Jump to content
IGNORED

Tour de France 2015


malkin

Tour de France 2015  

22 members have voted

  1. 1. Ko osvaja Tour de France 2015?

    • Alberto Contador
    • Chris Froome
    • Vincenzo Nibali
    • Nairo Quintana


Recommended Posts

102. izdanje, voziće se od 4. do 26. jula.

 

zvanični sajt

 

http://www.youtube.com/watch?v=Uo_VIVJaleM

 

nekoliko bitnih činjenica:

 

  • Tur startuje u Utrehtu kratkim individualnim hronometrom (13.8km).
  • tih 13.8km je i ukupna kilometraža individualnog hronometra na celoj trci. nikad manje u modernoj eri Tura.
  • devetog (9.) dana trke će se voziti timski hronometar (28km).
  • povratak vremenskih bonusa: na svim etapama osim hronometara prva tri vozača redom dobijaju bonuse od 10, 6, i 4 sekunde.
  • voze se Pirineji pre Alpa, a zalazi se i u Massif Central

 

ovaj Tur je očigledno pravljen tako da ga osvoji najbolji grimpeur: mizerna kilometraža individualnog hronometra i 6 etapa sa finišima na ozbiljnim usponima jasno određuju kvalitete potrebne za pobedu. ali, iako je jasno šta pobednik treba da bude sposoban da uradi, ishod trke je daleko od jasnog. prvo, ozbiljni favoriti za žutu majicu će morati da prežive prvu nedelju; drugo, odavno na Turu nije bilo ovoliko ozbiljnih kandidata za žutu majicu. svake godine sastavljam polll za pobednika sa desetak imena, ali obično znamo da otprilike osam od njih nemaju ozbiljne šanse za pobedu. ove godine na trku dolaze--u odličnoj formi i sa ciljem da pobede--četiri GT pobednika, od kojih su trojica već osvajali Tur a četvrti je jednom bio drugi. nisam uopšte siguran da je u istoriji Tura bilo godine u kojoj se ovako oštra konkurencija okupila na startu. ovo bi mogla da bude trka o kojoj će se dugo pričati.

 

prva nedelja nastavlja trend koji će očigledno biti važan deo Prudomovog nasleđa: april u julu. već druga etapa vodi bicikliste u vetrovima šiban Zeland, treća je mini Fleche Wallonne sa finišom na slavnom Mur de Huy-u, a četvrta uključuje kaldrmisane sektore severa Francuske i ima dužinu klasika (223km). do kraja nedelje će se, suprotno tradiciji koja je još živela za vreme Leblankovog vođenja Tura, sprinteri silno mučiti da osvoje makar jednu etapu. voziće se po terenu koji gotovo nikad nije ravan, a na šestoj etapi će peloton biti izložen i vetrovima severne obale Francuske. sve u svemu, prva nedelja će biti veoma teška. nijedna etapa (osim eventualno pete) nije zgodna za predah, voziće se brzo i nervozno jer će peloton biti svež i kompletan a svako će želeti da bude na čelu kako bi izbegao opasnost i kidanja grupe. ko je u mogućnosti, neka gleda što više od ovih etapa jer sumnjam da će biti dosadnih trenutaka.

 

za kraj prve nedelje Prudom je ostavio timski hronometar. ovo je veoma neobično--timski hronometar se uvek vozi na samom početku trke. ove godine, dok timovi izađu na kraj sa vetrovima i kaldrmom veliko je pitanje ko će moći da računa na kompletan sastav na startu devete etape. prva nedelja će ekipama velike probleme da zada kad je u pitanju selekcija vozača: treba obezbediti podršku GC kandidatima za borbu u Pirinejima i Alpima, ali treba i misliti na ovako tešku prvu nedelju i kasni timski hronometar.

 

druga nedelja: Pirineji. nije retko da prvi od dva planinska masiva u trci ima najteže uspone negde na sredini etapa i da se ti dani završe miroljubivo, makar kad su u pitanju GC favoriti. ove godine Prudom je pripremio tri uzastopna finiša etapa na pirinejskim usponima, od kojih su dva HC (na 10. etapi La Pierre-Saint-Martin koji se vozi prvi put, i na 12. Plateau de Beille). ove godine ni tranzicija do Alpa neće biti ravna i pogodna za sprint: umesto sprinterske promenade po azurnoj obali, trka će zaći u Massif Central i gledaćemo nekoliko etapa sa uzbudljivim trkanjem po kraćim a strmim usponima.

