Jump to content
IGNORED

5G u Srbiji


Recommended Posts

Produžen rok za podnošenje prijava po javnom pozivu za prijavu lica koja nameravaju da koriste radio-frekvencije iz radiofrekvencijskih opsega 700 MHz, 900 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3500 MHz za mobilne/fiksne komunikacione mreže (MFCN) za pružanje javne elektronske komunikacijske usluge do 1. 9. 2021. godine

https://www.ratel.rs/cyr/blog/produzhen-rok-za-podnoshenje-prijava-po-javnom-pozivu-za-prijavu-litsa-koja-nameravaju-da-koriste-radio-frekventsije-iz-radiofrekventsijskikh-opsega-700-mhz-900-mhz-2100-mhz-2600-mhz-i-3500-mhz-za-mobilne-fiksne-komunikatsione-mrezhe-mfcn-za-pruzhanje-javn

Link to comment
  • 5 weeks later...
  • 4 months later...
Quote

U prva četiri meseca 2022. godine Telekom Srbija će demonstrirati svoj veliki finansijski kapacitet, i tek će se videti u javnosti snaga Telekoma Srbije, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić.

On, u izjavi za TV Prvu, nije naveo detalje, ali je potvrdio da je za tu demonstraciju finansijskog kapaciteta mart ključni mesec. Lučić je rekao da broj korisnika Telekoma Srbije raste iz meseca u mesec, a da se još veći rast očekuje od sledećeg meseca kada na kanale te kompanije pređu prenosi Engleske Premijer lige.

Telekom Srbije aktivnosti od 5G mreže u Srbiji očekuje u drugoj polovini 2022. godine, poručio je on. Dodao je da je u tri poslednje godine Telekom Srbija dosta investirao u 4G mrežu, te da je 85 odsto Srbije pokriveno kvalitetno. Istakao je da je preko 1.000 baznih stanica postavljeno samo 2021. godine, i dodao da je i za 5G značajno da se optikom došlo do njih.

Ocenio je da će Telekomu Srbija za dobar start u 5G pomoći strateški ugovori sa Vodafonom, koji je najbrže rastuća 5G mreža u svetu i Evropskom investicionom bankom, koja je odlučila da sa Telekomom investira u 5G.

https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/30802/lucic-telekom-u-martu-demonstrira-snagu-5g-u-drugoj-polovini-2022-godine/vest

Link to comment
56 minutes ago, msv said:

Dodao je da je u tri poslednje godine Telekom Srbija dosta investirao u 4G mrežu, te da je 85 odsto Srbije pokriveno kvalitetno.

 

Na osnovu mog iskustva, ovo apsolutno nije tačno.

Možda je pokriven toliki procenat teritorije, ali izbaciti ono kvalitetno iz rečenice

Link to comment
  • 3 weeks later...
Quote

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da se aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu u Srbiji očekuje polovinom ove godine.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da ćemo ove godine prvo doneti neophodna zakonska rešenja i novi zakon o elektronskim komunikacijama, a da ćemo nakon toga ući u aukciju spektra za 5G mrežu, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Ona je dodala da je, ipak, još rano govoriti o načinima i konkretnim rešenjima u vezi sa uvođenjem ove mreže, navodeći da će se o tome razgovarati i na javnoj raspravi koja će biti organizovana tim povodom.

- Mi smo i pre dve godine, kada je počeo rad na ovom projektu, sarađivali sa međunarodnim organizacijama i institutima, u želji da našu javnost na adekvatan način edukujemo o 5G mreži i da se razbiju neke zablude koje su o njoj postojale - podsetila je ministarka.

Prema njenim rečima, u raspravi koja nam sledi trebalo bi da učestvuju stručni ljudi, naučnici, inženjeri i da odgovore na razne spekulacije u vezi sa posledicama primene ove mreže, te da se postigne društveni koncenzus o ovom pitanju.

Matić je napomenula da je jedna od zabluda bila da je ova mreža izazvala COVID-19, a kao netačnu je navela i tvrdnju da 5G mreža izaziva veće zračenje.

- To je netačno iz jednostavnog razloga jer ona podrazumeva veći broj baznih stanica, a u tom slučaju je opseg manji, a zračenja koja postoje su minimalna i u dozvoljenim granicama - objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, važno je znati da je 5G ili mreža pete generacije izuzetno značajna pre svega za industriju i da svoje maksimalne kapacitete ispoljava upravo u poljoprivredi, zdravstvu, saobraćaju, logistici, prevozu, auto-moto industriji.

Ona je namenjena prevashodno industriji i omogućava mnogo brži prenos podataka nego 4G mreža, koja je više komercijalna i usmerena na građane, precizirala je Matić.

Ministarka je, govoreći o ekonomskim aspektima ovog projekta, podvukla da aukcija 5G mreže donosi veliki priliv sredstava u republički budžet, a procena je da bi prodaja 5G spektra ojačala državnu kasu za približno 150 mil EUR.

Prema njenim rečima, veoma je važno da operateri koji uđu u ovaj posao izgrade mrežu na terenu kako treba, da bi ona stvarno funkcionisala i postigla rezultat koji se od njenog uvođenja očekuje.

Reč je o ogromnim ulaganjima koja očekuju mobilne operatere i to ne samo u delu koji se odnosi na kupovinu licence, nego i na ulaganja u izgradnju mreže na terenu, zaključila je Matić.

https://www.ekapija.com/news/3538858/aukcija-za-instalaciju-5g-mreze-u-srbiji-najverovatnije-u-prvoj-polovini-ove

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...