Jump to content
IGNORED

Covid-19: Razvoj vakcine, imunitet i primena medikamenata


beyoncé

Recommended Posts

simpatična mi je ova krošekova potreba da se bolesti nadene ime, kao da bi se onda sve razjasnilo :)

 

ali možda mogu da se povežem sa onim što mislim da želi da kaže (izvinjavam se što interpretiram njegove postove, možda i ne želi to da kaže).

ukratko, respiratorni virusi koji imaju običaj da daju komplikacije - uglavnom "pandemijski" virusi (kod sezonskih virusa su komplikacije u vidu pneumonije i ARDS retke), kao što su subtipovi virusa influence A H1N1 i H5N1 (tzv. svinjski i ptičji grip), ili ove moderne zoonoze izazvane koronavirusima (SARS, MERS, i najnovija, vuhanovska), imaju neke sličnosti u patogenetskim mehanizmima i svi oni mogu izazivati čitav spektar poremećaja: asimptomatsku infekciju --> običnu nekomplikovanu respiratornu infekciju --> pneumoniju --> difuzno oštećenje pneumocita/alveola i kolaps alveola sa formiranjem hijalinih membrana i razvojem respiratorne insuficijencije (ARDS) --> nekontrolisani imunski odgovor i razvoj sistemskog inflamatornog odgovora (SIRS), što u kontekstu infekcije jeste sepsa, koja se može dodatno komplikovati razvojem sistemskog „kompenzatornog“ antiinflamatornog odgovora (CARS) --> razvoj multiorganske disfunkcije sa teškim metaboličkim i hemodinamskim (cirkulatornim) poremećajima --> smrt.

 

kakav će biti ishod za nekog, kao i u bilo kojoj infektivnoj bolesti, zavisi od složenog interpleja infektivnog uzročnika i domaćina determinativni faktori poreklom od infektivnog agensa (u ovom slučaju koronavirusa) su pre svega njegova citopatogena i imunogena svojstva (očigledno potentan u oba smisla), ali i količina virusa kojoj je neko bio izložen (maske tu mogu biti od pomoći), a faktori domaćina: genetska predispozicija, uzrast, pol, postojeći komorbiditeti (koji su u odmaklim godinama praktično neminovnost), i sekundarne infekcije, koje su pogotovo kod hospitalizovanih bolesnika takođe pre pravilo nego izuzetak (posebno kod onih na mehaničkoj ventilaciji, sa kateterima i sl.).

 

smatra se da je ključnu ulogu u velikoj smrtnosti SARSa imao upravo - imunski sistem obolelog (mada, za sada se čini da se novi virus u značajnoj meri razlikuje od uzročnika SARSa koji je pored ćelija respiratornog sistema koje su glavna meta respiratornih virusa, mogao da inficira i npr. ćelije bubrežnih kanalića i tako izazivao nekrozu tubula i akutnu bubrežnu insuficijenciju, CNSa, germinativne ćelije testisa kod muškaraca, same imunske ćelije, a možda i druge).

Link to comment

 

On 4.2.2020. at 14:18, Skyhighatrist said:

Disturbing shit, ne morate da gledate video ako se lako potresete...

 

 

Google translate:

 

korekcija ovog što piše u google prevodu i objašnjenje snimka: ne dovodi povećanje unutarćelijskog kalcijuma do smanjenog snabdevanja kiseonikom, već obrnuto – smanjeno snabdevanje ćelija kiseonikom (može biti iz mnogo razloga), dovodi do povećanja jona kalcijuma unutar ćelija.

