Jump to content
IGNORED

Mitar Subotić Suba - Rex Ilusivii


klimt

Recommended Posts

Postavio sam Yetija.

https://www.youtube.com/watch?v=cOxu-BVRqvE

 

Pesma je sigurno bila iz 1983. jer sam je nosio te godine, na kaseti na more, a sećam se da sam je nešto ranije snimio sa radija.

 
Napisao sam sve što sam znao o toj numeri i ilustracijama: 
 
REX ILUSIVII je Mitar Subotić - Suba
DR. WOO je Zoran Janjetov, strip crtač i pevač grupe Heroina
 
„Yeti“ je Rexov demo snimak nastao najverovatnije 1983. godine. Zoran Janjetov priča o saradnji sa Mitrom Subotićem u članku “Mitar Subotić Suba - Priča o kralju” (Reporter - 16. april 2002.): “Koncert u SKC-u, osamdeset i neke, Rex Ilusivii. To je bila "velika produkcija". Učestvovao sam i pevao pesmu “Yeti” koju sam davno snimio sa Subom. U stvari, nisam pevao, urlikao sam. Bio je i Kosta Bunuševac obučen u neka geometrijska odela i lomio neonske lampe. To je bio performans pod njujorškim uticajima. Sećam se Sube sa ogromnom količinom opreme, sa analognim sintisajzerima, pedalama, efektima, magnetofonima. Tada to nisu kontrolisali kompjuteri, već je jedan čovek išao okolo i pritiskao pedale. Terao me je da se penjem na neke šest metara visoke praktikable, pola metra širine, a ja se toga baš plašim. Na tome je trebalo da pevam umotan u neke zavoje. Bio sam Doktor Vu. Rex Ilusivii i Doktor Vu. Ili Tex Ilusivii, kako smo se posle zvali. Sećam se da je bilo tako komplikovano namestiti sve to u toku popodneva, a mislili smo da će biti možda dvadesetak ljudi koji su se setili da vide nešto od Rexa Ilusiviija. SKC je bio krcat. Najstrašnije je što niko u publici nije primetio nijednu grešku jer im se sve to dopalo, a koncert je bio raspad sistema. Milion grešaka. Kada istakneš svoje greške to više nisu greške, sto je Enov princip, ali ovde su se te greške sasvim slučajno isticale.”
 
Na početku pesme je ilustracija iz 165. broja „Džuboksa“ ( Z. Janjetov).
 
Vokalni delovi su ilustrovani fotografijom Z. Janjetova, kao pevača grupe Heroina. Fotografija je štampana u Yu Strip Magazinu br. 68.
  
Pri kraju pesme, nalazi se kaiš stripa „Patak Đoka“ Zorana Janjetova, objavljen u „Džuboksu“ br. 159. U to vreme u radio emisiji „Jugoslovenska pop scena“, Dragan Gojković puštao je demo snimke misterioznog izvođača, koji se krio iza imena Rex Ilusivii. Ovaj pseudonim koristio je Mitar Subotić – Suba.

 

Link to comment

super topik, bravo!

 

dobra vest u vezi sube je sto je jedan ozbiljan zaljubljenik i kolekcionar otkupio od njegove majke master trake sa gomilom materijala koji je sacuvan u brazilu posle njegove tragicne smrti.

 

vec nekoliko godina traju sredjivanja tih snimaka i mastering, tako da se ocekuje da ce ovog proleca biti konacno objavljeno novo izdanje. koliko znam tu ima i snimaka uradjenih u srbiji koji su poznati a kojih prakticno nema u opticaju (sem u ovim lo/fi digitalnim formatima tipa YT, mp3 itd)

 

pomenuti "impresario" ovo gleda kao na kardinalni umetnicki poduhvat i ne zanima ga komercijalna kapitalizacija nego da se napravi izdanje koje ce biti referentno.

Link to comment

 

dobra vest u vezi sube je sto je jedan ozbiljan zaljubljenik i kolekcionar otkupio od njegove majke master trake sa gomilom materijala koji je sacuvan u brazilu posle njegove tragicne smrti.

 

Zar nije bilo da su trake izgorele u pozaru?

 

Pa to je sjajna vest. Jbt kakav bedak da takav covek ode i to u momentu kad je imao takav kreativni nalet.

Link to comment

dobra vest u vezi sube je sto je jedan ozbiljan zaljubljenik i kolekcionar otkupio od njegove majke master trake sa gomilom materijala koji je sacuvan u brazilu posle njegove tragicne smrti.

 

Ne dobra, odlična vest, jer je najbolji bio pred kraj:

 

Link to comment

proverio sam. na trakama koje ce biti objavljene se nalazi kompletna neobjavljivana arhiva iz novog sada, od pocetka karijere pa do odlaska iz zemlje. demo snimci, outtakes, neobjavljene verzije poznatih pesama. to je arhiva koja je u medjuvremenu digitalizovana tako da je rad sa njom dosta jednostavniji. po mom informatoru, radi se o snimcima koji nemaju samo arhivsku vrednost vec iz perspektive naseg vremena deluju i zanimljivije od poznatog, objavljenog materijala zato sto su nekih od njih ostali neobjavljeni jer je procenjeno da zvuce isuvise eksperimentalno ili atipicno.

 

nije poznato da li tu ima brazilskog materijala. uzgred, snimci koje je on spasavao te tragicne noci su objavljeni na tanto tempo albumu.

Link to comment

Satima sam je tražio, i konačno se setio, šta je bilo sa remixom After eight. Pri digitalizaciji, iscurela je traka. Bio sam jako besan, sedeo sam na podu i pokušavao da je namotam. Odustao sam od prebacivanja, mislim da se pri vađenju i prekinula. Šteta, snimak je bio dobar. Remix je bio bolji od prve verzije. Dobro sam se i setio, sad videh u fajlovima da je to bilo 2005. godine. Nadajmo se da će biti na tom novom izdanju.

 

Da ponovim spisak koji sam ostavio na Forumu B92 i deo posta.

"Najkompletniji spisak Subinih demo snimaka urađenih pod imenom Rex Ilusivii.

Pesme su poređane po redosledu pojavljivanja, onako kako ja pamtim.

01 Praznik u močvari
02 After eight
03 Zla kob
04 Ptice
05 After eight (remix)
06 Jeti (Zoran Janjetov)
07 Arrivederci Roma (Kosta Bunuševac)
08 Non ho l'età (Kosta Bunuševac)
09 Arabia (Igor Popović)
10 Sex Machine (Milan Mladenović)
11 Plava jutra (Marina Perazić)
12 Bori se za mene (Masimo Savić)

 

Ko je Rex, saznao sam u emisiji TV Novi Sad, posvećenoj Subinom ocu. Tada je emitovan spot za aktuelni snimak „Ptice“. Čini mi se da je postojao i remix pesme „Praznik u močvari“, ali ne bih mogao da 100% garantujem."

Link to comment
  • aram changed the title to Mitar Subotić Suba - Rex Ilusivii

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...