Jump to content
IGNORED

Serie A 2020-2021


goofs

Recommended Posts

Nova sezona Serie A je pred vratima, ono što kažemo za sve prethodne važi i za ovu - nadamo se da je ovo TA sezona kad će Juventus da odjebucka i kad ćemo konačno gledati neizvesno i uzbudljivo prvenstvo, s tim što sad zaista imamo pokriće za nadu u vidu nekoliko raznoranih faktora.

 

Pre svih, mislim (kao i za druge lige) da će ovo biti jedno potpuno nesvakidašnje prvenstvo, ekipe ulaze u gust raspored i jak tempo sa jako malo odmora i bez pravih predsezonskih priprema. Biće povreda, izostanaka, odmaranja, ozbiljnih padova forme, na to možemo dodati i bukvalno faktor iznenađenja - COVID - pošto nikad ne znaš da li će neki igrač da se iznenada zarazi. Takođe deluje da su platežno svi pukli, dal zbog FFPa ili COVIDa (ili oba), nema velikih transfera u najavi i svi planiraju svoje kupovine isključivo na osnovu prethodnih prodaja. Zbog svega toga čini mi se da će najbolje proći ekipe koje su dugo zajedno i uigrane su i koje imaju dugačku klupu. Takođe, bitan faktor u celoj priči je i činjenica da je Juventus krenuo u rebuilding sa trenerom amaterom, ali o tome malo više dole. 

 

Kad se sve ovo skupi na gomilu i dobro zamulja dođemo do toga da ulazimo u šampionat koji zaista može ispasti trka u sedmoro, jer sedam ekipa ima nekih svojih rezona i nada da će izboriti najviši plasman. Neće svi istrajati, naravno, ali na papiru stoji tako, što u Seriji A nismo imali od početka 2000ih.

 

Navodim ekipe onim redosledom za koji mislim da će završiti na kraju sezone, no naravno ne bi bilo prvi put da omašim dosta toga.

 

Inter je po mom mišljenju prvi favorit za ovogodišnji skudeto. Bilo je velikih pizdarija na relaciji Konte-uprava, biće i još verovatno, no ako Konte uspe da istraje celu sezonu bez da zarati ima, uslovno rečeno, zicer za titulu, pre svega jer je verovatno najbolji trener u ligi, ima relativno uigranu ekipu i dugačku klupu. Isprsili su se za Hakimija, zadržali ekipu sa pozajmica, došao je Kolarov, i priča se da jure Arturo Vidala da im reši neke kreativne probleme u sredini. Povrh toga dobili su nazad Perišića i Radju, nisam siguran da su to želeli i da će ostati tu, ali ekipa je jaka, dugačka i iskusna, neće trajati još dugo (neće ni Konte, jer je lud), tako da im je sad ili nikad.

 

Atalanta ima nenadjebiv sistem, možda jedan od najboljih u Evropi. Očekivao sam da padnu prošle sezone, da će ih bitka na dva fronta izjesti, a desilo se skroz suprotno, bili su još bolji u ligi i najbolji italijanski tim u LŠ. Gašperini je uz Kontea najbolji trener u ligi i činjenica da bogati ne mogu da puno troše ovog prelaznog roka gura Atalantu među favorite. Tim nisu puno menjali, kao najzvučniji doveden je Miranchuk iz Lokomotive, ali mislim da to nije ni bitno, kad god su ostajali bez bitnih igrača izbunarili bi nekog anonimusa koji bi bio još bolji. Iličić i dalje bije bitku sa depresijom i nekim psihoproblemima, zbog nje je propustio LŠ, a znači im puno, usuđujem se reći i da bi sa njim prošli PSGa.

