Jump to content
IGNORED

Privatni klubovi u Regionu


levi

Privatizacija  

20 members have voted

  1. 1. Privatizacija fudbalskih klubova

    • Da - obavezna
      14
    • Da - dobrovoljna
      1
    • Nije neophodna
      4
    • Štetna
      1


Recommended Posts

Ne sećam se da li smo imali centralni topic o privatizaciji fudbalskih klubova, ali tema će očigledno još dugo biti aktuelna i pojavljuje se često na forumu, pa je red da ima i svoj matični topic

 

Ujedno i mesto da ispratimo kako privatizacija prolazi u praksi, da razdvojimo žito od kukolja, izdržavana lica i sisače državne sise od samohranih klubova prepuštenih tržištu

 

Za sada od trofeja imamo 1 Kup Srbije i 1 titulu u Sloveniji. U košarci je tek malo bolja situacija, zahvaljujući Tedeschiju, Ražnatoviću i Čoviću, ali da ne rasplinjavamo, da se zadržimo na fudbalu :fantom:

Link to comment

Interesantna tema, sa mnogo pripadajucih predrasuda.

Prva je da klubovi moraju da budu privatizovani da ne bi bili sisaci drzavnog novca. Pisacu sutra malo vise o ovome.

Link to comment

Neki od klubova koje sam pomenuo u prethodnom postu su:

Nekada veliki klub iz Varaždina je jedan od retkih klubova iz bivše Jugoslavije koji je igrao proleće u Europi posle raspada države.
2010. godine klub menja ime u NK Varaždin.
2011. godine navijači osnivaju svoj klub, NK Varteks i trenutno igra 4. ligu.
2012. godine NK Varaždin bankrotira, te ih je HNS izbacuje u 3. ligu.
 
NK Varaždin je vlasništvo navijača, a menadžment kluba postavljaju članovi:

 

U nedjelju, 29. svibnja 2011. godine, NK Varteks je napokon postao vlasništvo navijača. 60-ak osnivača prihvatilo je Statut kluba kojim će svaki punoljetni član kluba koji uplati godišnju članarinu imati pravo birati, biti biran i odlučivati o svemu što je vezano uz klub. Svatko tko postane član kluba će dakle moći birati predsjednika kluba, izvršni i nadzorni odbor i sva ostala tijela kluba te donositi sve strateške odluke vezane uz klub. Učlanjivanjem u NK Varteks dakle postajete vlasnik kluba sa istim pravima koja imaju svi ostali članovi!

U NK Varteksu koji su osnovali navijači jedina politička opcija koja je zastupljena zove se „NK Varteks“! U NK Varteksu nema ni politike, ni političkih borbi, ni frakcija, ni kriminala, ni menadžerskih utjecaja, ni namještanja...

 

 

 

 

U Zagrebu je trenutno na delu neviđena represija prema navijačima. Klub pravi crne liste, na osnovu kojih policija zatim daje zabrane navijačima.

Kako ne bi bilo zabune, za zabranu je dovoljno prisustvo na tribini na kojoj se pogrdno skandiralo Mamiću. Primer za ovo je utakmica protiv Osijeka, kada je cela tribina dobila zabranu.

Budući da GNK zahteva predočenje osobne prilikom kupovine ulaznica, nije im teško da dođu do podataka.

 

 

U proljeće 2014. godine BBB dolaze na ideju osnivanja vlastitog malonogometnog kluba kako bi se na njegovim utakmicama okupljali navijači i nastavila tradicija navijanja za Dinamo u Zagrebu, a s obzirom da su represija i veliki broj zabrana mnoge udaljili sa stadiona Maksimir.