setimo se biologije iz osnovne škole: kiseonik je neophodan ćelijama za „ćelijsko disanje“ u kojem, pored CO2 i H2O, nastaje energija u obliku ATP molekula. tako nastali ATP, između ostalog, koriste tzv. „jonske pumpe“, proteinski sistemi koji su vrlo aktivni – tokom celog života svake ćelije oni neprekidno ispumpavaju jone natrijuma iz ćelija u koje ovi joni spontano ulaze i upumpavaju u njih jone kalijuma koji spontano izlaze iz ćelije. kada jonske pumpe prestanu sa radom (npr. usled deficita ATPa nastalog zbog nedostatka kiseonika), Na+ zaostaje u ćeliji. sličnim mehanizmom u njoj počinje da se akumulira i kalcijum. povećanje koncentracije Na+ i Ca++ u ćelijama (do određene mere) i u normalnim uslovima nadražuje ćelije. nervne ćelije tada "odašilju" električne impulse ka okolnim neuronima i tako se nadražaj širi na manje ili veće regione mozga. normalno je ovaj proces strogo regulisan i zahvata samo određene neurone potrebne za obavljanje neke određene funkcije. u uslovima nedostatka kiseonika i deficita ATPa koji pogađa ceo mozak, Na+ i Ca++ se akumuliraju u velikom broju neurona i oni postaju ekscitirani. to, uz još neke pomažuće mehanizme, dovodi do ozbiljne električne nestabilnosti mozga i poremećaja njegovih funkcija što se manifestuje tzv. konvulzijama, odnosno generalizovanim (zahvataju celo telo) grčevima. to nije ništa drugo do generalizovani epileptični napad.

elem, ovako teška hipoksija (nedostatak kiseonika) mozga može nastati u teškoj pneumoniji i/ili respiratornoj insuficijenciji, i da, može izazvati konvulzije. s tim što se tako teška pneumonija ne razvija u trenutku, kao na snimku, već najmanje satima tj. danima. tako oboleo čovek obično ima neke manifestacije bolesti pre toga i verovatno je u takvom stanju da ne provodi vreme na poslu.

 

moja pretpostavka je da čovek na snimku pati od epilepsije (sama bolest epilepsija ima još uvek nedovoljno razjašnjene uzroke i mehanizme nastanka, ali svakako nema veze sa situacionom hipoksijom, osim one nastale in utero ili oko rođenja) i da je doživeo epileptični napad. ponekada na početku epileptičnog napada, zbog grča disajnih mišića i mišića grkljana, vazduh prolazi kroz tako suženi prostor i čuje se tzv. „iktalni krik“ (ovo što se čuje na snimku). čovek na snimku najverovatnije nije umro posle napada (osim ako nije loše zveknuo glavom pri padu, što je realno i najveća opasnost prilikom neočekivanog epi napada), već je nastupio period „postiktalne depresije“, kada se mozak oporavlja od prekomerne aktivnosti. tada nastupa duboki san, koji može da traje kraće ili duže. pogledajte ovaj random snimak epi napada (kome je do gledanja), videćete da se ne razlikuje mnogo.

 

Spoiler

 

 

a od čega se umire u infekciji – pa, od čega i uvek: od prestanka rada srca i pluća. šta će sve doprinositi tome u konkretnom slučaju, zavisi od – konkretnog slučaja.

kao što sam i prethodno napisala, novija učenja kažu da je jedan od najopštijih mehanizama kojim na koncu dolazi do smrti u teškim infekcijama, pogotovo kod ljudi sa očuvanim imunskim sistemom, jeste masivna stimulacija ćelija imunskog sistema izazvana oštećenjem tkiva od strane virusa i samim virusnim antigenima. veliki broj imunskih ćelija (i ne samo one, razne druge ćelje takođe) počinju nekontrolisano da luče ogromne količine inflamatornih supstanci koje ulaze u cirkulaciju (tzv. citokinska oluja) i tako dovode do poremećaja same cirkulacije (izazivaju dilataciju krvnih sudova i pad krvnog pritiska, što smanjuje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama sve organe, dodatno pogoršano trombozom malih krvnih sudova u brojnim organima, što se takođe javlja), razna metabolička i druga oštećenja ćelija, a neki mogu i direktno da izazivaju njihovu smrt. dolazi do oštećenja/smrti velikog broja ćelija u organizmu, postepenog otkazivanja organa i konačno, smrti celog organizma.

