Jump to content
IGNORED

Rat u Ukrajini - dnevne novosti

Krošek
Message added by Krošek,

Na ovom potforumu se pored pravila foruma primenjuje i kućni red potforuma "Politika - Svet" (vidi naročito pravilo 5.2), a moderisanje u svemu prati uobičajeni obrazac – u vezi s tim, pročitajte ovaj post, a proučite malo i istoriju objava moderatora (kako se iste ne bi ponavljale).

• Ipak, na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Just now, Filozof manijak said:

Ne razumem ti to pitanje o Nemačkoj, pa ako možeš malo preformulisati.

Život ide dalje, naravno, ali  sa traumama. Sranja se potisnu i zaborave, gilja se dalje dok ponovo nešto ne trigeruje traume, kao na primer rat u Ukrajini, gde je, gle kurca! - NATO ponovo umešan.

Mislio sam šta nam je Nemačka onda radila i kako smo se odnosili posle prema njoj. 

Što se tiče Nemačke, sramota je što ona uopšte i postoji kao država u ovom obliku, posle sranja koja je izazvala u prošlom veku. Ali, oni su kao nekakav deo Zapadnog sveta, pa im se desio Maršalov plan i obnova, i malo im se više progledalo kroz prste nakon II sv.rata

Moj odnos je takav da nikad ne bih išao daživim i radim u Nemaćkoj, ali to je moj lični stav. 

Opet, moja familija nije stradala od Nemaca, nego od Bugara, ljotićevaca i komunista posle rata (ako te interesuje geneza mog odnosa)

• +1 7
21 hours ago, Redoran said:

Ni u jednom slučaju ih ne bi poginulo ni približno tri miliona, koliko je potrebno da se zadovolji ona izmaštana Klauzeviceva zakonitost rata (napadač vs napadnuti). Nije važila u gotovo nijednom sukobu u poslednjih 50 godina, pa ne važi ni u Ukrajini, o tome se radi.

Amerikanci su svoje umeće ratovanja doveli na nivo gde neće direktno da se biju ako nisu u stanju da onome koga napadaju nanesu makar desetostruko veće gubitke. Toliko o Klauzevicu.

Meni u vojnoj školi nisu pominjali nikakvog Klauzevica (za njega sam čuo tek dosta godina posle), ali jesu rekli da u napadu bataljon kreće na četu jer se smatra da će imati tri puta više gubitaka, a pešadijski bataljon školski ima 3 čete. 

Međutim, to važi samo kada te dve jedinice zasebno ratuju na nekom delu fronta bez dejstva drugih snaga. U ukrajinsku jednačinu se mora ubaciti i činjenica da Rusi imaju ogromnu artiljerijsku prednost. Jeste da su Ukrajinci precizniji, ali Himarsima i ostalim zapadnim igračkama se ne vrše masovna dejstva. Ako znamo da je najveći broj poginulih na obe strane izgubio živote upravo od dejstva artiljerije onda je imajući u vidu višestruku rusku nadmoć u tom segmentu realna pretpostavka da je Ukrajinaca poginulo više. Lično bih voleo da nije tako, ali po svemu sudeći jeste. 

• +1 1

ja ni ne tvrdim da nije, već samo kažem da imam jake razloge da prezirem i mrzim NATO alijansu, i da joj želim sve najgore. Što opet ne znači da podržavam Putina i rusku agresiju, ako se nađe neko pametan da mi to inputira,

Da se razumemo, ovo je moj odnos prema NATO-u, ne prema zapadnom svetu kao takvom. Ta, tobože odbrambena alijansa nije vodila niti jedan odbrambeni rat u svojoj istoriji. Nij3ednom do sad nije aktiviran onaj čuveni član 5.

Na drugi pasus iz tvog posta  stavljam potpis od prvog do poslednjeg slova.  

• +1 1
2 minutes ago, nesha taxista said:

Meni u vojnoj školi nisu pominjali nikakvog Klauzevica (za njega sam čuo tek dosta godina posle), ali jesu rekli da u napadu bataljon kreće na četu jer se smatra da će imati tri puta više gubitaka, a pešadijski bataljon školski ima 3 čete. 

Međutim, to važi samo kada te dve jedinice zasebno ratuju na nekom delu fronta bez dejstva drugih snaga. 

Upravo. A čak i taj “izolovani” scenario dolazi u pitanje ako bataljon koji napada u svakoj četi ima izvidjačko odeljenje sa dronovima a ona četa koja se brani ih nema. Ili na neki drugi način dobijaju podatke u realnom vremenu a ovi što se brane ih ne dobijaju. Pa čak i ako i jedni i drugi imaju dronove i druge izvore izvidjanja, opet dobijamo potpuno drugačiju situaciju u kojoj obe strane znaju tačno gde je protivnik i mogu da koncentrišu vatru umesto da pokrivaju širi prostor. U vreme kada su pisani “3 na 1” priručnici ratovi su se vodili drastično drugačije.

4 minutes ago, Roger Sanchez said:

Ponedjeljak.
Dark Brandon u Kijivu.
Cojones.

Auh, stvarno cojones. Naročito uzimajući u obzir kakve pripreme se vrše oko bezbednosti pre bilo kakvih poseta. 

1 minute ago, steins said:

A šta će da bude ako Rusi roknu Bajdena u Kijevu? 

Nuklearni rat? Mada ovakve stvari se ipak pre dogovore i sa Rusima, bar je tako bilo nekad...

• +1 2
  • Haha 1
4 minutes ago, steins said:

A šta će da bude ako Rusi roknu Bajdena u Kijevu? 

Ma gde ... ovo je dogovoreno sa svim zivim i nezivim stranama

Inace, bas jak gest. Nesto se sigurno iza brda valja ( na osnovu moje netflix diplomatske skole) - ili nece biti onog sto su Ukrajinci trazili ili bas jaka poruka Rusima ili nesto trece

Edited by Lezilebovich
  • +1 5

Ovo je proslo kroz ruske sluzbe, da ne bi neko slucajno poslao nesto na nekakvu infastruktruru iznenada.

Kakva poruka jbt

• +1 5
  • Create New...