Jump to content
IGNORED

Vozovi a.k.a Trains


BOOGIEMAN

Recommended Posts

IMDb pretraga na keyword 'train' daje 4500+ rezultata ... :wacko:

Dajte neke triler/krimi naslove (prosek i bolje) u kojima se poduzi deo radnje odigrava u vozu.

Oni koji mi prvo padaju na pamet su:

 

- Last Passenger (inspiracija za ovaj topic)

- Transsiberian 
- Murder on the Orient Express
- Unstoppable
- Narrow Margin

- Runaway Train

- Mission: Impossible

- Night Train

- Snowpiercer

 

 

 

 

Link to comment

Emperor of the North

 

Jes da nije triler, ali su barem vozovi

 

Ali ima i jedno sranje The Cassandra Crossing....

Edited by namenski
Link to comment

Emperor of the North

 

Breakheart Pass

 

:thumbsup: 

 

Odgledah ova dva, ladno sam ih gledao i ranije ali pre ~ cetvrt veka, te prepoznah samo par detalja

Zanimljivo ... mladi Kit Karadin isti Stiv Buscemi !

Link to comment

Nadam se da će sledeći naslovi zadovoljiti želju. Ono najbolje je već spomenuto. :)

 

The Train (1964)

 

MV5BMjEyNjMyOTY2Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNTUx

 

Von Ryan's Express (1965)

 

MV5BMjA2NzE3MzM2Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwMzM3

 

The Incident (1967)

 

MV5BNzc0NzQ3MDM5Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwODQ3

 

The Bullet Train (1975)     (po ovom filmu je 20 godina kasnije snimljen "Speed" s tim što se radnja dešava u autobusu)

 

MV5BMTk2NjMwNDY4Ml5BMl5BanBnXkFtZTYwMTg1

 

Bound for Glory (1976)

 

MV5BMjE2NDg2NzY0NV5BMl5BanBnXkFtZTYwOTg1

 

Detonator "Death Train" (1993)

 

MV5BODA2MzI2MDg0NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNjQw

 

Under Siege 2: Dark Territory (1995)

 

MV5BMTQ1MDg5Njc4OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTU4

 

The Midnight Meat Train (2008)

 

MV5BMTEwNTk0NDUwNDdeQTJeQWpwZ15BbWU3MDQ3

 

I za kraj jedan domaći triler: Tole u Danskom kraljevskom vozu, odnosno dnevnom vozu za Kraljevo

 

Kraljevski voz

 

250px-Kraljevski_voz.png

 

 

Link to comment

U drugom nastavku serijala o Džejmsu Bondu "Iz Rusije s ljubavlju" druga polovina filma se odvija u Orijent Ekspresu na putovanju iz Istanbula ka Trstu. Iako voz u filmu putuje kroz Jugoslaviju i ima zaustavljanje u Beogradu i Zagrebu, scene su snimane na istorijskoj stanici Sirkeđi u evropskom delu Istanbula. Zbog scena na kraju filma kada pripadnici SPECTRE jure za Bondom i Tanjom u jugoslovenskim teritorijalnim vodama, film je nekoliko godina bio pod zabranom prikazivanja u domaćim bioskopima. 

 

From Russia with Love (1963)

Link to comment

Putovanja vozom umeju da budu vrlo zanimljiva zato što stvore atmosferu i jače sažimaju jedinstva mesta i vremena. Peter Hyams je imao dosta filmova u kojima je težio upravo ovom sažimanju prostora oko jedne tačke, još od Capricorn One, kada većim delom filma pratimo povratak progonjenog junaka iz nemilosrdnih uslova pustinje. Veliko prostranstvo se sažima na smer koji odabrao i na kratko vreme koliko može preživeti. U Outlandu koristi okvirnu premisu iz High Noon razvijajući ponovo osuđenost na prostor i neminovnost ograničenog vremenskog toka na čiji smer je junak osuđen i koji isto mora preći ili umreti. U 2010 ponovo su prisutni i smer i vreme, ali ovoga puta Hyams još uspešnije varira banalizovanje tematika koje su mu polazište. Ukoliko je High Noon iskoristio da bi potencirao atmosferu i razradio dramski efekt trilera, sada na toj premisi gradi transponovanje u film romana bogatog: značenjima i složenim slojevima karakterističnim za tu vrstu, i postiže veoma efektan rezultat putovanja u kome se razvija misterija, dobro pogađajući i odlično prenošeći jedan od bitnih narativnih postupaka Klarka, svesno trivijalizujući i odbacujući sve što ne prelazi lako u medij filma, zarad čistijeg doživljaja radnje. Ovako, jedinstvo vremena i mesta postaje jedinstvo putovanja koje prožima žanrovska radoznalost pred suočavanjem sa sudbonosnim tajnama.

