Jump to content
IGNORED

Depleted Uranium Weapons


Allegra

Recommended Posts

Ko ima vremena da cita i zivaca da se nervira neka vidi ovdeKada sam procitala clanak ja sam prvo dobila napad panike, pa onda procesljala sta WHO kaze o oruzjima koja sadrze osiromaseni Uranijum, da bih na kraju potrazila malo vise o autorki. WHO daje utisak prilicno 'opustenog' stava prema ovom problemu, tipa opasnost je minimalna, kolicina cestica koja se apsorbuje u telu je mala, nema cvrstih dokaza da su ta i ta oboljenja povezana sa upotrebom oruzja koje sadrze osiromaseni Uranijum (jedino sto su naveli je porast broja obolelih od raka i birth defect-a posle Gulf War-a) za razliku od Leuren Moret (vidi clanak) koja je izlistala masu bolesti koje nastaju kao posledica izlozenosti radijaciji. Gospodja je inace naucnik i bila je speaker na World Depleter Uranium Weapons konferenciji.Sta kazu gospoda Fizicari i ostali koji 'barataju cinjenicama' na ovo ?Hvala unapred,A.

Edited by Allegra
Link to comment
nije problem u samom uranijumu, već u gasu koji se stvara njegovim sagorevanjem pri udaru bombe
Da, to kažu fabrikanti.Pedestih godina, kada se opasnost od radijacije zanemarivala i kada se još niko nije potresao oko ekogije, nekome je palo na pamet da koristi taj osiromašeni uranijum (koga je bilo na pretek zbog trke u naoružanju i atomske energije) za topovska zrna. Ima veliku gustinu i masu, pa takvo zrno poseduje takvu kinetičku energiju da probija oklop koji olovno ili čelično zrno ne bi probilo.Kažu da je opasan samo u trenutku udara, kada deo ispari ili se rasprši u vidu prašine, u slučaju da neko to udahne.Osim za municiju, koristi se i kao oklop, a mnogi civilni avioni ga koriste kao balast (avione treba uravnotežiti da bi bili stabilni u letu, a širenje ili produživanje trupa kroz raznih podmodela zahteva dodatno uravnoteženje balastnim pločama da bi sve štimalo).Uglavnom, radioaktvinost mu je daleko ispod mnogih propisanih minimuma. Koristio se čak i u materijalu za veštačke zube...Svejedno, ja lično mislim da je najbolji preporučeni minimum radijacije 0, samo što je to nemoguće, već i zato što nas stalno pogađa kosmičko zračenje, radioaktivno zračenje Sunca i prirodna radijacija materijala od kojih je napravljenoi sve oko nas, uključujući i kamenje, cigle...Ludaci koji bi želeli da prave prljave bombe će pre koristiti plutonijum ili ne-osiromašeni uranijum, koji su hiljadama puta opasniji po zdravlje i okolinu. Pogotovo plutonijum, koji je najopasnija materija na planeti ako se unese u organizam.Za razliku od gama zraka koji prolaze i kroz olovo, alfa čestice se zaustavljaju na koži, čak i list papira ih zaustavlja. Međutim, ako se izvor tih alfa čestica udisanjem ili hranom unese u organizam, sposoban je da napravi užasnu štetu.Zanima me koliko uranijum "koriste" živi organizmi - da li ulazi u biljno ili životinjsko tkivo, kao, naprimer, neki drugi metali (recimo, stroncijum). Koliko dugo ostaje na površini tla, na domašaju živih bića? Pošto je strahovito težak, pretpostavio bih da ga vremenom padavine ispiraju u dubine tla, van domašaja korenja biljaka i da zbog težine čestice uranijumske prašine ne mogu da isplivaju u izvorima - idu u jednom pravcu, a to je na dole. Opet, ograničavam se time što nisam proučavao ovu tematiku.
Link to comment
Zanima me koliko uranijum "koriste" živi organizmi - da li ulazi u biljno ili životinjsko tkivo, kao, naprimer, neki drugi metali (recimo, stroncijum). Koliko dugo ostaje na površini tla, na domašaju živih bića? Pošto je strahovito težak, pretpostavio bih da ga vremenom padavine ispiraju u dubine tla, van domašaja korenja biljaka i da zbog težine čestice uranijumske prašine ne mogu da isplivaju u izvorima - idu u jednom pravcu, a to je na dole. Opet, ograničavam se time što nisam proučavao ovu tematiku.
ja sam u nekom momentu citala o ovome, mada ne umem da procenim sta valja a sta ne od procitanog. ali secam se da je u nekom tekstu spominjano da jedina ozbiljna naknadna opasnost konzumiranje biljaka izraslih na tlu gde je padala prasina od ovih bombi. na koji nacin, ne znam. ne znam ni da li je tacno.
Link to comment
Uglavnom, radioaktvinost mu je daleko ispod mnogih propisanih minimuma. Koristio se čak i u materijalu za veštačke zube...
Izvinjavam se na trollu, ali da li bi bio ljubazan da mi kažeš odakle ti taj podatak?
Link to comment
Izvinjavam se na trollu, ali da li bi bio ljubazan da mi kažeš odakle ti taj podatak?
Naleteo sam na to više puta i ranije. Čak je postojala i neka nemačka pasta za zube sa uranijumom - prirodni zubi su blago fluorescenteni, zašto to ne pojačati... :rolleyes: Evo malo guglanjačlanaki još jedan Edited by Yossarian
Link to comment
