Jump to content
IGNORED

Pitanje geografije i filmova


Ajant23

Recommended Posts

Ovo je zaista za svoj topic, a i da dalje ne pišem tamo obzirom da se tamo završila digresija koja je povod za ovo.
 

nisam te razumeo, ali meni noari nisu za izučavanje grada.

 
Nisu. Ipak, isto kao što se shvatanje noira subverzira preko vizualne prirode, pre svega nasleđene iz ekspresionizma, isto tako se može subverzirati i preko Kalifornije kao jednog od osnovnih filmskih arhetipa mesta noira. 
 
Facing West from California's Shores, pevao je Whitman. Kalifornija, Sunny State, na obalama zapada po mnogo toga bila je predodređena da bude u srcu dijegeze većine noirova. Mnogo godina kasnije, poštujući sve elemente po kojima je subverziran film noir, pored kompleksne vizualne obrade filma, Polanski i Town smeštaju svoj ponajbolji noir sedamdesetih upravo u LA. Između pustinje i Zapada sa kojim bi se Whitman bukvalno sučelio - Kineska četvrt.
 
Iako je to vrlo kontraverzno, može se reći da su film noir stvorila i pokrenula tri reditelja sa tri filma:
 

Orson Welles - Citizen Kane kao prvi film noir u istoriji.

John Huston - The Maltese Falcon, ekranizacija Dashiella Hammetta.

Billy Wilder - Double Indemnity, scenario su skupa pisali Wilder i Chandler.

 
Malteški soko dešava se u San Francisku, Dvostruko osiguranje u Los Anđelesu, dok se Građanin Kejn dešava u Floridi. Ipak, Hearst Castle nalazi se u Kaliforniji na pola puta između LA-ja i SF-a, te nije mnogo teško shvatiti zašto je Kejn premešten iz jedne u drugu najsunčaniju američku državu na obali.
 
Čak je i Godard provalio da svoj debitantski film, zasnovan na subverziji upravo film noira smesti u grad svetlosti, Pariz. Otuda i McCabeovo jurodivo pitanje o LA, iako će on da se pravi lud.
 
Kao i u slučaju pomenuta tri filma, i naspram onog četvrtog, upravo je reditelj McCabea imao sjajni film gris u sedamdesetim, upravo po Chandleru sa ultimativnim njegovim glavnim junakom, onim koga sanja Wendersov anđeo u podeljenom Berlinu.
 

nekako možda sekundarno. vidim da se pominje sunset, ali to je izučavanje industrije filma, što je opet jebiga u la. ali ja nekako ne smatram da je taj film dobar odgovor.
double indemnity i big sleep su koliko se sećam isto LA, ali ih namerno nisam stavljao. ne verujem da im je priča geografski vezana. sa druge strane white men cant jump ne mogu da zamislim nigde drugde nego u LA.
ne verujem da su tada filmovi pravljeni tako da geografija na njih ostavlja previliki značaj. prvi put da primećujem geografiju istorijski je kod hičkoka koji to ipak radi iz fazona.

 

Industrija filma trebalo je da bude u Čikagu. Preselili su se u Kaliforniju zbog sunca. Isto sunce koje je možda krivo što je Merson ubio arapina, krivo je i što je Hollywood u Sunny State. Ipak, o sunsetu bih pisao više da twilight nije trenutno banovan.

 

Nije mi jasno kako uopšte možeš da veruješ da grad kao jedan od glavnih elemenata dijegeze mnogih filmova nije bio bitan. Uostalom, Hitchcock je dugo čekao da snimi film čija se radnja odvija u San Francisku i snimio je svoj najbolji film tako. Vrtoglavica se nigde drugde nije mogla događati nego upravo tamo. Isto tako je sjajni Prozor u dvorište nerazdvojiv od Njujorka.

 

kada vrtim u glavi, mislim da prvi put da je grad uticao u potpunosti na film je negde sa skorsejzijem. trevis bikl ne bio postojao drugde nego u njujorku koji je tada raspad od grada.
verovatno postoji i nesto od ranije, qli sada treba da uzvrtim u glavi sve filmove koje sam gledao.
al interesantno pitanje geografije i filmova

 

Naravno, postoje mnogi filmski gradovi i pitanje geografije i filmova je zaista vrlo intresantno, pa otuda i ovaj topic.