 

Juventus je krenuo u rebuilding, doveden je Arthur u prevarantskom transferu za pare i Pjanića, i klinjo McKennie, i počeli su da se oslobađaju dead-weighta, Matuidi je pošao put Amerika, pregovara se već nedeljama o raskidu sa debelim Gonzalom, a kao potencijalno pojačanje u napadu se pominje Luis Suarez, no nemaju novca za njega pa čekaju da ovaj napravi raskid sa Barselonom. Na papiru su i dalje jaki, međutim puno tu igrača ne pruža partije onakve kakve su umeli da pružaju - Douglas Costa, Rabiot, Bonucci već godinama nije svoj, tako da se praktično puno toga tu svodi na učinak Ronalda koji, iako je i dalje zver, ima 35 i Dybale.
Za trenera je doveden jedan od najvećih virtuoza fudbalske lopte u XXI veku, ali i čovek koji ima tačno 0 vođenih profesionalnih utakmica, pa je sa te strane potpuni amater. Meni to ne miriše na dobro za njih (ali miriše dobro za mene) iz mnogo razloga, u ekipi još uvek ima igrače sa kojima je igrao, oni bi mu valjda pomogli da uspostavi autoritet, ali ako njih izgubi završio je sa poslom. Takođe Juventosova navijačka populacija je najrazmaženija u Evropi, ne znam hoće li svojevoljno trpeti i prihvatiti slabije rezultate u prvih par godina dok ovaj ne izuči zanat, ili će bržebolje menjati Pirla već u decembru. Da nije Ronalda mislim da ne bi ni Evropu izborili.

 

Milan je šampion post-COVID faze u Italiji, zadržali su celu osovinu tima i oslobodili se nekih matoraca. Maldini radi odličan posao na transferima, za sad je doveo Tonalija (možda najveću mladu zvezdu italijanskog fudbala, neki kažu overhypovan igrač, svakako već sad legenda FM igara) i Brahim Diaza iz Reala, oba na pozajmici sa pravom otkupa, što je najbolja moguća opcija za Milan jer se ne obavezuje ni na šta, a ima mogućnost da zadrži igrača ako se pokaže dobar. Pioli je produžen na još dve godine, dosta dugo je bila priča da će Ralf Rangnick doći kao zamena, na kraju se odustalo od toga, što je verovatno dobro na krakte staze ali greška na duge staze. Ekipa je mlada, trener je solidan, s tim što je izgleda solidan trener postao vrh Serije A pošto je malo onih vrhunskih koji su još uvek u Italiji. Deda Ibra je tu da zavodi red i mislim da je on ključan čovek za Milanov rezultat ove sezone, manje zbog učinka na terenu, više zbog toga šta donos i van njega.

 

Lacio je bio boom prošle sezone do trenutka dok prvenstvo nije prekinuto, nakon toga su počeli da kašljucaju, veliki problem im je rotacija igrača, nemaju dugu klupu i zgusnut raspored ih je ubio, a ove godine osim toga imaju još i Ligu Šampiona na tapetu. Nisu za sada ništa menjali u ekipi, lažni Pipo i dalje rukovodi svlačionicom, ako uspe da izmuze suvu drenovinu iz drvne građe poput mlađeg Lukakua, i ako Ćiro Imobile isporuči još jednu 30+ sezonu biće Lacio dobar, uigrani svakako jesu i pokazali su prošle godine da mogu da udare na svakoga.

 

Roma je vicešampion post-COVID faze u Italiji, nisu briljirali na svakoj utakmici ali su odneli puno bodova put Rima. Imaju par nekih promena u ekipi, doveden je Pedro iz Čelzija, zadržani su Miktarijan, Manćini i Vertout, mada je Smoling poslat nazad u Mančester, a Splavarov je pušten u Inter. Imaju dugu klupu i dosta igrača za rotaciju, ali čini mi se da nema prevelikog kvaliteta među njima, niko ne odskače. Najveći problem Rome je što im je najperspektivniji igrač - Zaniolo - povredio ACL i neće ga biti bar 6 meseci, ako ne i više. To mu je druga ACL povreda u godinu dana, a negde nabasah na statistiku da je Roma imala 20 ACL povreda u 6 godina, što je katastrofa puno, i moraju da na tome porade pod hitno.
Van terena Roma je promenila vlasnika pre koji mesec, nema više Palote, novi vlasnik je takođe američki bilijunaš Den Friedkin koji nema ikakvog iskustva sa sportskim ekipama, ali koji će verovatno biti posvećeniji od Palote. Bilo je govorkanja o povratku Totija i DeRosija u upravu kluba, za sad ništa od toga, mada bi bilo lepo.

