Jump to content
IGNORED

Tenet


goofs

Recommended Posts

Kapiram da je ovo film o kome će se puno pričati, jer ima mnogo toga da se izanalizira, ispita i prouči, pa cenim da nam nova tema neće škoditi. Izašao je na kioscima, za nas sa nedostupnim biskaćima.

 

Odgledah ga sinoć, apsolutno su mi jasna podeljena mišljenja oko filma i takođe floskula da se ovaj film mora gledati više puta.

 

Sama premisa filma mi je genijalna i vrlo originalna, ali mislim da izvedba nije baš najsrećnije odrađena. Fura mnogo brz tempo tokom puna dva i po sata, moraš da skupljaš stvari u hodu a ne daje ti vremena za neophodnu analizu i promišljanje o onome što ti se servira. Epilog svega toga je da si na kraju više zbunjen nego oduševljen, što svakako nije dobro za jedno filmsko ostvarenje. S jedne strane razumem potrebu za velikim nivoom kompleksnosti, s druge jbš ti taj film ako ti je potreban "instruction manual" da bi ga gledao. I tu Tenet po meni podbacuje, za razliku recimo od Matrixa koji je to maestralno izveo.

 

Denzel junior mi se nije nešto dojmio, gledao sam ga ranije u Black KKK i Ballers, mnogo je bolji i upečatljiviji lik tamo, ovde, nekako sve jednolično, kao da recituje a ne glumi, nikakve emocije, nikakva promena tonaliteta, reakcija, bilo šta. Batinson je dobar, možda je i ukrao šou.

 

Gledaću ga još jednom sigurno, pošto me je dovoljno zaintrigirao, ali cenim da će vući određenu dozu odbojnosti kod šire publike.

 

Dalje pišem u spojlerima, da se nekome ne pokvari doživljaj.

 

Spoiler

Mislim da ceo taj koncept "temporal pincer movement" nije dobro objašnjen u filmu, a vrlo je kompleksan, do te mere da je možda i neophodno nacrtati ga publici. Ovde ti ga serviraju nekoliko puta pre nego pruže objašnjenje u vidu akcije kada se good-guys ekipa vraća kroz vreme na aerodrom u Oslou i susreće same sebe. Ali ni tad to nije najsjajnije odrađeno, jer nemaš vremena da svariš sve a već kreće grandiozno finale.

 

I sa tim finalom imam problem, deluje kao "overly complicated villain plot" samo u obe kace, i za negativce i protagoniste. Ono ceo film tučeš tu priču da je tenet nešto izuzetno tajno o čemu ljudi ne smeju da znaju ništa, a vamo furaš dve cele armije koje su svesne svega toga, ne vidim čemu to niti zašto se išlo u oba smera vremena, niti zašto onaj ćelavi sve ono radi iza neprobojnih limenih vrata, što bomba ide na tajmer, što nije na dugme kad se sve zakopa itd.

 

Ono posle kao epilog je ok, zatvara se krug i samo kroz naznake se pokaže da je crnjo mastermind iza svega.

 

Edited by goofs
Link to comment

Čuj, molim te, i ovo dobilo topik...

 

Film je značajan po tome što je pokazao da loše pripovedanje može delovati kao da produbljuje naučnofantastične motive. Eklatantan primer toga zašto priča ne dobija na dubini, ako je loše ispričana. Naprosto, zamaže oči izvesnom broju gledalaca time da je prosta  priča složenija nego što jeste samo zato što je očajno ispričana. Naravno, prilika je za sociologe da uoče i formiraju modele odgovarajućih skupina kod kojih je prošlo ovo jeftino mahanje šakama ispred očiju...

  • +1 3
Link to comment

Ma, kako da ne. Rade prvu pljačku. Glavni junak u sukobu sa kontra osobom koja je maskirana. Odjednom, zdravo doviđenja dinamika, nastupa nebulozna moralna dilema da junak upuca maskiranog. Traje dok, čuj, saradnik ne spreči da ga izvrši hladnokrvu likvidaciju.

