Jump to content
IGNORED

Kopenhagen


Katikon

Recommended Posts

Pretrkeljisala sam putovanja i nisam našla temu o Kopenhagenu, ako ipak postoji, uputite me, izvinte i brišite.

 

Idem tamo za pet dana na pet dana turistički, nemam predstavu šta sve treba da vidim, samo znam da jedva čekam.

Pišite, molim vas, sve što znate.

 

Fala vi!

Link to comment

Pa ima toga dosta, ja sam bio samo tri dana, od toga pola dana u Roskilde. Pola dana sam ostao u muzeju dizajna. Nyhavn obavezno a manje više gde god da ideš ima nešto da se vidi. E da, Christiania obavezno.

Link to comment

metroom do vestamagera, obidji zgradu zvanu "osmica", meni jedna od najinteresantnijih zgrada koje sam ikad video....i obavezno prodji unutrasnjim stepenicama/ulicom.....

a i ceo put metroom do tamo je atraktivan....

Link to comment

+1 za muzej dizajna
https://designmuseum.dk/
i +1 za luizijanu muzej moderne umetnosti koji je van Copenhagena, 40ak kilometar severno, bus 388 ide tamo, lako ćeš se snaći na njihovom sajtu: 
http://en.louisiana.dk/visit-louisiana
ako nisi veliki ljubitelj moderne umetnosti svakako ti preporučujem zbog lokacije i ambijenta muzeja.
od muzeja i sličnog preporučio bih ti SMK tj. nacionalnu galeriju koja uvek ima dobre postavke: http://www.smk.dk/en/

ima dosta muzeja i galerija ali ne treba gubiti vreme na to u 5 dana. izaberi neke izložbene lokacije ili postavke koje ti mogu biti zanimljive a ostatak vremena provedi u lutanju jer ćeš tako bolje upoznati grad nego provodeći vreme po muzejima i galerijama. i stara i nova arhitektura su dovoljno zanimljive da uživaš na ulicama. plus ideš u odlično vreme jer su sada čini mi se odlične vremenske prilike - toplo kao nikada do sada :)

https://www.tivoli.dk/en/ ako si za adrenalin luna park obavezno overi Tivoli. ulaz i svaka vožnja se zasebno plaćaju, možeš kupiti online a možeš i na biletarnici na ulazu. ako si adrenalin junkie, provešćeš više od pola dana tamo. skupo je. kao i sve u cphu. ako nisi adrenalin junkie, otiđi na neki od koncerata tamo, lep je ambijent i za prošetati.

prošetaj centrom, otiđi do Nyhavna. Nyhavn je mali i to ti neće oduzeti mnogo vremena. tamo možeš da se provozaš brodićem po kanalu, tura traje sat vremena, nije loše al nije ni padanje na dupe kao u amsterdamu. sam kanal je daleko lepše overiti biciklom al vožnja brodićem može da te inspiriše za dalju organizaciju lutanja.
BICIKL!
voziš li bicikl? ako voziš obavezno iznajmi bicikl na par dana ili organizuj svaki dan nekoliko sati vožnje. cph je organizovan savršeno za bajkere pa i da inače ne voziš bajk lako ćeš se snaći tamo. javni prevoz je skup tako da će ti bajk biti i jeftinija varijanta, i mnogo zgodnija varijanta za obilazak grada. mislim da će ti vreme dozvoliti i da se okupaš u plitkom baltiku na jednoj od gradskih plaža. provozaj se od severa ka jugu - od Bellevue strandbada pa maltene do aerodroma u Kastrupu i dugacke Amager plaže na čijem kraju je čuvena drvena plaža Kastup. usput ćeš uživati u ostalim plažama, arhitekturi, prelepim kućama bogataša koji žive na samoj obali, marinama, itd.
više o plažama na: https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/sightseeing/refreshing-baths-beaches 
pročešljaj ceo sajt, sam naslov ti kaže.

Christiania http://www.christiania.org/guides/

overi i ovo obavezno, ako ti se ne svidi pusher street nemoj se zadržavati tamo nego procunjaj svuda okolo. 

blizu ti je Church Of Our Saviour na koju možeš da se popneš i uživaš u pogledu na cph. mislim da će ti vožnja kanalom dati dovoljno inspiracije za šetnju ili vožnju bajkom.

na ostrvu maltene preko puta Nyhavna se nalazi interesantna zgrada opere i pored je do nedavno bio Papiroen, street food i kreativni prostor koji se krajem prošle godine izmestio malo iznad ali i dalje je veoma blizu za bajk jer preko kanala možeš novim mostovima: https://reffen.dk/en/info/

tu imaš veliki izbor različite ulične hrane, https://www.facebook.com/copenhagenstreetfood/ lokalci će ti reći da je tu skuplje što i nije tako strašno plus imaš veliki izbor hrane na jednom mestu i prelep ambijent plus izložbene i kreativne prostore. 
 