 

Napoli mi je poslednji u nizu ovih favorita, najviše zato što me Gatuzo još uvek nije uverio da je dobar trener, iako ga volem ko leba. Gledajući Napoli prošle sezone ko da sam gledao Milan pre dve - tvrdo pozadi i sporo, a u napadu šta bude biće, s tim što je Napoli opskrbljeniji boljim navalnim igračima od Milana pa je to imalo i malo bolji rezultat. Gatuzo je takođe trener momenta, on ume da naloži i napali ekipu, ali lako izgubi taj momentum posle 3-4 vezana loša rezultata, nakon čega ga teško povrati. Ligu šampiona su odigrali ispod mog očekivanja, prelako su pukli od loše Barselone, doduše uzeli su kup Italije kroz dve tvrde utakmice. Par igrača je napustilo ekipu, Alan je otišao u Everton kod Anćelotija, a doveden je nigerjski klinjo iz Lila za tričavih 70 miliona eura. Ja iskreno ne razumem taj transfer, možda je neko pranje para, neke munje, momak je dao 13 golova u francuskoj ligi i ima 21 godinu, nije Mbape. Svakodnevno se priča o odlasku Koulibalija u Siti, ako se to desi Napoli će verovatno da sklizne još niže kvalitetom.

 

Od ostalih pomenuo bih Fiorentinu koja je dovela Bonaventuru iz Milana, par igrača iz Sasuola i još uvek drži dosta tražene Milenkovića i Kiezu, a tu je još i matori Riberi. Imaju dovoljno solidnu ekipu da svakome deknu po koji bod, ali nedovoljno konzistentnu da ne kiksaju na sve strane. Komizo (novi vlasnik od prošle godine) se čini kao tvrd orah, ne želi da prodaje za sitno i bar sa te strane vodi klub u pravom smeru. Stavljanje Montele za trenera je bio promašaj prošle godine, sad ćemo videti kako će nastupiti bez tog hendikepa.

 

Torino takođe drži okosnicu ekipe, a doveli su za trenera famoznog Marka Đampaola koji je prošle godine urnisao Milan. Popularni "filozof" se vodi kao dobar taktičar ali užasan po pitanju man-managementa, i ovako osrednji italijanski klub je verovatno maksimum po njegovoj meri. Čim su ga potpisali čovek je tražio da mu dovedu Rikardo Rodrigeza iz Milana i raspitivao se kod Verone za Fabio Borinija. Jbt.

 

Bolonja je i dalje tu, nema nekih vesti osim da je Miha posle leukemije preležao i COVID, natčovek u svakom smislu. Mislim da radi odličan posao u Bolonji i da se profiliše kao jedan od istaknutijih trenera u Seriji A. Već se jednom oprobao u velikom klubu, nije bilo briljantno, možda je uskoro vreme da proba ponovo, ako ga zdravlje posluži. Juventus? Nadam se da ne, jer mu želim uspeha, a ovako ne bih mogao.

 

Od ostalih nema puno zanimljivog, niti nekih posebnih transfera, novaci u Seriji A su Specia, Krotone i Benevento kojeg vodi Pipo Inzagi, tako da će oba brata ponovo harati italijanskom ligom

 

Počinje 19og septembra krnjim kolom jer su ekipe koje su istrajale u Evropi dobile produženi odmor.

 

Srećan Roberto Bađo svima koji slave.

  • +1 3
  • Hvala 2
Link to comment

Još malo zanimljivosti, vučem ih iz glave, slobodno pridodajte - ako gledamo sedam najjačih timova trenutno jedan igrač ih je obišao čak 5 - Bobo Vieri je igrao za sve osim Napolija i Rome.

 

Jedan čovek je igrao za 4 tima sa liste, u pitanju je Angelo Peruzzi koji je bio u oba rimska tima, Juveu i Interu.

 

Zato ih ima hrpa koji su igrali za po 3 - Zlatan, Baggio, Pirlo, Davids, Vieira, Siniša, Cassano, Pipo, debeli Gonzalo, Bonući (!!!), Meaca, Jugovic

Link to comment

Zakuvava se u Seriji A, par novih transfera je na pomolu.

 

Roma je Interu ispred nosa deknula Kumbalu iz Verone. 

Inter pustio Borhu Valera u Fiorentinu, jos uvek ceka na Vidala.

Roma uzela Milka iz Napolija a pustila Dzeku u Juventus. Juve raskrstio sa Higuainom i kako stvari stoje odustao od Suareza. Takodje pregovaraju i o razmeni Florenzi za De Sciglia. Under je na izlaznim vratima put Lestera.

