Jump to content

Grupa E: Italija, Belgija, Švedska, R. Irska


radisa

Recommended Posts

 • Replies 552
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • MiddleClass

  39

 • Meazza

  36

 • gervasius twinkleminkleson

  30

 • Frank Pembleton

  22

MiddleClass

Irci su ovdje zalutali. Bice seksa u ovoj grupi samo da Ibra bude ziv i zdrav...

Link to post

Belgija ima šarm, lepršavost, potpuno odsustvo sile nadomešćuju tehnikom i čarobno misaonom odbranom. Lično ih ne volim, obzirom da ih ne gledam u novinama već uživo, a tako mi vazda deluju drugačije.

 

Ali, daleko će oni dogurati, ako već nisu otišli predaleko...

Link to post
John Coltrane

Citajuci ITA sastav shvatim koliko je Kalco otisao u aut.

Link to post
Frank Pembleton

Italija naravno i... Ajde Belgija ipak...

 

 

....shit has hit the fan...

Link to post

Nije loše setiti se sistema po kome se igra EURO. Iako je ovo prvi put u istoriji da se po tom sistemu igra Evropsko prvenstvo, sam sistem je sa izvesnim nijansama vrlo poznat u fudbalu i ima dugu istoriju primene.

 

Dugi niz godina, sa manjim varijacijama, po ovom sistemu je igrano Svetsko prvenstvo u fudbalu, poslednji put: SAD 1994. Takođe, Kopa Amerika se već dugo igra po svojevrsnoj prepolovljenoj varijanti ovog modela.

 

Obzirom da broj učesnika nije stepen dvojke - ovo je prvi put da EURO ne igra broj reprezentacija i grupa, koji je stepen dvojke - prolazak u drugu fazu nije određen po binarnom principu. Zbog ovoga dolazi do asimetrija na sve strane:

 

1) iz pojedinih grupa prolaze tri selekcije, iz drugih prolaze samo dve;

 

2) u osmini finala neki prvoplasirani u grupi dobija nekad drugoplasiranog, a nekad trećeplasiranog iz grupe. Takođe, jedan drugoplasirani može dobiti drugog drugoplasiranog za rivala u osmini finala, ali isto tako može u toj fazi dobiti i prvaka grupe;

 

3) broj prvaka grupe, zato što nije stepen dvojke, ne korespondira sa odgovarajućom fazom eliminacionog dela takmičenja. Recimo, na Svetskom prvenstvu ima osam grupa, pa to korespondira sa plasmanom u četvrtfinale, dok je ranije na Evropskim prvenstvima bilo četiri, odnosno dve grupe, što je korespondiralo sa plasmanom u polufinale, odnosno finale. Ovoga puta, iz nekih grupa će dva prvaka do polufinala moći bez međusobnog duela sa drugim prvakom grupe, dok će ostala četiri prvaka morati u direktnom okršaju da odluče, koje će dve ekipe od njih moći dalje;

 

4) jačina grupe nije nužno pokazatelj koliko će iz te grupe proći ekipa. Takođe, sitnice mogu odlučiti ko će dobiti kostur prvaka, a ko put trećeplasiranog. Zanimljivi primeri:

 

i) Holandija je 1990-te dospela da igra protiv, aktuelnog vicešampiona i budućeg osvajača, Nemačke tako što je žreb odlučio da oni budu treći, a da Irska bude druga.

ii) Italija je 1994-te dospela na treće mesto u grupi u kojoj su sve četiri ekipe imale četiri boda i svima je gol razlika bila nula. Sticaj okolnosti je učinio da je Italiji ta pozicija davala lakši žreb nego da su sa prve pozije prerano otišli na Brazil, od koga su na kraju izgubili u finalu i to na penale.

 

Praksa je pokazala da je u ovako nebinarnom sistemu broja grupa i učesnika - najčešći cilj za prolaz grupe OSVAJANJE ČETIRI BODA. Bilo je slučajeva da se prolazilo i sa manje (današnjih 4 i 3 boda su ranije bili 3 i 2 boda), ali najčešće je potrebno da se ostvari jedna pobeda i odigra jedan remi. Svaka reprezentacija koja to učini, gotovo uvek prolazi dalje. Dobro, kao što sam već napisao, bilo je slučajeva da ni to nije dovoljno, kao u slučaju Norveške koja je završila kao četvrta u grupi 1994. godine.

 

Ipak, 1986 na Svetskom prvenstvu u Meksiku se dogodilo da čak dve od četiri najbolje trećeplasirane ekipe prođu dalje samo sa jednom pobedom.

 

Sistem takmičenja je takav da je najbolje imati u grupi totalnog autsajdera. Ako ga pobede sve tri ekipe, onda je svaka od njih na samo bod od prolaska dalje, a u eliminacijama može da se bavi time ko je dalje stvarno bolji od koga. Naravno, po sistemu sinji sokole ljuta gujo, danas u Evropi svi znaju da igraju fudbal, tako da je jako teško uočiti da bi uopšte mogao postojati igde takav autsajder.

 

Na kraju, obzirom da nije otvoren topic na kome bih mogao da se raspišem o ovim stvarima samo zato što mi se malo kuca po tastaturi, ovo sam napisao na topiku ove grupe, da bih zaključio da će ovde najverovatnije proći svi koji se dočepaju jedne pobede.

 

Ali, isto tako i da kažem da se poslednji put kada se veliko fudbalsko takmičenje igralo po ovom sistemu, dogodio ishod:

 

Mexico - Gol razlika 0 Bodova 4
Republic of Ireland - Gol razlika 0 Bodova 4
Italy - Gol razlika 0 Bodova 4
Norway - Gol razlika 0 Bodova 4

 

jedini put da je ekipa ispala sa pobedom i remijem. Zanimljivo mi je da su u ovoj grupi ponovo i Italija i Irska, a da je umesto Norveške sada ovde Švedska.

 

I još da dodam da je prilično besmisleno na svim topicima pisati dve ekipe koje prolaze, obzirom da će iz čak četiri grupe proći tri ekipe. Po ovom sistemu takmičenja, prava prognoza je koje će sve ekipe osvojiti 4 boda zato što je to glavni cilj u najvećem broju slučajeva.

Edited by Ajant23
Link to post
MiddleClass

Mogao si otvoriti novi topik - u susret ep ili razno sa ep. Ovako ti je post sranje!

Link to post
MocaVukotic
    80 group stage italia-belgium 0:0

    00 group stage italia-belgium 2:0(1:0) totti, fiore

 

    00 group stage italia-sweden 2:1(1:0) di biagio, del piero - larsson

    04 group stage italia-sweden 1:1(1:0) cassano - ibrahimovic

 

    00 group stage belgium-sweden 2:1(1:0) goor, e.mpenza - mjallby

 

    12 group stage italia-ireland 2:0(1:0) cassano, balotelli

Link to post
crtamOrasi

Citajuci ITA sastav shvatim koliko je Kalco otisao u aut.

 

Bilo bi malo podnosljivije da su Verratti i Marchisio tu, ovako su u ozbiljnom problemu na sredini, iako (samo) deluje da su napred najtanji.

 

Belgija se opet proglasava nekim favoritom iz senke, a ja i dalje ne vidim kako ce prevazici problem nemanja dva barem pristojna beka. Sve ostalo jeste odlicno, ali su umnogome limitirani sto im po bokovima igraju ljudi od metar devedeset.

Link to post
×
×
 • Create New...