 

poenta ovog i mog prethodnog elaborativnog posta (i krošekovog posta koji me inspirisao da se uključim, makar kako sam ga ja razumela) je da ne živimo armagedon niti zombi horor film. čovečanstvo se suočavalo sa epidemijama ogromnih razmera od praistorije i suočavaće se i dalje (pod uslovom da nam greta sačuva prirodu), jer svi uzročnici dolaze (samo) iz prirode. ili, da parafraziram još jednom krošeka (jadan čovek): mehanizam nastanka ove "bolesti" nije sasvim nov, samo se pojavljuju novi uzročnici sa svojim specifičnostima (što svakako otežava rešavanje ovakvih problema) koji steknu sposobnost/evoluiraju da se iz životinja presele u ljude. ne treba verovati baš svakoj tviter objavi i ništa ne treba mistifikovati, sve se može objasniti. možda ne odmah ili danas, ali eventually...

 

* u međuvremenu sam videla da je potvrđeno da i ovaj virus kao i virus SARSa, čijoj familiji virusa priprada, direktno oštećuje bubrege, a možda i neke druge organe. s druge strane, po infektivnosti i brzini širenja više podseća na pandemijske viruse gripa, nego na koronaviruse.

** smorila sam, znam...

 

Link to comment
  • 1 month later...

Да ли је неко негде налетео на више података о третману заражених помоћу лека tocilizumab?

 

 

Link to comment
24 minutes ago, Krošek said:

 

da, citao sam neki clanak o leku, i sad kad sam proverio prica se o tome leu

https://www.vox.com/2020/3/12/21176783/coronavirus-covid-19-deaths-china-treatment-cytokine-storm-syndrome

 

linkovani clanak https://www.fiercepharma.com/pharma-asia/china-turns-roche-arthritis-drug-actemra-against-covid-19-new-treatment-guidelines

 

dakle koristi se za taj tip slucaja, lek pomaze samo da ti spasi zivot kad ti imuni sistem podivlja, ali ne pomaze u fazi upale pluca bez te vrste komplikacije. ali eto, u izvesnom smislu postoji lek. 

 

edit: actemra = tocilizumab

upotreba ovog leka se odnosi na ono što sam pisala na početku ove teme vezano za patogenezu teškog oštećenja pluća (ARDS) i virusne sepse u infekciji sa SARS-cov2, i sa pitanjem koji su neki forumaši postavljali ovih dana - šta znači kada se kaže da obolele od covid-19 ne ubija virus.

odgovor je - ubija ih njihov imunski sistem. nastaje fulminantna (brzo progredirajuća) i fatalna citokinska oluja koja dovodi do oštećenja/insuficijencije brojnih organa (najpre pluća, ali i ostalih) i smrti.

smatra se da je ovaj fenomen bio odgovoran za najveći broj smrtnih slučajeva u SARS-u, i sudeći prema nekim podacima, u "španskom" gripu.

 

IL-6 je jedan od "klasičnih" proinflamatornih citokina i antitelo koje blokira receptor za ovaj citokin (tocilizumab) bi moglo da onemogući efekte njegove nekontrolisane produkcije u ovom sindromu (inače, oslobađanje proinflamatornih citokina kao što je IL-6 je deo normalnog zapaljenjskog odgovora, samo što je "normalno" on regulisan i svrsishodan - pomaže eliminaciji štetnog uzročnika), dok u slučaju "citokinske oluje" doprinosi oštećenju tkiva i disfunkciji imunskih ćelija, pre svega T-limfocita koji bi trebalo da se "bore" protiv virusa.

međutim, nisam optimistična po pitanju masovnog korišćenja ovog leka. kao i svi biološki lekovi, i ovaj može imati ozbiljne neželjene efekte, ali recimo da je u situacijama život ili smrt to manji problem. ono što je veći problem je to što su ovi lekovi skupi i kao takvi pretpostavljam nepogodni za masovnu primenu. koristi se kod bolesnika koje ispunjavaju određene kriterijume i kod kojih se smatra da bi ovakva imunosupresija smanjila mortalitet (inače, imunosupresija sama po sebi u nekim slučajevima sepse takođe može doprineti letalnom ishodu).

Link to comment

Tocilizumab Je bioloski lek, koliko sam ja razumela tek je u eksperimentalnj fazi, namenjen za lecenje artitisa. Navodno ga isprobavaju u Kini i Italiji i jedan je on onih koji daje neku nadu.Bio je na redditu dobar clanak o njemu ali sad ne mogu da ga nadjem.