Giampaolo je u Torino vratio Toreiru iz Arsenala sa kojim je pravio rusvaj saradjivao u Sampdoriji. Ozbiljan transfer za Torino.

 

Imam utisak da se mnogo djora u pregovaranjima i da zato ide sve sporo, ali tamo negde pred deadline ima da bude rusvaj.

Link to comment

Odličan uvod. :)

 

Torreira još nije Toro, još se tu natežemo sa njima oko modaliteta. Lova nam treba za Aouara/Parteya.

 

On 10.9.2020. at 20:20, goofs said:

Još malo zanimljivosti, vučem ih iz glave, slobodno pridodajte - ako gledamo sedam najjačih timova trenutno jedan igrač ih je obišao čak 5 - Bobo Vieri je igrao za sve osim Napolija i Rome.

 

Jedan čovek je igrao za 4 tima sa liste, u pitanju je Angelo Peruzzi koji je bio u oba rimska tima, Juveu i Interu.

 

Zato ih ima hrpa koji su igrali za po 3 - Zlatan, Baggio, Pirlo, Davids, Vieira, Siniša, Cassano, Pipo, debeli Gonzalo, Bonući (!!!), Meaca, Jugovic

 

Di Canio je igrao za Lazio, Juve (rekao je tad da je bolje biti korner-zastavica u Juventusu nego kapiten Lazija ili tako nešto), Napoli i Milan.

 

Pancaro i Favalli su obišli Lazio, Inter i Milan.

 

Albertini - Milan, Lazio, Atalanta.

 

Panucci - Milan, Inter, Roma.

 

F.Cannavaro - Napoli, Inter, Juventus.

 

Oddo - Napoli, Lazio, Milan.

 

D.Baggio - Inter, Juventus, Lazio.

 

Crespo - Lazio, Inter, Milan.

Link to comment
1 hour ago, MiddleClass said:

Batistuta - Viola, Roma i Inter

 

Ne računa se Fiorentina.

 

Fonseca - Napoli, Roma, Juventus.

 

Fuser - Milan, Lazio, Roma.

 

Ganz - Atalanta, Inter, Milan.

 

Brocchi - Milan, Inter, Lazio.

 

C.Zanetti - Inter, Roma, Juventus.

 

Di Biagio - Lazio, Roma, Inter.

 

Emerson - Roma, Juventus, Milan.

 

Siviglia - Atalanta, Roma, Lazio.

 

Dabo - Inter, Lazio, Atalanta.

 

Pandev - Lazio, Inter, Napoli.

 

Matri - Milan, Juventus, Lazio.

 

 

 

Osvaldo ima poker - Atalanta, Roma, Juventus, Inter.

 

Isto tako i Stendardo - Napoli, Lazio, Juventus, Atalanta.

 

  • +1 1
Link to comment

Matri :isuse: alal vera za ove sa pokerom, oni su bas retki

 

12 hours ago, 189- said:

suerez je danas polozio italijanski jezik i dobice pasos. neverujem da bi ovo radio da nema vec neki dogovoren transfer u neki klub.

 

koliko sam skapirao, italijanski pasos ce mu znaciti i za EU, verovatno povratak u Ajax. Niko u Italiji nije bio povezivan sa njim osim Juventusa, a oni sa Dzekom resavaju sve svoje potrebe. Jure i da vrate Keana iz Evertona na pozajmicu za bekap, sto je sigurno bolja opcija od Suareza.

Link to comment

Pet godina igra za Barsu :) valjda mu je baka iz Italije pa na osnovu toga i stare dobre italijanske birokratije dobija pasos. Nemam pojma detalje, samo pricam ono sto citam po tvitovima. Mozda i Juventus samo tvrdi pazar, namazani su oni oduvek bili.

Link to comment
4 minutes ago, MiddleClass said:

@ArleKino

 

Warum? Ja bih racunao samo 7 sestara. Dakle, Napoli i Atalanta out. Aj sad novi spisak pravite.

 

Zato što je @goofs naglasio da misli na trenutno najjače timove. Izostanak Parme i Fiorentine briše određene igrače, a nekima izbija poker iz ruku (D.Baggio i Crespo prije svih).

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...