Jump to content
IGNORED

Izdvojeni PPP recepti raznih majstora


rezwalker

Recommended Posts

G U L A Šwyjx.jpgOd mnogobrojnih varijacija na temu gulaša, moja omiljena je ona iz Beča. Bečki gulaš koristi znatno veću količinu crnog luka, u razmeri sa mesom 1:1, dok je taj odnos kod Mađara 1:2 ili 1:4 u korist mesa. Takođe, Austrijanci koriste neke sastojke, poput belog luka, paradajz pirea, sirćeta, majorana, koji se u Mađarskoj nikada ili retko koriste u pripremi gulaša, perkleta i paprikaša. Može biti poslužen sa knedlama, barenim ili pire krompirom, kajzericama ili noklicama / špeclama.Moj recept se najviše oslanja na bečku varijantu, doduše sa malo twista. :) sastojci:svinjska mast2 kašičice kima250g sitno seckanog crnog lukazačinska pasta500ml goveđe supe500g juneće plećke isečene na veće kocke4 lista lovoradžem od luka2 kašičice mrvljenog majoranadžem od luka:ulje1 kašičica izdrobljenog bibera (koristiti isključivo kvalitetan biber u zrnu. Kod nas je najbolji izbor, čini mi se, Kotanyi)250g crnog luka isečenog na rebarca1 kašičica braon šećera125ml Koka-kolezačinska pasta:4 karanfilića2 kašike slatke paprike25g sitno seckanog belog luka2 kašičice jabukovog sirćeta1 kašika paradajz pireaPrvo pripremiti džem od luka. U tiganju zagrejati ulje, smanjiti vatru i propržiti biber, ne duže od minut. Dodati crni luk i šećer, blago posoliti, i na srednjoj vatri dinstati, povremeno mešajući, dok luk ne dobije braon boju. Sipati Koka-kolu, ukrčkati dok tečnost ne ispari i odložiti sa strane. Dok se luk karamelizuje, u manjem tiganju na suvo prepeći karanfilić dok ne pusti aromu, tipa minut-dva, pa ga u blenderu pomešati sa paprikom, belim lukom, sirćetom, paradajz pireom i malo vode i sve samleti u finu pastu. Pasta ne sme da bude retka, ali ni pregusta.U većem zagrejanom tiganju rastopiti mast, smanjiti vatru i propržiti kim. Nakon dvadesetak sekundi dodati crni luk, posoliti i dinstati na srednjoj vatri. Kada luk omekša i dobije zlatnu boju, malo pojačati vatru i propržiti začinsku pastu uz često mešanje. Čim ulje počne da „izbija“ iz paste (nakon nekih pet-šest minuta), pojačati vatru, dodati meso i propržiti ga dobro sa svih strana. Nakon toga sipati supu, dodati džem od luka i lovor, i kuvati poklopljeno na tihoj vatri dva-tri sata. Kada meso omekša skinuti poklopac, dodati majoran i kuvati dok se gulaš malo ne zgusne. Jelo poslužiti sa nekim od gore navedenih priloga.

Edited by rezwalker
Link to comment
  • 2 weeks later...

moj recept za podvarak: dve trecine ribanca dobro ispranog od kiseline, jedna trecina rendanog korena celera. plus kolicina po ukusu suvih sljiva bez kostica. zamastiti nekim neutralnim uljem ili ko voli maslinovim. zacini po zelji, lovorov list, biber u zrnu, so. moze se dodati suvo povrce, ono u koje nije dodata so, mada to je vec pitanje ukusa. ja to suseno povrce volim naspram svezeg korena sargarepe ili persuna zato sto bude onako malo hrskavo. znaci sve to izmesati, zaliti sa malo vode ne bas da ogrezne ali onako, dva prsta od dna, i u rernu. ko voli mekan podvarak neka pece duze, ja volim al dente i nekako mi sat vremena dosta, onda iskljucim i ostavim jos pola sata u ugrejanoj rerni. odokativno, kao i sve ostalo u ovom receptu. ko ne voli jak podvarak moze dodatno da ublazi stvar odredjenom kolicinom svezeg kupusa isecenog isto kao sto je ribanac, tu preporucujem crveni.sto se pomenutog gulasa tice, prosle nedelje sam kuvao svoj prvi gulas u zivotu zato sto sam hteo da vidim sta se desi kada se umesto smaranja sa visesatnim kuvanjem sve ubaci u ekspres lonac na slabiju vatru od one na kojoj se kuva recimo supa. meso od juneceg vrata, crni luk (odnos blizu 1 na 1), luk u blender, 1 sargarepa u blender, meso prethodno proprzeno, so, biber, lovor, crvena paprika - nasao sam na pancevackoj pijaci neku brutalno dobro iz nekog vojvodjanskog sela, seticu se - setio sam se, martonos - odnos slatke i ljute otprilike 2:1. dodao vode do minimuma za lonac da ne eskplodira. to je sve, zatvorio, kad je pocelo da pisti smanjio na tihu vatru, kuvao sat vremena, iskljucio ringlu i ostavio da se ohladi. ispalo je perfektno, prihvatam izazov za blind test protiv gulasa krckanog danima na tihoj vatri na sporetu (ne protiv kotlica i smederevca:=))

