Jump to content
IGNORED

Smrt fašizmu!


Muwan

Smrt fašizmu!  

82 members have voted

  1. 1. Koliko je fašizam realna pretnja po Srbiju?

    • Nije realna pretnja, to kod nas ne može da bude
      4
    • Izdržaćemo u okviru standardnih 10% podrške biračkog tela raznoraznim fašistima
      30
    • Sad je malo izraženiji zbog sveopšte krize ali biće bolje čim ekonomija živne
      32
    • Kako bude drugima, biće i Srbiji
      25
    • Iza svega toga stoje Amerikanci
      3
    • Totalni mrak, nacistički marševi, logori, odredi smrti, i svi će se praviti da nemaju pojma šta se dešava
      10
  2. 2. ... a koliko po svet u globalu?

    • Nije realna pretnja, čovečanstvo ima dovoljno mozga da mu se odupre
      5
    • Svet će se uglavnom držati u okviru onih 10%, tu i tamo možda bude nekih ekstrema ali to je njihov problem
      24
    • Manje krize = manje fašizma
      32
    • Demokratija će opstati kao forma ali će njome na finjaka upravljati fašističke ideologije
      24
    • Kao i prethodne globalne pošasti, i ova će krenuti iz šatro "kolevke" tj. Evrope
      13
    • Globalno ludilo, domino fekat, masovna istrebljenja, a po završetku istih zvižduckanje uz "omaklo se, slučajno, niko nije kriv"
      9


Recommended Posts

Ima više od deset godina otkako je na jednom drugom forumu, jedan od njegovih legendarnih članova Srbiju nazvao „duboko fašizovanom zemljom“. Nisam se tada slagao sa tom tvrdnjom, a i danas sa desetogodišnje distance smatram da je ista bila neutemeljena, ali je na moju veliku žalost u današnje vreme i u današnjim okolnostima potpuno na mestu. Zemlja u kojoj je većina forumaša rođena i odrasla, korak po korak klizi u kompletno fašističko ludilo a globalni trendovi ne samo da nisu od pomoći već daju pravi vetar u leđa toj najodvratnijoj od svih društvenih anomalija.Hteo sam u par navrata da okačim neke ozbiljno zabrinjavajuće vesti ili doživljaje na forum ali ispalo je da nemamo zaseban topik za ovu temu, pa bi se sve utopilo u politiku, Prajd ili sramotan tretman Roma u glavnom gradu. Trenutno je ova tema razbacana na nekoliko topika i podforuma (Dveri, Neonacisti, Novi Sad, Beograd, Huligani, Doom...) Zato mi je palo na pamet da probamo da objedinimo antifašističku komunikaciju na Društvu, ne samo uz vesti iz medija već i uz doživljaje iz svakodnevnog života (fašistički ispadi kolega na poslu ili sugrađana na ulici, možda su i jači indikator opšte stanja u društvu nego što su dozirane, manipulisane i orkestrirane medijske objave). I ono najvažnije od svega – kako se zajednica suprotstavlja fašizmu i da li mu se uopšte supotstavlja.Topik pri tome ne mora da bude ograničen na Srbiju jer, na žalost, fašizma trenutno ne manjka ni u najvećim i najrazvijenijim zemljama sveta, one manje i krizom teže pogođene da ne pominjem...Osim standardnog fašističkog materijala koji će nam obezbeđivati Dveri, SPC, navijači, paradržavne bande poput Obraza i SNPN, te razni nacisti i neonacisti, topik bi (ukoliko zaživi) možda mogao da pokrije i druge erupcije fašizma koje nisu toliko vidljive ili ne privlače toliko pažnje, a opet, vode ka crnom danu u kojem će Srbija osvanuti ograđena bodljikavom žicom tako da niko spolja ne može da uđe dok se unutra odvija lov na ljude koji ne mogu da izađu.Kako taj dan nikada ne bi osvanuo, dajmo makar skroman verbalni doprinos na forumu. Neopisiva je tuga i šteta da zemlja koja je dala toliko života u borbi protiv fašizma, na kraju postane bastion istog. Pa kakve god da su bile okolnosti.Edit: pooll™™ je multi-choice.

