Jump to content
IGNORED

Travelogue


mrdja

Recommended Posts

Poslednjih godina sam baš dosta putovao, ponešto i postavio ovde, ali prilično razbacano i bez korisnih informacija. U pokušaju da to promenim, otvaram ovaj topik gde ću pokušati da prenesem svoja iskustva i razmenim informacije sa ostalima koji imaju “travel bug”.

Počeću, naravno, sa Havajima, meni omiljenoj lokaciji i pokušaću da predstavim pet ostrva koje gotovo doživljavam kao drugi dom. Sve slike su moje, uglanom telefonom, pa kvalitet i nije reprezentativan.

Havaji su bezbedni, nema zmija, ni ostalih opasnih kopnenih životinja, ljudi su veoma prijatni, vole prirodu. Naravno, vodene struje su jake i okeanu ne treba nikada okretati leđa.

Pre svega, o dva stereotipa koja sprečavaju mnoge da poseta ova ostrva u Pacifiku. Havaji nisu preskupi. Turisticka ponuda je izuzetna i cena smeštaja varira u zavisnosti od toga da li ste na samom okeanu ili pet minuta hoda od njega. Drugo, ako vam neko kaže da su Havaji kao Kalifornija, taj ili nije nikad bio tamo ili je video samo Waikiki i Honolulu. Takođe, komercijalizovanim se može smatrati samo jedan manji deo Oahu ostrva, ali i tu nakon kraćeg hoda možete doći u tipičnu tropsku džunglu.

Ukoliko dolazite na Oahu iz Severne Amerike, ostrvo daleko lepše izgleda iz aviona kad ga napuštate, jer su tada jasno vidljivi i Hanauma Bay, i Diamond Head i Koco Head i Koco Crater, te ostrva oko Makapu’u, Waimanalo i Lanikai plaža. Evo slika prilikom uzletanja.

 

image.png.4a5fdfadffdc1f96ad9d93f90aeecce9.png

Edited by mrdja
Link to comment
  • Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • mrdja

    131

  • mustang

    4

  • peralozac

    2

  • roksi

    2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Iako Oahu ima sasvim solidan “The Bus” javni prevoz, daleko su vam veće opcije ukoliko rentirate automobil. Pri samom aerodromu su sve veće firme koje se bave rentiranjem, ali su često velike gužve i izgubi se dosta vremena. Druga opcija je obezbediti prevoz online preko Roberts Hawaii, sa aerodroma do Waikikija i nazad. Cena je sasvim pristupačna i dovešće vas tačno ispred željenog hotela. 95% hotela na Oahu ostrvu su u Waikiki delu, pa ćete najverovatnije tu odsesti. Hoteli uz okean su renomirana imena i dosta su skupi, ali svi hoteli blizu Ala Wai kanala su dosta jeftiniji. Udaljeni su svega pet minuta hoda od okeana, kroz veoma prijatan deo sa dosta interesantnih prodavnica. Hoteli blizu Ala Wai kanalu imaju pogled na jako lepu Koolau planinu. Ovo je slika iz poslednjeg hotela u kojem sam bio (gde je i parking besplatan,  što je prilično retko)

 

image.png.17435d49049876ae142ea820715b6b8e.png

Link to comment

Mnoga mesta na Havajima imaju slicne nazive, što i nije iznenađujuće imavši u vidu da havajski alfabet ima samo 13 slova. Uglavnom se čita onako kako se piše, pa nam je tako dosta lakše nego ostalim turistima.

Velika je mogućnost da ćete na putu za Waikiki plažu proći pored King’s marketa gde se određenim danima mogu kupiti lokalni proizvodi. Ananas i mango su među najboljima na svetu pa svakako preporučujem da probate.

Waikiki plaža je najpoznatija, ali ni blizu najbolja plaža na Havajima, pa ćete svakako provesti dosta vremena tu. Veliki je broj turista (najviše Japanaca), surfing lekcije počinju od 30 dolara, talasi su mali i povoljni za početnike. Dosta je restorana i prodavnica u ovom delu, a nedaleko od Waikikija se može pronaći lokalna hrana, koja je jako ukusna i sa pristupačnom cenom. Na 15-20 hoda od hotela bi trebao biti Rainbow Drive-in gde možete jesti lokalni specijalitet “Plate lunch”. Tri vrste mesa, pirinač i makaroni po ceni ispod 10 dolara. Porcija je toliko obilna da i dvoje mogu jesti (ako drugi jede kao moja lepša polovina, naravno). Plate lunch potiče iz vremena velikih plantaža kao odličan način da radnici ponesu hranu od kuće. Evo i kako izgleda ovaj specijalitet koji će vas prilično zasititi u Rainbow Drive-in.

