Jump to content
IGNORED

Premier League 2019-20


ArleKino

Recommended Posts

Presvijetlo PPPučanstvo,

 

prije svega, minuta šutnje jer je City odbranio titulu prošle sezone.

 

 

 

 

 

 

 

 

DakleM, gdje smo ono stali prošle sezone?

 

Odgovor na ključno pitanje je bio 42. Toliko je bodova City uzeo u 14 pobjeda zaredom da bi odbranio titulu pred izuzetno upornim Liverpoolom, aktuelnim prvakom Evrope. Bilo je tu svakakvih pobjeda, ali ona protiv Leicestera je bila ključna. Čovjeka koji je dao taj gol više nema u Cityju - Vincent Kompany je sada igrač-trener u Anderlechtu. Belgija je kao svoj odgovor na Brexit povukla i Edena Hazarda iz Engleske.

 

No, ide nova sezona i ponovo svi kreću od nule.

 

Manchester City ide po treću titulu zaredom. U zadnje dvije sezone, nakon što je Pep skupio sve što mu treba i poneki nepotrebni alžirski ukras, City je ispustio 30 bodova u dvije sezone. Ilustracije radi, ispuštanje 30 bodova unutar jedne sezone bi značilo 84 boda što bi u nekim ranijim sezonama bilo dovoljno za titulu, a u skoro svim sezonama komotno drugo ili treće mjesto. I dalje imaju najširi napadački spektar, a protiv Liverpoola su pokazali da znaju i drugačije da dobivaju utakmice od pukog davljenja žabe posjedom. City evoluira iz sezone u sezonu - nakon što je De Bruyne izdominirao u sezoni "stotki", očekivalo se da će njegove ozljede usporiti City. Umjesto toga, Bernardo Silva se nametnuo kao najbolji Silva na Etihadu, a i šire. Daleko od toga da su nepobjedivi i savršeni - igrač za kojeg zamjene nemaju je Agüero, Cityjev deus ex machina, dominator u derbijima i strijelac onih najbitnijih golova. Na lijevom boku se vrte raznorazne zakrpe - Zinchenko, Delph, Laporte. Ova zadnja opcija je i najgora jer onda Cityjevo srce odbrane ulazi u zonu Otamendi. Također, pitanje je kako će Pep riješiti Sanea. Da li će prodati Nijemca koji je dao ključni gol u odbrani titule, jedini koji je značio poraz Liverpoola u prošloj sezoni, ili će se obnoviti ljubav iz pretprošle? Konačno, tu je pitanje motiva. City je prošle sezone osvojio sva četiri domaća trofeja i jedini pravi izazov koji je ostao Pepu je osvajanje Lige prvaka. Sa zdravim Agüerom su i dalje prvi favoriti za titulu no možda je ovo sezona kad će njihov fokus biti negdje drugo gdje vidim šansu za konkurente.

 

Liverpool je imao fantastičnu sezonu krunisanu osvajanjem Lige prvaka. Za ponavljanje onakve ligaške kampanje neophodno je više napadačkih rješenja kad presuši glavna ruta preko bokova. Coutinho-like veznjak bi valjao Kloppu u situaciji kad TAA i Robertson ne mogu iskreirati dovoljno za napadački trolist. Opcija sa Pepeom kao pojačanjem za napad je nelogična i potencijalno opasna jer bi Klopp mogao doći u iskušenje da popravlja nepokvareno™ i da stavlja Firmina u rupu™, a Salaha u špic gdje Liverpool izgleda 30-40 posto lošiji prema naprijed. Mane će opet biti najbitniji igrač Redsa, a titula prvaka Evrope i odlazak Hazarda u Real bi ga trebali zadržati na Anfieldu. Još jedan odličan stoper uz Van Dijka ne bi škodio. Recimo, Alderweireld je jeftina opcija, a bio bi savršen u paru sa Holanđaninom. Liverpoolova najveća šansa leži u Cityjevom možebitnom fokusu na CL i u činjenici da timu ništa suštinski ne treba osim svježe krvi za rotaciju. Fekir za kreaciju kao još jedan igrač kojeg Klopp čeka i dočeka bi bio kec na deset.

 

Chelsea je bio the best of the rest prošle sezone, uzeli su i trofej, ali Sarri ipak odlazi u Juventus. Ko će preuzeti Chelsea koji je ostao bez Hazarda, koji ima najbolje mlade igrače u autu zbog teških povreda i koji, što je najgore, ima zabranu registracije novih igrača (osim već ranije riješenog Pulisica). Pitanje centarfora nije riješio Giroud, nije riješio Morata, nije riješio Higuain. Kako će novi čovjek na klupi (neće to biti Allegri) riješiti taj problem? Dalje, tim je prošle sezone profiliran po Sarrijevom ćeifu. Nova promjena, treći trener u tri sezone, možda to bude previše i za Abramovicheve standarde. Odbrana Chelsea nije blistala prošle sezone, kadrovski je valja pojačati, a ako novi boss odluči vratiti Kantea na svoje mjesto, ostaje pitanje Jorginha. Odlazak Hazarda je nenadoknadiv, takvog igrača u Evropi, a da je dostupan ovoj fazi Abramovicheve vladavine, nema. Šanse za Top 4 im se baziraju prvenstveno na tome što su Arsenal i United Harry i Lloyd Premiershipa.