Edited by beowl
Link to comment
  • Replies 660
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Turnbull

    77

  • kim_philby

    50

  • Otto Katz

    30

  • Прслин

    29

Meni je drago da je danas barem malo prihvacena teza da je DS bila glavni uzrok fasizacije Srbije u proteklih 10 godina (1. osiromasivanje naroda putem pljacke drzave i stvaranje ekonomske osnove za uspon fasizma, 2. povezivanje crkve i drzave i institucionalizacija uticaja SPC, 3. revizija istorije koju je gurao vrh DS preko iskopavanja i rehabilitacije D. Mihailovica i drugih zlocinaca...)Na drugoj strani, sto je besmislenije drustveno uredjenje (a DS nas je doveo do praga haosa), to je veca sansa da se stvari radikalno levo zaokrenu. Tako da, lepo je baviti se "erupcijama" fasizma, ali treba pricati i o zutoj magma chamber iz koje erupcije vode poreklo.

Link to comment

Ovde se neće niša desiti, nikad više, nikakav radikalni politički lom nije moguć, jer je ovaj narod umro. U narednih 20 godina će otići oni koji hoće da žive a ono što od Srbije ostane će ličiti na Crnu Travu.

Edited by Arbeitmann
Link to comment
U narednih 20 godina će otići oni koji hoće da žive a ono što od Srbije ostane će ličiti na Crnu Travu Jagodinu.
Nama je godinama u vlasti notorna fašistička stranka, žaba se kuva još malo pa je gotova
Link to comment
Ovde se neće niša desiti, nikad više, nikakav radikalni politički lom nije moguć, jer je ovaj narod umro. U narednih 20 godina će otići oni koji hoće da žive a ono što od Srbije ostane će ličiti na Crnu Travu.
to je i moje misljenje.
Link to comment

Ja se plašim totalitarizacije odozgo, globalno, više nego krikova fašizma odozdo. Pod raznim izgovorima pojačavaće se kontrola konstantno i privatno će biti moguće jedino 20000 milja pod morem, možda. War on terror, nema tu zezanja.

Link to comment

Србија иде путем Мађарске кад је у питању успон про-фашистичког размишљања. Ваљда је то судбина у рату поражених нација.Страначко-политички мислим да то никад неће доћи на ниво власти, али оно што је горе јесте да код све више људи примјећујем антисемитизам, базиран на мржњи према америчкој политици, што опет води од ратова и распада Југославије. О хомофобији и ксенофобији (према комшијским народима и Ромима) да и не причамо. Томе у многоме помажу ревизије историје у посљедње вријеме.

Link to comment
Meni je drago da je danas barem malo prihvacena teza da je DS bila glavni uzrok fasizacije Srbije u proteklih 10 godina (1. osiromasivanje naroda putem pljacke drzave i stvaranje ekonomske osnove za uspon fasizma, 2. povezivanje crkve i drzave i institucionalizacija uticaja SPC, 3. revizija istorije koju je gurao vrh DS preko iskopavanja i rehabilitacije D. Mihailovica i drugih zlocinaca...)...Tako da, lepo je baviti se "erupcijama" fasizma, ali treba pricati i o zutoj magma chamber iz koje erupcije vode poreklo.
Apsolutno. To je takođe jedna od ideja sa kojom sam pokrenuo topik.Mislim da je ova teza o DS kao primarnom uzroku fašizacije Srbije veoma interesantna za diskusiju. Pretpostavljam da misliš da su, tupavi kakvi jesu, nesvesno posejali fašizam u svojim patetičnim pokušajima da se dodvore tihoj većini koja se ložila na SPC, Koštunicu i Dražu. Ali jedno su maloumni vlastodršci koji uhvate takav talas da na njemu jašu, a drugo je fenomen nastajanja takvog talasa. Meni bi bilo interesantno da čujem neko viđenje na temu kako to da, u zemlji u kojoj manje-više jednu trećinu stanovništva čine manjinske zajednice, najveća religijska institucija zastupa najotvoreniji progon seksualnih manjina i decenijama izjednačava pravoslavno sa srpskim bez da joj se iko suprotstavi. I kako to da koljači sa Ravne Gore, u zemlji u kojoj manje-više jednu trećinu stanovništva čine manjinske zajednice, mogu da uživaju popularnost bilo gde osim na Ravnoj Gori. Nekako se doima da je ta klica fašizma malo komplesnija i da je nastala ranije, pod uticajem raznih istorijskih i društvenih procesa, a DS mu dođe kao kiša koja je pala u pravi trenutak i omogućila joj da izraste.
Link to comment
Ovde se neće niša desiti, nikad više, nikakav radikalni politički lom nije moguć, jer je ovaj narod umro. U narednih 20 godina će otići oni koji hoće da žive a ono što od Srbije ostane će ličiti na Crnu Travu.
Dozvoliću sebi da donekle modifikujem tvoju tezu: narod nije umro već je otišao u penziju. A penzioner, iako po prirodi veoma pasivan i inertan, ipak direktno zavisi od svoje penzije koju neko mora da isplati. Jasno je da bilo koja vlast u Srbiji nema drugo rešenje za ovaj problem osim beskrajnog zaduživanja do nivoa Grčke od pre pucanja. Problem je u tome što je sve teže pronaći pare za tu namenu, jerbo zajmodavci sve češće pitaju: "A kako ćeš ti da vratiš moj zajam" pre nego što odreše kesu. Tu su i snage bezbednosti™ koje su već sada odmetnute u nekakvu vrstu države u državi, i opušteno reketiraju u sivoj i crnoj zoni a sve više prelaze i u belu. Slažem se da će u narednih godina Srbiju napustiti apsolutno svako ko bude u mogućnosti da to učini, ali ako negde na toj skali od 20 godina presuši slavina za penzije i policijske plate, mogli bismo svačega da se nagledamo pre nego što najzad dođe ilovača Crna Trava.
Link to comment