 

treća nedelja: Alpi. tri hajlajta ove nedelje su 17. etapa koja ponavlja slavnu etapu iz 1975. u kojoj je Merks izgubio Tur i koja je označila kraj njegove vladavine; 18. etapa sa Les Lacets de Montvernier, i 20. etapa sa finišom na Alpe d'Huezu. festival pentranja i scena na kojoj će da se odluči ovogodišnji Tur.

 

ove godine neću da preporučujem dane za nepropuštanje. najiskrenije, mislim da nema smisla jer stvarno ne znam koju etapu bih ispustio sa tog spiska. bez preterivanja, gotovo svaka etapa lako može da se pretvori u nešto neočekivano i uzbudljivo. umesto toga, evo dana kada će trka biti prenošena od prvog do poslednjeg minuta:

 

4. etapa, 7. jul: kaldrma

 

PROFIL.png

 

 

10. etapa, 14. jul: prvi planinski finiš u Pirinejima

 

PROFIL.png

 

 

11. etapa, 15. jul: drugi dan u Pirinejima

 

PROFIL.png

 

 

12. etapa, 16. jul: treći dan u Pirinejima

 

PROFIL.png

 

 

14. etapa, 18. jul: Massif Central i uspon na Mende

 

PROFIL.png

 

 

17. etapa, 22. jul: Alpi, istorijska Pra Loup etapa

 

PROFIL.png

 

 

18. etapa, 23. jul: Les Lacets

 

PROFIL.png

 

19. etapa, 24. jul: treći dan u Alpima

 

PROFIL.png

 

 

20. etapa: Alpe d'Huez

 

PROFIL.png

Link to comment
  • Replies 861
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • malkin

    157

  • Nemanja Posrbica

    104

  • gervasius twinkleminkleson

    85

  • freakns

    82

Bravo za uvodni post :Hail: 

 
I molba za vas upucene, pisite ljudi. Uvek vas je odlicno citati, a cesto vas i nema dovoljno :) Pa vas to molim u ime svih nas ljubitelja, koji nismo veliki poznavaoci. Znace vasi opisi etapa, najave, izvestaji...  videti samo ovaj prvi post, zlata vredan :D
Link to comment

Nibali FTW! :0.6:

 

Malkin :Hail: dao bog da imas sto vise vremena za najave tokom trke :)

 

moja prognoza: Quintana nece imati noge za pratnju na svim etapa, prvi puca. Contador ce da napadne u Pirinejima, jer ako se tu bude islo samo na tempo, i Nibali a pogotovo Foome ce da profitiraju. ako Contador dobije neki minut u Pirinejima, sve je otvoreno. ako ne, izmedju Froome-a i Nibali-ja se odlucuje GC. jedan drugog ce da ubijaju tempom sa napadima u zadnjem kilometru.

 

jbt, ima jedno 10 etapa na kojima se moze napasti GC. samo prste covek da polize :)

Link to comment

Pozdrav i od mene. Nadam se da će biti više vremena za praćenje ovog Toura u odnosu na prethodna dva.

 

Ruta obećava. Konkurencija obećava. Malkin je standardan....

 

Mislim da od ove četvorke najmanje šanse ima Contador, isključivo zbog Gira. Očekujem da bukvalno svako od njih ima po jedan loš dan, tako da će biti vrlo uzbudljivo.

Link to comment

Astana:  Scarponi, Fuglsang, Boom, Westra, Kangert, Taaramäe, Grivko, Gruzdev, Nibali

 

Sky:  Thomas, Kennaugh, Stannard, Rowe, Porte, König, Roche, Poels i Froome

 

Movistar: Anacona, Castroviejo, Dowsett, Erviti, José Herrada, Gorka Izaguirre, Malori, Valverde, Nairo Quintana 

 

Tinkoff Saxo jos nije objavio tim, ali pretpostavljam da ce biti: Basso, Kiserlovski, Majka, Rogers, Kreuziger, Sagan, Bennati, Valgren i Contador. Eventualno moze Tosatto da upadne...