Zanima me koliko uranijum "koriste" živi organizmi - da li ulazi u biljno ili životinjsko tkivo, kao, naprimer, neki drugi metali (recimo, stroncijum). Koliko dugo ostaje na površini tla, na domašaju živih bića? Pošto je strahovito težak, pretpostavio bih da ga vremenom padavine ispiraju u dubine tla, van domašaja korenja biljaka i da zbog težine čestice uranijumske prašine ne mogu da isplivaju u izvorima - idu u jednom pravcu, a to je na dole. Opet, ograničavam se time što nisam proučavao ovu tematiku.
Upravo pijem Hebu - Bujanovac "STVARNO NAJBOLJE! "heba_logo.gifI razmišljam, da li za ovakav dobar ukus treba da zahvalim osiromašenom uranijumu... :unsure:
Link to comment
Upravo pijem Hebu - Bujanovac "STVARNO NAJBOLJE! "heba_logo.gifI razmišljam, da li za ovakav dobar ukus treba da zahvalim osiromašenom uranijumu... :unsure:
odgovor na to pitanje može da pruži samo neki dobro potkovan multidisciplinarni tim. Izvori podzemnih voda su uvrnuta stvar. U Vojvodini postoje arterski bunari koji crpe naslage vode koje su se nataložile maltene u vreme dinosaurusa... Dobro, preterujem, ne tako davno, ali je u pitanju jako velika starost.Ako je to neki dubinski rezervoar sa širokim slojem granita odozgo i malo granita odozdo, potrajaće možda 10 000 godina dok taj uranijum uopšte i stigne do vode koja se crpi i flašira. Ne znam. Sve zavisi zavisi od lokalne geologije terena.S druge strane, u Srbiji postoji dovoljno ekspertize da se suzbije rizik po zdravlje stanovnika. Znam da se šališ oko te mineralne vode, ali stvarno ne verujem da bi bilo moguće na tržište doneti kontaminirane proizvode a da se to ne otkrije i ne zabrani. Čitao sam da su u čak i u vreme bombardovanja na teren dolazile specijalne ekipe i skupljale ostatke uranijumskih metaka. Srbija je ipak jedna moderna, tehnološki razvijena zemlja. Mi svi gunđamo oko stvari koje nam se u Srbiji ne sviđaju i koje su svakako su podložne kritici, ali ipak nismo treći svet, daleko od toga, već jedna razvijena zemlja (samo trenutno u teškoj besparici).
Link to comment
Ako je to neki dubinski rezervoar sa širokim slojem granita odozgo i malo granita odozdo, potrajaće možda 10 000 godina dok taj uranijum uopšte i stigne do vode koja se crpi i flašira. Ne znam. Sve zavisi zavisi od lokalne geologije terena.
To je ipak mnogo. Realno je baratati sa godinama i desecima godina (okvirno 30-40 max). 10.000 moze da bude neki vrlo, vrlo ekstremni slucaj, sve ostalo je ipak u granicama nekog 'nasheg' zivotnog veka. Nazalost.
Link to comment
Čitao sam da su u čak i u vreme bombardovanja na teren dolazile specijalne ekipe i skupljale ostatke uranijumskih metaka. Srbija je ipak jedna moderna, tehnološki razvijena zemlja. Mi svi gunđamo oko stvari koje nam se u Srbiji ne sviđaju i koje su svakako su podložne kritici, ali ipak nismo treći svet, daleko od toga, već jedna razvijena zemlja (samo trenutno u teškoj besparici).
Tačno. Ja sam danas bio u gama sobi na Institutu za medicinu rada i to je jedina ustanova kod nas koja ima status kolaborativnog centra WHO. Elem, pričalo se o svemu i svačemu, između ostalog i o osiromašenom uranijumu. Zvanični podaci od NATO, naravno, nisu dobijeni u potpunosti, ali smatra se da na teritoriji Bgd nije bila korišćena municija sa ovim punjenjem, već na Kosovu i u zapadnoj Srbiji. Yossarian će bolje objasniti, pri sagorevanju dolazi do alfa raspada čestica, što nije problem ako se dešava van tela jer i koža može da ga zaustavi, ali ako se udahne ili proguta, stvari se komplikuju zbog visokog LET. Kod nas u poslednjih par godina zaista postoji povećan broj ljudi obolelih od raka, ali se to tumači posledicom '86. a da li će biti posledica bombardovanja i kako će se manifestovati, to ćemo tek da vidimo. Za sada postoje samo slučajevi iz obližnjih zemalja, tipa onog mesta u Bosni koje je bilo zamalo preorano municijom, pa je nekih 80% stanovništa obolelo od bolesti čija se etiologija direktno može povezati sa radijacijom.Kod nas su kriterijumi za dozovljenu radioaktivnost stroži od EU propisa pa je zbog toga prošle ili pre dve godine izbila ona afera sa Fructal-ovim sokovima. Borovnice i ostalo bobičasto voće ima afinitet za cezijum, a velike količine radioaktivnijeg Cs su dospele u atmosferu posle eksplozije Černobilja.Druga zanimljiva priča je o Milka čokoladama koje su proizvedene u Bugarskoj. Oni su uvezli mleko iz Ukrajine koje je prerađeno u mleko u prahu pa tako iskorišćeno za čokolade, ali je lanac ishrane krava prethodno bio kontaminiran verovatno sličnim putem kao i za borovnice. Pošto nisu mogli da ih uvezu kod nas, završile su u Africi.Inače, svakodnevno se mere razne namirnice. Danas smo videli oslića iz Argentine i banane iz Ekvadora. :)
Link to comment
  • 2 weeks later...