 

Alo, dakle, jedina motivacija za hladnokrvu likvidaciju je da otkrijemo identitet lica pod maskom. Obzirom da je moralni profil junaka takav da je nebulozno da se uopšte razmatra hladnokrva likvidacija u takvoj situaciji, a da smo pritom upućeni u vremenske skokove, jasno nam je da je pod maskom on sam. Činjenica da ga je saradnik sprečio upućuje nas na to da on verovatno zna ko je pod maskom. Hebote, i sva ta percepcija te scene traje jedno desetak sekundi, a scena traje otprilike još toliko, tako da imamo dovoljno vremena da se i smaramo anticipacijom kako će nas kasnije svime time iznenaditi kada vrate ovu situaciju iz drugog ugla.

 

Obaška što svest o Nolanovim kvalitetima u odnosu na montažu i zvuk brzo nagoveštavaju kuda vodi ovaj bajni i ekstravagantni SF stožerni motiv. Tako da se ima dovoljno vremena i da se razočara da to baš i ne funkcioniše toliko super u praksi koliko se pričinilo zanimljivo kao ideja.

 

 

Edited by Ajant23
  • +1 1
Link to comment

Film je razočarao. Konfuzan je i ne izaziva zadovoljstvo u povezivanju niti priče, nego tjera na napor da se ostane nosom iznad vode i dotaljiga do odjavne špice.

 

Glavni štos je skiciran na brzinu, a dalje kako se ko snađe. Za mene je loše ispričano, pojedini segmenti prolijeću kao da su rezani za trejler dok likovi sumanuto jurcaju po spektakularnim krajolicima diljem planete. Previše je nedorečenosti koje gledalac popunjava u mjeri u kojoj se nagledao i načitao akcionog SF-a.  Uz to, glavni baja je ekstremno nezanimljiv i tupa pogleda za ovakvu zavrzlamu. Skupio sam par poena pogađajući po sat unaprijed neka narativna ukrštanja..

 

Sinoć zaspao na pola, sad dovršio opet uz izvrnutu entropiju maksimalne budnosti.

 

Interstelar je bio odličan, šteta ovoga ovakvog.

  • +1 1
Link to comment

Odgledao i ja. 

Film je neopisivo govno koje ne bi mogao da snimi niko ko nije Nolan. Nikad. 

Em je zvuk gadan, em su scene nekako sečene i krpljene da se ima utisak da fali dobrih sat vremena filma, em su glumci krš. 

Zaplet je cirkus - ko sestre Vačovski na LSDju, stvarno ti treba uputstvo. 

 

Link to comment

Ups, ima tema, večeras gledao iskopiraću se sa filma:

 

Klasično time travel njesra koje je svojom komplikovanošču samo sebe usralo. Gledao sam u društvu i možda mi pažnja nije bila na max, ali meni je ovo skroz meh.


Da dodam: glavni lik ima personality nula. Kao da si uzeo lika sa ulice i ubacio ga u film i rekao "aj nauči ovo napamet i čitaj". 

  • +1 1
Link to comment

Mnogo je bolji u BlacKkKlansman, ovde bas nesto ne stima sa njegovim likom. Ni prineti Denzilu jos uvek, no mozda se izrodi nesto na racun genetike, a mozda i ne. U Ballers seriji je odlican, glumi ekstravagantnog NFL igraca, deluje da mu te "neozbiljne" uloge vise leze.

Link to comment
13 hours ago, goofs said:

Mnogo je bolji u BlacKkKlansman, ovde bas nesto ne stima sa njegovim likom. Ni prineti Denzilu jos uvek, no mozda se izrodi nesto na racun genetike, a mozda i ne. U Ballers seriji je odlican, glumi ekstravagantnog NFL igraca, deluje da mu te "neozbiljne" uloge vise leze.

 

Ma u Tenetu izgleda ko da je pre svakog snimanja primio Moditen depo. 

Link to comment

Odgledaću ovo još jednom da bih pohvatao ono što mi je promaklo, previše su ga iseckali. U stvari, taman toliko da VOD platforme uzmu još koji $.

A jeste super ideja, malo su promenjeni vremenski skokovi. Glavni glumac je stvarno kilav, negativac je naravno Rus...meh.

Čeka se @rezwalker sa analizom, zbog Sator Arepo Tenet...kvadrata. :naughty:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...