 

Tottenham će krenuti u novu sezonu na svom stadionu i to bi moglo biti jako zanimljivo. Odlasci Eriksena i Alderweirelda su realna opcija, ali sad se nakon par decenija spominje i koncept kupovine igrača :huh:pa je tako Tottenham jako zainteresovan za sjajnog Ndombelea. Emotivno pražnjenje nakon gubitka finala Lige prvaka će igrati neku ulogu na njihovu psihu, kao i činjenica da je Tottenham prošle sezone izgubio 20 utakmica u svim takmičenjima. E sad, ove sezone Tottenham kreće bez hipoteke umora sa SP tako da bi Kane mogao opet ići preko 20-25 golova, a kompletan tim odigrati na višem nivou. Pochettino još nema trofej, a veliki klubovi su manje-više namireni po pitanju trenera tako da njegov odlazak nije na dnevnom redu. Rekao bih da bi uz dvije prave kupovine Top 4 bio siguran za Spurse.

 

Arsenal je u užasnom stanju. Mali transfer budžet, odvratni vlasnik, iskompleksirani španski Moyes na klupi, igra koja je bez okusa, mirisa i rezultata, nekoliko skupih zvijezda koji su na 30 godina, odlazak Ramseya bez dinara odštete, odbrana koja ne može sačuvati gol... Nikad gore stanje u novijoj historiji. Arsenalu se, u postojećoj situaciji, smiješi šesto mjesto, i to samo ako Wolvesi, Everton i Leicester ostanu na postojećem nivou. Raspored je takav da bi Emery mogao popiti pedalu već do septembra.

 

Manchester United ima para, ali sve više i više gubi privlačnost za najbolje igrače svijeta. Botoksirana bivša ljepotica sada dobija korpe od balavaca poput De Ligta. United ima skupi neizbalansirani tim čija je najjača karika golman koji želi da ide i kojem ugovor istječe iduće ljeto. Bekovi su problem, otud pokušaj da se kupi Wan-Bissaka iz Palacea, sredina odbrane nema formiran glavni par, a sredina terena ni nakon svih Fredova, Matića i Pogbi ne funkcioniše. Napad je posebna priča, sa Alexisom na ogromnoj plati, Martialom, Rashfordom i Lukakuom koji su u toplo-hladno fazonu i sada mladim Jamesom koji je možda James kojeg United zaslužuje, a ne James kojeg United treba™. Otišli su Valencia i Herrera, biće sigurno još gužve na izlazu, posebno ako Pogba izboksuje odlazak, najvjerovatnije u Real. Solskjaer je sam sebi upropastio poziciju u finišu sezone, sada kreće sa puno većim pritiskom i sumnjama. Za Top 4 će se boriti protiv Chelsea u kojem kontekstu prva utakmica nove sezone dobiva poseban značaj za Solskjaera. Novi krah u utrci za Top 4 bi značio kraj Solskjaera u Unitedu i uopće na velikoj sceni. 

 

Od ostalih, Everton je djelovao kao vrlo ozbiljan rival velikanima u finišu sezone, Wolvesi imaju portugalsku pozadinu koja ih može dovesti i u Top 6, Leicester radi dobar posao sa Brendanarom, Southampton sa svojim Lješnjakom™ na klupi možda bude imao i komotniju sezonu, Palace će završiti 11. na tabeli, Newcastle sa novim vlasnicima može da bude ugodno iznenađenje, Bournemouth je standardno solidan, baš kao i Burnley. Praslina neću komentarisati jer ni on ne komentariše ovdje, Aston Villa se vratila, valjda pametnija nego što je bila, tu je nakon dugo vremena i Sheffield United. Norwich nije nedostajao no bolje oni nego Leeds pa ih neka.

 

 

 

 

Link to comment

Arle... :Hail:

 

... sjajno, kao i uvijek. Doduše, nemoj misliti da ćemo ti tako lako oprostiti ili zaboraviti ono neispunjeno obećanje da će city negdje već ispustiti bod... :mad:

Link to comment
  • radisa pinned this topic

:ziga::ziga:

 

Man Shity ostaje jak ko zemlja. Ovi igraci su toliko sposobni, zajebani i uigrani da je za bilo kakvo pojacanje veca sansa da bude promasaj nego apgrejd. Fernandinjo vise, nadam se, ne moze da izgura sezonu na najvisem nivou, pa ako Aguero ne ponovi prikazano, nadam se da ce se zadovoljiti sa top4, prije svega jer Liverpul i Totenhem imaju veci prostor za napredak. Najvaznije, ako im vjerovatno potvrde onaj ban za CL koji bi se primjenjivao od sl sezone, Pep i Shity imaju priliku da se upisu zlatnim slovima u istoriju fudbalske igre, kao tim koji je osvojio CL u najtezim trenucima, oborio ban i pobijedio uefu. Siguran sam da ce sve biti podredjeno tome, nadam se da nece uspjeti.

