližih bili hakovani i pre i posle njegovog ubistva) i jedan ubijeni novinar u Meksiku.

 

Meksiko je inače glavno žarište ovog spajvera. Gotovo trećinu od onih 50 hiljada brojeva čine brojevi registrovani u Meksiku. Postoji opravdana bojazan da tamo ovaj spajver zapravo koriste narko karteli a ne vlada.

 

Drugi istaknuti korisnici su zalivske despotije (KSA, UAE i Katar), zatim Indija, Azerbejdžan i naravno Mađarska. Novinare špijuniraju na angro, kako one iz lokalnih medija tako i one koji rade za dopisništva i predstavništva najvećih svetskih medijskih kuća.

 

Ovo je tek počelo, novi podaci će još danima da isplivavaju. Možda bude i još poneka zemlja u Evropi.

 

Ako nekoga interesuju tehnički detalji i forenzika koja je rađena, ovde ima dosta materijala za čitanje.

 

 

 

Link to comment
1 hour ago, Kenji said:

Ma sve se svodi na ako je proizvod (aplikacija) besplatan, ti si proizvod.

 

Misliš da plaćene aplikacije nisu podložne probijanju? Bila je neka švajcarska app, šatro najsigurnija.

Link to comment

Daleko od toga da su sigurne. Samo ih ima veoma malo. Kod takvih aplikacija plaćaš kao sigurnost dok kod besplatnih ideju da ćaskaš sa imenikom. 

Sledeći biznis model će i biti neka simbolika od cene za sigurnost blebetanja slično kao i vpn usluge za koje ama baš niko ne može da garantuje privatnost logova. 

 

Jedino ako se ne pojavi neki blockchain communication servis. To bi bila jedina korisna upotreba te tehnologije mada po cenu energije as allways. 

Edited by Kenji
Dodao
Link to comment

Sve je bušno kao švajcarski sir i odavno se nadgleda, sada su ga samo ozakonili. Ko misli da su te famozne aplikacije sa kripto centrom u Švajcarskoj nekakav garant anonimnosti, neka se samo baci pogled na ono što je u srpskim medijima objavljeno o Skaj aplikaciji. Ne postoji chat servis koji se ne nadgleda, nemojte imati bilo kakve iluzije o tome. Nadgledaju se međunarodni telefonski pozivi (ne audio chat nego old fashion telefonski pozivi), a gde neće chat servisi. To nam je što nam je.

  • +1 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...