Mortam da priznam da nisam procitao clanak ali da ponovim, opasnost od radijacije osiromasenog uranijuma nije glavna stvar mada stoji ono o udisanju cestica i o tome da unutrasnja tkiva mogu biti manje efikasna u zaustavljanju alfa cestica. Problem je u tome sto je osiromaseni uranijum izuzetno toksican. Takodje, iako spada u teslke materijale, cestice osiromasenog uranijuma su izuzetno sitne i imaju veliki povrsina/zapremina odnos tako da su aerosolne i lako se vetrom prenose. Tzv. drag force je zbog velike povrsine a male zapremine dovoljno velika da omoguci raznosenje cestica po velikoj povrsini. Isto vazi i za vodu.

Edited by Brajin Zet
Link to comment
Mortam da priznam da nisam procitao clanak ali da ponovim, opasnost od radijacije osiromasenog uranijuma nije glavna stvar mada stoji ono o udisanju cestica i o tome da unutrasnja tkiva mogu biti manje efikasna u zaustavljanju alfa cestica. Problem je u tome sto je osiromaseni uranijum izuzetno toksican. Takodje, iako spada u teslke materijale, cestice osiromasenog uranijuma su izuzetno sitne i imaju veliki povrsina/zapremina odnos tako da su aerosolne i lako se vetrom prenose. Tzv. drag force je zbog velike povrsine a male zapremine dovoljno velika da omoguci raznosenje cestica po velikoj povrsini. Isto vazi i za vodu.
To je tačno. Međutim, sve više pažnje privlači ideja o uzajamno pojačavajućem dejstvu hemijskog i radiološkog oštećenja koje izaziva DU (sinergijski efekt). Čitala sam da je pre godinu-dve Britansko kraljevsko društvo utvrdilo da postoji mogućnost oštećenja DNA usled hemijskih efekata pojačanih efektima ozračivanja alfa-česticama. Tog teksta više nema na netu ali sam ga sačuvala, pa ako nekoga zanima mogu da ga kopiram ovde. E sad, pošto ova mogućnost nije dokazana kao izvesnost, nije tačno ono što se tvrdi u tekstu koji je Allegra linkovala -- da je upotreba DU zabranjena međunarodnim ugovorima. Upravo to i jeste problem -- oružje sa DU se ne smatra hemijskim ili biološkim oružjem pa se ne podvodi pod zabranu ustanovljenu Konvencijom o biološkom oružju (1972) ili Konvencijom o hemijskom oružju (1996). Konačno, zbog radioaktivnosti koja je za 60% manja od prirodnog urana, oružje sa DU se ne smatra ni nuklearnim oružjem pa ne može da se zabrani ni Ugovorom protiv proliferacije (1970). I inače, tekst koji polazi od Bžežinskog da bi dokazao zaveru protiv arapskog sveta u kojoj je glavno sredstvo oružje sa DU, ja ne bih uzimala preterano ozbiljno. Uočila sam još neke materijalne greške … reference za neke senzacionalističke iskaze (ako ih i ima) su nepotpune … I tako, bez panike. Bar za sad.Edit: Samo da dodam da se ja zalažem za zabranu svih vrsta oružja, za mir u svetu i zaštitu ozonskog omotača .. Međutim, stvarnost međunarodnih odnosa pokazuje da oružje sa DU ne potpada ni pod jednu ugovornu zabranu. Edited by Luka
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...