 

Liverpul pak treba 2-3 igraca koje ce ubosti kao sto su uboli Alisona i VVD i rijesiti sve probleme koji bi se nasli na putu do titule (nakon 29 god :hihi:) i tako zacementirati nadolazece godine blagostanja. Neki De Liht i Medison like bi zatvorili tu konstrukciju.

 

Totenhem ima projekat, trenera, kostur tima na okupu vec koliko, kreatora, strijelca koji pouzdano daje golove. Sad imaju i stadion i pare, pa ako pojacanja ne budu bas promasaj, eto i njih u borbi za titulu, sad do pred sami kraj.

 

Celzi su treneri drzali visoko na postolju protekle dvije sezone, nisu im valjali, sad ce doci Lamps i uz ban na dovodjenje igraca drzati se nekako do sredine sezone, kad ce svi u klubu naci razloge da se svadjaju i bune. Mrka kapa za njih, rekao bih.

 

Arsenal pred tesko resivim problemom dovesti 3-4 vrhunska igraca, rijesiti se Ozila prije svega (ne sluzi nicemu), zatim Mustafija i jos vec koga (neko mora i ostati). Ne toliko neostvarivo kada igras CL, imas pare i sposobnu upravu, ali Arsenal trenutno nema nista od toga. Ponavljaju proteklu sezonu u najboljem slucaju.

 

Man Utd, mozda najveci klub na svijetu, :Jova:pojacace se na desnom beku, u napadu, jedan ili dvojica na sredini (u zavisnoti od Pogbe) i mooozda stoper. Veci problem je resavanje tzv trulih jabuka i igraca koji nisu po Oleovom ukusu - Aleksis, Pogba, Lukaku, dok ce kroz neki dil otici Darmjan i Roho. Da ne tusim, kad prodje prelazni rok vidjecemo koji su Oleovi dometi, top4 je imperativ, ako ne prodje Pok ili Alegri ga mijenjaju 1/1. Upravo u to vrijeme bice novouspostavljena, tj tad ce proraditi pozicija sportskog direktora u klubu, pa bilo bi savrseno da Ole prijedje na tu funkciju, pravi je covjek za to. Najveca Junajtedova sansa za top4 su pomenuti Celzi i Arsenal.

 

Za ostale bog dragi ne zna sta ce napraviti. Everton redovno razocara, Lester, WHU, Votford i Vulfsi sa svojim trenerima bi morali imati dobru sezonu, ako neko eksplodira eto ih u borbi za top4. Nek Sautempton ispadne napokon.

Link to comment

West Ham doveo Fornaisa.

 

Milan hoće Lovrena. Kakve budale, a imaju Mustafija na izvol'te.

 

Arsenal navodno dovodi mlađahnog golmana Schuberta, taman ovom tužnom orkestru fali i jedan kompozitor.

 

Inače, od igrača koje hoćemo spominju se još:

 

-Andersen, stoper Sampdorije,

-Praet, veznjak Sampdorije,

-Saliba, stoper St Etiennea (potencijalno najbolja kupovina),

-Tierney, lijevi bek Celtica,

-Carrasco, krilo Daliana.

 

 

Link to comment

Svaka cast@Arlekino.
Sparsi napokon osvajaju neki trofej i to bas prvenstvo za dlaku ispred Liverpula. Pep uzima Ligu sampiona, a Lester ulazi u 4.

Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока

Link to comment

da se upišem i poklonim, Arle :hail:

 

ali i da kažem da ne znam koja je to kanteova prava pozicija na koju ga treba vratiti, ali ako ga lampardara stavi da čuva leđa dvojici veznjaka to će biti neviđeno traćenje :fantom:

Edited by Pokojni Ruxin
Link to comment
4 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

btw junajted dovodi nekog lika što je odigrao 8 tekmi za njuku, pokidaće ole u čempionšipu dogodine

 

 

Jel' k'o što je pokidao sa Kardifom?

 

Oleu je ovo zadnji posao u struci, posle ovog mu neće dati petliće da trenira...  :fantom:

Link to comment
Just now, Pokojni Ruxin said:

brate ali ole sad dovodi pojačanja kakva je samo mogao da sanja dok je vodio kardif. mislim da je bukvalno to kriterij :sleep:

 

 

Kakav je to nemač pojma, 15-20 milki za onog klinca iz Velsa, 25 za Longstafa, bukvalno radi isto što je radio i u Kardifu, samo na višem nivou... :mellow:

Link to comment
  • Hamlet Strašni locked and unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...