Jump to content
IGNORED

Revizionizam, ili svakim danom sve vise napredujemo...


namenski

Recommended Posts

2 hours ago, namenski said:

Oni bi još jedan Nirnberg da organizuju.

Quote

E. whereas although the crimes of the Nazi regime were evaluated and punished by means of the Nuremberg trials, there is still an urgent need to raise awareness, carry out moral assessments and conduct legal inquiries into the crimes of Stalinism and other dictatorships;

Samo Holokaust, samo im još on stoji na putu.

Link to comment

Sta te cudi, 'ajmo ovako, dakle, bold zemlje koje su aktivno ucestvovale u nacistickom ratnom naporu, kao saveznici, dakle vojskom na nekom od ratista, same Sile osovine da ne pominjem:

Austria

Belgium

Bulgaria

Croatia

Cyprus

Czech Republic

Denmark

Estonia

Finland

France

Germany

Greece

Hungary

Ireland

Italy

Latvia

Lithuania

Luxembourg

Malta

Netherlands

Poland

Portugal

Romania

Slovakia

Slovenia

Spain

Sweden

United Kingdom

 

Pa, recimo, zeleno, zemlje bez pomena vrednog nekomunistickog pokreta otpora cije su industrije aktivno radile za nemacku ratnu masinu ili neutralne zemlje.

Imamo samo jednu 'cistu' clanicu Antihitlerovske koalicije, Britaniju.

Ostale, nesamostalne ili nepostojece u to vreme su, najvecim delom svoje danasnje vidjenje sopstvene istorije izgradile na antisovjetskom, danas antiruskom narativu, buduci da iz WW2 vremena vuku pozamasne kolicine putera na glavi i utoliko vise interesa da ga peru: balticke zemlje pre svega.

Poljska je, kao i obicno, poseban slucaj, utoliko tuzniji i indikativniji.

Dodaj na to opste i masovno skretanje u desno, trend koji je tak zapoceo i za koji ne znamo kako ce i gde da se zavrsi, ali se glavni pravci vec naziru: jad i beda je izmedju ostalog u tome sto je, na sve ideje o ujedinjenoj Evrpopi, antikomunizam sa rusofobijom ostao kao skoro jedino ideolosko vezivno tkivo, tako da cemo da se tek nagledamo revizija, daleko otvorenijih nego do sada.

 

Sve u svemu, boldovani kao grupacija ubedljivo vode i brojcano i po ostalim kriterijumima koji im danas mogu da donesu poene.

 

Pre neki dan zapoceh, zao mi sto nisam otvorio topik o pobednicima u WW2, tamo je slika jos tuznija.

 

 

Ili, onako random, biser i nagradno pitanje: Željana Zovko, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske u danasnjem sastavu, clanica HDZ BiH, HDZ Hrvatske, ambasadorka Bosne u Francuskoj, PR hrvatskog clana predsednistva Bosne....

zovko.jpg

Koju li istorijsku opciju zastupa da mi je znati...

 

Interesantno bi bilo videti sastav danasnjeg Evroparlamenta po politickim partijama zemalja iz kojih poslanici dolaze, ne znam o tome puno, ali mi se javlja da tu ne bi bilo nekih posebnih iznenadjenja.

Link to comment
Quote

 

True, Operation Barbarossa devastated the industry and natural resources of Russia and Ukraine, a shortfall only part made up by Lend-Lease and postwar Soviet looting of Germany. Stalin’s ruthless push for industrialization in the 1930s had grown the Soviet economy at a remarkable rate, and transformed the Soviet Union from a Tsarist peasant state into a major industrial power capable of producing enough weapons to defeat Hitler’s panzers. Even with the economic contradictions of Communism, it would have been interesting to see how the Soviet economy would have compared to others in the long run if not for the war.

 

However, there weren’t many others. Except for the United States, Hitler’s madness eliminated the USSR’s competition. The world of 1939 was multipolar, with multiple states competing for power. By 1945, there were just two superpowers: America and the Soviet Union. The other contenders were smashed, occupied or exhausted.

 

And that is the greatest legacy that Hitler left Russia.

 

https://nationalinterest.org/blog/buzz/how-hitler-helped-russia-achieve-its-dream-superpower-status-80691

Link to comment

Eto, hvala Hitleru, ceka se anduril :D 

 

 

Off:

Nego, @apostata ima jedna tema vezana za WW2 ponajmanje obradjivana u popularnim pricama ukljucujuci i forumske, ona privredna.

Ja sam se uvek, a i danas divio, izistinski, americkom industrijskom naporu koji je - sve na stranu - opravdao onu frazu o 'arsenalu demokratije'.

Ali prica o sovjetskoj industriji tokom WW2, njenom izmestanju na Istok, cesto pod bombama, njena organizacija u vecini slucajeva bukvalno na nekoj sibirskoj ledini, u uslovima koje je tesko i zamisliti, a kamoli opisati, ostace neispricana za takozvanu siroku publiku.

Sa sve zenama, decom i starcima kao radnom snagom, sa radnim vremenom i do 14 i vise sati dnevno, sa smestajem koji se jedva moze tako nazvati, sa snabdevanjem u ratnim uslovima...

I pri svemu tome, za nekih godinu dana nadmasiti ne samo nemacku industrijsku proizvodnju, nego i njoj pridodatu industriju i resurse prakticno cele Evrope.

I po kvantitetu, a bogami i po kvalitetu, nadmasiti Krupa, Porsea i ostalu bulumentu, napraviti tehnoloske prodore koje su i same Nemce terali da se hvataju za glavu.

Najtuznije od svega je sto statisticki deo price, brojke, ne mogu da ispricaju i predstave ni delic te price...

Link to comment

Dobro je, dobro, sada su Rusi pod #1, partizani su spali na Communist-led resistance, ali su tu zato, kao oslobodioci Beograda braca bugarski komunisti, oni nisu resistance, nego prava pravcata vojska...

Jos par godina i bice samo Rusi i Bugari...

 

 

Link to comment
13 hours ago, gospa buba said:

bugarski komunisti? :blink:

pa zashto su to krili od nas? :unsure: :hihi:

E, al' treba obratiti paznju: Bugarska je kapitulirala, odnosno CCCP joj je objavio rat kao nemackom savezniku, okupatoru delova Jugoslavije i Grcke, zlocine da ne pominjem, negde oko 10. septembra 1944. da bi 15-ak dana posle ta ista vojska postala komunistickatm i krenula da nas oslobadja.

Negde krajem 70-ih su bili krenuli u siru akciju po tom pitanju, snimili i film kako se bore na Dravi sa Nemcima, a i danas prodaju pricu kako su se sa bratskim Englezima sreli u Целовцу Klagenfurtu, doduse onda je imalo ko da im natrlja nos i postavi ih na mesto.

Зарево над Драва :isuse: ili Bugari herojski privode kraju Drugi svetski rat...

 

 

Promenili su doduse samo par najvisih oficira, iskopali jednog ђилкоша da se isprsi kao Osloboditelj:

stojcev.jpg

Ucesnika predratnih olimpijada, konjanika, ma svasta nesto, inace ekstremnog desnicara, organizacija im se zvala Звено, kao bajagi bila protiv saveza sa Nemackom, ali - Balkan k'o Balkan - zalagala se za balkansku federaciju, Jugoslaviju + Bugarska + Albanija.

I lik ziveo na miru u sred Bugarske i riknuo neke 1990...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...