Jump to content
IGNORED

Tipping


fonTelefon

Recommended Posts

I agree. 

 

Psiha ljudi da ne tipuju vise polazi iz stavke da ne cene tudj trud a ne zbog toga sto se osecaju pod drustvenim pritiskom. 

 

Drugo u Americi neke usluzne delatnosti su placene minimalno 'minimum wage' bez zdravstvenog osiguranja. 

 

Baksis je stvar kulture i razumem da u nekim zemljama nemaju obicaj, ali niko nije gadljiv na novac. 

 

ja ne bih mogla da zamislim da ne dam baksis svojoj frizerki, salonu gde radim manikir/pedikir/wax, omiljenim kinezima (cak me vise ne pitaju sta cu da pijem i jedem..znaju a onda dodju i sednu oko nas da gledaju svoj neki kineski kanal na tv ali ukljuce CC da i mi mozemo da pratimo....pre je bilo ugase tv i odlaze u kuhinju) itd.

prvo sto time zelim da ih nagradim na tome sto meni cine uzitak lepsim bez obzira da li je hrana ili usluga... znaju moje navike, znaju sta volim, sta treba a sta ne treba i to mi mnogo znaci.

placam svoju rutinu u kojoj bas bas uzivam....

 

da su svi oni dobro placeni verovatno ne bi postojao baksis. 

Link to comment

Bilo je o ovom u Slateu letos 

 

http://www.slate.com/articles/life/culturebox/2013/08/tipless_restaurants_the_linkery_s_owner_explains_why_abolishing_tipping.single.html

 

Mada je to digesta malo dužeg serijala 

 

http://jayporter.com/dispatches/observations-from-a-tipless-restaurant-part-1-overview/

 

Ukratko, tiping je loš po privredu, restorane, ljude i vilenjake. Pitanje je samo kako bi se to moglo primeniti na zemlje koje imaju neuređenu politiku po pitanju zarada ili fejluju da uteruju zakone i propise...

Link to comment

Невоља је тамо где постоји обичај да се даје бакшиш, и то у том постотку од 15 до 20. Напросто ми не годи да идем негде да једем и притом збрињавам особље које би требало да је газдина брига, а не моја. Поготово ми се згадило кад сам једном био у прилици да у некој угоститељској апликацији радим управо келнерску касу - где је морала да постоји опција и колико посто иде кујни, ако иде. Јер келнер је задужен са ловом до у цент, и кад затвара касу мора оно што је предао у касу скроз да се слаже са оним што има у шлајпику и по џеповима. Каква се деца тамо праве у пракси, могу само да претпостављам.

 

А није да газда не зарађује - мало пиво, које у дућану кошта 1$, у кафани кошта 4$ па навише, уме да буде и 8$. Ако одатле нема чим да плати раднике, нека се беси или нек затвара.

 

Видео сам и сцену где је мој тадашњи шеф, Белгијанац, оставио око 9% бакшиш у турском ресторану на Менхетну, и келнер се нацртао у року од одмах да, прилично бесно, пита шта није било у реду и чим нисмо задовољни. Тек тад нисмо били задовољни, шеф је ладно одбио да коментарише и стратешки смо се повукли пре него што овај крене да нас озбиљније убеђује.

 

Овде сад углавном дајем бакшиш, ал' симболички - заокружим на следећих 200 или 300 динџи навише. Све што имам критички да кажем о кафани је у растојању до следећег доласка. Има пар места где сам давао и више, ал сад више не идем тамо, квалитет је пао. Некад, на местима где штогод редовније идемо (дакле чешће него једном годишње :)), понекад од ћеифа не дам ништа, само да видим реакцију. Ако изостане, следећи пут богатије.

Link to comment

Bilo je o ovom u Slateu letos 

 

http://www.slate.com/articles/life/culturebox/2013/08/tipless_restaurants_the_linkery_s_owner_explains_why_abolishing_tipping.single.html

 

Mada je to digesta malo dužeg serijala 

 

http://jayporter.com/dispatches/observations-from-a-tipless-restaurant-part-1-overview/

 

Ukratko, tiping je loš po privredu, restorane, ljude i vilenjake. Pitanje je samo kako bi se to moglo primeniti na zemlje koje imaju neuređenu politiku po pitanju zarada ili fejluju da uteruju zakone i propise...

wow, tip je definitivno anal retentive - six pages u sitna crevca:) o tipovanju. Ooops, nikako da mu se upali lampica - 10 min nakon placanja, gosti ne bi mogli da prepoznaju svog servera u police lineup-u if their life depended on it /dobro, moja skromna prognoza/