Link to comment
  • 2 years later...

e, aj kad si već tu Gojiću. Daj neke preporuke za prasence što mi u frizu čeka. Ništa srednjevekovno. Samo da je meso slatko, a važnije, kožica rskava.

Dobro posoliti sa svih strana, utrljati so, kožu zarezati pa namazati sa malo masti (da se ne naduva i ne popuca). Staviti na klocne u tepsiji, podliti pivom i vodom. Poklopiti folijom. Peći na maximalnoj teperaturi rerne 20 minuta.

Zatim podesiti temp na oko 160°C još sat i po. Poslednjih pola sata peći otkriveno

9ca6949be30b6ee423dac4c0222ec8aa.jpg

  • +1 1
Link to comment

Ima li neko neki poseban trik za kuvanje kestena? Ja ih zasečem pa rknem u slanu vodu na pola sata i to je to. Dovoljno?

italijani dodaju lovor, ali nisam impresioniran.

ali jesam kestenima u vinu: oljustene kuvas u malo vode, tek da pokrije, dok ne budu napola skuvani. onda dodas dobru casu nekog robusnijeg crvenog vina, kockicu putera i kasiku braon secera. mesas konstantno dok sva tecnost ne ispari.

Link to comment

da podelim jedan prost recept koji sam smuljao za novu godinu, moze biti grickalica ili predjelo ili prilog:

 

Izmesate krem sir i rendani kackavalj. Zavisno od toga koliko je ,,gust" krem sir, moze se dodati i malo kiselog mleka da smesu razredi (ja sam morao). U ovo mozete po zelji ubaciti i malo seckanog belog luka. Zatim uzmete bri ili kamember i iseckate na ,,froncle" (bez one bele kore). Onda idu borovnice - jednu borovnicu umotate u ,,fronclu" brija i onda oko toga napravite lopticu od smese krem sira i kackavalja. Lopticu zatim uvaljate u mlevene ili lomljene orahe. Loptice onda stavite u frizider da odstoje malo kako bi se stegle. Ja sam imao i neki cips u obliku korpice, pa sam ih servirao i tako, u tom cipsu.

 

Dakle, loptice od sira sa borovnicom i orasima - vrlo prosto a vrlo ukusno.

Edited by hazard
Link to comment

Bajadera za 15 min i sve u mikrotalasnoj ... 250 grama putera istopiti sa 3 dl mleka i 200/300 grama secera onako da bude bas vruce u mikrotalasnoj, u vruce mleko+puter dodati 250 grama oraha samlevenih i onoliko mlevene plazme da se napravi smesa gustine kao eurokrem, mozda malo cvrsce /oko 300 grama/, podeliti  na pola i u jedan deo dodati 100-150 grama cokolade /otopice se u smesi jer je jos topla, malo izlomiti cokoladu, i u drugi deo samo malo vanile, Prosuti na tacnu prvo tamni deo tako jos dok je toplo, malo utapkati, na to svetliji deo, utapkati, poravnati i ostaviti u frizider ... kad se stegne napraviti glazuru u mikrotalasnoj takodje ... soljica mleka 100 grama cokolade, grumen putera, turiti na pola minuta i izmesati da se sve lepo sjedini, prosuti po ohladjenoj bajaderi i voila. :)

