Jump to content
IGNORED

GameStop short squeeze - pogibija hedžera


iDemo

Recommended Posts

Quote

Massachusetts state regulator William Galvin called on the New York Stock Exchange to suspend GameStop for 30 days to allow a cooling-off period. "This isn't investing, this is gambling," he said in an interview. "This is obviously contrived."

 

Zamisli, ovi investirali u pad deonica, pa ih kladioničari™ zajebali. Sigurno će naći način da zaštite svoje investicije od ovakvih neplaniranih događaja

  • +1 1
Link to comment

Pa juče su već neki suspendovali trading a danas to radi i RobinHood. Ubiše ih po tviteru. 

 

Ovo je bukvalno jedna od neverovatnijih priča ikada. Kad pogledaš, ovo su neke stvari tipa koje kad se dese deluju ono kao pa jbt kako se niko ovoga nije setio ranije a opet su bukvalno neverovatne. 

Edited by theanswer
  • +1 3
Link to comment

Ja gledam na aplikaciji šta se dešava sa GameStopom, i to je potpuno ludilo. Juče se zatvorila na 347.51 dolar, jutros se otvorila na 274.85 dolara i i šla u jednom trenutku čak na 482.85 dolara, sad se vrti na oko 390 dolara, ali oscilira nenormalno i ide 5-10 dolara gore dole u sekundi. Za sat vremena koliko je otvoren NYSE je prometovano skoro 20 miliona akcija (!), što je transakcijska vrednost između 7 i 8 milijardi dolara za sat vremena. Jbt.

  • +1 1
Link to comment

Suspendovano trgovanje u 10:40 po ET.

 

EDIT: Sad vidim, pa oni ukupno imaju 69.75 miliona akcija, a 20.06 miliona je prometovano za sat vremena, skoro 30% equity-ja. Kakvo ludilo.

Edited by Ayatollah
Link to comment

Ja ću svojim rečima. 

Veliki investitori su kroz neke short selling opcije kladili da će vrednost akcija GameStopa padati i da će oni zaraditi grdne pare na tome. Kada je količina tih "šortivanih" akcija došla na 100%, neki ljudi sa reddita su odlučili da malo promene tok igre i ogranizovali akciju masovne kupovine tih akcija. Onda ih je i Musk na neki način podržao i sve je ekslodiralo. Samim tim, cena je drastično i naglo porasla i ovi veliki investitori su sada na ozbiljnim gubicima. 

Osima gamestop u sličnoj priči su i još nekoliko kompanija

 

Tako sam ja to razumeo :D

Edited by Lezilebovich
Link to comment
Just now, čekmeže said:

Još kad bi je neko prepričao za nas decu...

 

Imaš hedgefundove koji rade short sell. Shortovati znači u suštini kladiti se protiv nečega. Ako nisi gledao big short kad su Burry i ekipa zaradili gomilu novca manje više se kladeći protiv hipotekarnog tržišta u doba zadnje krize. Znači kladiš se da će akcija recimo gamestop kompanije da bude niža uskoro i na margini zaradiš. Samo što naravno to nije random kocka nego ti aktivno radiš da spustiš cenu, jako dobro razrađen sistem. I sad su naljutili neke random likove sa reddita jer su se drznuli da to urade sa Gamestopom i onda su ovi odlučili da kupuju deonice kako bi cena išla na gore, samo što teško da je iko očekivao da će to toliko da se rasprostrani. I onda se ulazi u paradoks. Fondovi moraju da prodaju svoju poziciju da bi smanjili gubitke. A paradoks je što da bi smanjio gubitke i anulirao poziciju moraš da kupiš akcije kompanije protiv koje si se kladio. I naravno onda cena nastavlja da skače. 

  • Hvala 1
Link to comment

Ne kladiš se, nego pozajmiš akcije od nekoga sa nekim rokom i odmah ih prodaš, i onda gledaš da oboriš cenu akcija kako bi ih kupio po nižoj ceni kada dođe rok vraćanja, a razliku u ceni zadržao za sebe. Ovi sa Reddita su im digli cenu, pa bi morali da plate mnogo veću cenu od prodajne da bi vratili pozajmljene akcije.

 

Btw, ja bih zabranio short selling generalno, ali ko mene pita...

Edited by Ayatollah
  • +1 7
Link to comment

I onda su mocnici svojim uticajem naterali prvo da se izgasi Discord kanal a zatim je  i Robinhood blokirao trejdovanje. Verovatno je pritisak od par milijardera bio prevelik. Inace Citadel je onda ulozio skoro 3 milijarde u Melvin fond da ih spasi. Isti ti likovi su najveci klijenti Robinhoodu i to objasnjava dosta stvari.

Link to comment
2 minutes ago, Ayatollah said:

Ne kladiš se, nego pozajmiš akcije od nekoga sa nekim rokom i odmah ih prodaš, i onda gledaš da oboriš cenu akcija kako bi ih kupio po nižoj ceni kada dođe rok vraćanja, a razliku u ceni zadržao za sebe. Ovi sa Reddita su im digli cenu, pa bi za  morali da plate mnogo veću cenu od prodajne da bi vratili pozajmljene akcije.

 

Btw, ja bih zabranio short selling generalno, ali ko mene pita...

 

imam jedno laičko pitanje.... što bi neko pozajmio te akcije tom fondu ako zna da će oni raditi na padu cene. Zar taj neko nije na gubitku (osim u ovom konkretnom slučaju) ?

edit: taj neko možda misli da će dugoročno akcije biti dobre, a kratkoročno ih ne zanima pa koriste priliku da bar uzmu proviziju ? 

Edited by Lezilebovich
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...