Jump to content
Timmy

Srbija na putu za Rio

Recommended Posts

Timmy

Moguće najuspešnije igre za našu zemlju. I po broju medalja i učesnika.

 

Za sada 11 viza, sad će answer da ih imenuje :)

Share this post


Link to post
theanswer

Prvo da kažem da do sada i nismo se nešto značajno proslavljali na OI u poslednje vreme tako da do nekog napretka mora da dođe :) Obično smo loše tempirali formu, a i nije baš lako doći do olimpijske medalje, postoje dobro uhodani sistema rada u najvećim zemljama sa mnogo više novca, kod nas sistem neki tek počinje da živi i nadamo se da će dati neke rezultate uskoro..

 

Elem, ovih 11 viza su sledeće:

 

Streljaštvo 6, Atletika 2, Plivanje 3

 

Što se streljaštva tiče, treba odmah napomenuti da kvota ne pripada takmičaru koji ju je osvojio nego OKS odnosno SSS koje odlučuje kome će je od takmičara ustupiti. Having said that, kvote su ostvarili Jasna Šekarić (pištolj), Andrea Arsović (puška, verovatno naša najbolja takmičarka u ovom trenutku), te kvote ostvarene su još 2014. na Svetskom prvenstvu, zatim Dimitrije Grgić (pištolj), Damir Mikec (pištolj), Ivana Maksimović (puška) i Milutin Stefanović (puška), te kvote su ostvarene na svetskim kupovima ove godine. U Londonu smo imali 8 kvota, mislim da je minimum da i ovaj put imamo isto toliko minimum a sve preko toga bi bio fantastičan uspeh. Neki favoriti su Zorana Arunović, Andrija Zlatić, Milenko Sebić, možda i Pletikosić, Mirosavljev itd. Ima još dovoljno prilika, par svetskih kupova i par evropskih kvalifikacionih takmičenja.

 

U atletici, to je jasno Asmir Kolašinac, na mitingu u Senti i Ivana Španović danas u Dohi. Dudaš, Tomašević, Bekrić, Jelača, Raović, Terzić, samo neka od imena od kojih treba očekivati još.

 

Plivanje. Velimir Stjepanović 400 slobodno (za sada), Čaba Silađi 100 prsno i Arkadij Vjačanin (100 leđno i 200 leđno). Tu je Lenđer kao očiti kandidat i imamo neke mlade izuzetno uspešne plivače koji obećavaju možda ne za neke dobre rezultate u Riu ali kasnije sigurno tipa Vuk Čelić ili Anja Crevar...

 

Kolektivni sportovi... U najboljem slučaju možemo imati 6 ekipa. Teoretski možemo 9 ali po meni ne možemo :) Fudbal muškarci, evropsko under 21 u Češkoj kvalifikaciono, treba da prođemo grupu da bi otišli u Rio, ako pošaljemo jak sastav mislim da su šanse realne. Vaterpolo muškarci očekujem sigurno. Finale svetske lige u Italiji ovog leta je prva šansa, ide samo pobednik. Imamo i Evropsko kod nas u BG. Košarka muškarci i žene, videćemo na Eurobasketima šta ćemo uraditi, kod muškaraca top 2 idu direktno još 4 u interkontinentalne turnire, kod žena top 2 direktno još 3 u interkontitentalne turnire. Odbojka komplikovano jako. Žene imaju šansu na Svetskom kupu, muškarci ne učestvuju. Ali bilo bi iznenađenje da se tako kvalifikujemo. Na osnovu evropskog i svetskog renkinga biće odlučeno ko ide na kvalifikacione turnire početkom 2016. Ima jedan evropski i jedan interkontitentalni u obe konkurencije. Pre toga na svetskom kupu treba navijati za evropske ekipe da bi se smanjila konkurencija. Bodovanje za liste je čudno, za evropsku listu više bodova nose Evropske Igre u Azerbejdžanu nego Svetska liga. Sa evropskih prvenstava nema direkntih mesta. Teoretske šanse imamo u rukometu i ženskom vaterpolu. Mislim da su šanse nikakve imajući u vidu stanje u rukometu. Muškarci moraju prvo da prođu kvalifikacije za EP, žene baraž za SP protiv Rumunije. Onda na tim takmičenjima treba izboriti kvalifikacioni turnir i na tom turniru se onda kvalifikovati. Šanse realno nikakve. U vaterpolu imamo šanse jer organizujemo EP, ali šanse realno mnogo male. 

 

Individualni. Najjači smo u kajaku, svetski vrh. Sve kvote se uglavnom vade na SP koje se održava u avgustu. Jedini problem jako malo kvota, ne više od 10 po disciplini. Imamo šanse da u svim disciplinama ostvarimo kvotu mada ne mnogo veliko. Mnogo smo bolji u sprinterskim disciplinama nego u dužim i onim sa više članova u kajaku. Od borilačkih sportova smo najjači u Rvanju grčko rimskim stilom. Imamo svetskog prvaka i još neke u svetskom vrhu. U tekvondou imamo Mandićevu i Bogdanovićku. U džudou imamo šansu za otprilike 3 kvote ali nismo baš svetski vrh. Kukolj je naš najbolji borac. U boksu loša situacija. Nešto ću propustiti sigurno ali da probam da spomenem ostatak, biciklizam možda 2 mesta u drumskom ali daleko od vrha, mountain bike disciplina kros kantri imamo šansu za jedno mesto. Stoni tenis, tuga. Tenis znate. Badminton imamo odličnog juniora, ali tek juniora, čak i streličarstvu imamo solidnog juniora kao i u streljaštvu gađanje glinenih golubova, dizanje tegova isto solidni juniori, imamo čak i golferku koja možda dobije pozivnicu za Rio. Veslanje nismo nešto uspešni, ali imamo par posada koje bi trebalo da budu u Riu, dubl skul, četverac i dvojac najveći aduti. 

