Jump to content
IGNORED

Aldi™ kvalitet


Indy

Recommended Posts

Dakle, topik nije o lancu supermarketa Aldi. Pre je o necemu sto mi ovde zovemo "value for money", ili sto se kod nas kaze dobar pazar. Nesto slicno onoj temi odozgo ("Ima, ali za manje para").Svi mi volimo kvalitet, niko ovde nije glup (dobro, mozda se neko ne slaze, hehe)... Medjutim, za svakodnevnu kupnju i potrosnju, postavlja se i - vrlo bitno - pitanje cene. Znaci, OK je ponekad dati 50 baka za vino ili 12 za cokoladu, ako je to za neku specijalnu priliku, ili kao poklon (odlicna ideja, btw.)Medjutim, za dnevnu konzumaciju, to jednostavno nema smisla... cak i bez obzira na primanja* (za koja znamo kolika su u proseku u zemlji odakle nas je vecina ovde).Ranije sam nesto slicno pisao na temama o vinu, nesto pod devizom, "kvalitet za narodne mase". Bez obzira sto ce neko uvrtati nos, mislim da je Aldi kao lanac dosta uspesan u praksi u tom smislu. Zato sam ga stavio i u naslov teme, premda svakako da je tema otvorena za sve kvalitetno sto se moze imati za relativno male novce.Znaci, moze tema da se shvati i filozofski, a bogme i prakticno. :)____*Navodio sam primer, cini mi se, svoje poznanice koja je verovatno br. 1 ime u naucno-validnoj senzornoj oceni hrane (posebno vina) u svetu. Ona, kao polu-penzionisani (pocasni) prof. sa 1 univerziteta u Kaliforniji verovatno nije u finansijskim nedacama, blago receno, ali meni je bilo fascinantno da u restoranu uvek bira vino koje je medju najjeftinijima (njeno objasnjenje je da voli da tako sacuvan novac daje za dobrotvorne svrhe, sto je vrlo lepo za nju, ali nije poenta ovde... poenta je da je ona, recimo, reper za uzivanje u vinu, ali bez da trepne bira ono "narodsko"). Prosle nedelje sam, s druge strane, bio veoma zacudjeno posmatran od strane par prijatelja kad sam u restoranu porucio "house red" ("no name" crveno vino, meni sasvim OK za uz pastu™). Kao sto to skoro uvek cinim.

Link to comment
  • Replies 141
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Indy

    16

  • aram

    11

  • wall

    8

  • halloween

    7

Top Posters In This Topic

Roba koju Delhaise u Srbiji prodaje pod svojom robnom markom je izvanrednog kvaliteta, cesto i u odnosu na jake brendirane rivale. Ovo posebno vazi za konditorske proizvode, belgijske vafle, cokolade i slicne proizvode, da ne govorimo o odlicnom i bagatelnom dizonskom senfu. Do sada sam vec razvio bias, cim vidim robnu marku Deleza, ubedjen sam da je tu nesto dobro.Imam i laicku teoriju da je, posto postoji jedan posrednik manje, ova roba u proseku svezija od brendirane.

Link to comment

Imam jedan problem sa temom. Ja ne znam šta je kvalitet u ovom slučaju.Na primer da mi neko ponudi mleko po veoma dobroj ceni, a puno aflatoksina (što meni nije poznato), posle kupovine i probe, verovatno bih napisao ok mleko, isplati se kupiti ga.Kada kupujem zajedno sa pametnijom polovinom i kada ugledamo nešto što je povoljnije od konkurencije, prvo što kaže je - da nije radioaktivno?Na to ja odgovorim obično, ne - nego košta koliko i svi slični proizvodi samo što ostale naplaćuju više. A onda prvo proverim rok trajanja.Eto, ne znam da li sam lepo naslikao koji je moj problem sa kvalitetom, a da ne budem shvaćen kao saboter teme. Meni može nešto da liči na super, a da li je stvarno super, bem li ga. Dogodilo mi se da probam laboratorijske probe jednog poznatog domaćeg krema i da odaberem probu stvarno najboljeg ukusa - a pri tome da izazovem smeh kod onih koji umešeše...to im je bila proba zamene mleka u prahu nekom zajebanom kombinacijom masti i aroma, fuj.

Link to comment
Imam jedan problem sa temom. Ja ne znam šta je kvalitet u ovom slučaju.
Odlicno pitanje - ali, odgovor je jednostavan, kvalitet u ovom slucaju je isto sto i kvalitet u bilo kom slucaju.Zdravstvena ispravnost proizvoda je, ipak, neka druga tema.
Link to comment
Pa svakako nije zamena mleka mešavinom masti i aroma.
Naravno, ali retko ponesem naočare u prodavnicu, a često je za deklaraciju potrebna i lupa.Ako je sve kako piše, više ni ne verujem nikome.A na ukus...skoro svako može da bude prevaren.
Link to comment
+1Neka cokolada sa lesnicima. Pod njihovom je robnom markom al' sto je dobraaaaa bila.... (sve sam sam pojeo i nista nisam podelio sa kolegama na poslu :blush: )
Bas sam hteo da je pohvalim! Kupio sam te njihove 2 x 200 grama za 330 dinara, a za koplje je ispred konkurencije, granici se sa Gyulian i srodnim markama.
Link to comment

Mislim da treba biti dodatno oprezan prilikom kupovine proizvoda na akciji bez obzira da li je u pitanju pouzdan brend ili ne. Pored uobičajenog razloga da se bliži istek roka trajanja, često je u pitanju neka serija koja odstupa od uobičajenog standarda za taj proizvod ali je još uvek u okviru propisanih standarda.

Link to comment
Sad nesto razmisljam, taj fazon kod nas fura onaj lanac marketa AMAN ili gresim?
AMAN je malo ekstreman slučaj, nastao je na prevari (SOS marketi koji su se magično pretvorili u AMAN markete) i prodaje robu koja varira od šklj do žnj klase.
Link to comment
Mislis na aukciju? A gde to ima?
Akcija, tako se sada ovde kažu popusti, ono, dve flaše maslinovog ulja za jednu. Ja ne verujem da tu treba mnogo opreza, to je samo način da se navuku ljudi.
Link to comment

Ja sam čula prodavca na odeljenju mesare u Maxiju kako više za sebe komentariše "akciju" tj. sniženje ćurećih prsa Gran podere.

Edited by halloween
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...