 

S obzirom da je već postojao Futsal Dinamo, dolazi do kontakta sa tada vodećim ljudima kluba koji su i sami navijači Dinama, zbog čega klub i nosi ovo ime. Ubrzo se donosi odluka da će BBB, umjesto osnivanja potpuno novog kluba, preuzeti vođenje ovog kluba u svim segmentima osim sportskog koji je ostavljen Dinamovcima s više futsal iskustva. Mogao se osnovati potpuno novi klub istog imena, ali odabrano je ovo rješenje jer je ideja bila uključiti u rad kluba sve navijače Dinama koji žele biti dio ove priče. 

 

 

 

 

 

Link to comment

Ovo su klubovi koji ili učestvuju u nižim ligama (Varteks) ili u manjim sportovima (Futsal Dinamo), tako da je moguće pomisliti kako ovako nešto nije primenljivo u najvišim fudbalskim ligama.

 

Verujem da je svima interesantniji neki high profile primer, a to je svakako Hajduk.

 

Većinski vlasnik Hajduka je grad Split (56% akcija), Tommy - lokalni lanac supermarketa (24% akcija), te ostatak je raspoređen na male akcionare.

Klubom upravlja menadžment, koji bira Nadzorni odbor na javnom konkursu.

 

Nadzorni odbor čini 9 članova, od kojih većinu (7) postavlja grad Split, a ostatak mali akcionari.

Grad Split je ovo svoje pravo preneo na udrugu Naš Hajduk.

 

 

Svaki član Hajduka postaje dio projekta i udruge Naš Hajduk koja nastavlja raditi na svojim temeljnim ciljevima:
- poticanje provedbe izbora za utvrđivanje prijedloga kandidata za članove Nadzornog odbora HNK Hajduk š.d.d.;
- okupljanje i informiranje članova radi stjecanja vlasničkih udjela u HNK Hajduk š.d.d.;
- očuvanje identiteta, promicanje ugleda sveukupnog razvitka HNK Hajduk š.d.d.;
- zastupanje interesa i prava članova u tijelima HNK Hajduk š.d.d.

 

Ultimativni cilj udruge je prikupljanje novca za otkup vlasništva od grada.

 

 

Što se tiče finansiranja, Hajduk bez transfera godišnje zarađuje 52 mil. kuna (oko 7 mil. eura).

Izvori su:

- ulaznice i matchday: 12 mil.

- sponzorstva i reklame na stadionu: 13.5 mil.

(prošle godine je centralna reklama na dresu bila Tommy, na dresu su još Splitska banka, ECA i Croatia osiguranje)

- TV prava: 3 mil.

- komercijalni prihodi: 15 mil.

(7.6 mil se odnosi na prodaju robe: dresovi, majice i ostala Macron roba, 3.5 mil od korištenja znaka i imena: ne znam sad tačan broj partnera, ali postoji značajan broj co-branding ugovora, npr. voda, pivo, vino, čokolade, pa sve do farbi za krečenje i keramike :) )

- prihodi od UEFA: 7 mil

- ostali prihodi: 2.4 mil

vanredni prihodi, tipa refundacije, sudski sporovi i sl.

 

Klub na poslovanje troši 69 mil. kuna (oko 9.3 mil eura), i to na:

- plate igrača i trenera: 22 mil.

- plate radne zajednice: 9.5 mil i

- ostali troškovi: 38 mil.

 

Trošak plata igrača je oko 42% prihoda, što je održiv odnos, naročito ako se uzme u obzir neracionalno trošenje većine klubova (koji troše preko 100% prihoda samo na plate igrača), ali koji imaju vlasnike koji im pokrivaju ove gubitke.

 

Razlika između prihoda i rashoda se, još uvek, nadoknađuje transferima igrača koji su prošle godine iznosili 30 miliona. Cilj je u narednih 2-3 godine da se potpuno prestane biti zavisnim od transfera.

 

Malo sam sad udavio, ali sam želeo da pokažem da je moguće imati klub po socios modelu, koji ne sisa državni novac.