Ja sam na necemu slicnom, sto se zove Humira (adalimumab), i inekcije dobijam na Reumatoloskom, skupe su jako i fond ih deli nakon sto se prodje komisija i odobrenje se obnavlja svakih 6 meseci ... Kad sam bila u cetvrtak doktorka mi nista novo nije rekla, samo da se pazim itd. i vitamin D, ja je pitala za cink, ona kaze hmm, za mene problematicnu. ne bas.

Na Reumatolskom su doktori i sestre svi sa maskama, jedna je provozala pored mene puna teretna kolica nekog sredstva za dezinfekciju, doktorka kaze da 'su sve dobili', i bezkontaktne teromometre i ne znam sta jos i delovala mi je zadovoljna. Pojednostavili su nam proceduru i nismo isli kao i obcno na 4-5 sprat, nego na prvi, gore pretpostavam drze sve izolovano ili cuvaju krevete za koronu.

 

Za Humiru i celu 'mab' porodicu bio je jedan virusolog na redditu objasnjavao sta moze neko kao ja da ocekuje

https://www.reddit.com/r/ankylosingspondylitis/comments/fdpl8e/lets_talk_about_what_little_we_know_about_tnf/

 

 

 

humira.jpg

Edited by mirjam
Link to comment

šta je imunolog fauci, otprilike američki pandan našem predragu konu, 11.03. svedočio u kongresu o ovome:

 

Quote

...

Dr. Fauci: (19:03)
One is the development of vaccines, what’s the realistic expectation and the other is the development of countermeasures in the form of therapeutics. With regard to vaccines, as I’ve mentioned publicly many times, we were able to very quickly go from an understanding of what this virus was to what the genetic sequence was, to actually developing a vaccine. But there’s a lot of confusion about developing a vaccine. In the next, I would say four weeks or so, we will go into what is called a phase one clinical trial to determine if one of the candidates and there are more than one candidate. There are probably at least 10 or so. That are at various stages of development.

Dr. Fauci: (19:48)
The one that we’ve been talking about is one that involves a platform called messenger RNA, but it really serves as a prototype for other types of vaccines that are simultaneously being developed. Getting it into phase one in a matter of months is the quickest that anyone has ever done literally in the history of vaccinology. However, the process of developing a vaccine is one that is not that quick.

Dr. Fauci: (20:15)
So we go into phase one, it’ll take about three months to determine if it’s safe. That’ll bring us three or four months down the pike. And then you go into an important phase called phase two, to determine if it works. Since this is a vaccine, you don’t want to give it to normal healthy people with the possibility that A, it will hurt them and B, that it will not work. So the phase of determining if it works is critical. That will take at least another eight months or so. So when you’ve heard me say we would not have a vaccine that would even be ready to start to deploy for a year to a year and a half, that is the timeframe.

Dr. Fauci: (20:59)
Now anyone who thinks they’re going to go more quickly than that I believe will be cutting corners. That would be detrimental. What does that tell us? That tells us now the next month, the next several months we’re going to have to rely on public health measures to contain this outbreak. And I’d be happy to answer questions later. Let me just go on quickly to therapy. The timeline for therapy is a little bit different. The reason it is different is that you’re giving this candidate therapy to someone who is already ill. So the idea of risks and how quickly you determine if and when it works is much more quickly than giving a lot of vaccine to normal people and determine if you protect them.

Dr. Fauci: (21:46)
There are a couple of candidates that are now already in clinical trial, some of them in China and some of them right here in the United States. Particularly in some of the trials that are done in some of our clinical centers, including the University of Nebraska. It is likely that we will know if they work in the next several months. I’m hoping that we do get a positive signal. If we do, then we may and I underline may so that it doesn’t get misinterpreted, have therapy that we could use, but that needs to be proven first.

Dr. Fauci: (22:23)
So in summary, the work that’s being done at the NIH is involved both in the development of a vaccine in the long term and in development hopefully of therapies in the shorter term. I’d be happy to answer questions after all the presentations. Thank you.

