Jump to content

Splitovano od strane moda: upotreba pasiva u srpskom jeziku


luba

Recommended Posts

Naravno, htedoh u stvari reći da je najčešći problem Vice prevoda to što zvuče loše na srpskom, i mislim da je tu uzrok nedovoljno poznavanje sopstvenog jezika od strane prevodilaca, i to ne gramatičko-vokabularno znanje, nego neuključenost u živi jezik koji odiše slengom i specifičnim konstrukcijama koje nisu nužno ekvivalent onih u engleskom.

 

A za ovaj, pa možda je i krševito napisan, mrzi me da ga čitam ponovo na engleskom, ali već prve dve rečenice su nedvosmisleno pokazale da je prevod nekvalitetan.

 

kazi mu, vini.

Link to post
 • Replies 177
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Meazza

  40

 • Time Crisis

  18

 • MancMellow

  16

 • kobni zelaya

  16

Kako se borimo sa tim "od strane"? Meni je zbog radnog engleskog jezika to postala prirodna konstrukcija. To i što mi navire da izgovaram neku radnju + "bez da", samo što je to toliko odvratno, da silom nalazim način da to preinačim u nešto drugo.

Link to post

Kako se borimo sa tim "od strane"? Meni je zbog radnog engleskog jezika to postala prirodna konstrukcija. To i što mi navire da izgovaram neku radnju + "bez da", samo što je to toliko odvratno, da silom nalazim način da to preinačim u nešto drugo.

Naravno, htedoh u stvari reći da je najčešći problem Vice prevoda to što zvuče loše na srpskom, i mislim da je tu uzrok nedovoljno poznavanje sopstvenog jezika od strane prevodilaca, što prevodioci ne poznaju dovoljno sopstveni jezik

Link to post

"Od strane" je sasvim validna konstrukcija, samo (parapsiho)patološki prezirači pasiva kao što je luba imaju išta protiv "od strane" -_-

 

Meni je i "bez da" sasvim OK, mada naravno neformalno.

Link to post

Nema tu "treba" i "ne treba", to ostavi skupu usahlih mumija koje se okupljaju na samhain svake četvrte 21. godine da menstrualnom krvlju senćanskih devica ispišu izmene u pravopisu matice srpske i dodaju još po koju varijaciju reči srbožder u rečnik. Pasiv ume malo da grebe uši, i to baš u kontekstu prevođenja sa engleskom, ali ima situacija kada je sasvim u redu da se upotrebi, npr. moj post.

Link to post

@Ariel, u tvojoj rečenici bode uši samo zato što je potpuno nepotrebno - bilo bi dovoljno da si napisao samo "nepoznavanje sopstvenog jezika", znalo bi se da misliš na prevodioce. IMHO kad se koristi neka komplikovanija fraza u vidu opcionog objašnjenja, obično je bolje da se to objašnjenje izostavi.

 

Pasiv BTW ima svoje mesto, i sasvim je validno da se koristi tamo gde zvuči smisleno. A gde ima mesta pasivu, ima mesta i za stilsko ubudženje pasivnog vršioca radnje... od strane mene™.

 

Osim kad ti urednik kaže drugačije, naravno -_-

Link to post

Pasiv je inače opšti no-no, pogotovo u srpskom. Za te stvari treba samo treba da se ima osećaj jezika na kome pišeš. Fora je što prevodioci često ne razmišljaju na svom jeziku i onda misle da treba da prevedu i konstrukciju i broj reči i sve kao što je u originalu.

Ja znam neke prevodioce kojima se mozak redovno lomi jer ne znaju kako da prevedu nešto što na engleskom piše "XY people died in shooting at YZ" a da ne pišu "u pucnjavi tu i tu", jer "pucnjava" nije isto što i shooting. Ne vredi, ne mogu jer ne znaju da razmišljaju na srpskom i misle da moraju da sačuvaju konstrukciju na engleskom koja ne radi i ne može da radi na srpskom.

 

Pasiv - ne!!1

Link to post

pa da, pasiv se u teoriji koristi za situacije kada je vršilac radnje podrazumevan ili nepoznat, ili nebitan.

u srpskom se najčešće pasiv prevodi aktivnim povratnim glagolom.

u teoriji, jelte

Edited by belch
Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...