Kasnije bih i sam pisao šire o ovoj temi. Nadam se da ima zaintresovanih.

Link to comment

new york je najzahvalniji grad za ovu temu, kao što si objasnio u taxisti. ima brdo filmova gde NYC igra jednu od glavnih uloga. al kasnije...

 

edit - takođe i beograd u domaćem filmu

Edited by MocaVukotic
Link to comment

new york je najzahvalniji grad za ovu temu, kao što si objasnio u taxisti. ima brdo filmova gde NYC igra jednu od glavnih uloga. al kasnije...

 

edit - takođe i beograd u domaćem filmu

jedan od boljih mi drugara je bio na work&travelu i uvek me je cimao da gledamo filmove smeštene u nyc, pogotovo neke spektakle tipa raimijevih spajdermena, jer je bio tamo.

sada kada sam ga i ja obišao, totalno je drugačiji trip gledati i serije i filmove.

hoću da kažem da dodaje i taj momenat da znaš mesto.

za taksistu je nyc specifičan jer je tada bio u raspadu sa par ubistava dnevno i prostitutkama koje su operisale u sada veoma respektabilnim ulicama.

 

++++

 

 

inače meni je novi sad u filmovima interesantan, u smislu koliko ga nema.

 

prvi put se sećam da sam ga video u žikinoj dinastiji drugi deo, kada pošalju mariju kod tetke u novi sad

 

i opnda tako se kalio čelik i lazar ristovski koji seče jebenog miletića na pola! na nivou tetralnosti hičkoka u nbnw

 

untitled.jpg

 

 

 

i stvarno ne znam da se ns negde posebno pojavljivao, kao ni ostali gradovi sfrj.

 

 

sarajevo je imalo valtera. zagreb šteficu cvek, ali to je to. uglavnom je nažalost bio bg.

ne znam da su se niš, vranje, kragujevac i ostali preterano pojavljivali.

Edited by Ravanelli
Link to comment

new york je najzahvalniji grad za ovu temu, kao što si objasnio u taxisti. ima brdo filmova gde NYC igra jednu od glavnih uloga. al kasnije...

 

edit - takođe i beograd u domaćem filmu

Ne znam, ali se meni cini da je Njujork, zahvaljujuci americkom odsustvu smisla za tradicije te vrste pre svega Grad sa velikim G koji je kao takav postao svetska predstava grada u socijalnom i svakom drugom smislu.

To u velikoj meri vazi i za sve americke gradove: San Francisko Vrtoglavice i San Francisko Prljavog Harija nisu isti gradovi ne samo zbog vremenske razlike u kojoj su ova dva filma snimljena, vec i zbog sasvim drugacije geografije koja, opet, ne ostavlja mesta dilemi da su i Hickok i ZIgel imali na umu pre svega Grad bez nekog blizeg geografskog odredjivanja.

A da su americki autori ovog itekako svesni dokazuje paznja koju posvecuju gradovima koji nisu Gradovi nego imaju ime i prezime sa sve pedigreom kao sto je, na primer, Praznik u Rimu.

Link to comment

inače je iritantno koliko je postalo opšte mesto stavljati romantične ifilmove u pariz. kada je uradio linklater to je bila očigledna ekspolatacija neiskorišćenog, sve posle toga je previše, a vrhunac je woody allenov midnight in paris

 

sada kada se gleda poslednji tango, ima se osećaj izraubovanosti.

Edited by Ravanelli
Link to comment

sa druge strane par filmova je super radilo u londonu

 

match point je meni baš legao u londonu

 

eastern promises je meni brutalan film i london je uhvaćen kako treba

 

closer čak ok funkcioniše tamo

 

 

sa druge strane tu su i uk filmovi u londonu.

Link to comment

koja, opet, ne ostavlja mesta dilemi da su i Hickok i ZIgel imali na umu pre svega Grad bez nekog blizeg geografskog odredjivanja.

 

 

inače je iritantno koliko je postalo opšte mesto stavljati romantične ifilmove u pariz. kada je uradio linklater to je bila očigledna ekspolatacija neiskorišćenog, sve posle toga je previše, a vrhunac je woody allenov midnight in paris

 

Da, topic je sada prešao na čist Island, poznatiji kao zemlja trolova...

 

Ako...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...