 

image.png.764b92cd8eece9af55918966f4317af1.png

Link to comment

Deset minuta hoda od Rainbow Drive-in se nalazi Leonard’s bakery gde prodaju malasadas, portugalski specijalitet. Ako vam izgledaju kao naše krofne, niste pogrešili. Možete uzeti prazne ili, recimo, punjene sa lilikoi prelivom (lilikoi je havajska reč za passion fruit). Evo i kako malasadas izgledaju.

 

image.png.9e744d7dac718580a30b80bc50685522.png

Link to comment

Veoma popularni hiking na Diamond Head je udaljen dvadesetak minuta hoda od Waikikija. Onda ulazite u krater i počinjete uspon po obodima davno ugašenog vulkana. Uspon je blag većim delom, uz izuzetak nekoliko desetina prilično vertikalnih stepenica pri kraju. Traje od 30 do 60 minuta u zavisnosti od gužve te koliko često stajete za slikanje. Cena ulaza je simbolična, a nagrada je sjajan pogled na Waikiki.

 

https://imgur.com/a/6184kG9

Link to comment

Još jedan hiking je blizu, to je Manoa Falls. Do ulaza je ipak najpovoljnije doći kolima, a opcija je i autobus koji ide za Manou i koji se može uhvatiti u Ala Moana centru (najveći shopping mall na svetu pod otvorenim nebom). Vodopad je visok, ali sa malo vode, hiking prijatan kroz tropsku vegetaciju. Pre samog ulaza se nalazi i Lyon Arboretum koji pripada University of Hawaii gde se mogu pronaći prilično interesantne biljne vrste. Ulaz je besplatan. Takođe, pre ulaza za Manoa Falls, je restoran sa veoma pristupačnom cenom za buffet. Sa terase restorana su vidljivi kavezi gde su nekad uzgajane razne ptice iz tropskih krajeva. Te kaveze su koristili prilikom snimanja TV serije Lost (koja je gotovo u potpunosti snimana na Oahu ostrvu), a fanovi će se setiti da su Kate i Sawyer tu bili zatvoreni. Evo par slika sa Manoa Falls hikinga i Lyon Arboretuma.

 

https://imgur.com/a/ROD7vTI

 

https://imgur.com/a/74JtCah

Link to comment

Iako možete ceo odmor provesti na Waikiki/Honolulu lokaciji, šteta je ne videti i ostale delove Oahua. Surfing meka ovog dela sveta je North Shore. Tu su uvek profesionalci ali je ponekad teško naći mesto za parking. Na pola puta od Honolulua da North Shore se nalazi velika Dole plantaža, gde se može videti kako se uzgaja ananas, voziti vozićem, izgubiti u velikom lavirintu i probati ananas sladoled. Glavni centar na North Shore je simpatični gradić Haleiwa sa nekoliko dobrih restorana, fabrikom čokolade i najpoznatijim mestom za probati čuveni Shave Ice. To je Matsumoto store. Probao sam razne, najviše mi odgovara Rainbow shave ice sa makadamia sladoledom na dnu. Evo par slika Haleiwe i Matsumoto Shave ice.

 

https://imgur.com/a/8VUqWqP

 

https://imgur.com/a/5XoG3nr

 

https://imgur.com/a/3S2cxsE

Link to comment

Većina turista posle Haleiwe nastavlja ka Sunset plaži, nikad ne posetivši Makuleia plaže. Veoma dugačke plaže, sa prelepim, mekim peskom a gotovo sigurno ćete pronaći i plažu samo za sebe. Lost fanovi će svakako prepoznati i Darma village kad prođu pored a to je i mesto gde je avion pao.

 

https://imgur.com/a/nPG0RAP

 

https://imgur.com/a/tWMDiit

 

https://imgur.com/a/eNaZVOD

 

https://imgur.com/a/MtyzdSE

 

Link to comment

Na drugu stranu od Haleiwe je veliki broj poznatih plaža i lepih mesta. Prva je Police beach, koja je skrivena jer se skreće sa glavnog puta i prolazi kroz deo gde su privatne kuće. Ipak, sve plaže na Havajima su javne i uvek postoji prolaz do njih. U slučaju ove plaže, parking je baš preko puta ulaza. Posetioci su retki, iako je plaža lepa, duga, sa velikim stenama, dosta kornjača u vodi. Izuzetak su bile Lost tour u prošlosti jer je ova plaža bila kamp site, oa je tada bilo više posetilaca.

 

https://imgur.com/a/77YILoS

 

https://imgur.com/a/9KTpT5X

 

https://imgur.com/a/XTiyOyF

 

https://imgur.com/a/idoUI3M

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...