Jump to content
IGNORED

Сарајевска поп-роцк сцена/поп-роцк школа


Simon

Recommended Posts

Сарајевска музичка сцена у периоду од 1960 до 1990.

 

Сарајевска поп-роцк сцена/школа ће у музичким аналима остати забиљежена као њен феномен захваљујући најбољим ђацима и "златним представницима", који су својим пјесмама у току три деценије изражавали јединствен сарајевски дух, састављен од разних култура и традиција тако испреплетених и уско везаних вијековима. Управо у тим разноликим културним традицијама, а састављеним на једном мјесту, као извору ауторске инспирације, дају онај специфични музички израз у роцк култури овог града, забиљеженим пјесмама од којих су многе превазишле временска ограничења и ушле у антологију музике овог поднебља.

 

Почетком шездесетих се у Сарајеву формира неколико вокално-инструменталних састава: Ехо 61, Плави дијаманти, Луталице, Пауци и Индехи. Из ових група постепено ће никнути неколико значајних поп група, посебно Индехи и Бијело Дугме и соло пјевача, међу којима је најзначајнији Здравко Чолић, који ће бити креатори и носиоци сарајевске поп-роцк сцене. Како је сарајевска поп-роцк сцена трајала преко 30 година, избацила је три генерације поп-роцк музичара који су осамдесетих чинили сам врх југословенске поп-роцк сцене. С обзиром на значај и квалитет те сцене, може се говорити и о поп-роцк школи која је дала значајни обол поп-роцк култури Сарајева и БиХ.

Аутор: Желимир Алтарац-Чичак

 

С обзиром на временску ограниченост је врло тешко до у детаље говорити о периоду од три деценије у којем се развијала и дјеловала сарајевска поп-роцк школа/сцена. Тема је више замишљена да би се можда издвојили најбитнији периоди и моменти постојања сарајевске поп-роцк сцене/школе, њеног дјеловања и утицаја на културно музичка збивања и кретања у другим музичким центрима у том периоду.

У наставку теме планирам и даље користити дјелове текста који је написао легендарни Чичак.

За почетак

Link to comment
  • Replies 248
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Meazza

    36

  • iDemo

    25

  • francuski sobar

    17

  • Lancia

    17

Крајем педесетих и почетком шездесетих година Сарајево је поприлично удаљено од главних струјања у културном, јавном и умјетничком животу земље. У односу на Београд, Загреб, Љубљану, који, иако са извјесним закашњењем, ипак знатно брже прате све релевантне трендове, жанрове и збивања у свијету. Сарајево има улогу аутсајдера, које с једном новом младом генерацијом музичара тек најављује битне преокрете на музичком поднебљу бивше СФРЈ. Најзначајнији представник те прве генерације сарајевских музичара је група Индекси. Прву поставу чине Слободан Милосављевић, Сефко Акшамија, Исмет Арнауталић, Недим Хаџихасановић и Алија Хафизовић. У периоду од 1963. до 1966. Индекси доживљавају значајне персоналне промјене. На мјесто соло гитаристе долази Слободан Ковачевић Бодо, као и бас гитариста Фадил Реџић из групе Луталице, а мјесто пјевача преузима Даворин Поповић из групе Пауци. Ту им се још придружује Корнелије Бато Ковач-оргуље и Ђорђе Кисић- бубњеви.

 

Link to comment

Pa dobro znamo Bregu, ja sam dugo mislio da je Ajmo u planine jedina njegova originalna stvar, posle negde čujem da je i to uzeo odnekog.

 

Nego, kreno Simon studiozno, necće zameriti nadam se zbog malo fanki zvuka sa margina saravskog pop pravca

 

 

Link to comment

Inace, nisam CRPC ljubitelj (da ne bude zabune) al' cenim da je interesantno da su  Milan (ekv) Mladenovic i Marko/Mirko Vuksanovic (avtomobili) i jos neki znamenit™ lik bili komsije iz kraja/zgrade dok su ziveli u SA... Navodno. 

Je l' ima neko da potvrdi?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...