 

znači godinu godinu i po, da se tek počne sa primenom vakcinom negde u svetu

 

na forumu je bilo reci o tom leku koji je ispitivan u kini 

  

2 hours ago, beyoncé said:

upotreba ovog leka /https://www.vox.com/2020/3/12/21176783/coronavirus-covid-19-deaths-china-treatment-cytokine-storm-syndrome/ se odnosi na ono što sam pisala na početku ove teme vezano za patogenezu teškog oštećenja pluća (ARDS) i virusne sepse u infekciji sa SARS-cov2, i sa pitanjem koji su neki forumaši postavljali ovih dana - šta znači kada se kaže da obolele od covid-19 ne ubija virus.

odgovor je - ubija ih njihov imunski sistem. nastaje fulminantna (brzo progredirajuća) i fatalna citokinska oluja koja dovodi do oštećenja/insuficijencije brojnih organa (najpre pluća, ali i ostalih) i smrti.

smatra se da je ovaj fenomen bio odgovoran za najveći broj smrtnih slučajeva u SARS-u, i sudeći prema nekim podacima, u "španskom" gripu.

 

IL-6 je jedan od "klasičnih" proinflamatornih citokina i antitelo koje blokira receptor za ovaj citokin (tocilizumab) bi moglo da onemogući efekte njegove nekontrolisane produkcije u ovom sindromu (inače, oslobađanje proinflamatornih citokina kao što je IL-6 je deo normalnog zapaljenjskog odgovora, samo što je "normalno" on regulisan i svrsishodan - pomaže eliminaciji štetnog uzročnika), dok u slučaju "citokinske oluje" doprinosi oštećenju tkiva i disfunkciji imunskih ćelija, pre svega T-limfocita koji bi trebalo da se "bore" protiv virusa.

međutim, nisam optimistična po pitanju masovnog korišćenja ovog leka. kao i svi biološki lekovi, i ovaj može imati ozbiljne neželjene efekte, ali recimo da je u situacijama život ili smrt to manji problem. ono što je veći problem je to što su ovi lekovi skupi i kao takvi pretpostavljam nepogodni za masovnu primenu. koristi se kod bolesnika koje ispunjavaju određene kriterijume i kod kojih se smatra da bi ovakva imunosupresija smanjila mortalitet (inače, imunosupresija sama po sebi u nekim slučajevima sepse takođe može doprineti letalnom ishodu).

 

bilo je pominjanja i nekih koji su ispitivani u americi 

 

1 hour ago, steins said:

University of Minesota trenutno sprovodi studije sa loasrtanom i hlorokvinom. Treci je onaj GIleadov, /remdesivir/ ...

 

remdesivir se ispituje isprva u kini i hong kongu i rezultati se očekuju sledećeg meseca (na linku se mogu pratiti vesti iz sveta farmacije)

 

drzave pocinju da odobravaju primenu ovog i drugih lekova u sklopu eksperimentalnih terapija, npr izrael

 

- - -

nemojte pisati ništa mnogo glupo na ovoj temi molim vas, uključujući glupa pitanja (to da ne postoji glupo pitanje je, naravno, mit)

ne traženje lekarskih saveta, ne alternativna medicina, ne zagovaranje bilo čega (samo ono što jeste, a ne ono što mislite da treba), ne stanje u zdravstvu bilo koje zemlje, ne farmageopolitika i tramp, ne neproverljive insajderske informacije, nego kao u naslovu. 

 

neki medju nama su se autovali da imaju sručna znanja manje ili više u vezi s ovom temom, i bilo bi dobro da ih ovaj topik motivise da kazu još koju @beyoncé

Link to comment
17 minutes ago, peralozac said:

Nadam se da će nešto ispasti od ovoga. 

 

Izvor

 

A team of Australian researchers say they’ve found a cure for the novel coronavirus and hope to have patients enrolled in a nationwide trial by the end of the month.

University of Queensland Centre for Clinical Research director Professor David Paterson told news.com.au today they have seen two drugs used to treat other conditions wipe out the virus in test tubes.

He said one of the medications, given to some of the first people to test positive for COVID-19 in Australia, had already resulted in “disappearance of the virus” and complete recovery from the infection.

Prof Paterson, who is also an infectious disease physician at the Royal Brisbane and Women’s Hospital, said it wasn’t a stretch to label the drugs “a treatment or a cure”.

“It’s a potentially effective treatment,” he said.