Link to comment

nije celo, zadnji čereg, imao 6 kila, ali može i celo, od tipa koji radi celu prasad (ugostitelj) sam i skinuo foru

 

u litar vode rastopiš dve šolje soli i jednu šolju šećera i staviš da prokuva. kad se sve rastopi, skineš sa vatre i pomešaš sa još tri litra hladne vode. kad se salamura poptuno ohladi, potopiš u nju meso (najbolje neka četvrtasta posuda) i ostaviš 36 - 48 sati.

u pleh staviš klocne, na njih meso, naliješ sa malo vode i staviš u rernu na najjače. ne pokrivaš folijom i ne bušiš kožu! posle pola sata smanjiš vatru na 170 i pečeš još jedno tri sata, povremeno dolivaš vodu da masnoća ne zagori ispod.

kad izvadiš iz rerne, odmah skidaš kožu, odvajaš višak masnoće, skidaš meso sa kostiju i ređaš u četvrtastu posudu. preko mesa naređaš kožuricu, prekriješ providnom folijom i pritisneš drugom posudom koju nečim otežaš, ostaviš na hladnom par sati da se stegne i slegne, uzmeš lenjir i sečeš

Link to comment
  • 11 months later...

 

 

jel to neka salata, ili grickas usput papriku i kikiriki? ako je salata, skrabni kako to ide :-)

 

Salata :)

Sedam pečenih paprika iseko na trakice, 4 kisela kornišona na sitne kockice, na trakice suvo meso, može i šunkarica, izrendao trapista, krupno mleveni slani kikiriki (gud kesica, ne sećam se kolika je gramaža, 100g mensčini) i onda mileram, malo kečapa i majonez. Da budem iskren, retko je pravim pa sam je pravio po starom receptu a želim da izbacim kečap i majonez. Treba joj malo dodatne vlažnosti al mi ništa nije palo na pamet da stavim umesto pomenutih sastojaka.

 

Pobednik ovogodišnje trpeze je prebranac i pita sa jabukama uz vanila sladoled. Sve ostalo je ispalo super al pored ova dva pobednika je bilo nebitno

Link to comment
  • 1 year later...
7 hours ago, Budja said:

 

Slow cooker imam.

 

No, dobro bi dosao neki linak dalje od naslova.

 

 

 

E jbg, nema linak, to sam ja skrpio recopis sa različitih strana, po svom nahođenju, uglavnom tako radim. 

 

Isjeckaj bijelog luka po želji na trakice veličine eksera. (biće dosta recimo 4-6 čenova koje ćeš po dužini na po 4-5 komada). Manjim, glatkim nožem izbuši rupe u butu i u njih uguraj te komadiće bijelog luka na dubinu od par centimetara. Neki ovo rade i sa ruzmarinom, ja ga stavljam na meso. 

 

Sa druge strane, u neki avan ubaci so, biber u zrnu šareni, (ako voliš ljutkasto papričicu) , sve što voliš zeleno od začina, možeš i neku od onih mješavina što se valjaju, ja svakako dodam vlašac, malo mirođije, ono, po želji (pomenuti ruzmarin, bosiljak, neko stavlja i žalfiju, šta voliš). Izdrobi, izmiješaj i rukama utrljaj u but. Umotaj u kakav masni papir i stavi u neku posudu i tako u frižider. (U posudu jer će meso da pusti malo vode). Možeš i po butu da napraviš neki zarez nožem ili da ga "otvoriš" tim istim nožem da tu brže prodre ova mješavina i da se brže izdinsta. 

 

Sutradan, izvadi but, podlij malo slow cooker sa četvrt šolje vode iili još bolje ako imaš domaćeg temeljca, ako ti se ne koristi recimo kocka sa vodom. Upali slow cooker na high, stavi meso, nakon sat smanji na low, nakon još recimo 2 sata okreni but. Prilikom tog okretanja možeš but da obložiš, preliješ nekim malo gušćim sosom (ja volim terijaki sa medom i/ili bijelim lukom). Ostavi još 3 sata. Bijeli luk je izgubio gorčinu, ljuti začini nisu preljuti, ostalo je ono najbolje, slatko, a meso se raspada, primilo je sve ukuse. 

