Jump to content
IGNORED

Izrael & Jordan


nbg4ever

Recommended Posts

Ajmo polako...

 

Trenutna poslovno-privatna situacija mi je, poput i ove u Izraelu, veeeeoma turbulentna i komplikovana. Ne nuzno losa, samo komplikovana :D

 

Pa tako ide i moje planiranje, tj manjak istog. Enivej, upisah godisnji u petak, kupio sam putujuce pantalone, te svecano otvaram topik.

 

Polazak je u petak 23-eg oktobra, iz Budimpeste (10h). Povratak 5-og novembra, Ben Gurion (7h)

 

Okvirni plan je:

 

23-24-25 okt > Tel Aviv

26-27 okt > sedam na bus ujutru i idem u Eilat (ima i jeftinih letova, ali ovo je kao da vidim scenery™ )

28 okt > prelazim u Aqabu

 

Tu vec ne znam tacno kako dalje. Plan je da uplatim neku organizovanu turu koja bi pokrila Wadi Rum (eventualno nocenje u pustinji), Petru, mozda i Mrtvo more.

Poenta je da prodjem sto jeftinije, tj da ne iskesiram 500$ za tih par dana, ako je moguce. Nakon toga bi sledio povratak u Aqabu i odatle put za Aman. Koliko sam video na Jett sajtu, autobusi iz Aqabe za prestonicu idu cesto, dok iz Petre ima samo jedan dnevno. To je i glavni razlog zbog koga mi deluje kao bolje resenje da turu bukiram iz Aqabe, umesto iz Eilata. Mada, ako bi Izraelci mogli da me ostave u Jordanu, umesto da me vracaju preko grane, to bi cak i bilo lakse.

 

Da kazem da tu potrosim 2-3 dana

 

31-01 nov > Aman (gledao bih da ubacim i izlet u Jerash)

02-03-04 nov > povratak u Izrael preko Alenbyja, tacnije u Jerusalim. Nadam se de ce situacija do tada biti malo mirnija. A i ako ne bude, sta sad :D

04-05 nov > predvece sedam na bus i idem na Ben Gurion, let je rano ujutru

 

E sad, dosta tu ima pitanja, ali ajde da krenemo sa par jednostavnijih

 

Sto se kesa tice, pretpostavljam da mi je pametnije da nosim $$$, umesto evra? Ili da se ogranicim na podizanje sa bankomata? Provizija je valjda 2%

 

Koja se bre struja (tj uticnica) koristi tamo? Gledam po netu i za Jordan pominju x razlicitih koje su u upotrebi, a ni za Izrael jos nisam nacisto

 

Toliko za pocetak, pisite i neke savete, sta vam vec padne na pamet. Tnx

 

Sent from my Tab2A7-10F using Tapatalk

Link to comment

I ovo zdravstveno osiguranje pocinje da mi opasno ide na zivce. Onomad mi u Intezi obracunali 5.000-10.000 dinara.

Pozovem malocas Uniqa osiguranje, devojcica mi za standard paket i pokrice za ceo svet, da premiju od 15.700 :frust:

Odem na sajt Uniqa osiguranja ponovo, web kalkulator, sve popunim - 2.250rsd isti paket. Pozovem ponovo, oni mi ispale vecu cifru. Ne zna zasto webshop daje drugacuju informaciju.

Pitam za interkonti osiguranje (niza osig suma, pokriva Aziju bez Japana), premija 1.200 din. Jel spadaju Izrael & Jordan tu? Kaze devojcica, spada valjda :unsure:

 

Dakle, sva ta osiguranja ne targetiraju pojedinacno ni jednu zemlju, pa da bude skuplje na konto toga sto idem bas u Izrael i to bas sada, vec su geografski odredjena. Sutra cu direktno u poslovnicu, valjda me nece osuriti :cry:

Edited by nbg4ever
Link to comment

Wadi Rum mozes i u sopstvenoj reziji da posetis. Poneses sator, pripremis se na par sati pesacenja ili eventualno iznajmis kamilu ili dzip. Ima neki kamp posle pola sata hoda koliko se secam. Mi smo isli peske pa smo nabasali na neciji "smestaj" gde je bio i neki wc:)

 

Izlet na Mrtvo more se tamo nudi u paketu sa posetom Mount Nebo, pa eto mozes to da iskombinujes.

 

Aman kao grad nije nista specijalno zanimljiv, ali tamo sam probao najlepsi slatkis na svetu Kanafe, ovo sto kod nas ponegde nude ne moze da se poredi. Probaj i halawat al jibn, podjednako dojaja. Bio sam i u dobrom Hamamu u Amanu, jedino sto je bilo skupo koliko se secam.

 

Petra je ogromna, moze cak da se desi i da bude razocaranje, ali svakako vredi posetiti.

 

Samo letovaliste Akaba je sranje po meni, ali sam tamo video najcistije more i najlepsi morski svet u zivotu, mozes da uzmes neki kurs ronjenja, stvarno je mnogo lepo.