“Patients would end up with no viable coronavirus in their system at all after the end of therapy.”

The drugs are both already registered and available in Australia.

“What we want to do at the moment is a large clinical trial across Australia, looking at 50 hospitals, and what we’re going to compare is one drug, versus another drug, versus the combination of the two drugs,” Prof Paterson said.

Given their history, researchers have a “long experience of them being very well tolerated” and there are no unexpected side effects.

“We’re not on a flat foot, we can sort of move ahead very rapidly with enrolling Australians in this trial,” Prof Paterson said.

“It’s the question we all have – we know it’s coming now, what is the best way to treat it?”

Prof Paterson said positive experiences in the fight against coronavirus have already been recorded overseas, citing China and Singapore. His research team are confident they can start getting the drugs to patients in a very safe way on home soil.

“We want to give Australians the absolute best treatment rather than just someone’s guesses or someone’s anecdotal experiences from a few people,” Prof Paterson told news.com.au.

He said they hope to be enrolling patients by the end of March.

“And that way, if we can test it in this first wave of patients, we do fully expect that there are going to be ongoing infections for months and months ahead, and therefore we’ll have the best possible information to treat subsequent patients,” Prof Paterson said.

“That’s really our aim, to get real world experience in Australia.”

He said the trouble with the data coming from China was that it wasn’t really gathered “in a very controlled way”, given they were the epicentre of the coronavirus outbreak at the time.

“Things were just chaotic,” Prof Paterson said.

“There were these emergency hospitals being built and the system really being very, very stretched.”

One of the two medications is a HIV drug, which has been superseded by “newer generation” HIV drugs, and the other is an anti-malaria drug called chloroquine which is rarely used and “kept on the shelf now” due to resistance to malaria.

He said the researchers want to study them in a “very meaningful way” against the coronavirus to “try and alleviate that anxiety of Australians”.

“There have already been patients treated with these in Australia and there’s been successful outcomes but it hasn’t been done in a controlled or a comparative way,” Prof Paterson said.
The drugs would be given orally, as tablets.

Prof Paterson said patients would be asked to participate “as soon as they’re admitted” to hospital with the aim of beginning treatment “very early on in their illness”.

He said the research was sparked by Chinese patients, who were first given the drug in Australia, showing their doctors information on the internet about the treatment used overseas.

“Our doctors were very, very surprised that a HIV drug could actually work against the novel coronavirus and there was a bit of scepticism,” he said.

“That first wave of Chinese patients we had (in Australia), they all did very, very well when they were treated with the HIV drug.

“That’s reassuring … that we’re onto something really good here.”

he RBWH Foundation has established a Coronavirus Action Fund. By Monday afternoon it had raised $30,000 of the desired $750,000 for the clinical drug trials and other related medical research.

“The trials will start as soon as funding is secured,” the fund states.

When asked why they had to put a call out money, Prof Paterson said they “want to give as many people in Australia access to this” and can’t take doctors away from their normal work.

“The reality is that doctors are going to need to be concentrating on their patients and we need to get a very strong research team across Australia that can make sure that all the Is are dotted and the Ts are crossed and make sure that it is a really high-quality study so that we can be really confident in the results,” he said.

“We did this with bushfires, this is an example where we’re reaching out to the public to put the financial support behind the study so it can get underway.

“Fifty hospitals have expressed interest in participating and we expect there may even be more to come.”

 

Link to comment
Quote

 

Testiranje vakcine protiv koronavirusa na dobrovoljcima počelo je juče. Četiri volontera su dobila vakcinu u istraživačkom centru u Sijetlu, u SAD. Blizu početka testiranja su i naučnici u Nemačkoj i Kini.

 

Prva osoba koja je primila vakcinu je Dženifer Haler, 43-godišnja majka dvoje dece.

 

Svaka od 45 zdravih osoba dobiće dve injekcije u razmaku od mesec dana, a naučnici se nadaju da će imunološki sistem ispitanika dobro reagovati.

 

Evropska komisija ponudila je 80 miliona evra podrške nemačkoj kompaniji "Cure-Vac" za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine.

 

Prema pisanju nemačkih medija, predsednik Tramp pokušava da nemačke stručnjake visokim svotama novca dovede u SAD.