 

But je zajeban jer zna da ispadne presuv, ali dobar tretman u slow cookeru će ga ostaviti taman. Nemoj da te povuče da staviš previše vode. Priloge (povrće, krompir, šta god) svakako pripremati odvojeno. 

Link to comment
  • 11 months later...
On 24.11.2013. at 17:13, rezwalker said:

džem od luka:

 

ulje

1 kašičica izdrobljenog bibera (koristiti isključivo kvalitetan biber u zrnu. Kod nas je najbolji izbor, čini mi se, Kotanyi)

250g crnog luka isečenog na rebarca

1 kašičica braon šećera

125ml Koka-kole

 

U tiganju zagrejati ulje, smanjiti vatru i propržiti biber, ne duže od minut. Dodati crni luk i šećer, blago posoliti, i na srednjoj vatri dinstati, povremeno mešajući, dok luk ne dobije braon boju. Sipati Koka-kolu, ukrčkati dok tečnost ne ispari.

 

On 30.12.2012. at 22:41, aram said:

iseckamo kilo luka na listice, ne previse tanke. istopimo u tiganju pola putera i dodamo jos toliko mulja pa sunemo taj lukac unutra. posolimo i na tihu vatru pustimo da dobro omeksa a onda rknemo kasiku secera. mesamo da se ne zalepi za dno, kad dobije lepu braon boju i pocne da se jako lepi, podlijemo crnim vinom i/ili balsamicom i malo to pustimo da reducira. moze se dugo drzati u tegli u frizideru, slobodno napravi ovu kolicinu.

On 25.10.2012. at 12:53, adam said:

napravio sam neverovatno dobru marmeladu od luka pa da podelim, mozda ima zainteresovanih...potrebno jepet ovecih glavica crnog luka1 supena kasika semena senfa - mustard seeds4 lista lovora - ja koristio susen2 supene kasike braon secera2 supene kasike balzamika2 supene kasike vustera (worcestershire sauce)puter - oko 70gso i biber po ukusupostupak1. luk se ocisti, prepolovi i isecka na tanke reznjeve (kao za krompir salatu ili supu od luka).2. u ovecu plitku serpu se stavi puter, otprilike cetvrt table od 250g i luk, posoli se, pobiberi i dinsta dok ne postane proziran - uz mesanje na osrednjoj vatri. bitno je da se so odmah stavi da luk pusti vodu, to treba da ispari.3. kad je luk proziran, doda se seme senfa i lovor i dalje dinsta uz mesanje dok sva voda ne ispari i dok luk ne pocne da se lepi za dno.4. u medjuvremenu se u solju smesa secer, vuster i balzamik pa se, kad je voda isparila, ta smesa doda u serpu.5. krcka se uz stalno mesanje jos petnaestak minuta - dok se secer ne karamelise i sve postane sirupasto i malo tamnije - ne ocekujte da bude bas tamno braon, malo ce potamneti kako se ohladi.6. sacekao da se malko ohladi, sipao u teglicu i to je to. dobio otprilike 300g gotovog proizvoda.jeo s dobrom pastetom na tostu - savrseno. ide sa raznim sirevima a i uz mesa...edit - nepismen

evo pa biraj :) 

Link to comment
  • 1 year later...
[mention=12403]Jumanji[/mention] Ova salata sa pečenim paprikama, sirom i bademima izgleda fenomenalno. 
Jao jeste. Sastojci su svi otprilike, recimo 10-15 pecenih paprika, iscepkaju se rukom na manje komade, trake (ne nesto preterano tanke), da bi se lakse i ravnomernije redom posluzivalo, na vecem tanjiru, ovalu, i sve se redja u jednom redu.
Odozgo raspodeli bogato feta, isecena na kockice ili usitnjena i blansirani bademi, koji se prepolove, a mogu i celi i na njihovim kolicinama se ne stedi, jer ih paprika bas voli.
A onda se odozgo nalije emulzija umucena u teglici od limunovog soka i mulja. Zatvori providnim folijom i spremi u frizider na bar 2 sata. Pre sluzenja pospe odozgo seckan persun. On se ne stavlja ranije jer se cesto zalepi za naelektrisanu foliju.
Dakle nista se ne mesa, samo 5 sastojaka, nista so, jer je slana feta. Fantasticna uz sva mesista, ali i za predjelo.