 

U narednom filmu se prvi put bavi problemom transformacije mesta i vremena. Hyams je karijeru počeo u pravim sedamdesetim, filmom Busting. Bio je to film u kome se noirovsko nasleđe transformiše u crnohumorno sivilo grisa (postupak koji je kulminirao upravo godinu dana ranije u drugom Gouldovom filmu, The Long Goodbye) i koji još čuva bezizlaznost mesta bez radnje, tipično za mnoge noirove u kojima radnja ispisuje tek tautološki krug mesta u kome uzaludno završava rasplićući samo uzaludnost zapleta (naravno i ovo je svoju kulminaciju imalo kod drugog reditelja, u Chinatown). Počevši karijeru u pravim sedamdesetim sa ovim solidnim filmom koji, iako nije ništa više od toga, jeste dovoljno dobar deo tog vremena, Hyams se sada vraća istoj tematici, ali potpuno je transponujući u osamdesete. Running Scared, ili Dva vraga iz Čikaga (mesto se javilo u bioskopskoj distribuciji kod nas, baš kao što je pre toga i 48 hrs postao Velika zavera u San Francisku) :D, ponovo se lišava tematskih ambicija od kojih polazi i dramski vrlo efektno pravi zanimljivu i tipičnu krimi-komediju osamdesetih. Baš kao što se Hyams vraća u izmenjeni debi, tako se i glavni junaci vraćaju u izmenjeni Čikago. Ambicije se naizgled pojednostavljuju, film ispada kompletniji i uspešniji. Posle toga, snima i Presidio, u naslovu je naziv kasarne, film koji je možda zanimljiv i zbog uloge koju tumači Mark Harmon, danas najplaćeniji glumac na televiziji.

 

Film u kome se cela radnja dešava u vozu, čini se kao neminovnost za Hyamsa, i naredno snima jedan od najuzbudljivijih i najuspešnijih krimića ove vrste, Narrow Margin. Uveliko postavši i snimatelj svojih filmova, izvanredno gradi atmosferu efektno tempirajući radnju prožetu jedinstvom mesta i vremena. Kada je Hyams u pitanju, ono se sada već može nazvati jedinstvom putovanja.

 

U narednim filmovima, pokušava transformaciju mesta i vremena tražiti u komičnom prolaženju kroz TV svetove ili akcijskom sukobu policajaca sa vremeplovom. Rezultat nije baš sjajan. U Sudden Death, drugom zaredom filmu u kome sarađuje sa Van Dammeom, vraća se jedinstvu mesta i vremena, radnja celog filma se odvija tokom odlučujuće utakmice finala Stanley Cupa, sve skupa sa produžecima. Slično je i sa narednim filmom: Relic.

 

Poslednji značajan film, sa kojim i završava prošli vek, End of Days donosi zanimljiv pokušaj da jedinstvo putovanja premesti iz prostora u odnos protagoniste i antagoniste, čije konačno poistovećivanje predstavlja i kraj puta. Vrlo ironično, iako filmski samo donekle uspešna, ovo je kruna njegove karijere. Paradoksalno, od lažnog puta na Mesec sa kojim je započeo svoju "malu frazu" putovanja, u poslednjem značajnom filmu junakovo vreme više nije omeđeno time koliko još može izdržati već time kroz koliko mora umreti. Hyamsova teleologija šaljivo se poigrava sa herojskom smrću politeističkog junaka u, nažalost, samo solidnom filmu.

 

Kasnije se vraćao transformacijama mesta i u A Sound of Thunder, put kroz vreme, i u Beyond a Reasonable Doubt, snimanje film grisa kao da su pedesete, ali još manje uspešno. Njegov najnoviji film, Enemies Closer, još nisam pogledao...

Edited by Ajant23
Link to comment

The Bullet Train (1975)     (po ovom filmu je 20 godina kasnije snimljen "Speed" s tim što se radnja dešava u autobusu)

 

 

Under Siege 2: Dark Territory (1995) 

The Midnight Meat Train (2008)

From Russia With Love

E bas skoro sam cuo za tog "speed" japanca, ali nisam skinuo posto imam averziju prema njihovim filmovima (miliji mi korejanci i hongkongzani :)

Ova tri dole sam gledao a zaboravio da pomenem ... da dodam i: Pelham 123

 

 

Peter Hyams

ti mi preporucujes reditelja ? :)

Vidim njegovu filmografiju, gledao sam najmanje sest komada. Ima tu jos par zanimljivih koje cu probati da nadjem ... thx .. a hvala i ostalima ... imam dovoljno dugu listu za zanimaciju.

(PS - Outland mi je odavno #1 na listi filmova kojima treba nastavak, ili makar rimejk -_-   )

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...