Ono što mi nikad nije bilo jasno u Srbiji je (totalni) nedostatak inicijative i aktivizma. Nije da je u HR nešto značajno bolja situacija, ali i dalje postoje teme (Hajduk npr), koje mogu da mobilišu veliki broj ljudi.

 

U Srbiji kada god se govori o rešavanju problema u fudbalu, uvek se zaziva privatni vlasnik, čvrsta ruka, koja će da grune pare i odjednom reši sve probleme.

Neće. Normalan investitor neće doći, jer nema dovoljno novca u ovdašnjem fudbalu.

Može jedino da se pojavi neki lokalni mufljuz (tipa Mamić, Becali ili Marinakis) ili stranac ukoliko ima neki drugi interest, do kojeg pokušava da doše preko fudbala (tipa Volpi, koji pokušava da dođe do atraktivnog zemljišta uz more, preko svog vlasništva u NK Rijeka).

 

Moja poenta je da privatizacija nije jedino rešenje. U SRB postoje dovoljno veliki klubovi, sa dovoljno velikim lokalnim sredinama i podrškom (CZ, Partizan, Vojvodina i Radnički Niš pre svega) koji imaju alternativu u vidu socios modela.

Link to comment

mozda nije odgovarajuca tema, ali svakako ima dodira, a i tangodelta donekle pise o tome

naime, primecujem da poslednjih godina sve veci broj (fudbalskih) klubova u srbiji ima navijace u skupstini kluba

znam za zvezdu da vec godinama imaju predstavnike, pa radnicki kragujevac, od prosle godine i borac cacak

kakva je situacija u drugim klubovima po tom pitanju?

 

 

u teoriji, to uopste ne bi trebala biti losa vest, u praksi, predstavnici navijaca su "najverniji" koji su tu da se ocesu za svoje parce eventualne dobiti

Link to comment

Siguran sam da pratiš medije i da ti je poznat timeline gradnje Kantride i Rujevice i da tu nema tovarskog jala, nego je u pitanju iznošenje činjenica.
 
Kada je Volpi preuzeo NK Rijeka, najavljeno je da počinje 2014. godine počinje gradnja i da se sezona 2015/16 igra na novoj Kantridi.
Napravljeni su i javnosti renderi, a u međuvremenu je započeta gradnja novog stadiona, Rujevice, koja je zamišljena kao zamenski stadion dok traju radovi na Kantridi, te kao kamp kada se ekipa vrati na Kantridu.
Rujevica je sagrađena i prošle godine stavljena u upotrebu kao stadion NK Rijeka.
Naravno da je ovo odmah postalo fishy, jer je malo logike u ulupavanju 25 miliona eura u stadion koji je zamišljen kao zamenski, a kamp se definitivno može napraviti na manje novca i nema potrebe za stadionom od 6,200 mesta.
 
Konačno su i sami Riječani shvatili da Rujevica najverovatnije ostaje njihov stadion, te da od povratka na Kantridu nema ništa. 
Iz kluba tvrde kako nema zastoja, nego su prvobitne najave bile preoptimistične i da gradnja najverovatnije neće početi pre 2018. godine, dok se ne reši kompletna papirologija.
Iz grada poručuju da rekonstrukcija stadiona može da počne odmah, ali da je Stadion Kantrida d.o.o (ćerka firma firme Social sport, vlasnika NK Rijeka) zatražio izmenu Generalnog urbanističkog plana, kako bi na površini između stadiona i mora mogao da napravi hotel i trgovački centar (negde se spominje i ACI marina).

 

Što je sve sasvim razumljivo, Volpi nije altruista niti ludak da baca novac u vetar, nego je došao u HR da bi zaradio. Od fudbala sigurno neće zaraditi, već je zemljište uz more primarni motiv za ulaganje.

 

Navijači Rijeke su u početku bili zaslepljeni obećanjima o titulama, a i osladile su im se pobede protiv mrskih tovara.

Ipak, njih niko nije pitao da li su za trade-off koji su dobili. I to je upravo jedna od kritika privatnog vlasništva.