Meni se čini da, baš kao i fašizaciju, i talas revizionizma u Srbiji treba gledati u kontekstu sličnog talasa u Evropi, onih deklaracija o izjednačavanju nacizma i komunizma, itsl.Ne bih precenjivao ulogu DS-a u fašizaciji društva, ali je ne bih ni potcenjivao. Bergasa je već kačio skorašnje Krstićeve nedićevske uratke sa blog b92. Šaperovo drugovanje sa Bokanom već je poznata stvar, tako da ne treba o tome puno trošiti reči. Daleko od toga da mislim da su ta dvojica zamlata aktivno radila na fašizaciji Srbije, ali mislim da njihova vizija Srbije nije daleko od Bokanove - romantizizacija prošlosti, anti-komunizam, golden age, itd.Nešto me drugo kopka. Čitam sad malo Zlatnoj zori, i zaključujem da je super stvar to što oni nemaju suštinsku podršku Grčke pravoslavne crkve, nego su zapravo nekakvi naci neo-pagani. Pretpostavljam da im to garantuje marginalnu poziciju u jednoj pravoslavnoj zemlji. Takođe, super je što su toliki idioti da otvoreno koketiraju sa nacizmom, što je takođe nešto što teško da će proći u Grčkoj. (Pitanje za sve, ali posebno za Arbajtmana, pošto vidim da se razume - kako to da su uspeli da skupe i ovoliku podršku sa ovakvom ikonografijom? Da li je u pitanju to što Grčka ipak ima pagansko nasleđe kojim se ponosi, ili šta?).Zato mene više brinu Dveri, iako su one trenutno u Srbiji daleko marginalnije nego ZZ u Grčkoj. Mislim, ZZ, čim vidiš shvatiš da su to ludaci. ovi naši su porodični ljudi, vole dečicu, mede i zeke, i sve tako nešto.I konačno za ovo o Srbiji kao Crnoj Travi. Mislim da više ni fašistički pokreti ne mogu da uspeju u jednoj državi, i njima je potrebno umrežavanje. Srbija kao Srbija je već Crna Trava, po svojoj političkoj moći i značaju, ali mislim da će ono što nas očekuje biti ideološki sukobi na nivou širem od pojedinih nacionalnih država.

Link to comment

Cini mi se da trendovi pokazuju kako Evropa polako ali sigurno klizi u totalitarnu buducnost koja mozda nece biti tako eksplicitna kao kod Hakslija, Orvela ili Zamjatina ali ce izvesno biti totalitarna. Karakterisace je velike reci, opsta mesta, teska ksenofobija i klasni ekskluzivitet. Srbija ce u tome, kao i u svemu ostalom, malo kasniti a malo ce sve to protumaciti rudimentarno, tako da neki lokalni pseudo-fasizam, koji ce cak i u ksenofobicnoj Evropi biti nesto o cemu se ne prica u probranom drustvu, nije nemoguc. Drugim recima, izgledacemo isto kao i sada - razdrljena primitivna i u sustini nepismena verzija evropskih umivenih, lepo upakovanih i dobro obrazlozenih trendova.To ce trajati neko vreme pa ce se ljudi polako dozvati pameti, samo je pitanje kolika ce cena biti placena. I onda Jovo nanovo.

