Jump to content

ARTE


chandra

Recommended Posts

Jel gledate ARTE?

 

https://www.arte.tv/en/

 

Skoro su ozbiljno apgrejdovali aplikaciju, sad izgleda manje-vise kod Netflix. Ajde sto su dzabe i sto ih na kraju cesce pustim nego Netflix/HBO-ove, nego sto ne ostaje ni onaj osecaj stracenog vremena koji cesto prati gledanje raznih generickih serija. Bas dobrih dokumentaraca ima, cesto ubodu koncert (sad su stavili Cristinu Branco) i emisije na aktuelne teme su im uglavnom sjajno odradjene i informativne kolko treba.

 

Edited by chandra
  • +1 2
  • Hvala 2
Link to post

Nisam znao da sad postoji i na engleskom.

Pratio sam ga od 1995. kao francusko-nemački kanal. Za mene, 90-tih i posle 2000. najbolji kanal. Gomila retkih, genijalnih filmova sa francuskim i nemačkim titlom (igrani, kratki, dokumentarni). Postojao je poseban signal za francusku u nemačku verziju, a i u okviru nje, opet si mogao pomoću teletexta da biraš jezik titla. I kad je film bio na francuskom, mogao si teletextom ubaciti francuski titl, da ti bude lakše da ispratiš. Bile su tematske večeri o velikim rediteljima, kao što su Maya Deren, Jean Vigo, Jean Eustache, Peter Greenaway, Peter Watkins, Leni Riefenstahl, John Cassavetes... 

I aktuelni filmovi su relativno brzo prikazivani. Recimo: Bruno Dumont - La Vie de Jesus, snimljen 1997. - emitovan 15.05.2000. godine, Bruno Dumont - L Humanite, snimljen 1999. - emitovan 31.10.2001. Uzeo sam beležnicu o gledanim filmovima, koju nisam otvorio više od deset godina i u njoj pronašao ove podatke. Na ovom kanalu prvi put sam čuo za režisere: Youri Ilienko, Von Kar-Vai, Tran Anh Hung, Hal Hartley...

Meni je bio najvažniji ciklus Le Muet du mois (nemi film meseca). Povod za njegovo pokretanje bila je stogodišnjica filmske umetnosti koja je obeležavana 1996. godine. Svakog meseca, godinama, mogla su se videti remek-dela, i to obnovljena (najkompletnije verzije, sklopljene od najboljih materijala iz svih mogućih kinoteka, doterani međunatpisi, muzika, boja - da, za neke se može reći da su bili u koloru, različite scene su imale različite filtere). Uz kinoteku i neki kraći ciklus na TV Politika, u tom periodu, gledao sam stotine nemih filmova. Danas ih je lako naći na internetu, ali onda... 

To je kanal na koji sam potrošio najviše VHS kaseta, još uvek ih imam negde. Kasnije, sa satelitskom karticom, bilo je mnogo lakše, prvo na hard, a onda na disk.

Izbor muzike je bio izuzetan. Prvi put sam video snimke i koncerte Morphina, Jeffa Buckleya, Marca Ribota...

Da ne govorim o emisijama o arhitekturi, slikarstvu... 

  

  • +1 3
Link to post

Jesu, stvarno su (i dalje odlicni). Do pre neku nedelju im je aplikacija za smart-tv's ozbiljno bugovala i kasljucala, s ovim upgradeom su i na tom tehnickom nivou postali vrhunski. Meni, kad otvorim netflix -gleda mi se jedan od 50 ponudjenih filmova. Ovde mi se gleda prakticno sve.

Link to post

Super je, hvala na preporuci. Ceo vikend gledao reportaže. Jedina zamerka je kvalitet rezolucije, mislim na aplikaciju za samsung tv. Tek negde na pola puta do full hd-a, max 720p. Šteta.

Link to post
I*m with the pilots

Ja imam nemacki ARTE, imaju dobar program, medjutim filmovi su ipak vecinom sinhronizovani (barem ovih nekoliko godina od kada ga pratim). U poslednje vreme sam naletela na samo par koji su imali (nemacki) titl te su bili gledljivi - mislim da tu vise profitiraju Francuzi jer je najcesca varijanta da postoji francuski titl a nemacki audio. Kod obicnih emisija mi naratorstvo ne smeta, a imaju bas dosta zanimljivih, sto bas domacih (iz nemacke produkcije), sto stranih, na najrazlicitije teme. Imaju i dobre koncerte i balete i slicno - treba samo naci vremena za sve, a to je i najveci problem :)

 

Link to post
12 hours ago, chandra said:

Meni, kad otvorim netflix -gleda mi se jedan od 50 ponudjenih filmova. Ovde mi se gleda prakticno sve

+1

Link to post
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
I*m with the pilots
7 hours ago, chandra said:

The painter and the thief, upravo odgledao. Bas vredi, a evo i recenzije.

 

https://www.theguardian.com/film/2020/may/20/the-painter-and-the-thief-art-documentary

 

Hvala, deluje bas primamljivo! Gledljivo je kod nas do 27. aprila, original + titl

https://www.arte.tv/de/videos/099741-000-A/the-painter-and-the-thief/

@ToniAdams

Edited by I*m with the pilots
  • +1 1
Link to post
dvb-t manijak
On 1.3.2021. at 11:07, nisam ja said:

nešto ne nalazim app za tv. 

 

Na EON box-u radi odlično (nije mi bagovalo nikad), ali neke zbog geolokacije neke stvari ne rade u Srbiji, a na YT kanalu su dostupne.

APP ima mogućnost izbora jezika.

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...