Link to comment

Tango jel si ti Splicanin? Dobronamerno te pitam. Sto se Rijeke tice pre dve godine mi se cinilo da je privatizacija pravi potez, medjutim vidim da im sad ne ide bas najbolje, bar u Evropi, s obzirom da su pre par sezona igrali grupnu fazu LE i to dobro...

Link to comment

A sto to ne ide najbolje?

Ispalo se od Istanbulspora, iako Rijeka nije niti jednom porazena niti nadigrana, u prvenstvu Rijeka djeluje jako dobro.

Sad su dosla jos dva odlicna pojacanja, pogotovo Austrijanac.

Sto se tice Kantride, da, zastoj je, ipak je ovo Balkan.

U konacnici, svakako su uz stadion u planu i popratni sadrzaji, jer se stadion sam od sebe ne moze odrzavati, sto je sasvim normalno.

Velik je projekt u pitanju.

Ako od stadiona ne bude nista, ostati ce mrlja, ali je neistina da je to samo muljaza da bi se uzelo zemljiste bez da se stadion gradi.

Sa sportske strane Rijeka radi jako dobro, placaju se redovno igraci, napravljen je kamp sa odlicnim terenima, kondicioni je vec par godina Ugo Maranza iz Italije i Rijeka bi trkacki pojela citavu JSL koliko mocno djeluje na terenu s te strane.

Za titulu izgleda ipak treba nesto vise jer se zna ko je s druge strane.

Prosle sezone je Rijeka imala samo jedan poraz, previse remija na "malim" utakmicama.

 

Hajduk nastoji raditi transparentno, ima ogroman broj clanova i bazu navijaca ali nerealna ocekivanja s obzirom na kvalitet tima.

Zbog temperamenta, cesto se traze smjene, koliko je vec trenera i sportskih direktora dobilo pedalu a rezultata nema.

Strpljenja treba jbg.

 

Varteks je simpaticna prica, otkad je poginuo Herjavec sve je polako otislo u kurac.

Vidjecemo hoce li se ovaj navijacki izdici.

 

Istru je drzao neki Rus, pa Amer Glover koji se spominjao i u kontekstu Hajduka ali su krs nevidjeni plus generalno Istrijane ne zanima bas sport pa ni fudbal.

Prosle sezone su jedva u playoffu zadrzali glavu iznad vode, i ove ih ceka slicna sudbina.

 

I Sarajevo valjda drzi jos onaj Tan ili kako vec, gazda Cardiffa ali nisam upucen u njihovu situaciju.

Link to comment

 

Ono što mi nikad nije bilo jasno u Srbiji je (totalni) nedostatak inicijative i aktivizma. 

 

 

 

Bilo je ideja u tom pravcu ali šipkaši su tu da tu inicijativu u startu nasilno uguše.

Link to comment

Tango jel si ti Splicanin? Dobronamerno te pitam. Sto se Rijeke tice pre dve godine mi se cinilo da je privatizacija pravi potez, medjutim vidim da im sad ne ide bas najbolje, bar u Evropi, s obzirom da su pre par sezona igrali grupnu fazu LE i to dobro...

 

Navijački jesam, geografski ne :)

 

Privatizacija često izgleda kao pravi potez jer ljudi u glavi imaju Chelsea, Man City i PSG, a nemaju pojma o hiljadama drugih primera.

 

Retki su vlasnici koji će neograničeno sipati novac u klub. Njima je to investicija i cilj je zaraditi novac, a ne igrati live football manager.

 

A sto to ne ide najbolje?

Ispalo se od Istanbulspora, iako Rijeka nije niti jednom porazena niti nadigrana, u prvenstvu Rijeka djeluje jako dobro.

Sad su dosla jos dva odlicna pojacanja, pogotovo Austrijanac.

Sto se tice Kantride, da, zastoj je, ipak je ovo Balkan.

