Jump to content
IGNORED

povrce


rajka

Recommended Posts

Dajte mi svoje omiljene / najbolje recepte za povrce (ali takve da je povrce jedina ili glavna namirnica, ne ukras). 

 

moj trenutni hit - peceni kelj:

 

kelj sa odstranjenom drskom i debelim zilama se pomesa sa malo mulja, so i biber i pece 20 min u vatrostalnoj. kada se izvadi gornja polovina bude crispy i neverovatno uksna, donja bude mekana i chewy. jako dobro.

Link to comment

Zeleno sočivo se potopi preko noći, sutra se prodinsta crveni i beli luk na mulju, preko toga sitno seckani komorač, rkne se fina kašika kurkume, promeša, ubaci se sočivo, malo belog vina, pusti se da malo izvetri alkohol, i onda se skrčka 15tak minuta, so, biber.

Link to comment

kakva avangardna tema!

 

supica od spanaca.

tip kuhinje: veganska

 

u lonac ubacim dva paradajza, nasecenu sargarepu, celer, nesto luka, i po zelji moze i drugog kojecega ali paskanat mi ne ide. moze odmah i da se posoli. kad se sve dobro smeksa, ubaciti stapni mikser i uraditi bzzz bzzz. onda dodati bulgur (bolje) ili konzervu leblebija (ako si konzervativan tip), i brdo spanaca. kad bulgur omeksa i spanac se rastuzi, jelo je gotovo.

 

socivo sa pecurkama

tip kuhinje: veganska, ali ide dobro uz kuvano jaje

tip primedbe: ne znam da li ovo racunas u povrce?

 

u pleh se stave pecurke po zelji, sa naseckanim belim lukom i truncicom ulja. rernu na tiho i dugo, na primer 100 stepeni sat vremena (kazu mi, ja obicno odvrnem malo jace pa bude krace - rizik je da ce beli luk da pregori). u lonac se stavi zeleno ili jos bolje crno socivo. kad se ono skuva a pecurke zamirisu bajno i puste sok, prebaci se socivo u taj pleh, sve se promesa, doda se soli i na vrh stavi desetak ceri paradajza. pa opet u rernu, dok ceriji ne budu blizu pucanja. kad je gotovo, moze da se doda jos maslinovog ulja i nekih travki. licno, volim vlasac. 

 

supa od bundeve i sociva

tip kuhinje: veganska

 

kao i sa spanacnom supicom, mozes da pocnes od neke kombinacije supenog povrca po zelji. luk, sargarepa, celer... obavezni sastojci su bundeva i paskanat. kad se smeksa i uradis bzzz bzzz, dodas crvenog sociva i kokosovog mleka, a od zacina kari i cili. bitno je da konstantno mesas nakon dodavanja sociva, jer voli da se zalepi za dno u ovoj konstelaciji. 

Link to comment

baba ganush.

 

3 plava padtlidzana

1 cen belog luka

1/2 dl mulja

1/2 dl tecne tahine

sok od 1 limuna

mlevene morske soli po zelji

naseckanog zelenisa / persun, celer, ko moz da dobaci do korijandera

 

idealna sprava za pecenje patlidzana je bugarski cuskopek koji se koristi za papriku. ako to nemate, onda rerna, rostilj ili bilo sta sto moze razviti dovoljno visoku T da se spolja spali a iznutra omeksa.

 

kada se takvi peceni patlidzani ohlade, pazljivo ih oljustite od spaljene i druge kore, a potom ih isecite na krupnije kocke, recimo 2x2cm minimum.

 

dobro posoliti, promesati.

 

dodati limun, promesati.

 

dodati maslinovo ulje, promesati.

 

dodati tahinu, promesati.

 

na kraju dodati sitno iseceno lisce zacinskog bilja, ponovo promesati.

 

nemojte ovo praviti u blenderu. poenta ovog jela su krupni komadi pecenog plavog patlidzana a ne da napravite nekakav premaz.

 

cuskopek, cudo bugarske raketne nauke:

 

cuskopek_3.jpg

Link to comment

sočivo

 

proprži* se malo praziluka i malo kima (može i malo ljute suve papričice ko voli), u to se ubace sočivo i voda i skuva

 

 

 

tikvice

 

propržiti malo luka, dodati tikvice iseckane na kockice, sečeni paradajz, paradajz pire, peršun, mirođiju i vodu i skuvati

dodati i malo pirinča po želji

 

 

 

boranija

 

isto kao tikvice samo dodati i seckani beli luk

 

 

forumska boranija

 

umesto paradajz pirea => pavlaka za kuvanje

 

 

grašak

 

propržiti luk, dodati grašak, krompire sečene na kolutove, peršun i mirođiju i skuvati

 

 

 

sataraš

 

upržiti luk, paprike i paradajz na malo ulja (iseckane ali ne na previše sitne parčiće), na kraju dodati jaje i malo sira po želji

 

 

 

karfiol

 

skuvati karfiol (može na isti način i brokoli i fraktiol, a može i mešano, tako čak i najviše volim) pa ga ubaciti u prezle blago propržene s malo ulja, i jesti sa kiselom pavlakom

 

 

kelj

 

skuvati kelj u vodi i pavlaci za kuvanje

Edited by Hjortron
Link to comment

naseckati svo moguće povrće na klocne. recimo, šargarepu, pečurke, celer, paprike i paradajz. baciti povrće na mulje u tiganj. propržiti-prodinstati, kada ispari sva tečnost vrlo diskretno dodati šafran, kumin i kari.