 

I Kina je odobrila klinička testiranja svoje vakcine. "U skladu sa međunarodnim standardima spremni smo za sigurno efikasno kliničko ispitivanje. Obezbedili smo i kontrolu kvaliteta i imamo kapacitete za masovnu proizvodnju", poručuje istraživač Kineske vojne akademije Čen Vej.

 

 

Jel' ima ovo veze sa životom?

Link to comment

Pored Moderne jos par vakcina izgledaju najblize preclinical i clinial trials:

  • Curevac is collaborating with the CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) to develop a vaccine against SARS-CoV-2 based on mRNA. They have in-house capacity to produce mRNA: capacity to produce ten million vaccine doses in one production run. They hope to have a vaccine candidate for clinical testing “within a few months” (target early summer 2020)

 

  • Inovio received funding from CEPI to develop a DNA-based vaccine against Covid-19. In January, started preclinical testing, produced 3,000 doses so far for trials to be conducted in patients. The first scheduled to begin in the US at the end of April. March 12: Received a new $5 million grant from the Bill & Melinda Gates Foundation to accelerate the testing and scale up of CELLECTRA® 3PSP proprietary smart device for the intradermal delivery of INO-4800, a DNA vaccine for COVID-19

 

  • ·On March 16, BioNTech and Shanghai Fosun Pharmaceutical announced a strategic development and commercialization collaboration to advance BioNTech’s mRNA vaccine candidate BNT162 in China for the prevention of COVID-19 infections.  Not clear when the clinical trial will start.

 

Edited by lostfanforever
Link to comment
 
Testiranje vakcine protiv koronavirusa na dobrovoljcima počelo je juče. Četiri volontera su dobila vakcinu u istraživačkom centru u Sijetlu, u SAD. Blizu početka testiranja su i naučnici u Nemačkoj i Kini.
 
Prva osoba koja je primila vakcinu je Dženifer Haler, 43-godišnja majka dvoje dece.
 
Svaka od 45 zdravih osoba dobiće dve injekcije u razmaku od mesec dana, a naučnici se nadaju da će imunološki sistem ispitanika dobro reagovati.
 
Evropska komisija ponudila je 80 miliona evra podrške nemačkoj kompaniji "Cure-Vac" za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine.
 
Prema pisanju nemačkih medija, predsednik Tramp pokušava da nemačke stručnjake visokim svotama novca dovede u SAD.
 
I Kina je odobrila klinička testiranja svoje vakcine. "U skladu sa međunarodnim standardima spremni smo za sigurno efikasno kliničko ispitivanje. Obezbedili smo i kontrolu kvaliteta i imamo kapacitete za masovnu proizvodnju", poručuje istraživač Kineske vojne akademije Čen Vej.
 
 
Jel' ima ovo veze sa životom?
Ima. Jebu ih dve stvari, prvo ipak mora da prodje neki period da bi se testirao nivo antitela i eventualni neželjeni efekti.
Drugo su raznorazne zakonske regulative koje su neophodne.
E sad, ovo drugo nije problem je jer se sa svakom žrtvom povećava šansa da se te procedure zaobidju/skrate onako kako se to već desilo u Americi sa testovima.
Ovo drugo već ne može da se preskače/krati i to je najveći razlog za dilej.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Link to comment

Obicno testiranja vakcine traju dosta dugo :( u glavi mi je sad 18 meseci, ne znam zasto

 

Vakcina se u načelu izuzetno lako pravi, problem je ispitati njenu efikasnost i nezeljena dejstva, i to sve na individuama razlicitog uzrasta, pola, gradje i ostalih faktora

Link to comment

uvek treba imati na umu i pocetnu premisu, cilj sa vakcinama je da se koriste na apsolutno zdravom stanovnistvu vs lekovi za terminalno bolesne pacijente, pacijente bez nade, na izdahu, posle x neuspesnih terapija ... tu sve i svasta moze da se provuce  :wink:

 

regulatorna tela svakako uticu na sveukupni time to market za svaki novi lek, vakcinu

Link to comment
  • Redoran changed the title to Covid-19: Razvoj vakcine, imunitet i primena medikamenata

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...