 

Umro sam dok sam ovo ispisao, nešto sam sigurno zaboravio, pisao sam iz glave.

Share this post


Link to post
Dr Arslanagić

theanswer, aj napiši nešto više o badmintonu u nas, ako te ne mrzi.

Share this post


Link to post
theanswer

Uh, pa ne znam ja mnogo, samo osnovne stvari. 

 

Naš najbolji senior je Igor Bjelan, on će učestvovati i na Evropskim igrama, a naš najbolji junior Dragoslav Petrović je na evropskom juniorskom ove godine bio u top 16. Dobio je neke protivnike iz renomiranih zemalja tipa Švedska i onda je izgubio od nominalno slabijeg takmičara iz Nemačke. Bio je blizu i u tom meču četvrtfinala što bi za naš badminton bio senzacionalan uspeh. Badminton savez dobro radi, to kažu svi i dobijaju neku pomoć i od Ministarstva sporta da idu po tim turnirima. 

Share this post


Link to post
Prokleto Djubre

Koga smatras ozbiljnim stelicarskim juniorom? Ja ne idem po turnirima vec neko vreme, ali nisam primetio neke znacajne rezultate. Nikad niko s nasim pasosem nije pucao rezultat koji bi bio ozbiljan u bilo kom medjunarodnom takmicenju koliko znam. Dovoljno je reci da je rekord Srbije u indoor strelicarstvu napravljen pre 15-20 godina na turniru u Istambulu i da taj rezultat nije bio dovoljan ni za finale tog turnira.

Inace, mislim da je pored macevanja strelicarstvo sport za koji se najmanje izdvaja iz budzeta a nekako olos koji se tu nakupio uspeva da napravi sranje deleci i tih nekoliko hiljada evra godisnje. 

Share this post


Link to post
theanswer

Akos Varga iz Temerina, drugi na EP mladih.

Share this post


Link to post
Prokleto Djubre

Eto ti ga... nema me godinu dana i odmah krenu talenti. Odlicno je to cuti  :thumbsup:

Share this post


Link to post
theanswer

Stevan Pletikosić sedmi u Minhenu, taman dovoljno za Rio. Sedmo mesto za SSS, dvanaesto za OKS. Imamo 2/2 u vazdušnoj puški za žene i 2/2 za muškarce. 

Share this post


Link to post
Timmy

Sta cenis, dal je realno da strelci opet uzmu jednu - dve medalje? 

Share this post


Link to post
theanswer

To se nikad u ovom sportu ne zna ali jednostavno zakonom velikih brojeva treba ocekivati bar jednu medalju. Uvek bude dosta iznenadjenja na velikim takmicenjima. Azijski strelci tj Kinezi i Korejci su uvek favoriti u skoro svim disciplinama. Cini mi se da bi dva najveca kandidata za medalju kod nas trebalo da budu Andrea Arsovic i Damir Mikec.

Share this post


Link to post
pbg12345

jbt, ovo su osme oi na kojima ce jasna sekaric (verovatno) ucestvovati.

ako sam naleteo na dobre podatke po tome je rekorder u konkurenciji zena

Share this post


Link to post
Timmy

I ima 5 medalja valjda.. 88 i 92 cu joj uvek pamtiti :) Legenda je blaga rec.

Share this post


Link to post
theanswer

jbt, ovo su osme oi na kojima ce jasna sekaric (verovatno) ucestvovati.

ako sam naleteo na dobre podatke po tome je rekorder u konkurenciji zena

 

Dobro, možda neće učestvovati, možda nju zajebu ovaj put :) likely not... Ovaj put je izborila kvotu na prvom takmičenju na kojem je mogla, na SP još 2014. Ove godine i nije u tako dobroj formi, ali nema ni pritisak za nekim rezultatom.. Arunovićka i Zlatić su još bez kvote, Zlatić je u tragičnoj formi, Arunovićka u konstantnoj ali dosta ispod njenih najboljih rezultata, uvek je negde između 10og i 20og mesta, videćemo da li u 10m air pistol može do kvote u Minhenu, to bi bilo realno očekivati i sa tim rezultatom bi izjednačili broj strelaca iz Londona na 8. Ako kojim slučajem Arunovićka do kraja kvalifikacija ne uzme kvotu (što nije realno ali ako se desi) bojim se da će neko od muškaraca opet stradati. 

Edited by theanswer

Share this post


Link to post
Timmi

ima neki baja s 10 oi, pri cemu je preskocio moskvu. Uz to, pazi sad, i dalje je aktivan.

Share this post


Link to post
MiddleClass

To da kvote pripadaju savezu, a ne takmicarima koji su ih izborili je jedno od najglupljih pravila u istoriji sporta.

Share this post


Link to post

×
×
  • Create New...