Link to comment

ja sam bila u izraelu i jordanu ali ne u istom cugu.

dakle, izrael:

obavezno ponesi dolare (sitnininu) i po mogućstvu keš. plaćanje karticom po prodavnicama je u vreme kada sam ja bila, 2008., bilo moguće samo za iznose preko 10 šekela. ne znam kakva je situacija danas i koji je kurs. možda se situacija i promenila. keš valja imati za vodu i sitnice.mogu i sitni dolari.

ja sam jedne večeri u jerusalimu umalo dobila slom živaca ispred bankomata.

struja je 220v. što se tiče utičnica nećeš imati problema. ukoliko ipak naiđeš na trokraku, pitaj osoblje hotela ili hostela gde budeš smešten da ti pozajme. uvek izlaze u susret.

imaj u vidu da su kontrole rigorozne i da ćeš biti pretresan.

takođe, u petak već oko 13h počinju pripreme za šabat.

vidim da ti je plan TA nekoliko dana pa eilat. eilat je letovalište koje ne zaslužuje posebnu pažnju. umesto toga bolje idi do negeva i masade. ako stigneš idi do galileje i ručaj u nekom kibucu.

 

jordan:

saveti za keš važe i za jordan. valuta im je jd ali nisu gadljivi na dolare. saveti za struju isto važe.

dok u izraelu vodu iz vodovoda možeš komotno da piješ u jordanu to ne čini.

ja sam u jordan ušla kopnom iz pokojne sirije, pa sam prvo obišla džeraš, rimsku gerasu.ukoliko te interesuje arhitektura rimskih antičkih gradova džeraš je prava stvar. topla preporuka.

odatle sam otišla za aman, gde sam se istog dana otrovala hranom. sećanja su mi obavijena izmaglicom jer sam većinu vremena provela sa kojotušom povraćajući. ipak, pamtim da me aman nije posebno oduševio. verovatno i zato što sam bila bolesna i džangrizava.

petra:

proveri cenu ulaznice za petru. jordanci, hohštapleri svetskih razmera, imaju dvostruke cenovnike. letnji i zimski. koliko se sećam, cena nije bila zanemarljiva. od ulazne kapije do samog lokaliteta petra moguće je ići peške, konjskom zapregom ili na konju. jedan deo puta vodi kroz tesnac sik (siq). spremi foto aparat. moje mišljenje je da petru treba obilaziti pešice. ja sam išla peške bez obzira na kojotušu i nisam zažalila. trenutak kada se sik završava i nazire treasury je veličanstven. sam lokalitet je ogroman ali ga vredi obići.

mrtvo more:

ja sam bila i sa izraelske i sa jordanske strane. čini mi se da je sa jordanske nešto jeftinije. uzmi dnevnu kartu u nekom letovalištu/hotelu i uživaj do mile volje. meni je prvi put voda bila odvratna i nisam se kupala (izrael). podsećala me je na vruće ulje. u jordanu mi je bilo ok. nije obavezno ali možeš da probaš. inače, mrtvo more je kripto depresija pa nema dejstva ultraljubičastih zraka. ukoliko te to brine.

wadi rum:

u wadu rum sam išla tojotinim jutijem, sedeći pozadi na nekoj klupi, polu živa. dobro se sećam neverovatne količine peska i prašinčine koju je džip dizao. bukvalno sam ga se nagutala bez obzira što sam bila obučena po beduinski i uvezana u maramu/šal. po povratku u hotel u akabi mi je trebalo pola sata da sperem pesak sa sebe. inače nije bilo vode u mom kupatilu pa sam se drala da se hotel orio. jordanci su neverovatne lenčuge.

sam wadi rum je prelep. nisam neki veliki ljubitelj pustinje ali ova je posebno lepa, crvena. sličnih stenskih formacija ima i u maroku ali nije to to. valjda zbog lorensa.

u wadi rumu je moguće naći smeštaj u nekom šatoru kod beduina. mene su beduini spasli nekim čajem. bilo mi je toliko loše da sa sel, pa legla u pesak sa namerom da mrem. oni su se sažalili i spasli me. hvala im na tome! imam čak i sliku kako spavam u pesku ali je ona za kategoriju foto genije pa je neću kačiti.

akaba:

u samoj akabi, ne računajući izlete okolo, sam bila 3 dana i sve što pamtim je krevet. nisam uspela ni do bazena da dođem a kamoli plaže. pošto sam ranije bila na crvenom moru nije bio problem.

more je čisto i toplo ali izbegavaj javne plaže jer su jezivo štrokave.

klopa:

blisko istočna. što se mene tiče, bolja u izraelu nego u jordanu. ja sam u jordanu i onako jela samo pita hleb.

obavezno probaj barazeh, keks od susama. imaš ga i na aerodromu u amanu.

nadam se da će ti ovo bar malo pomoći :)

Link to comment

Tnx, citam kasnije. Povrh svega, ubacili su mi i nekakvu konferenciju u sredu, od jutra do pitaj boga kada.

Trcim prvo u banku, da podignem $$$ (imam 400, valjda ne moram da najavljujem podizanje). Posle u Uniqu, za ZO

 

Sent from my Nexus 4

Link to comment

Kisa ubi danas. Isao do autobuske stanice, da izvidim teren. Dva kilometra u japankama i sorcu. Stanica je kao TC u bloku 70. Bar ima da se kupe suve patike i kisobrani za male pare

 

*ovde vec ima vojske, ali uglavnom putuju negde

 

Sent from my Nexus 4

Edited by nbg4ever
Link to comment
  • 2 weeks later...

Vratio se. Nikakvih problema nije bilo. Tel Aviv, Jerusalim, Irbid, Aman, Petra, Aman, Jerusalim, Vitlejem, Mesada, Mrtvo more. U Jordan presao preko Jordan river crossinga, nazad u Izrael preko Allenbyja.

 

Sent from my Nexus 4

Edited by nbg4ever
Link to comment
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...