obavezno overi i sličnu lokaciju u drugom delu grada, nije daleko za bajk - Torvehallerne. to ti je jedna lepa fensi pijaca :) na ovom linku možeš da se upoznaš sa njom: https://handluggageonly.co.uk/2016/05/15/a-locals-guide-on-what-to-see-and-eat-at-torvehallerne-market-copenhagen/ tu overi i danski otvoreni sendvič - smorrebrod: http://hallernes.dk/

 

možeš obići Carlsberg pivaru, nisam bio ali čini mi se kao interesantna tura: http://www.visitcarlsberg.com/

napravi piknik u nekom od parkova: https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/sightseeing/top-10-gardens-parks

preporučujem Rosenborg Garden, manji je ali prelepo uređen, plus možeš overiti kraljevsku palatu tamo, i veći park - Frederiksberg Gardens.

poseti neku od buvljih pijaca ako ti se potrefe termini: https://www.fleamarketinsiders.com/flea-market-season-has-begun-in-copenhagen/

Uglavnom, moja glavna preporuka je da grad obiđeš bajkom. Restorani su skupi, smaži nešto na pomenutoj streetfood lokaciji, overi obavezno neku od pekaru usput, napitke i nešto hrane uvek možeš pazariti u marketima, u marketu Meny možeš fine obroke kupiti ili napraviti - u nekima imaš sto sa pastom, salatama i ostalim dodacima. ako ćeš piti piva, kupuj ga u marketu i biraj sebi ambijent, sedenje u kafiću je bacanje para.

nemoj uzimati Copenhagen Card ako detaljno ne isplaniraš posete izložbenim prostorima jer se ne isplati ako je ne eksploatišeš maksimalno. 

zaboravih mnogo toga napisati al pitaj ako te nešto konkretno zanima, možda ću znati da ti odgovorim

koristi bankovnu karticu, nema potrebe za kešom izuzev ako ćeš koristiti javni prevoz. nisam siguran jer ga nikad nisam koristio ali mislim da u javnom prevozu radi samo keš.

 


 

  • +1 2
  • Hvala 1
Link to comment

Btw imaš i organizovane bicikl ture sa vodičem. Mislim da je to isplativo, interesantno i verujem inspirativno za dalje razgledanje grada u svojoj režiji.
Ideš solo ili s nekim? Gde ćeš biti smeštena?

Link to comment
16 minutes ago, maheem said:

blizu ti je Church Of Our Saviour na koju možeš da se popneš i uživaš u pogledu na cph.

 

Uh da, zaboravih na ovo - odlican pogled puca odatle.

 

Bas sam skoro nekom pricao kad sam bio i jedan Rus dosao do vrata gde se sa unutrasnjih stepenica izlazi na spoljasnje i stao. Odsekle mu se noge i ni da se vrati nazad ni da izadje napolje. Kao da ga vec nije bilo sramota sto ga ja i moja drugarica cekamo, kad na njega pocne njegova majka [zena od jedno 6-7 banki] da se dere :lol:

 

Link to comment

Zaboravio sam ovo, Rundetaarn, pored univerziteta, super pogled odozgo, vidi se Öresundski most i Malmö. U okolini puno nekih hipsterskih lokala ako se dobro sećam. Generalno, i ako negde zalutaš u Kopenhagenu, uvek ćeš naići na zanimljiva mesta.

 

Prelazak preko mosta je za mene bio doživljaj. Neverovatno inženjersko delo.

Link to comment
6 minutes ago, alberto.ascari said:

Prelazak preko mosta je za mene bio doživljaj. Neverovatno inženjersko delo.

 

+1 za most [ i vozom i busom].

 

Link to comment
11 minutes ago, jms_uk said:

 

+1 za most [ i vozom i busom].

 

 

 

Ja sam prešao autom, košta nešto preko 50 ojrića. Za mene je to i profesionalni doživljaj, par kolega mi je radilo na izgradnji...

Link to comment
14 minutes ago, alberto.ascari said:

 

 

Ja sam prešao autom, košta nešto preko 50 ojrića. Za mene je to i profesionalni doživljaj, par kolega mi je radilo na izgradnji...

veselo je kad vetar duva :lolol: 

Link to comment
3 minutes ago, maheem said:

veselo je kad vetar duva :lolol: 

 

 

Leto u Danskoj.:D

 

Imao sam negde i prelazak mosta, bilo je sunčano.

 

13620113_939912786113262_553904609031452

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...