 

Ako Basso bude u ikakvoj formi [a vjerovatno nece], to ce bit strasno oruzje za Contadora. Sky ima na papiru najjaci tim, ali previse orjentisan ka brdima, valjace prezivjet prve etape... Ne bi me zacudilo da Froome i ove godine ima problema. Mada je i dalje prvi favorit..

Mislim da ce Quintana biti tih u prve dvije nedelje, a da ce u trecoj biti mozda i najspremniji. Contador ce sigurno pokusavati, ali zbog Gira ipak sumnjam da moze da pobjedi. Nibali... ko zna, od njih 4 on je vjerovatno najmanje, hm, talentovan, ali je i takticki najinteligentniji cini mi se. Mislim da ima i on sansi, svakako se nadam da ce odbraniti titulu :)

Link to comment

Očekujem izuzetno brz TdF. Sva četiri favorita imaju u najmanju ruku odlične timove. Sagan ako bude pušten sa lanca sa ovakvim profilom etapa bi trebao da opet bude u zelenom (a promelili su i bodovanje koje više pogoduje pravim sprinterima). Cav dolazi sa vozom u punom sastavu. Tačkasta možda uzme i neko od GC vozača, pogotovo ako bude trka interesantna do Alpe d'Huez. Veliki broj mladih talentovanih vozača je dobio prednost u odnosu na iskusne. Kao što Malkin reče, ovo može biti legendaran TdF. Nibali i Quintana su favoriti, jer imaju najbolju kombijaciju svih faktora.

 

Gledao sam skoro dokumentarac o TdF 2009 i na jednoj brdskoj etapi se izdvojila grupa favorita, Contador, A. Schleck, Nibali, Wiggins i od pozadi iz je stigao Armstrong. Šest godina kasnije svi su legendarni biciklisti.

Link to comment

Objavio i Tinkoff tim upravo, samo Tosatto umjesto Kiserlovskog. Cudi me, osim Majke svi brdasi su im bili i na Giru...

 

Zanima me da vidim koliko ce se Valverde kontrolisati. Nisam nesto ubjedjen da nece umislit da moze i on do podijuma. Mada, s druge strane, to mozda i nije lose, da ostali rivali moraju da obracaju paznju i na njega. 

 

Zanima me i koliko moze Van Garderen npr. Tesko mi je zamisliti da sve prodje 100% prema ocekivanjima i da ova cetvorica zauzmu prva 4 mjesta, vjerovatno ce biti i neko iznenadjenje. 

Edited by gervasius twinkleminkleson
Link to comment

Biće sigurno. Prvo, uvek postoji rizik padova, naročito što je ruta u prvoj nedelji vrlo riskantna. Drugo, mislim da Contador neće uću u 4. Bio bi podvig da uđe. Pre par godina kad je došao na Tour odmah posle Gira bio je peti ili šesti na kraju, i to u nešto lošijoj konkurenciji.

Link to comment

Istina, ali to je bio vjerovatno najtezi Giro u novijoj istoriji, a on nije imao plan da se pojavi na Touru [tj, jeste, ali bilo je neizvjesno hoce li mu biti dozvoljeno], tako da je sa mnogo manje zadrske isao na Giro. 

Link to comment

Valverde će dobiti odrešene ruke na Mur de Huy-u gde će biti favorit i na Mende etapi. ako sve prođe kako treba po Kintanu, Valverde bi i ovim morao da bude više nego zadovoljan. a u zavisnosti od razvoja trke lako kože da se desi da bude mesta da nešto proba i u Alpima, do tada možda vidimo velike zaostatke u GC-u.

ovo je trka za Naira, mislim da nema mesta sumnji u Movistaru. a Piti nek vozi Vueltu ako mu je do GC uspeha...

Link to comment

Da, zaboravio sam na taj momenat..svejedno smatram da bi to bio redak podvig. :D

To svakako - i ja mislim da nece pobjediti, ali prosto, ovaj put je svjesno isao na pokusaj osvajanja oba, tako se i spremao da na Giru ne bude bas na maksimumu, tako da nije ista situacija kao 2011. 

Link to comment

Pohvale za strasan uvod, navijam za Contadora, jedva cekam. Ovakav Tour nisam do sada gledao, individualni hronometar skoro nebitan, etape bas raznovrsane i gde moze da bude iznenadjena bukvalno svaki dan.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...