U konacnici, svakako su uz stadion u planu i popratni sadrzaji, jer se stadion sam od sebe ne moze odrzavati, sto je sasvim normalno.

Velik je projekt u pitanju.

Ako od stadiona ne bude nista, ostati ce mrlja, ali je neistina da je to samo muljaza da bi se uzelo zemljiste bez da se stadion gradi.

Sa sportske strane Rijeka radi jako dobro, placaju se redovno igraci, napravljen je kamp sa odlicnim terenima, kondicioni je vec par godina Ugo Maranza iz Italije i Rijeka bi trkacki pojela citavu JSL koliko mocno djeluje na terenu s te strane.

Za titulu izgleda ipak treba nesto vise jer se zna ko je s druge strane.

Prosle sezone je Rijeka imala samo jedan poraz, previse remija na "malim" utakmicama.

 

Hajduk nastoji raditi transparentno, ima ogroman broj clanova i bazu navijaca ali nerealna ocekivanja s obzirom na kvalitet tima.

Zbog temperamenta, cesto se traze smjene, koliko je vec trenera i sportskih direktora dobilo pedalu a rezultata nema.

Strpljenja treba jbg.

 

Varteks je simpaticna prica, otkad je poginuo Herjavec sve je polako otislo u kurac.

Vidjecemo hoce li se ovaj navijacki izdici.

 

Istru je drzao neki Rus, pa Amer Glover koji se spominjao i u kontekstu Hajduka ali su krs nevidjeni plus generalno Istrijane ne zanima bas sport pa ni fudbal.

Prosle sezone su jedva u playoffu zadrzali glavu iznad vode, i ove ih ceka slicna sudbina.

 

I Sarajevo valjda drzi jos onaj Tan ili kako vec, gazda Cardiffa ali nisam upucen u njihovu situaciju.

 

 

Za bold: apsolutno, to sam i sam napomenuo u svom postu. Ali je za priču o privatizaciji fudbalskih klubova u ex-YU ovo bitno razumeti - tj. da fudbalski biznis nije ono što će dovesti nekog investitora, nego da mora da postoji neki drugi interes.

 

Što se tiče Rijeke, moje mišljenje je da oni, po oni mislim na vlasnika, nemaju sportski motiv.

Nikakve insajderske informacije nemam, već pokušavam da zbrojim dva i dva.

 

Moja teorija je da postoji neki deal između njih i Mamića: oni će dobiti drugo mesto u HNL i verovatno poneki kup, priliku da igraju Europu, a njima je ionako dovoljno da budu ispred mrskih tovara.

Sa druge strane, Mamić vezuje uz sebe novog igrača, za kojeg nije znao kakve su mu ambicije bile u startu.

 

Dokaz za ovo mi je:

- od samog dolaska Volpija u Rijeku, iz Dinama se poručuje kako je to jedna 'lijepa priča' i sada Dinamov glavni suparnik, da bi zatim usledilo

- slanje kombija besplatnih igrača u tu istu Rijeku, među njima i Kramarića, kojeg Rijeka nakog godinu i po prodaje za 10 miliona eura

 

Takođe je indikativno ponašanje Rijeke u ovom prelaznom roku, kada je Dinamo rasprodao doslovno ceo tim. Logično bi bilo pojačano ulaganje u ekipu, kako bi se napala i, prvi put u istoriji, osvojila titula prvaka. Međutim, Rijeka radi totalno suprotno od toga - i ona rasprodaje ekipu, 6-7 igrača, nosioce igre, između ostalog i glavnog stopera u Dinamo.

 

Bilo je ideja u tom pravcu ali šipkaši su tu da tu inicijativu u startu nasilno uguše.

 

Ništa nisam čuo o ovome - pretpostavljam Partizan?

Imaš više informacija?

