Jump to content
IGNORED

Mladež™ našeg življa™


Filipenko

Recommended Posts

Izgleda da nema baš direktne teme za ovakve stvari (osim za izgrednike, kao što je tema o huliganima i slično), pa sam bio slobodan da otvorim. Ako ima, praštajte pa spojite topike.

Maturanti vole Legiju i KarleušuIzvor: DanasBeograd -- Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuje da su mladima u Srbiji idoli Dačić, Legija, Gadafi, Karleuša i Hemingvej, piše “Danas“.Maturanti srednjih škola u Srbiji najveću netrpeljivost osećaju prema Albancima, Romima i Hrvatima, a najbolje prihvataju Ruse, Makedonce i Crnogorce.Uglavnom nemaju ništa protiv toga da osoba druge nacionalnosti bude njihov komšija, prijatelj ili drug iz razreda, ali velikom broju maturanata nije drago da im to bude nastavnik, profesor ili vodeći političar.Kako prenosi “Danas“, najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli o sklapanju braka sa osobom druge nacionalnosti.Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda, pokazuje istraživanje Bojane Subašić i Bogdane Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u kome je učestvovalo 1.733 učenika četvrtog razreda srednjih škola iz 25 gradova u Srbiji.Idoli maturantima na prvom mestu su estradne ličnosti (domaći i strani pevači, strani glumci i manekenke) i sportisti, a mladi sve češće kao uzore vide članove svoje porodice, prijatelje ili profesore, iz čega se može zaključiti da “biti popularan i moćan“ više nisu najcenjenije osobine, rečeno je na predstavljanju istraživanja.Anketa pokazuje da, pored osoba iz privatnog života, mladi najviše cene muzičare Boru Đorđevića :isuse: , Marčela i pevačicu Jelenu Karleušu.Maturanti s tradicionalističkim stavovima kao svoje idole češće navode političare, istorijske ličnosti i vojskovođe - Ivicu Dačića :0.6: , Milorada Ulemeka Legiju, Gadafija, Putina, Tita :thumbsup:, Dragoljuba Mihailovića, ali i Teslu.S druge strane, srednjoškolci s netradicionalnim ili blagim tradicionalističkim stavovima cene umetnike kao što su Hemingvej, Milorad Pavić, Gogen, Agata Kristi, dok od političara i istorijskih ličnosti poštuju Tita :thumbsup: , Napoleona, Gadafija, Gandija i Zorana Đinđića.Slobodno vreme srednjoškolci najviše provode u druženju, izlascima, gledanju televizije i na internetu, a najređe posećuju ustanove kulture.Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. :isuse: Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata.Učenici srednjih škola u Srbiji posećuju godišnje do tri kulturna događaja, uglavnom koncerte narodne i pop-rok muzike, i biblioteke.Samo 28 odsto maturanata se bavi nekom vrstom umetnosti (najviše muzikom i slikarstvom), dok 72 odsto ne učestvuje u kulturnoj produkciji.
Raduje me solidno pominjanje Tita, pretpostavljam da je to usled toga što im roditelji govore da se za njegova vakta bolje živelo. To, u kombinaciji sa frustriranošću i besom, te potrebom za zadovoljenje pravde, može dovesti do vrlo pozitivnih promena u društvu u narednom periodu :) Naravno, to su samo puste želje, ali ljudski je nadati se.
Link to comment

Rekao bih da nisi nikad prisustvovao radjenju testova sa srednjoskolcima. A sudeci po ovoj papazjaniji od odgovora maturanti su shvatili da je anketa na temu "Za koju ste od sledecih licnosti culi da postoji?"

Link to comment

Vi, gospodine Filipenko, otvarate temu minut pre početka Velikog brata viajpija. :thumbdown:Elem, bila tema o malo starijima, a i o ovima iz članka i forumaši su bili iznenađujuće tolerantni. Pobedilo je ovo: Odlika je svake generacije da gunđa na račun mlađih bez realnog uporišta (25 votes [34.72%]). Za mene je rezultat te ankete jedna od kforumskih™ misterija.

Link to comment

Meni najsumnjivija Karleuša. Kada se to njena popularnost mogla meriti sa Sekinom, a naročito Cecinom?*A i ovaj Marčelo, on da bije Sindikat, hau jes nou

Edited by dillinger
Link to comment

Obratiti pažnju da se anketa vrši među maturantima, ne među opštim Srbljem. Do tog uzrasta, Karleuša postaje urbana i kulja™ nego što je bila pre, ili što će postati u njihovim očima kad napune 21-22.

Link to comment
Rekao bih da nisi nikad prisustvovao radjenju testova sa srednjoskolcima. A sudeci po ovoj papazjaniji od odgovora maturanti su shvatili da je anketa na temu "Za koju ste od sledecih licnosti culi da postoji?"
Yap
Link to comment
najvise volim one ankete o koriscenju opijata u mladih, gdje ispadne da se svaki prvi drogiraa svaka druga je abortirala bar jednom do osamnaeste
tacno tako posebno medju ovom populacijom. jedan takav primer je anketa o homoseksualnosti medju britanskom omladinom gde ispada da je nekih 6% imalo homoseksualna iskustva vrlo nedefinisan pojam docim kad napravi anketu ozbiljna firma ispada oko 1.5% kad se usrednje muski i zenski medju starijom populacijom i onda navale drvlje i kamenje razne grupe na njih. apropo tita ja sam decu vodio u muzej 25 maj povodom izlozbe istorija jugoslavije i objasnjavao im ko je i sta je ali gotovo nikakav odnos nemaju prema njemu zaista ne znam sta bih morao da im ispiram mozak da bi imali neki impuls u njemu koji bi likove kao filipenko zadovoljili. prosto mozda je imao pozitivan ili negativan istorijski znacaj mozemo se prepirati u nedogled, ali u moderno doba je beznacajan osim kao mala turisticka atrakcija za generacije rodjene izmedju 1930 i 1980. njegova propagacija na daljnje generacije je beznacajna sve i uz richarda bartona. a tek im se ebe za slobu i novije politicare to su bre sirokovrati gmazovi.
Link to comment

Pa isto to može da se kaže za bilo koju ličnost iz istorije. Jaka stvar, kome znači išta suštinski Karađorđe, kralj Petar, vojvoda Mišić ili štatijaznam ko. Što opet više govori o nama i našoj deci nego o njima.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...