Link to comment
Zato mene više brinu Dveri, iako su one trenutno u Srbiji daleko marginalnije nego ZZ u Grčkoj. Mislim, ZZ, čim vidiš shvatiš da su to ludaci. ovi naši su porodični ljudi, vole dečicu, mede i zeke, i sve tako nešto.
Ali ne vole rostiljade u vreme posta...Mene ne brinu Dveri. Ne verujem da mogu dobaciti dalje od ovoga sto imaju. Nema sanse da postanemo pravoslavni Iran. Nisu ljudi u Srbiji toliki vernici da bi nam pretila opasnost od nekakve SPC-partije.Ja se vise bojim povratka Seselja. Neodgovorna politika, kurcenje, teranje inata, itd. ima mnogo bolju prodju medju masom od kandilasenja.
Link to comment
Meni bi bilo interesantno da čujem neko viđenje na temu kako to da, u zemlji u kojoj manje-više jednu trećinu stanovništva čine manjinske zajednice, najveća religijska institucija zastupa najotvoreniji progon seksualnih manjina
Не видим шта је ту необично. Практично не постоји значајнија религиозна организација у свијету која се дубоко не противи другачијим сексуалним оријентацијама од нормиране хетеросексуалне. Симе, ја искрено не вјерујем да ће Двери икад добити неку значајнију подршку, али би могли да буду парламентарна странка која би коалирала са свима, знајући српске партије. У некој будућности би упали у коалицију за састав Владе па би тражили Министарство образовања нпр, што су такође лоши исходи, али није да би драстично промијенило главни ток досадашњих Влада.
Link to comment
Ali ne vole rostiljade u vreme posta...Mene ne brinu Dveri. Ne verujem da mogu dobaciti dalje od ovoga sto imaju. Nema sanse da postanemo pravoslavni Iran. Nisu ljudi u Srbiji toliki vernici da bi nam pretila opasnost od nekakve SPC-partije.Ja se vise bojim povratka Seselja. Neodgovorna politika, kurcenje, teranje inata, itd. ima mnogo bolju prodju medju masom od kandilasenja.
Ma ne bi Dveri pravile pravoslavni Iran. Nisu oni ni naivni, niti su pak religiozni fanatici. To za roštiljijadu je, cenim, bila samostalna ispala nekog lokalnog odbora.Ja se upravo Šešelja ne bojim jer je vreme za njegov nacionalizam prosto isteklo - Srbija više nema čime da se kurči. Ali Dveri su mnogo prilgođenije vremenima koja dolaze i koja zahtevaju preusmeravanje desničarskog diskursa sa ekspanzionizma na istragu unutrašnjih neprijatelja poput homoseksualaca. Politiku koju bi Šešelj vodio već vode radikali, i vidimo sa koliko uspeha. Ali Dveri su napipale nešto ozbiljno sa ovom pričom o porodici u raljama tranzicionog kapitalizma, i gradiće na tome. Oni se obraćaju srpskom evrimenu jezikom koji ovaj razume.
Link to comment
Не видим шта је ту необично. Практично не постоји значајнија религиозна организација у свијету која се дубоко не противи другачијим сексуалним оријентацијама од нормиране хетеросексуалне.Симе, ја искрено не вјерујем да ће Двери икад добити неку значајнију подршку, али би могли да буду парламентарна странка која би коалирала са свима, знајући српске партије. У некој будућности би упали у коалицију за састав Владе па би тражили Министарство образовања нпр, што су такође лоши исходи, али није да би драстично промијенило главни ток досадашњих Влада.
U sadašnjem rasporedu snaga, slažem si da si u pravu. Ali ako (kada?) se EU integracije budu izjalovile, a nezadovoljstvo neoliberalnim merama bude doživelo vrhunac, to se može preko noći promeniti. Pošto nema levice, kao u Grčkoj, da pokupi bar deo tog nezadovljstva, sve će završiti na desnici, i to vansistemskoj.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...