Za bold: apsolutno, to sam i sam napomenuo. Ali je za priču o privatizaciji fudbalskih klubova u ex-YU ovo bitno razumeti - tj. da fudbalski biznis nije ono što će dovesti nekog investitora, nego da mora da postoji neki drugi interes.

 

Što se tiče Rijeke, moje mišljenje je da oni, po oni mislim na vlasnika, nemaju sportski motiv.

Nikakve insajderske informacije nemam, već pokušavam da zbrojim dva i dva.

 

Moja teorija je da 

Edited by tangodelta
Link to comment

Moja poenta je da privatizacija nije jedino rešenje. U SRB postoje dovoljno veliki klubovi, sa dovoljno velikim lokalnim sredinama i podrškom (CZ, Partizan, Vojvodina i Radnički Niš pre svega) koji imaju alternativu u vidu socios modela.

 

C. Zvezda je zvanicno i organizovana po socios modelu od 2010.

 

http://sport.blic.rs/fudbal/domaci-fudbal/zvezda-postala-vlasnistvo-clanova-nema-prodaje/37yzjsn

 

 

Novi statut Crvene zvezde, po kome taj fudbalski klub postaje vlasništvo članova, stupio je u subotu na snagu, čime bi trebalo da je onemogućena privatizacija tima.

 

"Ovaj Statut je odmah po donošenju proglašen 'revolucionarnim u srpskom sportu' jer je njime Crvena zvezda zvanično postala vlasništvo svojih članova. Zvezda je od danas organizovana po ugledu na moćne španske klubove Real i Barselonu, portugalsku Benfiku i nemački Šalke", ističe se u saopštenju crveno-belih.
 
Novim Statutom, koji je usvojen na sednici Skupštine Zvezde 22. oktobra, uvedena je institucija člana kluba, a to je sada navijač koji popuni pristupnicu i plati godišnju članarinu od 1.000 dinara.
 
On zauzvrat dobija člansku kartu i mogućnost da bira rukovodstvo kluba - predsednika i delegate u Skupštini. Predsednik Zvezde Vladan Lukić ocenio je da je crveno-beli klub ovako vraćen zvezdašima.
 
"Crvena zvezda je vlasništvo srpskog društva, a njome upravljaju njeni članovi koji plaćaju članarinu klubu. Do danas imamo više od 13.000 članova, a cilj nam je 50.000 hiljada...Verujem da smo ovom reformom udarili čvrste temelje nove Zvezde", rekao je Lukić.
 
Upravni odbor Crvene zvezde ubuduće će raspisivati glasanja za uprave. Izborna kampanja trajaće 90 dana, a sami članovi će moći da glasaju na biračkim mestima širom Srbije, slično kao na državnom nivou.

 

Sada, nikada mi nije zanimala unutrasnja dinamika u Zvezdi, neki zvezdas ce umeti da kaze da li ovo zaista funkcionise kako je zamisljeno ili je samo paravan kako bi stvari mogle da nastave po starom kao i pre, tj. da se zvanicno fingira neka promena a da u stvarnosti ista vrsta likova koji mulja po sportskim klubovima oduvek nastavi da mulja.

 

Ono na sta ja mislim kada se kaze ,,privatizacija" je prvenstveno to da ne smeju privredna drustva koja obrcu i zaradjuju velike pare (ili kroz koje bar prolaze neke veliko svote novca) da budu registrovana kao ,,udruzenja gradjana" sto je trenutno slucaj sa jedno 99% fudbalskih klubova u Srbiji. Ti kazes kako je grad split vlasnik 52% Hajduka a onda jos neki % ima neko drugi, pa u srpskim klubovima toga nema, vlasnik FK Partizan nije niko, jer onako kako je trenutno registrovan FK Partizan ne moze biti predmet necijeg vlasnistva. Kada si UG zakonske obaveze koje se ticu tvoje strukture su minimalne, ti fakticki statutom mozes da se definises kako kod hoces. Profesionalni fudbalski klubovi treba da budu ustrojeni kao d.o.o. i A.D., tj. kao bilo koja druga firma. Da li ce vlasnik biti neki Pera bogatas, Zika muljator, ili ce deonice imati 20.000 navijaca sirom zemlje, to je mnogo manje bitno za siru sliku. Mene to i ne zanima, mene zanima da ti klubovi posluju cisto, u skladu sa zakonom, da placaju porez kada i gde treba, da ne budu na drzavnoj sisi i da ne budu steciste mafijasa i huligana. Transformacija u d.o.o./A.D. nije magicni metak koji ce sve resiti u jednom potezu, ali sadasnji status sa UG ostavlja jako mnogo prostora za muljanje. 