Ukratko, gospodin bi mogao da se posveti svom meniju, dekoraciji, lokaciji etc. umesto da se bavi procentima koje osoblje zaradjuje

Link to comment

Volim kada je računica čista, ja plaćam račun, a za platu neka kelner vidi sa svojim platodavcem. To nije moj posao i neka mi ga ne uvaljuju, imam dovoljno šta da radim, hvala lepo. To što me prisiljavaju da brinem o plaćanju rada njihovog zaposlenog, tokom poslovnog ručka, večere kada je potrebno da se bavim drugim stvarima, nije dobro uređenje. Isto se odnosi na situaciju kada u restoran tj kafanu idem da provedem vreme opušteno, što je daleko ređe.

 

Ako kod njih sve funkcioniše u nekim normalnim granicama, vratiću se, a a ko ne - neću.

Link to comment

Sto ste tvrda srca.

 

Te obavezan baksis, te nek brine gazda...bezveze.

 

Jedino sto mene smara je taj americki fazon sa zvanicno neobaveznim ali zapravo obaveznim baksisom od 15% - pa te pitaju ko rasejanog sta nije u redu kad im das 10%. To ide na zivce. Ali sama kultura baksisa je odlicna - jer ti omogucuje da vrednujes uslugu.

 

Kada je kelner bezobrazan, hrana lose spremljena, kad se dugo ceka, itd...ja ostavimo tacno nula baksisa. Kada je tek prihvatljiva usluga zaokruzim na gore, gurnem jos poneku novcanicu ili novcic sitnog apoena. Kada je solidna usluga, standardna, dam oko 10% (ako je bas veliki racun mozda i manje, 5%). Ako je usluga izvanredna i odusevljen sam dajem preko 10% ili se drzim tih 10% i kada je racun veliki.

 

Baksis je feedback za radnika koji vas usluzuje - da li je odradio posao kako treba ili ne. I za razliku od Zuguroshevog "vraticu se ili necu" omogucava vrednovanje individualnih radnika. Mozda je super kafana, mozda je od 7 kelnera 6 do jaja ali jedan je drkadzija. E pa, drkadzija nece dobiti baksis, ovi ostali hoce, a kafana zaradjuje jer ima dobru klopu okreni obrni.

Link to comment

uvek isti bakšiš ostavljam, obično oko 15%. ako mi se ne dopada usluga, u smislu da je dećko bezobrazan i ako me okradu, tu se više ne vraćam i to je moj jedini feedback.

Link to comment

ugostitelji vole baksise, ne goste. ostavljam dobar, po recima ugostitelja odlican baksis i spadam u retku kategoriju. ovo su price konobara sa kojima sam vremenom postao "blizak" pa su podelili i takve neke informacije samnom.

 

ugostitelji umeju da vam se zahvale na baksisui koju im ukazete kad se najmanje nadate te tako su jednom napravili spektakl od ugodjaja kad sam se pojavio u zenskom drustvu gde sam inace dolazio da blejim sa drustvom. taj servis pamtim i dan danas. izgledao sam kao bog na zemlji, brutalni selebriti - ma bog. najbolje od svega je sto je to toliko bilo spontano i bez ikakvog plana ili prethodnog dogovora izmedju mene i njih. gospodjica se izula iz gaca™ a u vreme kad se sve to desavalo imali smo oboje godina da to predstavlja nesto bitno.

 

danas tamo gde sam redovan ili redovniji cesto popijem kafu za dzabe a neretko ceo racun bude "na kucu" za mene i ljude sa kojima sam seo na pice. po sistemu za singera i njegove prijatelje. 

Link to comment

moj je krajnji domet zelja da konobar donese tacno ono sto sam trazio, in timely fashion, i da me potom ostavi na miru. to valjda kosta 10-15%.

Link to comment

ja ostavljam bakšiš u kafani, ne nešto mnogo, ne ni mizerno, procente ne proračunavam, to mi baš smorno

 

u frizerskom salonu ostavljam bakšiš ali ne svojoj frizerki, koja za to što radi lepo i naplati, već ako je tu neka praktikantkinja pa mi opere kosu, znam da ih ne plaćaju ništa

frizeru kod koga idem na šišanje isto ne ostavljam bakšiš (ionako je papreno skup), ali ista priča, ostavim devojci koja mi opere kosu

 

ako me neko baš primi ono preko reda, tada se lepo i zahvalim

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...