A sarma i pecenje i naravno opet ruska za Bozic, kao i torta neka ozbiljna, a sada idemo light varijantu [emoji2957]



  • Hvala 1
Link to comment
2 hours ago, decak Kejt said:

dajte predloge :)

 

patlidžan u medu

recept sa Birtije:
 

Quote

 

Odaberite najmanje patlidžane koje nađete, neka ne budu duži od pedlja, gledajte da za svoju zapreminu ne budu teški u ruci, ti su najbolji i neka ih bude nekih tri frtalja kile (750 grama). To vam je dovoljno kao predjelo za 4 osobe, a za velike ljubitelje, pa šta znam, za neke 2 osobe, eventualno za jednu ako ste ja. Presecite ih po dužini na pola, bockavu drškicu zadržite, dobro će doći ukoliko nameravate da ih kao ja onomad jedete prstima. Stranu sa ljuskom sitno i plitko izbockajte čačkalicom, a onda obe strane dobro posolite i stavite uspravno u cediljku na dvadesetak minuta da oteče gorčina. Potom ih posušite i četkicom tanko premažite maslinovim uljem sa obe strane.

Ulja će vam sve u svemu trebati manje od 1 decilitar. Kad jedared nisam imala maslinovog, koristila sam ulje grožđanih koštica sa par kapi ulja od oraha i mnogo je dobro ispalo. Stavite patlidžane u prethodno dobro zagrejani teški tiganj, nikako jedne preko drugih i pecite turu po turu sa obe strane dok ne uhvate lepu boju. Unutra ne treba da budu do kraja gotovi pa ih vadite u tanjir sa strane čim pobraone. Može ovo i na roštilju, ako ga nekim povodom raspalite. Patlidžanu prija aroma dima. Rastopite 5 kašika meda i sok jednog velikog limuna u 1,5 dl tople vode. U onaj isti tiganj, kome je vatra smanjena na srednju, uspite ostatak ulja i na tome propržite pola minuta (30 sekundi, jasno?) 1 supenu kašiku sitno, sitno naseckanog belog luka i isto toliko oljuštenog i narendanog svežeg đumbira, a potom dodajte kašičicu mlevenog kumina i kašičicu harise ili neke druge opasno ljute paste od crvene paprike otrovnice (što i sami možete da napravite, valjda ću se setiti da vam napišem kako) i to propržite još 30 sekundi.

Uspite razmućeni med i limun i pustite da provri, vratite patlidžančiće u tiganj, sada mogu i da se preklapaju, i dinstajte na srednjoj vatri okrećući ih povremeno i pažljivo da se ne raspadnu, sve dok se patlidžani skroz ne prigotove, a tečnost se preobrati u pokrov guste glazure. Ako procenite da nisu gotovi, a glazura je već jako gusta, dolivajte po malo vode jer med ne sme nikako da vam prigori. Onda smestite u šta ste namerili, probucnite glazuru prstom, dosolite ako treba, pospite sa malo seckanih listova korijandera (ne mari ako nemate, samo se uzdržite od peršuna) i eventualno poprskajte gustim sirupom od nara, ako imate, a ako ne - nikom ništa, ovo je odlično bez ičega. Služite na sobnoj temperaturi. Ukoliko je patlidžančićeva ljuska od deblje vrste vadite sadržaj kašičicom, a ljusku ćete svakako da oližete i da vam ne kažem.

 

 

  • Hvala 1
Link to comment
  • renne pinned this topic

A imate li neku šansu da se to malo razvrsta ? Ono, slano- slatko, šta znam.

Ovako će opet biti nemoguće da se nešto nađe kada zatreba.

Znam da je po abecedi verovatno nemoguće ali to bi bilo najpreglednije.

Ja recimo danima ne mogu da pronađem jedan svoj sjajan recept za salčiče (sa sve slikama faza ) a baš mi treba :cry:

Link to comment
  • renne featured and unfeatured this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...