Link to comment

Cela prica o privatizaciji tih par vecih klubova u Srbiji je deplasirana, prosto to vec jesu privatni klubovi. Samo je pitanje koliko ce drzava tj poreska uprava i sl tolerisati ovaj limbo u kome se trenutno sport nalazi.

Link to comment

C. Zvezda je zvanicno i organizovana po socios modelu od 2010.

 

http://sport.blic.rs/fudbal/domaci-fudbal/zvezda-postala-vlasnistvo-clanova-nema-prodaje/37yzjsn

 

 

 

Aha, nisam znao za CZ.

Ono što me interesuje je koliko je ovo bilo na nečiju inicijativu, a koliko je zamišljeno kao prelazni period do privatizacije. Mislim, iako se spominje u tekstu da je na taj način onemogućena ista, jedina opcija koja se spominje kada god se govori o budućnosti SRB klubova je privatizacija. Tj. barem ja nisam ispratio ako je bilo drugih ideja.

 

 

 

 

Sada, nikada mi nije zanimala unutrasnja dinamika u Zvezdi, neki zvezdas ce umeti da kaze da li ovo zaista funkcionise kako je zamisljeno ili je samo paravan kako bi stvari mogle da nastave po starom kao i pre, tj. da se zvanicno fingira neka promena a da u stvarnosti ista vrsta likova koji mulja po sportskim klubovima oduvek nastavi da mulja.

 

 

Ono na sta ja mislim kada se kaze ,,privatizacija" je prvenstveno to da ne smeju privredna drustva koja obrcu i zaradjuju velike pare (ili kroz koje bar prolaze neke veliko svote novca) da budu registrovana kao ,,udruzenja gradjana" sto je trenutno slucaj sa jedno 99% fudbalskih klubova u Srbiji. Ti kazes kako je grad split vlasnik 52% Hajduka a onda jos neki % ima neko drugi, pa u srpskim klubovima toga nema, vlasnik FK Partizan nije niko, jer onako kako je trenutno registrovan FK Partizan ne moze biti predmet necijeg vlasnistva. Kada si UG zakonske obaveze koje se ticu tvoje strukture su minimalne, ti fakticki statutom mozes da se definises kako kod hoces. Profesionalni fudbalski klubovi treba da budu ustrojeni kao d.o.o. i A.D., tj. kao bilo koja druga firma. Da li ce vlasnik biti neki Pera bogatas, Zika muljator, ili ce deonice imati 20.000 navijaca sirom zemlje, to je mnogo manje bitno za siru sliku. Mene to i ne zanima, mene zanima da ti klubovi posluju cisto, u skladu sa zakonom, da placaju porez kada i gde treba, da ne budu na drzavnoj sisi i da ne budu steciste mafijasa i huligana. Transformacija u d.o.o./A.D. nije magicni metak koji ce sve resiti u jednom potezu, ali sadasnji status sa UG ostavlja jako mnogo prostora za muljanje. 

 

 

Ovo stoji naravno - prvo je potrebno napraviti preoblikovanje.

Da ne spominjemo kako je prvenstvo potpuno neregularno ukoliko nastupaju klubovi koji su doo/AD i oni koji su UG.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...