 

treba vam 10 minuta za pripremu i 5 za izvedbu. prvo ubacite ono čemu je potrebna najduža termička obrada.

Edited by pacey defender
Link to comment

Patlidžan je meni jedno od povrća uz koje mi meso i ne treba. Najdraži, iz detinjstva, pohovani.

 

A evo i mog kućnog recepta za melanzanu alla parmigiana koji sam već ostavljao ovde:

 

na 1kg patlidzana ide 150gr rendanog parmezana, glavica cluka, dva cena bluka, 200gr nekog blazeg kackavalja, 200gr mocarele, obicno ulje (za przenje), 800ml pasate od paradajza + par kasika koncentrata, maslinovo ulje, so, biber, svez bosiljak...

dakle, luk malo prodinstati na mulju, zatim doliti paradajz (i pasatu i koncentrat), ubaciti koji list bosiljka, malo soli, malo bibera i dinstati dok se malo ne zgusne (ovde moja zena narenda i par kocki cokolade za kuvanje). tanko seceni patlidzan usoliti i ostaviti da odstoji sat vremena, onda dobro osusiti i kratko proprziti na obicnom ulju. vaditi na papirni ubrus, da upije ulje. moja zena ga uvalja u tanak sloj brasna, mene to mrzi. podmazati tepsiju muljem, kroz mulje umesati malo paradajz sosa, redjati red patlidzana, red tanko secenog kackavalja, premazati paradajzom, posuti sa par kasika parmezana, pa opet patlidzan, onda red mocarele, paradajz i parmezan i tako dalje, dok ne zavrsis patlidzanom. zalijes sa svim sto ti je ostalo od paradajz sosa i parmezana, u rernu na 200°C 40 minuta, izvadis da se malo ohladi rerna (2-3 minuta ostavis otvorenu), pa vratis da se polako prohladi u rerni jedno pola sata.

 

jos je bolja sa grilovanim patlidzanom, al to mi je bas smaranje. osim kad kupim vec grilovan :D

 

Karfiol sam recimo jako mrzeo kao mali, dok nisam pronašao ovaj recept: skuvan raširiti po plehu, narendati maslaca i obilno posuti parmezanom pa zapeći u rerni.

Link to comment

Dajte mi svoje omiljene / najbolje recepte za povrce (ali takve da je povrce jedina ili glavna namirnica, ne ukras). 

 

moj trenutni hit - peceni kelj:

 

kelj sa odstranjenom drskom i debelim zilama se pomesa sa malo mulja, so i biber i pece 20 min u vatrostalnoj. kada se izvadi gornja polovina bude crispy i neverovatno uksna, donja bude mekana i chewy. jako dobro.

pravim nesto vrlo slicno, samo sto se to u mojoj izvedbi zove cips od kelja... pripremis kelj kao i u tvom slucaju, samo sto ga, posto mu odstranis peteljke i osusis ga dobro, iscepkas na komade velicine cipsa, i umeljas ga /rukama ga izgnjecuis/ sa muljem, blukom u prahu, solju, biberom, cili ili tucanom ili sitnom paprikom, tahinijem i pecenim susamom ili gomasiom. stavis u pleh, na papir za pecenje i u rerni peces na 150 stepeni oko pola sata, dok ne postane hrskav...

Link to comment

kupicu stapni mikser. ovaj paradajz iz prvog recepta, ogulis kozu? jesi probala sa paradajzom iz konzerve?

 

nisam htela da priznam koliki sam kuhinjski frik, ali uvek imam u zamrzivacu brdo casica sa paradajzom kojem je, istina, odstranjena koza i kostice - nakon blendanja, a putem cediljke. tako da umesto svezeg ubacim par plasticnih casica tog vec prokuvanog paradajza. ali generalno nisam gadljiva na kozu, tako da u prilikama kad pravim ovu supicu od svezeg, ne gulim nista. ymmv.

 

ne volim paradajz iz konzerve, mnogo mi je sladak i to mi bas smeta. ima navodno kvalitetnih konzervi bez mnogo sirceta i soli i secera, ali nisam nailazila tamo gde sam trazila. 

Link to comment

e da, ostavljala je cmrlj recept jednom, fenomenalan: red krompira, red patlidzana, red svezeg paradajza - sve na kolutove. izmedju i okolo jos i maslivonog ulja, belog luka i svezeg bosiljka. 180 stepeni, sat vremena. 

 

a hipi je jednom imala neku caroliju u bundevi... odseces vrh, ispraznis semenke, pa unutra nesto narendanog kackavalja, nesto kukuruza... hipi, sta je jos ono islo? uglavnom, mozes da blago izdinstas razno povrce i stavis unutra (ali da ima malo neke tecnosti), poklopis i peces dok bundeva ne smeksa. 

Link to comment

a mozes i da blansiras boraniju pa je onda bacis kratko na vrelo ulje zajedno da listovima badema, ili susamom. ili belim lukom. ako je s belim lukom, pred sam kraj sunes i malo soja sosa. 

Link to comment

a hipi je jednom imala neku caroliju u bundevi... odseces vrh, ispraznis semenke, pa unutra nesto narendanog kackavalja, nesto kukuruza... hipi, sta je jos ono islo? uglavnom, mozes da blago izdinstas razno povrce i stavis unutra (ali da ima malo neke tecnosti), poklopis i peces dok bundeva ne smeksa. 

 

eve je.... redovno spremam cim stignu bundeve;

 

IMG_1975_zps04f44ba0.jpg

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...